היום (ד') יתפרסם מדד המחירים של ארה"ב ליולי, יום לפני פרסומו בישראל. הצפי הוא להמשך התמתנות האינפלציה, לאחר שבחודש שעבר היא הגיעה ל-3%, מה שיסלול את הדרך הבטוחה להורדת ריבית על ידי הפד בחודש ספטמבר. מהצד השני, בישראל ההערכות הן שרמת המחירים תעלה ותעבור את רף יציבות המחירים של בנק ישראל, מה שירחיק את האפשרות להורדת ריבית קרובה. הריבית בארה"ב עומדת על 5.5%, מול 4.5% כאן בישראל.
● פרשנות | הורדת דירוג האשראי: לא גזירת גורל, אלא תוצאה של היעדר מדיניות כלכלית
● חוששים מאיראן או מהסלמה בצפון? המומחה שממליץ על מניות נפט וגז
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב, מדגיש כי לפני ההחלטה של הפד בחודש ספטמבר יתפרסם מדד ה- PCE, שנתונים חיוביים בו צפויים לתת את הגושפנקה הסופית לחברי הבנק המרכזי להפחית את הריבית. הוא מדגיש כי הפד נמצא כרגע בדילמה: "לפי התחזית לאינפלציה של שלוחת הפד בקליבלנד, שמתבססת על איסוף המחירים השוטפים במשק, האינפלציה הכללית צפויה אומנם לרדת בחודשים הקרובים, אך אינפלציית הליבה צפויה לעלות אחרי מדדי יולי ואוגוסט, מ-3.3% ל-3.4%". מדובר באינפלציה בעיקר של מוצרים שאינם מתחשבים בעונתיות. לפי זבז'ינסקי , העלייה היא טכנית בעיקרה, בשל יציאת נתונים נמוכים מחישוב המדד, אך עדיין ליבת האינפלציה תעלה הרבה מעל ליעד של הפד. מנגד, הנתונים בשוק התעסוקה צפויים להמשיך ולהראות התמתנות חדה והאטה במשק הכלכלי, מה שאמור לתמרץ הורדת ריבית כדי לעודד את המשק.
ד"ר גיל בפמן , הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מוסיף כי השינוי התלת-חודשי במדד המחירים לצרכן בארה"ב מציג את המשך ההתכנסות לעבר יעד הפד. בחודש שעבר הנתון (במונחים שנתיים) הגיע ל-2.4%, "ומדד חודש יולי יביא את עליות המחירים בשלושת החודשים האחרונים ל-1.5%, ובכך האינפלציה מראה התמתנות מתמשכת והתכנסות ליעד". בפמן מדגיש כי יעד הפד, אינפלציה שנתית של 2%, הוא ממוצע, "מה שמעניק מרחב תמרון רחב לבצע הפחתות ריבית גם לפני שהאינפלציה תגיע ממש ליעד עצמו".
הפחתות אגרסיביות יותר
בשבוע שעבר, לאור נתוני התעסוקה החלשים בארה"ב, השווקים הגיבו בצורה חזקה והעלו את ההסתברות להפחתה מצד הפד. "אני חושב שהורדות דרסטיות, בשיעורים של חצי אחוז בגובה הריבית, הן בהחלט אפשריות", אומר זבז'ינסקי. הוא מציין את מגמת ההיחלשות בשוק התעסוקה, שמעלה את הסיכון למיתון. "הפד נוטה להיות מאחר כרוני, וזה נכון במיוחד בתקופתו של ג'רום פאוול כיו"ר הפד".
בפמן סבור כי הבנק הפדרלי של ארה"ב יפעל בצורה זהירה: "יו"ר הפד הדגיש את הגישה הזהירה לאורך החודשים האחרונים. לכן, הפד צפוי להוריד את הריבית בצורה מתונה, אך בעקביות". בפמן מזכיר כי עד לסוף השנה יש עוד שלוש החלטות, ובתנאי המאקרו המסתמנים כרגע הפד יוכל לבצע הורדה של רבע אחוז בכל אחת מהן.
ישראל מתרחקת מהורדת הריבית
לעומת הציפיות בארה"ב לתחילת הפחתות הריבית, בישראל המצב שונה לחלוטין. לאחר שרמת המחירים הגיע כמעט למרכז טווח היעד של בנק ישראל, 1%-3% אינפלציה שנתית, היא עלתה חזרה ונמצאת קצת מתחת לרף העליון - 2.9%. הריבית ירדה פעם אחת השנה, בתחילת ינואר, אך לאור הסיכונים הגלומים בזירה הביטחונית, המשקיעים בשווקים לא רואים הורדה נוספת בקרוב.
זבז'ינסקי מעריך כי האינפלציה תעלה ביולי לקצב של 3.2%, מעל ליעד העליון של יציבות המחירים של בנק ישראל . לדבריו במדד הקרוב צפוייה עלייה עונתית של רכיבי הפירות והירקות, נסיעות לחו"ל וגם רכיבי הדיור. עם זאת, נקודת אור מתגלה בסקר הערכת המגמות לעסקים. "חלה ירידה בקשיים שמעלים היצרנים, גם במגבלות לעובדים וגם בהשגת חומרי גלם. ההקלות בצד ההיצע מאפשרות להוריד את התחזיות לעליות בחודש אוגוסט".
בכל מקרה, למרות עליות המחירים, זבז'ינסקי לא צופה עליית ריבית מצד בנק ישראל. "במשק שסובל מבעיות בצד ההיצע, עליית ריבית, שמטרתה הורדת הביקושים, לא באמת תסייע לפתרון הבעיות".
התחזית של בפמן לאינפלציה בישראל עומדת על עלייה של חצי אחוז ביום חמישי, כזו שתביא את השיעור השנתי ל-3.1%, כלומר קצת מעבר לגבול העליון של יעד יציבות המחירים. בראייה לעתיד, בפמן מעריך כי האינפלציה בישראל צפויה להישאר מעט מעל לגבול העליון של יעד היציבות של הבנק. "אני צופה שההשפעה לכך תהיה שבנק ישראל לא יוריד את הריבית, זאת בשונה מאירועים עברו בהן לאחר הפחתות מצד הבנק המרכזי של אירופה והפד, ישראל ביצעה מהלכים דומים". להערכת בפמן , בנק ישראל ישאיר את הריבית ברמתה הנוכחית, 4.5%, לפחות עד סוף השנה הנוכחית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.