גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צילו הארוך של המשבר

כולן נרטבו: רשתות השיווק וחברות התקשורת, באגרוכימיה יש מי שנרטבה קצת פחות

תוצאות הרבעון הצביעו על כך שאין ענף החסין למיתון, והשפעת הכלכלה ניכרה בתוצאות כל החברות. בראייה ענפית, ניתן לומר כי ענף רשתות השיווק ומגזר התקשורת הושפעו ממצב המאקרו המקומי, בעוד שענף האגרוכימיה מושפע בעיקר מהמגמות בכלכלה העולמית.

השאלה הגדולה היא האם הגענו לנקודת השפל, או שאנו צפויים לרבעונים חלשים נוספים.

אגרוכימיה: כי"ל מושפעת, מכתשים אגן פחות

הביקוש לתשומות מצד החקלאים ברבעון הראשון הושפע ממחירי סחורות נמוכים יותר לעומת 2008, כתוצאה מחששות מפני ירידה בביקוש ובניית מלאים. בחלקים מסוימים בעולם, ובעיקר בדרום אמריקה, התקשו החקלאים לגייס מימון להון החוזר הדרוש לרכישת תשומות, וצמצמו רכישות. החקלאים באירופה ובארה"ב, למרות מאזניהם החזקים לאחר 2008, העדיפו לנקוט זהירות ולדחות רכישות לרגע האחרון.

למרות שכי"ל ומכתשים אגן פונות לצרכן סופי דומה, המגמות שהציגו בתוצאות הרבעון היו שונות מהותית. מכתשים אגן הצליחה להציג יציבות בהכנסות לעומת ירידה חדה שהציגה כי"ל, על רקע המשך הקיפאון בענף הדשנים.

ההבדל נעוץ במגמות שאפיינו את 2008, כשכי"ל נהנתה מעלייה בכמות המבוקשת לדשנים ומעלייה של מאות אחוזים במחירי המכירה. אולם, השוק נעצר בחריקת בלמים בספטמבר 2008, והמלאים שנצברו בערוצי ההפצה, במקביל למגמה השלילית במחירי הסחורות, מנעו את התאוששותו.

ההשפעה החיובית של העלייה במחירי הסחורות אשתקד על מכתשים אגן הייתה מתונה הרבה יותר, כשהחברה אמנם נהנתה מעלייה בכמות המבוקשת ובמחירים, אך באחוזים בודדים. בנוסף, חשוב לזכור כי לאחר שנים של דישון אופטימלי יכלו החקלאים לדלג על עונת דישון אחת או שתיים ללא פגיעה משמעותית ביבולים, מה שאינו אפשרי בחומרי ההדברה.

בהתייחסות פרטנית, היציבות בהכנסות מכתשים אגן נבעה מעליית מחירים ועסקאות הגנה שפיצו על היחלשות המטבעות, בעיקר באירופה. בברזיל הוצגה ירידה בשיעור חד ספרתי לעומת שיעור דו ספרתי אצל המתחרות.

ייתכן כי הירידה הצפויה ברווחי החקלאים, שסייעה לביקוש למוצרים גנריים זולים יותר על חשבון מוצרים מוגני פטנט, סייעה לצמיחת נתח השוק של החברה. הרווח הנקי ירד בשל שחיקה חדה ברווחיות הגולמית, על רקע מכירת מלאי שיוצר ברבעונים השני והשלישי של 2008 ואופיין במחירי חומרי גלם ועלויות ייצור גבוהים.

לגבי כי"ל, בתחום האשלג ראינו כמויות נמוכות אף יותר מאלה שהוצגו ברבעון הרביעי, לאחר הפסקת משלוחים לסין, ירידה בהיקפי המשלוחים להודו והמשך כמויות מכירה נמוכות בברזיל ובאירופה.

המחירים הגבוהים בשילוב עם העיכוב בחתימת החוזה עם סין והודו, מחדדים עוד יותר את הקיפאון בשוק. בתחום הפוספט נמשכה החולשה והוצגו כמויות מכירה דומות לאלה של הרבעון הרביעי. תוצאות חלשות במגזר המוצרים התעשייתיים, נבעו מכמויות מכירה נמוכות וניצולת נמוכה מאוד של כושר הייצור, שפגעה ברווחיות. במגזר מוצרי התכלית המחירים הגבוהים פיצו על ירידה בכמויות, והחברה המשיכה להציג שיעורי רווחיות נאים.

תקשורת: צלילי האטה

הרבעון הראשון העיד כי תחום התקשורת אינו חסין מפני השפעות המיתון. יחד עם זאת, בזק הצליחה למתן את השפעות הסביבה, תוך שהיא מציגה רבעון מצוין שבבסיסו המשך יישום אסטרטגיית ההתייעלות בכל אחת מחברות הקבוצה - הפעילות הקווית, בזק בינלאומי, YES וכמובן פלאפון, אשר הציגה תוצאות טובות למרות השקת הרשת החדשה במהלך הרבעון.

תוצאות מפעילות הסלולר סלקום ופרטנר המחישו את השפעות הסביבה, כשהשתיים הציגו ירידה בהכנסה הממוצעת למנוי (ARPU), שנובעת בעיקרה מהירידה בהכנסות הנדידה מהתיירות הנכנסת והיוצאת ומהמשך שחיקת תעריפי השיחה הקולית בענף. בנוסף, בהמשך למגמה שהחלה עוד ב-2008, ממשיכה העלייה בהיקף ההפרשה לחובות מסופקים בענף. יחד עם זאת, ההשפעה הכלכלית על סלקום הייתה נמוכה יותר מאשר על המתחרה הגדולה, פרטנר, כשהיא מצליחה להציג שחיקה נמוכה יותר בהכנסה הממוצעת למנוי, תעריף גבוה יותר לדקת שיחה קולית וגיוס גבוה יותר של מנויים. סלקום הצליחה לגייס 21 אלפי מנויים חדשים, מול גיוס של 5,000 מנויים בלבד בפרטנר.

בפלאפון המגמות היו מעט שונות. ראשית, הכנסות החברה מנדידה נמוכות מהותית מהמתחרות, בשל הנחיתות הטכנולוגית של הרשת. פער זה הוא שהביא את החברה להשקת רשת HSPA ברבעון, אליה עברו עד כה 200 אלף מנויים, כאשר פלאפון הצליחה לגייס 20 אלף מנויים חדשים. כן, סייעה ההשקה לחברה להציג עלייה של 1.6% בהכנסה הממוצעת למנוי.

בעוד שסלקום הציגה רבעון מצוין מבחינת התוצאות התפעוליות שלה, עם צמיחה בכל אחד מהפרמטרים, עבור פרטנר היה זה רבעון מאתגר יותר, שהושפע בין היתר מעלויות השירותים החדשים שהשיקה החברה - הטלפוניה הקווית והאינטרנט. רבעון שקט יחסית עבר על תחום הסלולר ברמת התחרות, כאשר השקת הרשת של פלאפון שהתמקדה בבסיס המנויים הקיים של החברה, אפשרה לשלוש המפעילות להציג ירידה מהותית בהיקפי סבסוד המכשירים בענף. הדבר תרם כמובן לתוצאות, והדגיש את המאפיין העיקרי של חברות התקשורת הגדולות גם בתקופות של מיתון כלכלי: תזרימים המניבים תשואת דיבידנד לבעלי המניות.

בסך הכל הצליחה סלקום להציג צמיחה של 27% בשורת הרווח ל-348 מיליון שקל, והמשמעות היא דיבידנד בגובה 330 מיליון שקל למשקיעים - תשואה רבעונית של 3.3%. פרטנר, אשר עבורה היה הרבעון פחות חיובי, שמרה על יציבות בשורה התחתונה, תוך שהיא מציגה רווח של 296 מיליון שקל ומחלקת דיבידנד בסך 237 מיליון שקל, המשקף תשואה רבעונית של 2.3%. במקרה של בזק, הצליחה החברה להציג צמיחה של כ-50% בשורת הרווח הנקי, לכ-600 מיליון שקל. לחברה אין מדיניות דיבידנד, אך עד כה היא חילקה את מלוא הרווח על בסיס חצי שנתי.

רשתות שיווק: תחרות מתגברת

תוצאות הרבעון הרביעי של רשתות המזון כללו איתותים לכך שההשפעה הכלכלית מתחילה להיות מורגשת. ברבעון הראשון הסימנים כמובן התגברו. לצד דיווחים כלל ענפיים על ירידה של כ-3% בסל הקניות הממוצע,

העלייה ברמת התחרות בענף עם השקת מגה בול של הרבוע הכחול , בסוף 2008, הביאה את הרשתות להורדות מחירים. אם אשתקד הן הצליחו לבצע העלאות מחירים דו ספרתיות, בדומה למדד המזון, הרי שכעת העלייה ברמת התחרות הביאה עימה גם מבצעים שהובילו לכך שעליות המחירים של 2008 התאזנו כבר עתה. זאת, מול עלייה של כ-3% במדד המזון של הלמ"ס ברבעון.

לכן, למרות שהרבעון כלל השפעה עונתית של חג הפסח (כנגד קניות שהיו במלואן ברבעון השני של 2008), הצליחה שופרסל להציג עלייה של 1.4% במכירות החנויות הזהות, בעוד שהרבוע הכחול רשמה ירידה של 7%, שיעור ירידה שממשיך להמחיש את הפער בין שתי הרשתות.

מי שכן הצליח להציג צמיחה הינו רמי לוי , שצמח בשיעור כ-2% בנתון המכירות הזהות שלו, בשעה שהשפעת חג הפסח על הרשת שלו אינה קיימת.

לחצים תחרותיים המובילים למבצעים שעורכות הרשתות, בחלק גדול מהמקרים על חשבונן, מקבלים ביטוי בשחיקת שיעורי הרווחיות הגולמית. בענף המאופיין בהוצאות קבועות רבות במסגרת הוצאות התפעול, הביטוי הישיר הוא כמובן בשחיקת שיעורי הרווחיות.

ברבעון הראשון נשחקה הרווחיות התפעולית של שופרסל ל-4.1%. ברבוע הכחול, למרות תרומה גבוהה של הבנות נעמן ו-ורדינון, שהציגו רבעון תפעולי חזק על רקע עונתיות הפסח, ולמרות עמלות הסבה מצד הספקים לפורמט מגה בול, הוצגה רווחיות תפעולית של 3.5%. רמי לוי הציג גם הוא שחיקה בשיעור הרווחיות התפעולית לרמה של 6.2%, בשל עלויות הקמתם של 3 סניפים חדשים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת