בורסות עולם | סיקור שוטף

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-2%, טסלה עלתה ב-4%

S&P 500 ירד ב-0.2% • ירידות קלות בנעילה באירופה • אנבידיה ירדה לאחר שבבלומברג פורסם הבוקר על הסלמה בחקירה נגדה • בגולדמן זאקס ממליצים למשקיעים "ללכת על זהב", צופים שמחירו יעלה ל-2,700 דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock
וול סטריט / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

23:00

יום המסחר בוול סטריט ננעל במגמה מעורבת. נאסד"ק ירד ב-0.3%, S&P 500 השיל מערכו כ-0.2% והדאו ג'ונס עלה ב-0.1%.

נראה כי המדדים בוול סטריט התאוששו היום לאחר שאמש (ג') פתחו את חודש ספטמבר באדום בוהק.

שינוי המגמה בוול סטריט נבע היום משתי סיבות. הראשונה היא דבריו של נשיא הפד של אטלנטה, רפאל בוסטיק, שאותת מוקדם יותר היום (ד') כי הוא מוכן להתחיל להוריד את הריבית בארה"ב למרות שהאינפלציה עדיין נמצאת מעל היעד של הבנק המרכזי. בוסטיק נחשב לאחד מחברי הפד הניציים יותר, שהיה בעד מדיניות מונטרית הדוקה כמה שיותר במטרה להילחם באינפלציה. כעת בוסטיק מציין שהוא מתמקד בשוק העבודה האמריקאי, שם הוא רואה ריכוך בנתונים: "אני מאמין שאנחנו לא יכולים לחכות עד שהאינפלציה באמת תרד עד ל-2% כדי להתחיל להפחית את הריבית כי זה עלול לסכן שיבושים בשוק העבודה שעלולים לגרום כאב וסבל מיותר", ציין בוסטיק.

הסיבה השנייה להתאוששות בוול סטריט היא סקר מחזור המשרות הפתוחות לחודש יולי, שהצביע על ירידה בכמות המשרות הפתוחות שהסתכמה בכ-7.67 מיליון מ-7.91 מיליון בחודש הקודם. הצפי עמד על 8.09 מיליון.

מעבר להתאוששות שנרשמת במדדים בוול סטריט, השוק קיבל סימן מעודד ממקום אחר. תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו בחדות, כאשר התשואה לשנתיים יורדת בכ-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 3.77%. גם התשואה ל-10 שנים ירדה ועמדה על רמה של 3.79%. המשמעות היא שעקום התשואות האמריקאי חזר לצורתו "הנורמלית", כאשר תשואות ארוכות הטווח גבוהות יותר מתשואות קצרות הטווח, מראה שלא נראה בשנתיים וחצי האחרונות.

21:15

ירידות קלות בוול סטריט. נאסד"ק יורד ב-0.1%, S&P 500 משיל מערכו כ-0.2% והדאו ג'ונס נסחר במגמה דומה.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט יורדים בכ-1.2%. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד כעת על 73 דולרים ומחירה של חבית מסג WTI עומד על 69.3 דולרים.

בסיטי בנק מעריכים כי במידה ו-OPEC+ לא תפחית את ייצור הנפט, המחיר הממוצע של הנפט עשוי לרדת ל-60 דולר לחבית ב-2025 בשל ביקוש מופחת והיצע מוגבר ממדינות שאינן חברות ב-OPEC, כך פורסם ברויטרס לפני זמן קצר. בסיטי מדגישים כי התאוששות במחירי הנפט אפשרית, אך השוק עלול לאבד את האמון ב-OPEC+ שמנסה לשמור על רמה של 70 דולר לחבית.

עוד מדגישים בסיטי כי המתיחות הגיאופוליטית הייתה צפויה להעלות את מחירי הנפט, אך נראה כי השוק מכיר בכך שהמתיחות במזרח התיכון לא בהכרח תוביל לבעיות בייצור.

19:47

עליות קלות בוול סטריט. נאסד"ק עולה ב-0.3%, S&P 500 מוסיף לערכו כ-0.1% והדאו ג'ונס עולה ב-0.2%.

דולר טרי  צוללת בכ-20% לאחר שהחברה פספסה את התחזיות בשורת ההכנסות ברבעון השני של השנה וחתכה את התחזית לשנה כולה. בחברה מעריכים כי הרווח למניה יעמוד על טווח של 5.20-5.60 דולר, לעומת התחזיות הקודמות שפרסמה החברה שעמדו על 6.5-7 דולר למניה. הצפי של האנליסטים ציפה כי התחזית לרווח למניה תעמוד על 6.56 דולר למניה. 

18:44

יום המסחר באירופה ננעל בירידות. הדאקס השיל מערכו כ-0.9%, הפוטסי ירד ב-0.3% והקאק ירד בכ-1%.

18:02

יום המסחר בוול סטריט מתנהל לפי שעה בעליות שערים קלות. נאסד"ק עולה ב-0.2%, S&P 500 מוסיף לערכו כ-0.3% והדאו ג'ונס עולה ב-0.4%.

על רקע המגמה החיובית, יו"ר הפד של אטלנטה ציין מוקדם יותר כי להערכתו ניתן להתחיל להפחית ריבית בארה"ב גם אם האינפלציה עדיין לא הגיעה ליעד הפד. במקביל, מוקדם יותר דווח כי סקר מחזור המשרות הפתוחות לחודש יולי בארה"ב הצביע על ירידה בכמות המשרות הפתוחות.

בהמשך לכך, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות בחדות, כאשר התשואה לשנתיים יורדת בכ-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 3.79%. גם התשואה ל-10 שנים עומדת כעת על רמה של 3.79% ומוקדם יותר עמדה על רמה גבוהה יותר. המשמעות היא שעקום התשואות האמריקאי חזר לצורתו "הנורמלית", כאשר תשואות ארוכות הטווח גבוהות יותר מתשואות קצרות הטווח. נזכיר כי עקום תשואות הפוך, שבו התשואה בטווח הקצר גבוהה יותר מהתשואה לטווח הארוך, מאותתת על מיתון והיא בעצם תוצאה של סוחרים שמתמחרים צמיחה איטית של הכלכלה בעתיד. 

17:08

המגמה המעורבת בוול סטריט נמשכת. מדד הנאסד"ק יורד ב-0.3%, ה-S&P 500 נסחר סביב רמות הבסיס והדאו ג'ונס עולה ב-0.3%.

נשיא הפד של באטלנטה, רפאל בוסטיק, מאותת כי הוא מוכן להתחיל בהורדת הריבית בארה"ב למרות שהאינפלציה עדיין נמצאת מעל היעד של הבנק המרכזי. בוסטיק נחשב לאחד מחברי הפד הניציים יותר, שהיה בעד מדיניות מונטרית הדוקה כמה שיותר במטרה להילחם באינפלציה. כעת בוסטיק מציין שהוא מתמקד בשוק העבודה האמריקאי, שם הוא רואה ריכוך בנתונים: "אני מאמין שאנחנו לא יכולים לחכות עד שהאינפלציה באמת תרד עד ל-2% כדי להתחיל להפחית את הריבית כי זה עלול לסכן שיבושים בשוק העבודה שעלולים לגרום כאב וסבל מיותר", ציין בוסטיק.

מאקרו ארה"ב: סקר מחזור המשרות הפתוחות לחודש יולי הצביע על ירידה בכמות המשרות הפתוחות שהסתכמה בכ-7.67 מיליון מ-7.91 מיליון בחודש הקודם. הצפי עמד על 8.09 מיליון.

מאקרו קנדה: הבנק המרכזי הוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.25% בהתאם לציפיות המוקדמות.

16:49

לאחר שאמש (ג'), המדדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בירידות חדות, נראה שהמדדים היום מתאוששים. הנאסד"ק יורד ב-0.3%, S&P 500 משיל מערכו כ-0.1% והדאו ג'ונס עולה ב-0.1%.

גם הירידות באנבידיה  מתמתנות והמניה יורדת כעת ב-0.7% בלבד. בשאר מניות השבבים נרשמת מגמה מעורבת כאשר AMD  מוסיפה לערכה כ-2%, סופר מיקרו קומפיוטר  יורדת בכ-3.4%, ומיקרון  עולה בכ-1.3%.

16:30

יום המסחר בוול סטריט נפתח במגמה מעורבת. הנאסד"ק משיל מערכו כ-0.7%, S&P 500 יורד בכ-0.3% והדאו ג'ונס נסחר סביב רמות הבסיס.

אנבידיה  יורדת בכ-3% לאחר שאתמול השילה 10% ו-280 מיליארד דולר משוויה, ירידת השווי הגדולה אי פעם. צרה נוספת לחברה, בבלומברג פורסם הבוקר (ד') שמשרד המשפטים האמריקני שלח זימונים לאנבידיה ולחברות שבבים אחרות כשהיא מחפשת ראיות שיצרנית השבבים הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים. זוהי הסלמה בחקירת החברה, כך מדווח בלומברג.

15:05

בוול סטריט כשעה וחצי לפני פתיחה המסחר הפחד עדיין נותר בשווקים - מדד הפחד מזנק ב-10% לרמה של 22, החוזים העתידיים על המדדים יורדים: נאסד"ק ב-0.8%, S&P 500 ב-0.5% ודאו ג'ונס ב-0.3%. אנבידיה יורדת בכ-2.5% בטרום מסחר. 

14:56

ארבה רובוטיקס  דיווחה היום שחברת סנסראד (Sensrad) השבדית, המפתחת מערכות רדאר על בסיס השבבים של ארבה רובוטיקס , חתמה על הסכם לאספקת מערכות בהיקף של כ-7 מיליון אירו (כ-7.7 מיליון דולר) לחברת Tianyi Transportation Technology הסינית. ההסכם נחתם לאחר פיילוט מוצלח ותהליך בחינה נרחב שנמשך כשנה, של מערכות הרדאר של סנסראד. במהלך 2024 סנסראד דיווחה על התקדמות עם לקוחות נוספים בנוגע לרכישת מערכות הרדאר שלה, המבוססות על השבבים של ארבה.

ארבה רובוטיקס מתל אביב מפתחת שבב לרדארי הדמיה לרכב, שמאפשר לספק תמונה ברזולוציה גבוהה של סביבתו. ב-2021, היא מוזגה לחברת SPAC והחלה להיסחר בנאסד"ק, בסוף מאי החלה להיסחר גם בתל אביב. 

13:18

הירידות באירופה נמשכות, דאקס יורד ב-0.7%, קאק ופוטסי ב-0.6%. מדד המניות האירופי, סטוקס 600 יורד ב-1%. את הירידות מובילות מניות הטכנולוגיה, חברת השבבים ההולנדית, ASML  יורדת ביותר מ-6%, בנוסף יורדות גם אטוס , BE semiconductors  ו-אינפיניון טכנולוג'יס 

11:30

הירידות באירופה מתחזקות מעט כעת, דאקס יורד ב-0.9%, קאק ופוטסי ב-0.8%. 

בוול סטריט מסתמן כעת יום נוסף של ירידות בעיקר במניות הטכנולוגיה - נאסד"ק יורד ב-0.6%, דאו ג'ונס ו-S&P 500 ב-0.4%. במקביל גם מדד הפחד, VIX עולה הבוקר ב-8% ל-22. 

אנבידיה  מוסיפה ויורדת בטרום מסחר בכ-2.5% לאחר שאתמול השילה 10% ו-280 מיליארד דולר משוויה, ירידת השווי הגדולה אי פעם. צרה נוספת לחברה, בבלומברג פורסם הבוקר שמשרד המשפטים האמריקני שלח זימונים לאנבידיה ולחברות שבבים אחרות כשהיא מחפשת ראיות שיצרנית השבבים הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים. זוהי הסלמה בחקירת החברה, כך מדווח בלומברג.

10:25

המסחר באירופה נפתח הבוקר בירידות שערים, אם כל לא חדות כפי שציפו לאחר הנעילה האדומה אתמול בוול סטריט. דאקס יורד ב-0.9%, קאק ופוטסי ב-0.6%. 

באסיה נעילה אדומה הבוקר - ניקיי ירד ב-4.3%, שנחאי ב-0.7%, הנג סנג ב-1.5% וקוספי ב-3%. 

08:35

באסיה ירידות שערים חדות הבוקר בעקבות וול סטריט - ניקיי ירד ב-4.3%, שנחאי ב-0.7%, הנג סנג ב-1.5% וקוספי ב-3%.  בהתאם למגמה העולמית מניות הקשורות לשוק השבבים כמו רנסאנס אלקטרוניקס מובילות את הירידות. 

החוזים העתידיים בוול סטריט מצביעים  על ירידות נוספות היום - המדדים המרכזיים יורדים בעד 0.5%. 

בוול סטריט אתמול, יום המסחר הראשון של ספטמבר ננעל בירידות חדות. נאסד"ק ירד ב-3.2% וזהו יומו הגרוע ביותר מזה כחודש, S&P 500 ב-2% ודאו ג’ונס ב-1.6%. מדד המניות הקטנות, ראסל 2000 ירד ב-3% בעוד מדד הפחד או מדד ה-VIX זינק ב-25% ל-20.

מה שהצית את הירידות הוא פרסום נתוני היצור שהראו על סימני חולשה והעלו את החשש להאטה בצמיחת הכלכלה. נתוני S&P גלובל הראו ירידה במדד הייצור ל-47.2 באוגוסט, עלייה של 0.4% לעומת יולי אך פחות מהצפי והנתון הנמוך ביותר מאז נובמבר 2023. 

ספטמבר מאופיין היסטורית כחודש חלש בשווקים. כשמסתכלים על כמעט 100 שנות מסחר לאחור לאחור, משנת 1928 ועד שנת 2023, חודש ספטמבר היה השלילי ביותר עם ירידה ממוצעת של כ־1.2%. 

את הירידות הובילו מניות השבבים - ובעיקר אנבידיה  שירדה ביותר מ-9%, מחקה כ-280 מיליארד דולר משוויה ושברה שיא שלילי - זוהי הירידה היומית בשווי הגדולה ביותר אי פעם בארה"ב, לפי דאו ג'ונס. מניות שבבים אחרים ירדו גם: AMD  וברודקום  השילו 7.8% ומדד השבבים של פילדלפיה (SOX) ירד ב-7.8%. 

בנוסף, בבלומברג פורסם הבוקר שמשרד המשפטים האמריקני שלח זימונים לאנבידיה ולחברות שבבים אחרות כשהיא מחפשת ראיות שיצרנית השבבים הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים. זוהי הסלמה בחקירת החברה, כך מדווח בלומברג.

משרד המשפטים, שמסר בעבר שאלונים לחברות, שולח כעת בקשות משפטיות המחייבות את הנמענים למסור לו מידע, מה שמקרב את החקירה הממשלתית צעד אחד נוסף. לפי בלומברג, גורמי הגבלים עסקיים מוטרדים מכך שאנבידיה מקשה על המעבר לספקים אחרים ואף מענישה קונים שאינם משתמשים בלעדית בשבבי הבינה המלאכותית שלה. 

כחלק מהחקירה, עליה דיווח בלומברג בעבר ביוני, החוקרים יצרו קשר עם חברות טכנולוגיה אחרות כדי לאסוף מידע. משרד המשפטים בסן פרנסיסקו לוקח את ההובלה בניהול החקירה. נציג משרד המשפטים סירב להגיב. 

