בארה"ב חוזים ארבע הורדות ריבית השנה בשל החשש ממיתון. בישראל היא צפויה לעמוד במקום

האינפלציה בארה"ב נותרה "דביקה" בחודשים האחרונים • למרות זאת, בשל החשש שהכלכלה האמריקאית גולשת למיתון, השווקים התחילו לתמחר הורדות ריבית חדות יותר • כאן בנק ישראל צפוי גם הפעם להשאיר את הריבית על כנה, בשיעור של 4.5%

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: Reuters, Anadolu
יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: Reuters, Anadolu

עוד לפני שהסתיים שבוע המסחר בארה"ב, התייחס יו"ר הפד, ג'רום פאוול, לזעזועים המתרחשים בשווקים והשפעתם על הדבר החשוב לו ביותר: רמת האינפלציה. "נמתין לבהירות גדולה יותר לפני שנשקול התאמות כלשהן. מוקדם מדי לומר מה יהיה המסלול המתאים", אמר פאוול.

החרגה מלאה או לפחות פטור חלקי: נתניהו יבקש מטראמפ הקלה במכסים
פרשנות | מפלגת הסחר החופשי של אמריקה הפכה למפלגת חומות המכס הגבוהות ביותר

בחודשים האחרונים האינפלציה בארה"ב נותרה "דביקה". למעשה, מאז 2021 המדד לא ירד מתחת ל־2.6%, מה שמצביע על הקושי של הפד להביא את האינפלציה ליעדה, העומד על 2% בממוצע. גם מדד האינפלציה המועדף על הפד, ה־PCE, הראה לאחרונה כי רמות המחירים חזרו לעלות.

למרות זאת, בשל החשש שהכלכלה האמריקאית גולשת למיתון, השווקים התחילו לתמחר הורדות ריבית חדות יותר. השווקים מתמחרים כעת ארבע הורדות ריבית במהלך השנה הקרובה, החל מחודש יוני הקרוב. מדובר בשינוי חד מהערכות הפד רק בחודש, שעבר שחזו כשתי הפחתות בסך הכל בשנת 2025.

התחזיות הכלכליות יעודכנו השבוע

בישראל, היום (ב') תפורסם החלטת הריבית ע"י בנק ישראל, שצפוי גם הפעם להשאירה על כנה, בשיעור של 4.5%. הריבית נמצאת בשיעור זה מאז ינואר 2024. נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון, העריך שהריבית תרד רק במחצית השנייה של השנה, לאחר שהאינפלציה לא הצליחה להתכנס לגבול העליון והיא עמדה בפברואר על קצב שנתי של 3.4%.

במקביל להחלטת הריבית, חטיבת המחקר של בנק ישראל תפרסם השבוע עדכון לתחזיות הכלכליות של ישראל, והיא עשויה לעדכן כלפי מטה גם את תחזית הצמיחה. ירון, שגם ידבר במסיבת עיתונאים ביום שני, יתייחס בוודאי גם להשפעת המכסים של ארה"ב על המשק הישראלי ולפיחות החד של השקל מול הדולר והאירו בשבועות האחרונים, והנגזרת שלהם גם על האינפלציה והתחזיות בנוגע לריבית.