גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקאות מפוצלות: כרסום בהלכת לנג

ביהמ"ש העליון קבע, כי עשיית ההסכמים בצורה נפרדת כפי שנעשו איננה עיסקה מלאכותית, במיוחד לאור התשתית העובדתית, לפיה היחידים רכשו את חלקם בקרקע מכספם הפרטי

עמ"ש 99/5024 לנג יהודה ואח' נגד מנהל מס שבח מקרקעין, הינו פס"ד המרכזי בסוגית "העסקאות המפוצלות", בהן רוכשים חותמים על הסכמים נפרדים לרכישת קרקע ולהזמנת שירותי בנייה משני גורמים נפרדים (לעיתים חברות קשורות), כשהמוצר הסופי אותו מקבל הרוכש הוא, למעשה, דירת מגורים "על הנייר". בפרשת לנג נפסק, כי בעובדות המקרה הספציפיות אשר נדונו בפס"ד, הסכמים נפרדים לרכישת קרקע ולהזמנת שירותי בנייה, עשויים להחשב לענין דיני המס, כעיסקה אחת לרכישת דירת מגורים. בית המשפט קיבל את עמדת מנהל מיסוי מקרקעין וקבע, כי למרות שהעיסקה נערכה כשתי עסקאות נפרדות (רכישת מגרש והזמנת שרותי בנייה), יש להתעלם מהפיצול המלאכותי שניסו הצדדים ליצור במערכת החוזית.

בעקבות פסק הדין פעלו רשויות מיסוי מקרקעין למיסויין של התארגנויות לבנייה, כשהנימוק העיקרי הוא, שהתוכן הכלכלי של הפעולות הינו רכישת דירה גמורה. ואולם, יש להדגיש את העובדות הספציפיות בפס"ד לנג יהודה, אשר הובילו למסקנה כי מדובר ברכישת דירת מגורים ולא ברכישת מגרש: כל רוכש חותם בו זמנית על כמה הסכמים - הסכם לרכישת המגרש מבעליו, הסכם לשרותי בנייה, הסכם הצטרפות למושב והסכם שיתוף. כמו כן, נחתם הסכם יזמות מקדים להקמת שכונת מגורים.

רוכש היה זכאי להשתתף בפרויקט רק אם חתם על כלל מערכת החוזים, משמע, היה קשר הדוק בין כל החוזים ולא ניתן היה לחתום על חוזה אחד בלבד מבלי להתקשר באותו מעמד בחוזה האחר. זאת ועוד, הפרה של אחד מהחוזים נחשבה כהפרה של כל החוזים. המערכת החוזית יצרה זיקה וקשר בין כל הגורמים המעורבים בפרויקט. בנסיבות אלה, ובמיוחד משום שרכישת המגרש היתה קשורה במישרין לפרוייקט הייזום והבנייה, נפסק כי טיבה ומהותה של העיסקה כפי שעוצבה היא מכירת דירת מגורים.

המבחנים והנסיבות בהן ייקבע כי מדובר במכירת דירת מגורים ולא ברכישת קרקע והזמנת שירותי בנייה גובשו בהוראת הביצוע 2001/7 שהפיצה נציבות מס הכנסה בעניין.

בהקשר זה עולה השאלה, מה הדין כאשר מתארגנת קבוצת רוכשים, הרוכשים בהסכמים נפרדים קרקע מחברה א' ומזמינים שירותי בנייה בנפרד מחברה ב', כאשר כל רוכש מקבל מוצר מוגמר של דירת מגורים. האם כל עיסקת מקרקעין המתבצעת בדרך של "התארגנות משותפת לבנייה" תמוסה בדרך המחמירה ע"פ פס"ד לנג, באופן המשקיף על העיסקה כעל עיסקה כוללת למכירת דירות מגורים? באילו מקרים ונסיבות יופעלו המבחנים שנקבעו בפרשת לנג ובאילו לא? והאם קביעה של רשות מס אחת (מס שבח לדוגמא) מחייבת רשויות מס אחרות (מס הכנסה ומע"מ)?

התשובות לשאלות אילו אינן פשוטות ויש לבחון כל מקרה לגופו ולנסיבותיו.