רונן מנחם כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות התייחס אתמול לירידות החדות בוול סטריט: "עד להודעת הריבית יגיבו שוקי המניות בארה"ב לנתונים על פעילות הסקטור העסקי והצרכני. היום נמסר כי מדד מנהלי הרכש לחברות התעשייה התכווץ בחודש אוגוסט פעם חמישית ברציפות. התמונה הכלכלית המשתקפת אינה חיובית".

"צריך גם לזכור עוד שתי נקודות", מציין מנחם, "לאחר שהבורסה חוזרת מסוף שבוע ארוך, המניות נוטות להיות לתנועות חזקות יותר - לכל כיוון. שנית מניות הטכנולוגיה והשבבים מוליכות את הירידות, בהמשך לתקופה המאוד תנודתית שעוברת עליהן. קשה לומר אם מסתמנת בהן מגמת ירידה של ממש, אך אין להתעלם מעליות היתר שלהן בשנים האחרונות כגורם לתנודות ולצורך בחיזוקים כדי להמשיך לטפס". 

אינטל השיקה אתמול את השבב החדש למחשבים אישיים, שמפותח בישראל. בנוסף, לפי דיווח ברויטרס, אינטל תמליץ למכור את חברת אלטרה, חברת השבבים שרכשה לפני 9 שנים, כשברקע ישיבת הדירקטוריון המתכוננת לאמצע ספטמבר, ובחברה מנסים לגבש פתרונות למשבר הנזילות. 

ברודקום  צפוייה לדווח את תוצאותיה הרבעוניות ביום חמישי לאחר הנעילה. המשקיעים יחכו לעדכונים בכל הנוגע להכנסות בתחום הבינה המלאכותית ולצפי שלה לשנה כולה. האנליסטים מצפים להכנסות של 13 מיליארד דולר ולורווח של 0.63 דולר למניה. ברודקום זינקה מתחילת השנה ב-36% ונסחרת בשווי שוק של 710 מיליארד דולר.

אחרי הנפילות שחוותה קראודסטרייק  בגלל התקלה העולמית שגרמה להשבתה נרחבת במיליוני מחשבים, בבנק ההשקעות HSBC רואים דווקא הזדמנות. "התוצאות והתחזיות של קראודסטרייק לאחר הדוחות האחרונים מראים שהחברה יוצאת מהמשבר והגרוע נמצא מאחוריה". בבנק השקעות העלו המלצה ל"קניה" מ"החזק" עם מחיר יעד של 339 דולר.

ניתוח | היא הייתה הסנסציה של וול סטריט וזינקה ב־1000% בשנה. עכשיו המשקיעים בורחים  

בשוק החוב האמריקאי תשואות האג"ח הממשלתי ירדו אתמול - תשואת האג"ח לעשר שנים יורדת ב-5 נקודות בסיס ל-3.85% וזו לשנתיים ל-3.89%. 

לפי סקירתו של רפי גוזלן  כלכלן ראשי, IBI בית השקעות "התמחור בשוק איגרות החוב האמריקאי משקף צפי להמשך הידרדרות בשוק העבודה. תלילות העקום שמאופיינת במתאם גבוה לשיעור האבטלה עלתה באופן מהיר בחודשים האחרונים כך ששיפוע העקום התקרב חזרה לטריטוריה חיובית לאחר למעלה משנתיים בהן העקום היה הפוך. ניראה כי שוק איגרות החוב נמצא בעמדת המתנה להרעה ניכרת בשוק העבודה, ובמידה והיא תתעכב, ולהערכתנו הסיכוי לכך גבוה, הדבר יוביל לעליית תשואות לאורך העקום ובפרט בטווחים הקצר בינוני- כלומר חזרה לשיפוע שלילי קל". 

בעקבות הצפי להאטה בכלכלת הסינית, מחירי הנפט ירדו אתמול בחדות. נפט מסוג ברנט ירד ב-4% ל-74 דולר לחבית ונפט אמריקאי ב-3.5% ל-70 דולר לחבית. סין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם. בסוף השבוע האחרון פורסם במדינה מדד מנהלי הרכש, שרשם באוגוסט שפל של שישה חודשים, ובהמשך פורסמו בסין גם נתוני יצוא ליולי, עם הירידה הראשונה בהזמנות החדשות זה שמונה חודשים. 

