סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
המסחר בבורסה המקומית ננעל השבוע במגמה חיובית ובעליות קלות - מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% ומדד ת"א 90 ננעל ללא שינוי. הבנקים עלו ב-0.3% ומדד נפט וגז בלט בעלייה של 1.3%. בלטו במדד מניות נפטא ואנרג'יאן שעלו במעל3%.
הבורסה פרסמה את סיכום המסחר באוגוסט: המסחר בתל אביב בחודש ה-11 למלחמה התנהל על רקע כוננות גבוהה ברחבי הארץ בעקבות איומי תקיפה מצד איראן וחיזבאללה, כשנמשכת הלחימה בצפון הארץ וברצועת עזה ונמשכים המאמצים להגיע להסכם החזרת החטופים.
המסחר הושפע גם מפרסום דו"חות כספיים אחרונים לרבעון השני של 2024 ע"י החברות הבורסאית ומציפיות לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל (אתמול).
מדדי ת"א 35 ות"א 90 עלו בכ-4% ובכ-5%, בהתאמה, זאת לעומת שיעור עלייה ממוצע של כ-2% במדדי מניות מובילים בבורסות מפותחות בעולם. עליות שערים אפיינו החודש את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדדי רשתות שיווק ומניב חו"ל שעלו בכ-11% ובכ-10%, בהתאמה.
בשלהי עונת הדוחות מנורה מבטחים דיווחה היום על רבעון מצוין. החברה הציגה זינוק של 134% ברווח הכולל וזה הסתכם ב-265 מיליון שקל ברבעון השני של השנה. גם התשואה להון שהציגה החברה השתפרה משמעותית ועמדה על 16.2% לעומת 7.5% בלבד אשתקד. השיפור הוא כה משמעותי עד שמדובר בתשואה להון הגבוהה ביותר מבין כל חברות הביטוח ברבעון הנוכחי.
כמו בשאר חברות הביטוח, מנורה נפגעה מעדכון לוחות התמונה בתחום ביטוחי המנהלים בעקבות העלייה בתוחלת החיים, שגוזר הוצאה חד פמית גבוהה של כ-88 מיליון שקל, כשמנגד נרשמה השפעת "מחקר בנושא גיל יציאה לפרישה ושיעורי מימוש הגמלה" בסך של 55 מיליוני שקל.
מה שהשפיע במיוחד לטובה היה זינוק ברווח של מגזר הביטוח הכללי, כלומר ביטוחי רכב ועוד, שנובעת מ"שיפור משמעותי ברווח החיתומי" ברבעון השני. הרווח במגזר יותר מהוכפל ועמד על 222 מיליון שקל, בהשוואה ל-108 מיליון שקל אשתקד. הסיבה לכך היא ההתייקרות המשמעותית בעלות הביטוח לציבור. נכון לעכשיו, מנורה מבטחים מנהלת נכסים בהיקף של 345 מיליארד שקל, עלייה של 16% בשנה האחרונה.
פוםוום דיווחה אף היא היום. אחרי כישלון המיזוג עם חברת ה-SPAC בוול סטריט, דיווחה ספקית התמונות לפארקי שעשועים על תוצאות חלשות למחצית הראשונה של שנת 2024 והמניה איבדה 6.5% במסחר.
במקביל, החברה מדווחת על התפטרותו של מנכ"ל החברה יהודה מינקוביץ באופן מיידי. בחברה טוענים כי המנכ"ל נמצא בחופשת מחלה וכי הוא הודיע לחברה שהוא מאריך את חופשת המחלה וכי "עקב הימשכות תקופת החלמתו, בכוונתו לסיים את תפקידו כמנכ"ל החברה". תוצאות החברה בוודאי לא היוו עבורו סיבה טובה להישאר. את מקומו ימשיך למלא מנדלבאום והוא "ימשיך בתפקידו הנוכחי" כממלא מקום המנכ"ל באופן זמני.
15:56
המסחר בתל אביב מתנהל כעת ביציבות והמדדים המובילים נסחרים סביב מדד הבסיס. בתוך מדד ת"א 125 בולטות בעלייה מניות דוראל אנרגיה , מנורה ושוב אנרגיה . יורדות קרסו נדל"ן, אופקו הלת' ואלוני חץ .
