גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרוטקשן בחסות החוק

התקדים של ביה"ד לעבודה, כביכול לטובת נהגי מטרודן, מחזק שיטה על פיה עובדים מתוגמלים לפי יכולתם להזיק

נהגי חברת מטרודן, שזכתה במכרז להפעלת התחבורה הציבורית בבאר שבע, הצליחו. בשבוע שעבר קיבל בית הדין הארצי לעבודה את הערעור שלהם, ופסק שזכות השביתה חשובה יותר ממניעת הסבל לתושבי העיר.

נשיא בית הדין לעבודה, השופט סטיב אדלר, קבע ששר התחבורה, מאיר שטרית, פעל בניגוד לחוק בהפעילו חברת תחבורה חלופית בקווים המושבתים. לשיטתו של בית הדין, זכות השביתה אינה מוגבלת לפגיעה בכיסו של המעסיק במסגרת המאבק בין העובדים והבעלים על תנאי העבודה והשכר, ולעובדים זכות מלאה לגרום נזק וסבל לציבור רחב שאינו צד למאבק.

מאבקם של נהגי חברת מטרודן אכן מעורר סימפטיה. מדובר בעובדים ששכרם עולה רק במעט על שכר המינימום ומצבם עגום במיוחד בהשוואה לזה של עובדים חזקים במשק, כמו עובדי נמלי הים והאוויר, שכל ניסיון לצמצם את כוחם ואת שכרם המופרז לא צלח. אך ניצחונם של עובדי מטרודן הוא ניצחון פירוס: בטווח הארוך הוא יפגע בעובדים בעלי שכר נמוך.

לשיטתו של בית הדין הארצי לעבודה, כאשר עובדי הנמלים שובתים, אסור להפעיל מספנות פרטיות או מנחת מטוסים בבסיס חיל אוויר במטרה לספק שירותים לציבור הישראלי, שכן הדבר יפגע בזכותם לשבות. ייתכן שפסיקתו של בית הדין הארצי תואמת את רוח החוק, אבל התקדים שהיא יצרה מחזק את שיטת השכר הנהוגה במגזר הציבורי בישראל, על פיה עובדים מתוגמלים לא על סמך כישורים, לא לפי מאמץ, ולא על פי תפוקות והישגים, אלא בהתאם ליכולתם להזיק. פרוטקשן בחסות החוק. כך יוצא ששכרו של עובד נמל גבוה מזה של פרופסור באוניברסיטה, ואינו בר השוואה לשכר המורים בביה"ס, ושכרו של טכנאי בחברת חשמל כפול מזה של עמיתו במגזר הפרטי, שלא לציין את הביטחון התעסוקתי ומגוון רחב של הטבות נוספות מהן נהנים העובדים "החזקים", ובכללן אף הזכות לארגן ג'ובים לקרובים וחברים.

עובדי הנמלים, חברת חשמל, מקורות, הבנקים המסחריים ובנק ישראל יכולים לגרום נזק עצום לכלכלת המדינה וסבל רב לאזרחיה, אז מגיע להם יותר.

עובדי "הוועדים החזקים", כולם בסקטור הציבורי/מונופוליסטי, אינם מוגבלים על ידי כוחות השוק ביכולתם לסחוט הטבות ולחבל בשינויים מבניים ובהפרטות. עלות שכרם המופרז מגולגלת ישירות לארנקו של משלם המיסים הישראלי; אזרחי ישראל, ובכללם עובדים בשכר נמוך כמו עובדי מטרודן, משלמים יותר על חשמל ומים וכל מוצר שעובר דרך הנמלים.

לעומת זאת, עובדים במגזר הפרטי/תחרותי מוגבלים ביכולתם להגיע הישגים בנשק השביתה. להם ברור שאם יקבלו שכר גבוה משמעותית מהשכר התחרותי (החלופה שמציע שוק העבודה) הדבר יגרום להעסקת פחות עובדים במקרה ה"טוב" או לפשיטת רגל של המעסיק ואובדן מקום העבודה במקרה ה"רע". בהשוואה בינלאומית, ישראל מובילה באובדן ימי עבודה בשביתות (ביחס לגודל כוח העבודה) בפער ניכר משאר המדינות המפותחות. בישראל כ-900 ימי שביתה בשנה לכל אלף עובדים, לעומת פחות מ-200 בכל יתר המדינות המפותחות, קובעת אוולין גורדון במחקר "משק יום הדין" שפורסם בכתב העת "תכלת" (גיליון 16).

היקף השביתות בישראל הולך וגדל, ובמיוחד בשירותים החיוניים כמו תחבורה, חינוך, בריאות, חשמל, מים ותברואה; בניגוד למגמת הצמצום בהיקף השביתות בעולם המערבי בעשורים האחרונים, ולחקיקה המגבילה את זכות השביתה בשירותים חיוניים. למעשה, בשונה מיתר המדינות המפותחות, בישראל נשק השביתה משמש כמעט אך ורק את המגזר הציבורי. ב-2003 יותר מ-99% מימי השביתה היו בסקטור הציבורי ויותר מ-90% בשירותים החיוניים.

תחת כנפיה של "זכות יסוד במדינה דמוקרטית" והרעיון הסוציאליסטי כי נשק השביתה הוא הכלי היחיד שנותר לעובד להילחם בנצלנות המעסיק, נהנים העובדים החזקים מתנאים מופלגים וסוחטים פיצויים שערורייתיים כתנאי להפרטה או שינוי מבני, על חשבון הציבור בישראל, שגם מממן את התנאים המועדפים דרך מחירי המוצרים והשירותים ודרך תשלום מיסים גבוהים, וגם נושא בסבל ההשבתות ומהפגיעה בצמיחה וביצירת מקומות עבודה. אז למי עוזרת זכות השביתה? החלשים בחברה משלמים את מחירה ואת פירותיה קוטפת קבוצה קטנה של עובדים שיכולתם להזיק כמעט לא מוגבלת.

האם לא הגיע הזמן להגביל את זכות השביתה במגזר הציבורי, ובעיקר בשירותים החיוניים, בדומה לרפורמות שנעשו בשנים האחרונות ממדינות מפותחות?

סביר להניח שמצבם של נהגי חברת מטרודן, שיזכו לכל היותר בתוספת קטנה לשכרם בזכות שביתתם, היה עדיף אף אילו היה מוטל איסור מוחלט על שביתות. המחיר שהם, ועימם רוב אזרחי המדינה, משלמים בגלל זכות השביתה, גבוה מהתוספת לשכר.

ברור שבעלי עניין ובראשם ההסתדרות יהלכו אימים נוכח כל הצעה לצמצום זכות השביתה. ללא זכות שביתה המעסיק נאלץ למצוא דרכים לשמור על עובדיו, והראיה היא תנאי השכר הטובים יחסית של עובדי שירותי הביטחון במגזר הציבורי ושל עובדים רבים במגזר הפרטי, שנהנים מתנאי עבודה טובים ללא שביתות ואיומים.

ד"ר מואב הוא עמית במכון הכלכלי-חברתי במרכז שלם ומרצה בכיר בחוג לכלכלה של האוני' העברית

עוד כתבות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם