גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזמיני המידע בפרשת הסוס הטרויאני לא יועמדו לדין למרות שהופללו ע"י אחד החוקרים

הפרקליטות: ריגול עסקי כשלעצמו אינו אסור אלא הוא חלק מעיקרון התחרות החופשית ; בעקבות החלטת הפרקליטות, רק החוקרים הפרטיים בפרשה ומפתחי תוכנת הריגול הועמדו לדין ונידונו למאסר בפועל

הפרקליטות החליטה שלא להעמיד לדין את רוב אנשי העסקים שהזמינו את הריגול העסקי אצל מתחריהם בפרשת "הסוס הטרויאני" - וזאת למרות שאחד החוקרים הפרטיים הפליל אותם, והעיד שידעו כי המידע שהזמינו על המתחרים מושג באמצעות תוכנת הריגול שהוחדרה למחשביהם.

בכך חמקו מאחריות הגורמים העסקיים שהזמינו מידע על מתחריהם ממשרדי החקירות צביקה קרוכמל ובללי-פילוסוף. ל"גלובס" נודע כי הפרקליטות טרם החליטה לגבי כ-10 הגופים שהזמינו מידע ממשרד החקירות השלישי בפרשה, "מודיעין אזרחי", ובראשם yes, פלאפון, אגד ו"מאיר" חברה למכוניות ומשאיות, אך ההכרעה היא שגם הם לא יועמדו לדין.

למעשה רק החוקרים הפרטיים ומפתחי תוכנת הריגול נתנו את הדין על מעשיהם. סמוך לאחר התפוצצות הפרשה, העריך "גלובס" כי הפרקליטות תתקשה עד מאוד בהוכחת הידיעה של מזמיני המידע.

החוקר הפרטי אלכס ויינשטיין, שהיה מומחה המחשבים במשרד החקירות צביקה קרוכמל, הודה במסגרת הסדר טיעון בחדירה ל-27 מחשבים באמצעות תוכנת הסוס הטרויאני והוצאת מידע עסקי ואישי מהם, ובניסיון לחדור למחשבים נוספים.

ויינשטיין הורשע בעבירות שונות ובמסגרת דיון שהתקיים היום בבית המשפט המחוזי מרכז בעניינו, חשף ראש צוות התביעה, עו"ד חיים ויסמונסקי מפרקליטות מחוז תל-אביב, שלאחר הרשעתו פנה ויינשטיין למשטרה ומסר עדויות שהפלילו מספר חשודים ממעגל מזמיני הריגול העסקי. ויינשטיין, שעונשו טרם נגזר, טען כי הם ידעו שהחומרים שהוא מספק להם מושג באמצעות חדירה למחשבי החברה המתחרה.

החוקרים המופתעים התייעצו עם הפרקליטות והוחלט לבצע השלמות חקירה נוספות, ובהן עריכת חיפושים, חקירות נוספות של החשודים ועריכת עימותים בינם לבין ויינשטיין. למרות שהמשטרה הצליחה לחשוף את זהותם של רוב המזמינים (שבמסמכים שנתפסו במשרדי החקירות הוצפנה באמצעות שמות קוד), לאחר ניתוח חומר החקירה בתיק (כ-200 ארגזים) הוחלט בפרקליטות שלא להעמיד את המזמינים לדין.

עדות נגועה

בפרקליטות מציינים כי ריגול עסקי כשלעצמו אינו אסור, אלא הוא חלק מעיקרון התחרות החופשית. לכן, עצם הפנייה של המזמינים למשרדי חקירות פרטיות לצרכי איסוף מידע על מתחריהם אינו מהווה עבירה פלילית.

לגבי חלק מהמזמינים, אומרים בפרקליטות, הוכח באופן פוזיטיבי שלא היתה להם ולא צריכה היתה להיות להם כל מודעות לגבי האופן בו הושגו החומרים ממתחריהם, ולכן התיק נגדם נסגר מחוסר אשמה. נגד מזמינים אחרים עמדה אמנם עדותו המפלילה המאוחרת של ויינשטיין, אולם לעדות לא היתה כל תמיכה או סיוע, ומאידך משקלה מופחת משום שהיא "נגועה" על פניו באינטרס מובהק של ויינשטיין להקלה בעונשו, לנוכח שיתוף הפעולה מצידו.