15:17
זינוק ברווחי הכשרת הישוב , בניהולו של עופר נמרודי ובשליטתו עם בני משפחתו. הרווחים הגיעו הודות לצמיחה בהכנסות מפעילות הלוגיסטיקה בפולין (MLP), לצד שערוכים חיוביים וגם אכלוס משרדים בנימרודי טאוור בבני ברק. ברבעון שחלף גדלו ההכנסות ב-34% לכ-230 מיליון שקל בהשוואה לאשתקד. צמיחה שהוסברה גם הודות לגידול בהכנסות מתחום ההתחדשות העירונית בשל התקדמות בעבודות ובמכירות.
הגידול בהכנסות ותוספת שערוכי הנכסים הזניקו את הרווח התפעולי ל-362 מיליון שקל למול הפסד של 94 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הכשרת הישוב רשמה ברבעון השני רווח נקי המיוחס לבעלי המניות של 85 מיליון שקל מול הפסד של 36 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. מניית החברה עולה בפחות מ-1% ומשלימה עליה של כ-11% מתחילת השבוע.
עופר נימרודי מסר עם פרסום התוצאות כי הכשרת הישוב המשיכה "עם אכלוס המשרדים בבני ברק והתחלת אכלוס המרכז המסחרי "שבעת הכוכבים אילת". באכלוס מלא של שני הנכסים, צפויה תוספת של כ-90 מיליון שקל במונחים שנתיים, ובסך הכל מנכסים בישראל שהקמתם הושלמה, ה- בתפוסה מלאה צפוי לעלות מעל 200 מיליון שקל".
עוד לדברי נימרודי, "זרוע הפארקים הלוגיסטיים (MLP) באירופה הציגה תוצאות שיא ברבעון האחרון וממשיכה בפיתוח פעילותה. מתחילת השנה נחתמו, ונמצאים בתהליכי חתימה, הסכמי שכירות בהיקף של כ-161,000 מ"ר, בעיקר בפולין, בגרמניה ובאוסטריה, ואנו צופים המשך יזום וצמיחה בהיקפים משמעותיים ברבעונים הבאים ובשנים הקרובות".
14:47
ווישור גלובלטק עולה במעל ל-6% לאחר שהחברה, העוסקת בביטוח כללי דיגיטלי ושולטת בחברת הביטוח איילון, דיווחה כי ברבעון השני של 2024 הרווח הכולל עלה בכ-53%, לסך של כ-24.4 מיליון שקל, לעומת כ-15.9 מיליון שקל ברבעון השני של 2023.
עוד דווח כי במחצית הראשונה של 2024 זינק הרווח הכולל, בכ-121% לכ-55.9 מיליון שקל, לעומת כ-25.3 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2023. הרווח הכולל במחצית הראשונה של השנה משקף תשואה שנתית על ההון בשיעור של כ-23%.
13:54
תוצאות חלשות במיוחד לחברת רב בריח שבשליטת שמואל דונרשטיין (56.3%) גורמת לירידה של יותר מ-3% במחיר המניה לשווי שוק של 222 מיליון שקל בלבד. בכך משלימה החברה נפילה של כ-65% מאז שוויה בהנפקה באוגוסט 2021 שעמד על 625 מיליון שקל.
החברה שמייצרת ומוכרת מוצרים לענף הבנייה והשיפוצים ומוכרת בזכות הדלתות שלה, מדווחת על נפילה של 10% במכירות ברבעון השני של שנת 2024 לסכום של 159.2 מיליון שקל. הרווח הגולמי צלל ב-45% לסכום של 17.4 מיליון שקל מכיוון שהמכירות קטנו מאוד אך עלות המכר ירדה רק ב-2.8%. במילים אחרות, החברה לא הצליחה לגלגל את מלוא היקף עליית מחירי חומרי הגלם והתובלה לציבור, על אף שהעלתה מחירים.
13:21
פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים , הודיעה הבוקר על השלמת העסקה לרכישת כ-20% מחברות בקבוצת לידר שוקי הון. מטעם פועלים אקוויטי נמסר כי "העסקה, מיועדת להרחיב את מגוון השירותים שפועלים אקוויטי מציעה ללקוחותיה ולבסס את המובילות של קבוצת לידר שוקי הון בעסקי החיתום".
הרכישה של לידר שוקי הון מגיעה במקביל להודעתו של בנק הפועלים על מכירת כל החזקותיו (22.2%) בחברת אי.בי.אי חיתום, החברה הבת של בית ההשקעות. במקביל, הבנק הבינלאומי שהחזיק כ-20% לידר שוקי הון מכר את החזקותיו.
12:07
המסחר בתל אביב מתנהל לפי שעה בירידות קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ות"א 90 יורד בשיעור דומה.
נופר אנרג'י דיווחה כי הכנסות החברה ברבעון עלו לכ-101.5 מיליון שקל, בהשוואה לכ-89 מיליון שקל ברבעון מקביל אשתקד. עוד דווח כי הכנסות החברה מייצור חשמל גדלו לכ-180 מיליון שקל, זינוק של כ-87% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בחברה מסבירים כי עליית ההכנסות מיוחסת לפרויקטים חדשים שחוברו.
עוד דווח כי החברה עברה לרווח ברבעון שהסתכם בכ-198 אלף שקל, לעומת הפסד של כ-20.5 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים. הדולר נחלש ב-0.1% ונסחר סביב 3.66 שקלים והאירו נחלש ב-0.4% ועומד על 4.06 שקלים.
10:58
דוראל אנרגיה הודיעה היום (ה') כי חברת הבת בארה"ב, דוראל LLC, התקשרה בהסכמי EPC עם חברה קבלנית מובילה בארה"ב לתחילת עבודות ההקמה של מיזמי הענק אינדיאנה מרכז 1 ו-2 ואינדיאנה דרום, שהספקם כ-1,100 מגה-וואט, בחציון הראשון של שנת 2025.
פרויקט אינדיאנה הכולל הוא אחד ממיזמי האנרגיה המתחדשת הגדולים בותר בארה"ב, עם הספק מוערך של כ-1,600 מגה-וואט. הסכמי EPC שנחתמו כוללים בתוכם את התכנון, הרכש וההקמה של כלל המיזמים שנמצאים בתוך מיזם אינדיאנה הגדול.
בתמורה לביצוע עבודות ההקמה, ישלמו תאגידי הפרויקטים כ-3.4 מיליארד שקל לאורך תקופת ההקמה, בכפוף לעמידת הקבלן באבני דרך שנקבעו בהסכמים. דוראל LLC מחזיקה בהון העצמי הדרוש להקמת הפרויקטים, בין השאר בהתחשב בעסקה בה התקשרה להשקעה הונית של APG.
ההסכמים כוללים את התחייבות הקבלן להשלמת העבודות עד לרבעון הרביעי של שנת 2026, תקופת אחריות ממועד השלמת העבודות של 24 חודשים ו-5 שנים לציוד מרכזי, ופיצויים מוסכמים במקרה של עיכוב בביצוע העבודות.
10:23
המסחר בתל אביב עבר למגמה מעורבת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 עולה ב-0.1%. בולט לחיוב מדד ת"א רשתות שיווק שמוסיף לערכו כ-0.6%.
שטראוס עולה בכ-4% לאחר שפרסמה את תוצאותיה הכספיות הבוקר. החברה דיווחה כי עליות במחירי הקפה והקקאו בעולם שחקו את הרווח התפעולי שלה. החברה הצליחה להעלות מחירים במגוון מוצרים בשנה החולפת כמו גם במחצית הראשונה של השנה, מה שסייע לה להגדיל את הכנסותיה ובשורה התחתונה, הודות לירידה בתשלומי המסים גם לרשום שיפור בשורת הרווח הנקי בדוחות הכספיים.
ההכנסות של שטראוס, לפי הדוחות הכספיים, הסתכמו ברבעון השני בסך של 1.7 מיליארד שקל, צמיחה של 4.2% ביחס למקביל. במחצית הסתכמו ההכנסות ב-3.43 מיליארד שקל עלייה מתונה יותר של 2.4%, אך הרווח התפעולי של שטראוס ברבעון השני נשחק ב-8% על רקע עליות חדות במחירי הקפה (קפה רובוסטה התייקר ב-56% ברבעון השני) ובקקאו (מחירו עלה ב-237% ברבעון שחלף), פגעו ברווחיות מוצרי החברה. הרווח התפעולי הסתכם ב-138 מיליון שקל, ובמחצית ירד בשיעור חד יותר של 56% ל-205 מיליון שקל.
בשורה התחתונה הרווח הנקי עלה ב-12.3% ברבעון ל-82 מיליון שקל, הודות לשיפור בהוצאות המימון וקיטון בתשלומי המסים. במחצית נחתך הרווח הנקי ב-56% ל-133 מיליון שקל.
10:07
יום המסחר בתל אביב נפתח בירידות קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 נסחר בשיעור דומה.
בולטות לחיוב מניות שטראוס , מלם תים , ניו-מד אנרג יהש , תדיראן גרופ , ומנורה מבטחים .
08:17
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ד'), המסחר בת"א ננעל במגמה חיובית - מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ומדד ת"א 90 ב-1.3%. מדד הבנקים עלה ב-0.8%.
שני אירועים חשובים היו אתמול במרכז תשומת הלב של המשקיעים. בישראל, המסחר התנהל על רקע החלטת הריבית בישראל, ואילו בעולם חיכו בציפייה דרוכה לדוחות אנבידיה. (הרחבה בהמשך).
עונת הדוחות לרבעון השני של השנה בבורסה המקומית מגיעה לישורת האחרונה.
הבוקר פרסמה הכשרת הישוב כי ברבעון השני ההכנסות צמחו בכ-34% לכ-230 מיליון שקל בהשוואה לאשתקד. בחברה מסבירים כי נרשמה צמיחה בכל תחומי הפעילות: גידול חד בהכנסות מהתחדשות עירונית בשל התקדמות בעבודות ובמכירות, עלייה בהכנסות של MLP כתוצאה מגידול בשטחים המניבים ועלייה בדמי השכירות, גידול בהכנסות מהשכרת נכסים בישראל בעיקר הודות להנבה משטחים שאוכלסו ב- Nimrodi Tower בבני ברק, וכן גידול בהכנסות בתחום הייזום למגורים בפולין. עוד ציינו בחברה כי ההכנסות במחצית צמחו בכ-34% לכ-505 מיליון שקל בהשוואה לאשתקד.
הרווח הנקי במחצית עלה בחדות לכ-230 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-(64) מיליון שקל במחצית אשתקד. ברבעון השני נרשם רווח נקי של כ- 228 מיליון שקל.
● אי.בי.אי רומזת: סוכנות נטו פיננסים תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה לעובדים
חברת משק אנרגיה המחזיקה בדליה חברות אנרגיה, הציגה גידול של 23% בהכנסות החברה במחצית הראשונה שהסתכמו לסך של כ-1.234 מיליארד שקל, לעומת מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הכנסות דליה חברות אנרגיה ברבעון השני צמחו בכ-9.3% לסך של כ-545.6 מיליון שקל. ה-EBITDA המתואם צמח ב-23.3% לסך של 341.7 מיליון שקל, לעומת 277.1 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2023, וברבעון השני צמח לסך של כ-190 מיליון שקל, גידול של 53%, לעומת 124.3 מיליון שקל. הרווח הנקי במחצית הראשונה הסתכם לכ-45 מיליון שקל.
● מי הם הישראלים שמעדיפים לקחת משכנתה ממימון ישיר, ולשלם מחיר כפול
שופרסל דיווחה אמש לאחר סיום המסחר כי התקבל אישור הממונה על התחרות לעסקת מכירת החזקות החברה בפייבוקס לבנק דיסקונט . שופרסל מחזיקה בכ-49.9% מהון המניות של פייבוקס וצפויה למכור את מלוא החזקה לבנק דיסקונט.
הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. הניקיי יורד ב-0.1%, בורסת שנגחאי משילה מערכה כ-0.5%, ההנג סנג יורד בשיעור דומה והקוספי משיל מערכו כ-0.8%.
בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים הבוקר במגמה מעורבת.
אמש בוול סטריט, המדדים המרכזיים ננעלו בירידות שערים: מדד הנאסד"ק השיל 1% מערכו, S&P 500 ירד ב-0.4% ודאו ג'ונס ב-0.5%.
הדוח החשוב ביותר של עונת הדוחות לרבעון השני של השנה בוול סטריט סוף סוף פורסם אמש (ד') ונראה כי המשקיעים לא היו מרוצים מהתוצאות. ענקית השבבים אנבידיה , נפלה בכ-7% במסחר המאוחר למרות שעקפה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות וסיפקה תחזית חיובית להמשך.
החברה דיווחה על הכנסות של 30 מיליארד דולר, לעומת תחזיות האנליסטים שעמדו על 28.7 מיליארד דולרים. בשורת הרווח למניה, החברה דיווחה על 68 סנט למניה, לעומת תחזיות האנליסטים שעמדו על 64 סנט למניה.
התחזית לרבעון הבא עמדה על הכנסות של 32.5 מיליארד דולר, בתוך טווח התחזית. בנוסף הודיעה החברה על תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך של 50 מיליארד דולר. החברה מצפה למכור את השבבים החדשים שלה, הבלקוול, החל מהרבעון הרביעי, "בכמה מיליארדי דולרים".
על פניו, מדובר בדוח מרשים לענקית השבבים אך נראה כי המשקיעים לא היו מרוצים. נראה כי הסיבה לירידות במניה נבעה מנתון הרווח הגולמי של אנבידיה, שירד מעט ברבעון ל-75.1% מ-78.4% בתקופה המקבילה. מדובר בעלייה של 43.5% בשנתיים וב-70.1% ברבעון השני הפיסקאלי של השנה שעברה. במשך השנה כולה, החברה אמרה שהיא צופה שהרווח הגולמי שלה יהיה בטווח אמצע של 70%. אך האנליסטים ציפו שהרווח הגולמי יעמוד על 76.4%, כך דווח ב-CNBC הבוקר.
עוד מניית שבבים שירדה בחדות אמש הייתה סופר מיקרו קומפיוטר , שהשילה מערכה לא פחות מ-20%. זאת לאחר שהחברה דיווחה שתאלץ לדחות את פרסום הדוח השנתי בשנה הפיסקלית שהסתיימה בסוף יוני. ההודעה הגיעה לאחר שבית ההשקעות הינדנבורג טען למניפולציות חשבונאיות בחברה. במרץ התווספה החברה למדד S&P 500 וביולי למדד נאסד"ק 100. בהינדנבורג אף פתחו פוזיציות שורט על המניה שאיבדה מאז מרץ כשני שליש משוויה. לפני כשבועיים פרסמה החברה את דוח הרבעון השני בו פספסה בהרבה את התחזיות.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב תשואת איגרת החוב ל-10 נסחרה ללא שינוי, 4.78%, תשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים לעומת זאת עלתה ב-4 נקודות בסיס ל-4.27%. באגרות החוב הקונצרניות נרשמו תנועות מזעריות היום במדדי התל בונד, 20, 40 ו-60.
בשוק החוב בארה"ב תשואות הממשלתיות נסחרות ביציבות הבוקר. ל-10 שנים התשואה עומדת ברמה של 3.84%, התשואה לשנתיים עומדת על רמה של 3.87%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל התחזק קלות ביום רביעי למול הדולר ששערו הגיע ל-3.66 שקלים. מגמת הייסוף בשקל נמשכת בשבוע האחרון גם מול האירו, שנסחר בשער של 4.07 שקלים.
בבנק לומברד אודייר מציינים בניתוח השוק כי מדד DXY, שמודד את הדולר האמריקאי מול מטבעות של כלכלות מפותחות, ירד ביותר מ-4% מאז סוף יוני, ונמצא כעת קרוב לרמת השפל של השנה. בבנק מייחסים זאת לירידה בציפיות השוק לשינוי מדיניות מצד הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב (פד), למרחיבה יותר, לצד הסיכוי הפוחת לממשל רפובליקני לאחר פרישתו של הנשיא ג'ו ביידן מהמרוץ לנשיאות.