בעמ"ה 98/2069 משאבי נדלן סחר והשקעות בע"מ נגד פקיד השומה חיפה דובר גם כן בהתארגנות לבנייה משותפת, שרוכזה ונוהלה ע"י המערערת. המערערת טענה כי פעלה כמתווכת בלבד, ופקיד השומה טען כי המערערת פעלה כקבלן. השופט בדימוס ד"ר דן ביין קבע, לאור מבחן המהות הכלכלית והתוכן הכלכלי של העיסקה, כי פעולת המערערת, מבחינת הסיכון שלקחה, היקף האחריות והשליטה בארגון הפרויקט, בחשבון הפרויקט, בקביעת המחיר, הסיכון להפסדים או הסיכוי לרווח שהוטלו על המערערת - כל אלו מובילים למסקנה, כי מעמדה של המערערת הינו כשל כקבלן הנותן שירותי בנייה.

ואולם בית המשפט קבע, כי למרות הקשרים הפרסונליים ההדוקים ששררו בין כל הצדדים לעיסקת מכירת המגרשים לבין המערערת, הרי שאין די בכך כדי לייחס למערערת את מכירת הדירות עצמן. לפיכך נפסק, כי המערערת נתנה לדיירים שירותי בנייה בלבד (ביהמ"ש בחן את עובדת המקרה באמצעות שימוש בדוקטרינת עליונות המהות הכלכלית כנורמה אנטי תכנונית ולא באמצעות סעיף 86 לפקודה).

גם בפס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט העליון בע"א 02/7414, חברת אולשביצקי פישר בע"מ נגד מנהל מס ערך מוסף חיפה (פס"ד ניתן ביום 03/12/9 וטרם פורסם), נקבע כי יש לקבל את מערכת החוזים "המפוצלת" שערכו הצדדים כפשוטה, ואין לקבל את עמדת רשויות המס (במקרה זה רשויות מע"מ) לפיה המדובר בעיסקה מלאכותית.

בעניין אולשביצקי דובר במערכת חוזים מפוצלת לרכישת קרקע ולהזמנת שירותי בנייה, אשר נעשו בין יחידים לחברות בשליטתם, תוך שהיחידים מוכרים בסופו של התהליך את הדירות. בית המשפט המחוזי, בדונו בשאלה האם יש לקבל את צורת הצגת ההסכמים כפי שנעשו ע"י המערערת כפשוטם, דהיינו, רכישת קרקע ע"י היחידים, הזמנת שירות בנייה להקמת 2 דירות מהחברה הקבלנית ומכירת הדירות על ידי אותם יחידים, פסק כי מדובר בעיסקה מלאכותית ולמעשה יש להשקיף עליה כעל מכירת דירות על-ידי המערערת ליחידים.

ואולם, בית המשפט העליון בפס"ד בערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, הפך את הקערה על פיה וקבע, כי עשיית ההסכמים בצורה נפרדת כפי שנעשו איננה עיסקה מלאכותית, וזאת במיוחד לאור התשתית העובדתית, לפיה היחידים רכשו את חלקם בקרקע מכספם הפרטי.

פס"ד בפרשת אולשביצקי מהווה חידוש במובן זה, שבית המשפט העליון אישר את צורת עשיית העיסקה כפי שנעשתה ע"י הצדדים כ"עסקאות מפוצלות", ולא ראה בעצם הפיצול עיסקה מלאכותית, וזאת חרף העובדה שדובר בצדדים "קרובים".

יובהר כי פס"ד לנג, עליו מבססת נציבות מס הכנסה את עמדתה, ניתן במסגרת ועדת ערר של מס שבח, ובית המשפט העליון טרם פסק את דברו בכל היבטי הסוגיה. ואולם, נראה, כי פסקי הדין הנזכרים בענין משאבי נדלן, אשר לא הרחיק לכת כפס"ד לנג וקבע מפורשות כי אין לייחס למערערת את מכירת הדירות, ופסק הדין בענין אולשביצקי, אשר למעשה הכשיר את פיצול העסקאות, שניהם מהווים "כירסום" בתחולתה של הלכת לנג.

הכותבים הם ממשרד אודי ברזילי.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