לכן, מסבירים בפרקליטות, הם נאלצו להגיע למסקנה שאין בעדות מאוחרת זו, העומדת בסתירה לדברים שאמר ויינשטיין בחקירותיו הראשונות במשטרה כשנעצר (שהמזמינים לא ידעו כיצד מושג המידע) כדי להספיק לכתבי אישום. כן נסגר התיק נגד 10 מעובדי משרדי החקירות.

חוסר ראיות או חוסר אשמה

20 מזמיני המידע שהתיק נגדם נסגר מחוסר ראיות: דני טרגן, מנכ"ל חברת תמי 4, שנחשד בהזמנת ריגול עסקי נגד חברות מתחרות בתחום מערכות מי שתייה ומסנני מים; עו"ד יעקב לירז, פרקליטה של אוולין דואק, שעבד מול צבי מנולוביץ' ממשרד החקירות "מטרה" (שהורשע בהזמנת מידע שהושג באמצעות הסוס הטרויאני), כדי לרגל אחר בן-זוגה לשעבר, איש העסקים רוני דואק; טוביה ליבנה וישראל שי, שני בכירי שב"כ לשעבר ובעלי חברת החקירות והאבטחה סיטל בינלאומי, שנחשדו בהזמנת ריגול עבור לקוחותיהם.

מחוסר ראיות נסגר גם התיק נגד איתן שירוני, לשעבר קב"ט חברת אמדוקס, שנחשד בהזמנת ריגול עסקי נגד עיתונאית "גלובס", גתית פנקס, לצורך איתור מדליף בחברה; והתיק נגד אולגה וינוקורוב, מנכ"לית סיגמה ספנות העוסקת בשירותי הובלה ימית וחכירה של אוניות.

מחוסר אשמה נסגרו התיקים נגד פרדי רובינסון, בעל השליטה במילומור הבורסאית, ושמעון הייבלום שהיה אז מנכ"ל רסידו מקבוצת מילומור (וכיום מנכ"ל פסגות מימון ופקטורינג), שנחשדו בהזמנת חדירה למחשבו של איש העסקים קובי מימון; ישראל יניב וזאב שטיין, המנכ"ל והמשנה למנכ"ל דור אנרגיה, שנחשדו בהזמנת החדירה למחשבי מתחרות בשוק הדלק; בועז דקל, מנכ"ל ומייסד משותף בקבוצת בר הפצה; צביקה אלעד ויצחק זילברשטיין, המנכ"ל ומנהל הכספים של חברת ש.י.ר.ן (מפעילת השקליות בבסיסי צה"ל), שנחשדו בהזמנת חדירה למחשבי חברת ביסטופ המתחרה.

מחוסר אשמה נסגרו גם התיקים נגד גיא גרינברג, בעל השליטה בקבוצת גילון, ואיריס בכר-צידון, מנהלת משאבי אנוש בקבוצה; עופר רייכמן, לשעבר ראש תחום המודיעין העסקי בסלקום, שנחשד בהזמנת ריגול עסקי נגד פלאפון ואורנג'; האחים ליאור, עמית וגלעד בר, בעלי חברת מ. בר תחזוקה; ש' פ', שהזמין מידע נגד אשתו במסגרת סכסוך גירושין.

מאסר וקנסות לחוקרים הפרטיים

יצויין כי מפתחי שיטת הסוס הטרויאני, רות ומיכאל האפרתי, נידונו לארבע שנות מאסר ושנתיים מאסר בהתאמה.

החוקרים הפרטיים אליעזר פילוסוף, ניב חי וצבי קרוכמל נידנו למאסר בפועל של 15 חודשים, 22 ו-32 בהתאמה.

על החוקרים הפרטיים ממשרד "מודיעין אזרחי חקירות", אסף זלוטובסקי, חיים זיסמן, ורוני ברהום הוטלו עונשי מאסר בפועל של: 19 חודשים, 8 ו-9 בהתאמה.

בנוסף הוטלו על החוקרים הפרטיים קנסות בסך עשרות אלפי שקלים ורישיונם לשמש כחוקרים או להחזיק במשרד חקירות נשלל לצמיתות או לתקופה מוגבלת.

לא מצאו אקדח מעשן / פרשנות

הסיבה המרכזית לאי-העמדתם לדין של מזמיני המידע בפרשת "הסוס הטרויאני" היא היעדר "אקדח מעשן". המשטרה לא מצאה אצל המזמינים קבצי מחשב או חומרי גלם כמו צילומי מסך ולוגים של הקלדת מקלדת, שלגביהם כל אדם מבין שהושגו רק באמצעות חדירה למחשב.

בפרקליטות ניסו לבדוק איזה מידע הועבר בפועל למזמינים והאם החוקרים אמרו להם כיצד הוא הושג. בשלב החקירה הסמויה, המשטרה כלל לא ידעה מיהם מזמיני המידע. זהותם נחשפה רק לאחר התפוצצות הפרשה, כך שאם היה מידע גולמי בידי מזמיני המידע, היתה בידם שהות מספקת להשמידו.

בפני הפרקליטות עמדו מכשולים רבים בדרך להוכחת "עצימת עיניים" של המזמינים. לא נתפס כאמור חומר מחשב מפליל אצל המזמינים; ההנחה שחוקר פרטי אינו חושף בפני מזמין המידע את שיטותיו קיבלה אישוש כשאיש מהחוקרים הפרטיים לא הפליל את המזמינים, הם דווקא ניקו אותם מחשד; בהסכמי הזמנת המידע מהחוקרים מתחייב החוקר לפעול רק לפי החוק; מזמיני המידע קיבלו ייעוץ משפטי לפיו הזמנת ריגול עסקי על מתחרה אינה אסורה, ולכן היו צפויים לטעון להגנת ההסתמכות על חוות דעת משפטית.

אצל חלק קטן מהמזמינים נתפס מידע בדמות דו"חות עיבוד וסיכום חקירה, שעורך החוקר עבור הלקוח, אולם אין בדו"חות אלה כדי להעיד שתוכנם הושג בהכרח תוך חדירה לחומר מחשב. במספר מקרים נוספים נמצאו תדפיסים של קבצי Word, שאחר כך נתפסו גם כקובצי מחשב במחשבי החוקרים, אולם גם כאן יכול המזמינים לטעון שקיבלו תדפיסים שייתכן והושגו מחיטוט בפחי אשפה.

נקודת המפנה היתה כשהחוקר הפרטי אלכס ויינשטיין הציע להפליל חלק מהמזמינים. אולם לאור התנהלותו במגעים עם הפרקליטות, היה ברור שהוא עושה כן כדי לקבל טובת הנאה, בדמות הקלה בעונש. במשך 10 חודשים ביצעו במשטרה השלמות חקירה בנושא בניסיון למצוא סיוע לטענותיו. בין היתר, התקשה ויינשטיין להציג חומר שברור שהופק ממחשב ושאותו העביר למזמינים. משכך נותרה עדותו האינטרסנטית לבדה, בלא ראיה המעידה שהמזמינים היו חייבים לדעת שקיבלו מידע שהושג תוך חדירה למחשב.

סגירת התיקים מחוסר ראיות

דני טרגן (מנכ"ל תמי 4)

עו"ד יעקב לירז (ב"כ אוולין דואק)

טוביה ליבנה וישראל שי (סיטל בינל')

איתן שירוני (קב"ט אמדוקס)

אולגה וינוקורוב (מנכ"לית סיגמה ספנות)

סגירת התיקים מחוסר אשמה

פרדי רובינסון (בעל השליטה במילומור)

שמעון הייבלום (מנכ"ל רסידו)

ישראל יניב (מנכ"ל דור אנרגיה)

זאב שטיין (משנה למנכ"ל דור אנרגיה)

גיא גרינברג (בעל השליטה בקבוצת גילון)

איריס בכר-צידון (בכירה בגילון)

בועז דקל (בעל בר הפצה)

עופר רייכמן (בכיר בסלקום)

צביקה אלעד (מנכ"ל ש.י.ר.ן)

יצחק זילברשטיין (מנהל הכספים בש.י.ר.ן)

ליאור, עמית וגלעד בר (מ. בר תחזוקה)

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: ארה"ב מעכבת משלוח של שני סוגי פצצות מדויקות כדי להעביר "מסר לישראל"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל