מדד המחירים לצרכן לחודש יולי 2024 עלה ב-0.6% בקצב חודשי. התחזיות המוקדמות ציפו לעלייה חודשית של 0.5% במדד. ב-12 החודשים האחרונים (יולי 2024 לעומת יולי 2023) המדד עלה ל-3.2%, כאשר התחזיות המוקדמות ציפו לעלייה של 3.1%-3.2%.
● קרב נרטיבים: תגובת הממשלה להורדות דירוג האשראי, ומה אומרות הסוכנויות?
● התשואה הוכפלה ביום אחד: בדקו מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם ביולי
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים ירקות ופירות שעלו ב-3.2%, תרבות ובידור שעלה ב-1.8%, דיור ותחזוקת הדירה שעלו ב-0.8%, כל אחד, ומזון ותחבורה שעלו ב-0.5%, כל אחד.
ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים הלבשה והנעלה שירד ב-2.4% וריהוט וציוד לבית שירד ב-0.6%.
מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
מחירי הדירות זינקו בכמעט 5%
בתוך כך, מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גם את השינוי במחירי הדירות (נתון אשר אינו חלק מהמדד) מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מאי-יוני 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אפריל-מאי 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.7%, והשלים עלייה של כ-6% מאז פרוץ המלחמה.
מדובר במדד שביעי רצוף של עליות מחירים של יותר מחצי אחוז בחודש. אמנם ב-12 החודשים האחרונים (מאי-יוני 2024 מול מאי-יוני 2023) המחירים עלו ב-4.7%, אך קצב עליית המחירים השנתי הנוכחי מגיע ל-10.5%.
מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים, בחודשים מאי-יוני 2024, לעומת אפריל-מאי 2024: ירושלים (0.7%), צפון (1.5%), חיפה (1.2%), מרכז (0.6%), תל אביב (0.5%) ודרום (0.2%). מחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.9%.
בהיבט שנתי מי שמוביל את עליות המחירים בשנה האחרונה הם חיפה (9.7%), צפון (6.3%), תל-אביב (4.0%), מרכז (3.9%), ירושלים (3.8%), ודרום (3.7%).
עיקר עליות המחירים ממשיך להירשם בדירות יד שנייה, וזאת על פי מדד מחירי הדירות החדשות. מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מאי-יוני 2024, לעומת אפריל-מאי 2024, נמצא כי מחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.9%, ואולם אם מנכים במדד זה את הדירות שנמכרו במסגרת תוכניות הדיור המסובסדות (כמו מחיר למשתכן), מדד מחירי הדירות החדשות עלה.
עליות המחירים מקפיצות גם את מחירי העסקאות הממוצעים. מחיר דירה שנרכשה ברבעון השני של השנה, הגיע לשיא של 2.3 מיליון שקל, עלייה של 2.1% לעומת מחירי הדירות שנרכשו ברבעון הראשון של השנה, ואילו יחסית לרבעון השני של 2023 המחיר עלה בלא פחות מ-9%. מחיר ממוצע של דירה שנרכשה בתל אביב ברבעון השני הגיע ל-4.15 מיליון שקל, אחריה הרצליה 4.02 מיליון שקל, כפר סבא שבה מחיר ממוצע של דירה שנרכשה הגיע ל-3.16 מיליון שקל, רמת גן עם 3.14 מיליון שקל וראשון לציון עם 2.93 מיליון שקל.
"בנק ישראל מתמקד בייצוב השווקים הפיננסים"
בראייה לעתיד, ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מעריך כי רמת המחירים בישראל תישאר מעט מעל ליעד: "אני צופה שההשפעה תהיה שבנק ישראל לא יוריד את הריבית. זאת, בשונה מאירועים עברו שבהם לאחר הפחתות מצד הפד והבנק האירופי, ישראל ביצעה מהלכים דומים בתיאום עם הכלכלות הגדולות בעולם". למרות זאת, בפמן מדגיש שלנוכח האינפלציה הגבוהה והסיכונים הרבים ליציבות הפיננסית, ריבית בנק ישראל תישאר בשיעורה הנוכחי, 4.5% עד לסוף השנה.
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מצטרף לדבריו של בפמן ומסביר: "במבט שנה קדימה, התחזיות השונות בקרב האנליסטים ממשיכות לנוע סביב הגבול העליון (בין היתר בהשפעת המע"מ שצפוי לתרום לבדו כ-0.5 נ"א), אך חשוב להבין שהסיכונים ביחס לתחזית האינפלציה עדיין מוטים כלפי מעלה ממספר כיוונים - השפעות המלחמה על צד ההיצע, סיכונים פיסקליים, סעיף הדיור שחזר למגמת עלייה, ובנוסף, השכר הממוצע במשק שעולה בקצב מהיר.
"בסוף החודש תתקיים החלטת הריבית של בנק ישראל (28/08). על אף שהריבית בארה"ב צפויה לרדת בחודש ספטמבר ובאירופה הורדת הריבית כבר יצאה לדרך, הסיפור המקומי בישראל משנה את התמונה. בעוד שהאינפלציה בעולם הולכת ומאטה, בישראל האינפלציה מאיצה לצד אי וודאות גבוהה מאוד, ולכן, בבנק ישראל צפויים להותיר את הריבית ללא שינוי ולהמשיך להתמקד בייצוב השווקים הפיננסים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.