למרות שמדיניות הפד עשויה להיחשב למרסנת, הרי שהמדיניות של הבנק המרכזי האירופי והבנק של אנגליה גם היא מצמצמת, מה שהופך את הדולר למטבע בעל תשואה גבוהה יחסית. שני הבנקים המרכזיים הללו החלו להקל במדיניות המוניטרית שלהם, מציינים בלומברד אודייר, וכלכלותיהם חשופות להאטה בצמיחה הגלובלית, בעיקר בסין.
בשוק הסחורות, מחירי הנפט נחלשו, כשהגולמי נסחר ב-75 דולר לחבית, והנפט מסוג ברנט ירד ל-78 דולר לחבית.
4. מאקרו
בפעם החמישית ברציפות ובהתאם לצפי בשוק, בנק ישראל החליט שלא לשנות את שיעור הריבית , ולהותיר את הריבית על רמה של 4.5%. היעדר תקציב, המצב הגירעוני בקופת המדינה, חוסר הוודאות נוכח הלחימה בדרום ובצפון ולמרות זאת האינפלציה הדביקה - הביאו את בנק ישראל להחלטה הצפויה.
בנק ישראל עדכן את תחזיות האינפלציה כלפי מעלה והוא כבר לא מעריך שהיא תרד מתחת ליעד שקובע החוק - אינפלציה מקסימלית של 3%. לפי תחזיות הבנק, בינואר יגיע קצב האינפלציה השנתי לרמה של 3.8%, הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2023 ולעומת קצב שנתי של 3.2% ביולי. רק ביולי הבא, לפי הערכות הבנק, האינפלציה תחזור ליעד - ותעמוד על התקרה המקסימלית של 3%.
הוועדה המוניטרית ציינה כי קיימים מספר סיכונים כעת להאצה אפשרית באינפלציה: ההתפתחויות הגיאופוליטיות והשפעתן על הפעילות במשק, פיחות בשקל, מגבלות ההיצע המתמשכות וכמובן התפתחויות בגזרת התקציב הממשלה והתקציב.
בראיון לגלובס, אמר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון כי הורדת הריבית עשויה להתבצע רק במחצית השנייה של 2025, עם התמתנות האינפלציה.
"בתרחיש הבסיסי שעליו אני מדבר אני רואה הרבה מגבלות היצע, הן צפויות להתמתן באמצע שנת 2025", אמר לגלובס פרופ' ירון. "לכן אנו סבורים שהריבית ברמה מרסנת מספיק. זה ייקח זמן, גם כאשר מסתכלים על עליות השכר ושוק העבודה ההדוק, כל אלו צפויים להסתיים באמצע השנה הבאה. שוב אנחנו פועלים לפי הנתונים המשתקפים מהשווקים ולכן ייתכנו שינויים ואנו כמובן נפעל בהתאם". ירון סבור שהאינפלציה תעלה גם ברבעון הראשון של שנת 2025, זאת מעל ליעד יציבות המחירים.
יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מציין כי קיים קיפאון ביצוא של שירותי הייטק ברבעון השני, לאחר שביוני עלה היקפו ב-1.7% אחרי ירידה של 1.3% במאי. "בסך הכול, מדובר ביציבות ברבעון השני ביחס לקודמו (במונחי דולר), ולעומת הרבעון המקביל ב-2023 חל גידול מתון של 2.6%", כותב כץ ומסביר כי "התרחבות מתונה זו בקטר החשוב של המשק נובעת גם מחולשה בביקוש מחו"ל (לפי סקר מגמות בסקטור העסקי מסתמנת ירידה בהזמנות ליצוא), אך מושפעת כנראה גם מקשיים שנובעים מהמלחמה, כגון המחסור בכוח האדם המגויס".
בבנק האמריקאי ג'יי.פי מורגן צופים הכלכלנים כי האי ודאות בשוק העבודה של ארה"ב, יחד עם היצע חזק יותר, עשויים לגרום לפד להפחית ריבית מהר יותר מהצפוי. להערכתם, לחץ מופחת בשוק יתרום לירידה באינפלציית המחירים לשירותים, כך שהמדיניות הנוכחית של הפד תתברר כמצמצמת מספיק.