בגולדמן זאקס ממליצים למשקיעים "ללכת על זהב" מכיוון שלדעתם, למרות שמחיר הזהב ירד במעט, 0.5% ל-2,520 דולר לאונקיה, הזינוק במחיר של המתכת היקרה לא הסתיים. מחיר הזהב ירד אמנם מהשיא של כל הזמנים בו נגע בחודש שעבר, אך עדיין עלה בכמעט 22% מתחילת השנה, מה שהופך אותה לנכס השני בביצועיו לאחר הביטקוין. "זהב הוא הגידור המועדף עלינו מפני הסיכונים הגאו-פוליטיים והפיננסיים, עם תמיכה נוספת מהורדות בריבית הפדרלית הקרובה וקנייה מתמשכת של בנקים מרכזיים", כתבו אנליסטים של גולדמן זאקס, בבנק צופים למחיר של 2,700 דולר בשנת 2025.   הקרובה".

מאקרו בארה"ב: כאמור, מה שהצית אתמול את הירידות בוול סטריט הוא פרסום נתוני היצור שהראו על סימני חולשה והעלו את החשש להאטה בצמיחת הכלכלה. נתוני S&P גלובל הראו ירידה במדד הייצור ל-47.2 באוגוסט, עלייה של 0.4% לעומת יולי אך פחות מהצפי והנתון הנמוך ביותר מאז נובמבר 2023. כשהמדד הזה הוא פחות מ-50 זה אומר שהייצור שמהווה כ-10% מכלכלת ארה"ב מתכווץ. נתוני המוסד לניהול ההיצע בארה"ב (ISM) מלמדים גם שהיצרנים משלמים מחירים גבוהים יותר על יבוא סחורות בחודש שעבר. 

בשווקים מצפים בדריכות לדוח התעסוקה לחודש אוגוסט בארה"ב, שיתפרסם ביום שישי ועתיד להשפיע על החלטת הפדרל ריזרב בנוגע לשיעור הורדת הריבית. על פי ההערכות בשוק, נתוני התעסוקה הם שיקבעו אם הבנק המרכזי יוריד החודש את הריבית ב-25 או ב-50 נקודות בסיס. בבנק ג'יי.פי מורגן מעריכים שהדוח שיתפרסם יעיד על שוק תעסוקה חזק, אשר יטה את החלטת הפד לעבר הורדה של 25 נ"ב. 

גוזלן מ-IBI טוען שסביבת המאקרו בארה"ב אינה תומכת בהפחתת ריבית מהירה, אלא בהתאמה של הריבית הריאלית. "מבחינת המדיניות המוניטרית, הפד רואה לנגד עיניו התקדמות בירידה בסביבת האינפלציה אך היא עדיין גבוהה מהיעד".

"בפן הריאלי, שוק העבודה מתקרר אך בלא מעט מהפרמטרים התמונה לא משקפת הרעה משמעותית, והדבר מקבל חיזוק בנתוני הצמיחה הגבוהים יחסית. בכדי שהפד יחליט על האצה בקצב הפחתת הריבית באופן שמתומחר בשווקים תידרש הרעה משמעותית בשוק העבודה ולהערכתנו תמונת המצב הנוכחית לא תומכת בתרחיש זה. לכן מדיניות הפד בתקופה הקרובה צפויה להערכתנו לכוון להפחתת עוצמת הריסון המוניטרי, כלומר בהתאמה כלפי מטה של סביבת הריבית הריאלית בכדי שלא ליצר מדיניות מרסנת מדיי. לפיכך, בהתחשב בירידת התשואות האחרונה שנשענה על ציפיות להפחתת ריבית מהירה, הפוטנציאל להמשך ירידת התשואות מהרמה הנוכחית מוגבל".