המשטרה הודיעה הבוקר (ב') על פיענוח חקירת מרמה בהנפקה סדרתית שלא כדין של תגי נכה לכל דורש תמורת תשלום. שמונה חשודים נעצרו לחקירה.
● המשטרה ורשות המסים: חשד להונאת קרקעות בהיקף 30 מיליון שקל
● חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים
בהודעת המשטרה נכתב כי "בחקירה של היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433, בשיתוף משרד התחבורה, נחשפה התארגנות עבריינית אשר עסקה בסחר סדרתי ושיטתי באלפי תגי נכה, אשר הופקו במרמה ונמכרו לכל דורש, אגב פגיעה בזכויות ציבור הנכים האמיתי ופגיעה מצטברת בקופת המדינה בשיעור מאות מיליוני שקלים".
חקירת המשטרה בחודשים האחרונים עסקה "בחשד למכירה שלא כדין והפצה במרמה ובהיקפים נרחבים של תגי נכה" - אך לא רק. חשד נוסף הוא כי נמכרו גם רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי ורישיונות נהיגה.
מנגנון מרמה שיטתי
במהלך החקירה הסמויה עלה חשד כי מאז שנת 2021, בה ניתנה האפשרות להגיש בקשות מקוונות לזכאות לתגי חניה לנכה, בהסתמך על הגשת מסמכים רפואיים בלבד, פעלו החשודים ליצור מנגנון מרמה שיטתי, כהגדרת המשטרה, שאיפשר הנפקת תגי נכה לכל דורש תמורת תשלום.
"חברי הרשת ניצלו את המנגנון והציפו את האתר של החברה העסקית שסיפקה את השירות מטעם משרד התחבורה באלפי בקשות כוזבות ומזויפות ומכרו אישורים שניתנו שלא כדין, אגב שימוש במסמכים רפואיים מזויפים", נמסר בהודעת המשטרה.
עוד עלה מהחקירה כי בעשרות מקרים חלק מהחשודים שלחו מתחזים מטעמם תוך שימוש בתעודת זהות מזויפת לבצע מבחן נהיגה עבור אחרים שביקשו לקבל רישיון נהיגה, מבלי שהם עצמם נבחנו.
מהחקירה עולה חשד כי כתוצאה ממעשיהם של החשודים, אלפי אזרחים שאינם זכאים לתג חניה לנכה או לרישיון שימוש בקנאביס רפואי, קיבלו היתרים שלא כדין.
תגי הנכה שהופקו כתוצאה מהמרמה הקנו לרוכשים הטבות שונות, כגון פטור מתשלום אגרת רישוי, פטור מתשלום חניה, נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית ועוד - דבר שפגע לפי המשטרה בראש ובראשונה בציבור הנכים, בציבור שומר החוק ובקופה הציבורית בהיקף מאות מיליוני שקלים.
מאות מעורבים ייחקרו
עד כה נעצרו שמונה חשודים, אך במשטרה אומרים כי הם לא האחרונים. במסגרת החקירה הגלויה עתידים להיחקר מאות מעורבים בחשדות שעלו במסגרת החקירה הסמויה, ביניהם "ראשי הכנופיה, מתווכים ('מאכערים'), רופאים ורוכשי התגים שלא כדין", לדברי המשטרה.
"בנוסף לאכיפה הפלילית והכלכלית שתושת על המעורבים, משטרת ישראל ויאח"ה בלהב 433, יחד עם משרד התחבורה, החשב הכללי והפרקליטות האזרחית, נערכים למהלך משלים של אכיפה אזרחית, אשר תתבצע במקביל ולאורך זמן", נמסר.
במשרד התחבורה הודו למשטרה ומסרו כי "את המידע למשטרת ישראל העביר האגף לביטחון, חירום וסייבר במשרד התחבורה, בעקבות בקרה של האגף שהעלתה חשד להונאה רחבת-היקף תוך שימוש במסמכים רפואיים מזויפים".
זינוק בהוצאת תגי חניה לנכים
בישראל חלה בשנים האחרונות אינפלציה במספר תגי החניה לנכים שהוצאו. כך, בשנת 2022 נרשמו 405 אלף תגים, שעלו בתוך שנתיים ל-628 אלף.
יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר, אמר לגלובס באפריל האחרון כי מאכערים "עוזרים להוציא את התו גם כאשר הנכות היא על הגבול או אפילו מתחת לו, כי יש פה ערך כלכלי גדול. אם יש לך תו נכה, אתה משלם אגרה מופחתת, וזה חוסך כסף על חניה בחניונים וברחובות. התמריץ המשמעותי ביותר הוא שניתן לקבל תו בעבור שתי מכוניות. אנשים עם מוגבלות פונים אלינו שהם לא מוצאים חניה במקומות המיועדים, והתכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.