כלכלני הבנק צופים הפחתה של כ-100 נקודות בסיס בריבית הפד בחודשים הקרובים, אך בשל האי ודאות בשוק העבודה מתקשים להעריך מה יקרה ב-2025. אם הביקוש לעובדים ייחלש משמעותית, תיתכן אף הפחתה של 300 נ"ב בריבית, שצפויה להשפיע גם ברמה הגלובלית. התייצבות בביקוש לקצב יציב תוכל להפוך את הורדת הריבית למתונה יותר עד רמה של כ-4%.
5. תחזית
החזרה המהירה של האופטימיות לשוק בעקבות הירידות הדרמתיות בשווקים בתחילת אוגוסט היא סיבה לדאגה, כך אומר ראש מחקר ניהול הנכסים בגולדמן זאקס. זוהי "יריית אזהרה", אמר כריסטיאן מולר-גליסמן ל-CNBC.
"בעצם, היו חודש או חודשיים שבהם הסנטימנט היה מאד גבוה. אנשים היו שוריים", אמר מולר-גליסמן. "חששנו אמנם מתיקון מסוים כי בעוד ששררה אופטימיות בשוק, נתוני המאקרו שהתפרסמו היו מאכזבים. היו גם הפתעות מאקרו שליליות בארה"ב במשך חודש וחצי לפני כן, ולמעשה התחלנו לראות גם נתונים שליליים באירופה ובסין".
"מה שמדאיג עכשיו זה כמה מהר השוק חזר למקום שבו היינו לפני תחילת אוגוסט, ואנחנו יכולים לדון בזה, אבל זה בהחלט מראה, לצערנו שחזרנו כמעט לאותה בעיה שהיינו בה לפני חודש".
כשנשאל עד כמה נותר התיאבון לסיכון לחודשים הקרובים, השיב מולר-גליסמן: "מה שקרה ב-5 באוגוסט היה ללא ספק תגובת יתר טכנית. אז זו הייתה הזדמנות קנייה".
לדבריו, כעת האתגר של המשקיעים הוא שהמניות חזרו בדיוק למקום שבו היו קודם. "מה שאני מוצא די מעניין הוא שהתיאבון לסיכון לא חזר למקום שבו היינו קודם ומה שקרה בפועל הוא שנכסים בטוחים - אג"ח, זהב, ין, פרנק שוויצרי - אלו למעשה לא נמכרו", אמר מולר-גליסמן. "הייתי אומר שהחדשות הטובות הן שבעוד ש-S&P 500 חזר למקום שבו היינו קודם, השאננות לא. אנחנו כבר לא באותו סוג של סנטימנט שורי קיצוני".
מולר-גליסמן, שדגל בתיק של 60/40 (מניות ואג"ח) ציין כי תיק מאוזן פעל באופן "פנומנלי" לאורך חודש עמוס בשווקים. עם זאת, במבט קדימה, הוא הזהיר כי ייתכן שההגנה שסיפקו שוקי האג"ח לא תעמוד שוב ובאותה מידה בטווח הקרוב. "אם חושבים על זה, שוק האג"ח בלם את רוב הירידות. אם אתה מסתכל על תיק 60/40, הירידה המקסימלית הייתה לדעתי 2% עבור תיק כזה בארה"ב או באירופה. אז, במילים אחרות, שוק האג"ח איזן את שוק המניות כפי שקיווינו שיהיה", אמר מולר-גליסמן. אבל,"הייתי אומר בהתחשב בעובדה שכעת איגרות חוב כבר לא יספקו הגנה, טקטית אולי אתה רוצה להיות קצת זהיר לגבי חלק הסיכון שלך, במיוחד אחרי הריצה הזו", המשיך.
"יש דרכים שונות לגדר את הסיכונים, או שאתה מקצץ את זה (מניות) קצת... או שאתה יכול ליצור חלופות כלשהן, זה יכול להיות חלופות נזילות, זה יכול להיות אופציות, דברים כאלה".