האם הממשלה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה, כדי לסייע לבעליהן, ולקדם באזורים הללו התחדשות עירונית? צוותים בין-משרדיים ממשלתיים עובדים בימים אלה לצורך מציאת הסדרי מגורים של דירות שפונו מדירות הרוסות, בדירות חדשות של יזמים שטרם קיבלו טופס אכלוס, ולהאצת הליכי התחדשות עירונית במקומות שיועדו מלכתחילה להיכלל במסגרת כזו, ונחרבו במהלך המלחמה. כך מסר יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון. היום הודיעו משרדי האוצר והשיכון על היערכות לתוכנית שיקום רחבת היקף באזורים שנפגעו מהטילים האיראניים.
● רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?
● בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם
ההערכות כיום הן, כי קיימות כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל, ושייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם. מורגנשטרן, שדיבר במסגרת כנס חיפה של מרכז הנדל"ן, אמר כי מטרת הצוותים היא להביא לפתרונות מהירים לכל האנשים שפונו מביתם בגלל נזקי הטילים מאיראן. "ההתחדשות העירונית בישראל היא משימה חשובה לאין ערוך. בתוך חצי שנה, במקומות שנפגעו מהמלחמה באיראן אני מעריך שנאשר תכניות להתחדשות עירונית. המדינה תייצר מנגנון "Out Buy" שיאפשר לדיירים למכור את הדירה במתחמים שנפגעו למדינה", אמר.
לעניין זה, ראש עריית בת ים, צביקה ברוט, היה הראשון שהעלה את ההצעה לרכוש דירות הרוסות מבעליהן, במטרה להאיץ הליכי התחדשות עירונית באזורים ההרוסים. ברוט הסביר, שבאזור שבו נהרסו 20 מבנים בעירו, רוב הבעלות על דירות מצויה בידי משקיעים, שלהערכתו יסכימו למכור אותן למדינה, שתוכל לקדם הליכי התחדשות במהירות, תוך חיסכון בזמן יקר שאובד במהלך ההתדיינויות של היזמים עם הדיירים. ואכן, צוות ממשלתי אחד עובד בכיוון זה.
"15 אלף דירות שאפשר להיכנס אליהן מחר בבוקר"
הצוות השני, כאמור, פועל אל מול הקבלנים, לצורך השמשת דירות שמצויות בשלבים מתקדמים לקראת טופס 4, ולא נמכרו. להערכת המשרד קיימות כ-15 אלף דירות כאלה.
"זה לא אופטימלי לאנשים לחיות במלון בגלל שהם פונו מביתם. זה נורא. אנחנו רוצים שיהיו להם פיתרונות אחרים כמה שיותר מוקדם. בנינו צוות ביחד עם רשות המסים ושמנו בכל מלון בו יש מפונים אדם שעובד מולם. אותו מנהל אישי שנמצא בכל מלון עובד עם שתי רשימות- רשימת המפונים הנמצאים במלון ורשימה של מקומות אליהם ניתן לפנות אותם", אמר מורגנשטרן.
"בצד ההיצע - פנינו לקבלנים ויזמים הבונים פרויקטים חדשים. יש ברשותם היום 15 אלף דירות לא מכורות בשלב קבלת טופס 4 שאפשר להיכנס אליהן מחר בבוקר - רבות מדירות אלה נמצאות בבת ים, בלוד בבאר יעקב ובני ברק, ליד אזורי הפגיעה.
"המנגנון עובד בצורה משולשת: עבודה של מס רכוש מול אותן משפחות על מנת להעניק להם פיצוי לנזקים שנגרמו להם, מציאת פתרונות מגורים בטווח הזמן הקרוב וכן משמשים גם כגורם מתווך בלבד למידע חשוב שהן צריכות על מנת לעבור למקום חדש".
שיפוץ מתחמים במקום שיפוץ פרטני
ובינתיים הודיעו משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, כי צוות משותף השלים שלב משמעותי בהיערכות הלאומית לשיקום אזרחי, במסגרתו קבלני הביצוע הגדולים בישראל ייטלו חלק בשיפוץ מתחמים שניזוקו במהלך מבצע "עם כלביא".
על פי המתוכנן, קבלנים המתמחים בפרויקטים רחבי היקף יתמקדו בשיקום דירות פרטיות - במסגרת מודל חדשני של שיפוץ מתחמים ולא שיפוץ פרטני של דירה בודדת. כל מתחם יוקצה לקבלן ביצוע אחד, שיפעל בפיקוח המדינה ובשיתוף פעולה עם הרשות המקומית ועם חברת הניהול הממונה מטעם מס רכוש.
לדברי המשרדים, המסלול הממשלתי מציע לתושבים פתרון מהיר, איכותי וללא בירוקרטיה: אין צורך בהתנהלות מול קבלנים, קבלת הצעות מחיר או מעקב אחר עבודות - כל התהליך מנוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע. המסלול הממשלתי יסייע לאוכלוסיות המתקשות בהתנהלות מול הרשויות וייתן מענה למקרים של חוסר זמינות של קבלני שיפוצים.
הרעיון הוא, שרשויות מקומיות ימפו אזורים שנפגעו ויגדירו "מתחמי שיקום", שיכללו מספר רב של בניינים ותשתיות הזקוקים לשיקום. לאחר מכן תיצור כל רשות מקומית קשר עם הדיירים המתגוררים במתחמים ותציע להם את האפשרות לשקם דרך המסלול הממשלתי. הרשות המקומית תעביר לקרן הפיצויים את הפרטים של הדיירים שיבחרו להצטרף למסלול זה, ונציגי קרן הפיצויים יבדקו כי הדיירים עומדים בתנאים ואז ייצרו עימם קשר. קרן הפיצויים תבצע הערכה של הנזק בכל מתחם ותעביר את כספי הפיצויים לחברת הניהול הממונה, שתעביר אותם לקבלן המבצע ותפקח על ביצוע העבודות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.