הכרזתו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד על שביתה במשק סביב משבר החטופים היא מהלך דרמטי. עד כה נמנעה ההסתדרות מהשבתת המשק, וזאת חרף קריאות חוזרות ונשנות שהופנו אליה בחודשים האחרונים להפעיל את נשק השביתה. ההכרזה אתמול (א') מגיעה כשנה וחצי לאחר שביתה דומה שהכריזה ההסתדרות בעקבות "ליל גלנט" והמחאה נגד ההפיכה המשטרית. השביתה הצפויה מעלה שאלות לגבי המותר והאסור סביב השביתה ולגבי זכויות העובדים והצרכנים שיושפעו ממנה.
● יו"ר ההסתדרות: "אי אפשר לעמוד מנגד. המשק הישראלי כולו ישבות החל משש בבוקר"
● רציחתם של ששת החטופים בכותרות הראשיות בעולם
1 כיצד ומתי ניתן להכריז על שביתה בגלל משבר החטופים?
עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה ומייסדת משרד דפנה שמואלביץ ושות', מסבירה כי התנהלות הממשלה בנושא החטופים לא שייכת לתחום יחסי העבודה. "אם היה מדובר בסכסוך כלכלי, שבו ארגון העובדים מציג למעסיק דרישות בקשר לתנאי העבודה והמעסיק מסרב, ארגון העובדים היה נדרש להודיע 14 יום מראש", היא מסבירה. אלא, שלדבריה, הצעדים המתוכננים להיום מוגדרים בחוק כפעולת מחאה, וזו נעשית בתיאום עם המעסיקים הגדולים וחוסה תחת חופש הביטוי. במובן זה, ההסתדרות אומנם מכריזה מבחינה ציבורית ותקשורתית על שביתה, אך מבחינה משפטית מדובר בצעדי מחאה.
2 האם בית הדין לעבודה יכול לעצור את השביתה לבקשת הממשלה?
בשלב זה, ספק אם השביתה תגיע בכלל לבית המשפט. שמואלביץ מסבירה: "גם בשביתה רגילה, כמו זו שנוקט אותה עכשיו ארגון המורים העל-יסודיים, המדינה לא ממהרת לפנות לבית הדין. אפילו לפני חודשיים, כשהמדינה פנתה לבית הדין וביקשה לחייב את המורים לפרסם את ציוני המגן, השופטים סירבו לתת צווים כי זיהו שמדובר בסכסוך פוליטי, בין המדינה למשרד החינוך. המחאה שמתוכננת לא שייכת לדיני העבודה ולכן לא תגיע לבירור בפני בית הדין".
3 האם עובד במגזר הפרטי, שאינו מאוגד בהסתדרות, רשאי להצטרף לשביתה?
החוק מאפשר השתתפות מצד עובדים במגזר הפרטי בשביתה, בתנאים מסוימים. "לעובד במגזר העסקי אין מגבלות מחאה נגד המדינה, אבל הוא לא יכול להעדר מהעבודה ללא אישור", אומרת שמואלביץ. "ככל שהמחאה היא על חשבון זמן העבודה - העובד רשאי לבקש מהמעסיק יום חופש, ואם המעסיק אישר לו - הוא יכול להצטרף למחאה במקום לעבוד. הוא גם יכול להחליף משמרות, או לשנות את סידור העבודה כדי שהמחאה לא תבוא על חשבון העבודה. מעסיקים פרטיים יכולים גם להצטרף ולהודיע לעובדים שהם תומכים בכך שייקחו חלק במחאה".
עו''ד דפנה שמואלביץ / צילום: לירן שחר
4 האם עובדים זכאים לשכר בימי השביתה?
עו"ד לימור ארגוב-שנהב, שותפה מנהלת במחלקת דיני עבודה במשרד וקסלר ברגמן ושות', מסבירה כי "במצב רגיל, מעסיק מחויב לשלם לעובד שכר עבודה עבור משמרת שקוצרה או בוטלה לאחר שהעובד כבר הגיע לעבודה. הכלל יהיה שכאשר עובד מוכן להגיע לעבודה ולעבוד, אבל המעסיק לא מסוגל לספק לו עבודה, העובד עשוי להיות זכאי לשכר למרות שבפועל לא עבד".
ואומנם, השתתפות המעסיקים הגדולים בשביתה המתוכננת מבטיחה כי העובדים יהיו זכאים לשכר. "ככל שהשביתה היא בהסכמת המעסיק, והוא זה שלא איפשר את העבודה ביום המחאה - העובד זכאי לשכר", מסבירה שמואלביץ. "סביר גם שנראה חלוקת עבודה בין קרן השביתה של ההסתדרות לבין זו של המעסיקים לגבי תשלום השכר". לגבי מעסיקים שאינם משתתפים במהלך שעליה הכריזה ההסתדרות, שמואלביץ אומרת כי "אם המעסיק החליט להפעיל את מקום העבודה חלקית, ולתת לעובדים לבחור אם להצטרף למחאה או לא, מי שיתייצב לעבודה יקבל שכר, ומי שלא יתייצב יסכם עם המעסיק אם הוא נדרש להשלים את השעות, או שהמעסיק לא מנכה לו שכר וסופג את השעות האלו, כדי לעודד עובדים למחות".
לגבי עובדי מדינה, שמואלביץ מבהירה כי הם אינם זכאים לשכר עבור ימי השביתה בגלל שהמעסיק שלהם (המדינה) מתנגד לשביתה ובהתאם להוראות הממונה על השכר.
5 האם עובד שאינו מזדהה עם השביתה רשאי לעבוד כרגיל?
שביתה היא בחירה אישית של העובד. "גם ההסתדרות וגם המעסיקים לא יכולים לכפות שביתה על עובד שלא מעוניין בה", אומרת שמואלביץ. "אם מתאפשרת עבודה למרות המחאה, העובד רשאי לעבוד". המשמעות לגבי השכר, היא מסבירה, היא שאם ההשבתה של מקום העבודה הגיעה כהחלטת המעסיק, העובד זכאי כאמור לשכר כי לא יכול היה לעבוד - ושלא מבחירתו.
לדברי ארגוב-שנהב, "כל עובד רשאי להגיע באופן רגיל למקום עבודתו אלא אם המעסיק מנחה אותו שלא להגיע מכל סיבה שלא תהיה. כל עוד העובד עומד לרשות העבודה ומעסיקו לא הנחה אחרת, הוא זכאי להגיע לעבודתו ולקבל את שכרו. כל מקום עבודה פרטי רשאי לנהוג כראות עיניו תוך שמירת כללי חופש הביטוי, אי כפייה של דעות פוליטיות על עובדיו וכן אי פגיעה בעובדים על רקע השקפת עולמם - בין אם מדובר בעובדים המעוניינים להשתתף במחאה ובין אם מדובר בעובדים שאינם מעוניינים להשתתף במחאה המתגבשת".
6 האם ישנם שירותים חיוניים שחייבים לפעול לפי החוק?
לממשלה יש אפשרות לפי החוק להוציא צווי ריתוק לעובדים בתחומים מסוימים או למעסיקים בענפים שהוגדרו כ"שירותים חיוניים". אלא, ששמואלביץ מסבירה, כי לא ניתן להוציא צווי ריתוק לכל העובדים במשק אלא רק לקבוצות קטנות ומוגדרות. כמו כן, ההסתדרות מפעילה ועדת חריגים, וזו מוסמכת לאשר עבודה בנושאים חיוניים כגון תיקון תקלות חשמל. לדברי שמואלביץ, "ההסתדרות לא תסגור את השאלטר. היא תצמצם אותו, ותתמקד במקומות כמו הנמלים, רכבת ישראל, וכמובן מערכת החינוך".
7 במקרה של ביטול טיסה או חופשה עקב השביתה, האם אהיה זכאי לפיצוי?
לדברי עו"ד חניטל בלינסון-נבון, שותפה במחלקת הליטיגציה במשרד ארנון, תדמור-לוי, "חוק שירותי תעופה קובע את זכויות הנוסעים אשר רכשו כרטיס טיסה, ולא טסו במועד שהיה נקוב בכרטיס הטיסה בשל ביטולה או שינויה. החוק קובע כי נוסע שהונפק לו כרטיס טיסה וטיסתו בוטלה או נדחתה בשמונה שעות או יותר, זכאי לשירותי סיוע כגון מזון ומשקאות, אירוח בבית מלון אם נדרשת שהייה של לילה אחד או יותר, שירותי הסעות מנמל התעופה לבית המלון, שתי שיחות טלפון ומשלוח הודעה". בלינסון-נבון מסבירה, כי נוסעים שטיסתם בוטלה זכאים גם להשבת תמורה או כרטיס טיסה חלופי, לפי בחירתם, ולפיצוי כספי ללא הוכחת נזק בסכום של אלפי שקלים.
לדבריה, "נוסע שטיסתו בוטלה או נדחתה בפרק זמן של שמונה שעות או יותר בשל שביתה כללית במשק, לא יהא זכאי לפיצוי הכספי ללא הוכחת נזק". עם זאת, חברות התעופה חייבות לסייע לצרכנים שטיסתם בוטלה או עוכבה מעל חמש שעות לכל הפחות באמצעות שירותי הסיוע מהסוג שהזכרנו, ומתן החזר עלות הכרטיס שנרכש, או כרטיס חלופי ליעד שהוזמן".
8 האם ישנה זכאות לפיצוי בעקבות ביטול הופעה או אירוע?
לפי עו"ד בלינסון-נבון, החוק קובע כי עם ביטול החוזה קמה חובת השבה הדדית של הצדדים לחוזה. מרגע שבוטלה הצגה או מופע, על מעניק השירות להשיב לרוכשי הכרטיסים התמורה אותה שילמו בעד הכרטיסים. "הזכות לפיצוי בגין נזקים נוספים, ככל שאכן נגרמו, תלויה בתנאי ההתקשרות הספציפיים בין הצרכן לבין מעניק השירות, ובשאלה האם הביטול היה כדין", מסבירה בלינסון-נבון.
***גילוי מלא: משרד דפנה שמואלביץ עובד עם גלובס
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.