גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

405 אלף ש' בשנה למנכ"ל הוועד האולימפי; 400 אלף למנכ"ל מכון וינגייט

עמותות הספורט הגדולות בישראל משלמות ביד רחבה, ברובן מרוויחים הבכירים מעל 30 אלף ש' בחודש; ההתאחדות לכדורגל מעל כולם, עם 197,085 שקל בחודש ששילמה לדרור קשטן

מהן המשכורות הגבוהות ביותר של עובדי עמותות הספורט? הרשימה המלאה כאן

המעבר הטבעי של יותר ויותר קבוצות ספורט לידיים פרטיות, יוצר איזשהו רושם שהספורט הישראלי נמצא עמוק בתוך תהליך של הפרטה. אבל אם שמים לרגע בצד את מועדוני הכדורגל הגדולים (מכבי ת"א, מכבי חיפה, הפועל ת"א, בית"ר ירושלים) או הכדורסל (מכבי ת"א), ברוב המוחלט של המקרים גופי הספורט הגדולים פועלים במתכונת של עמותות רשומות. הסיבה העיקרית לעניין הזה היא בירוקרטית: על-פי חוק כדי לקבל תמיכות ציבוריות מהמדינה או מעיריות, מחויבים המועדונים לפעול כעמותות (אחרי שעמדו במאה ואחד קריטריונים של ניהול תקין).

אלא שלעתים אפילו מועדוני כדורגל שמגלגלים סכומי כסף גדולים יחסית, מעדיפים להישאר תחת גג של ניהול עמותה רשומה ולא לעבור לידיים פרטיות, וגם כאן לעניין הזה יש סיבה: לפעמים עדיף להיות מוגדר רק כ"איש החזק" של קבוצת כדורגל ולא כבעלים רשמי, בעיקר משיקולים של הקלות במס שניתנים לעמותות. וגם כי לעיריות אין אפשרות מבחינה חוקית להעביר כספים לחברות פרטיות.

מבדיקה מקיפה של "גלובס" על עמותות הספורט הגדולות בישראל, אפשר לקבל כמה דוגמאות על האופן בו מתנהלות העמותות האלו; כמה מרוויחים המנכ"לים באיגודי הספורט השונים; מיהם מקבלי השכר הגבוה ביותר בעמותות הספורט הגדולות; על-פי הנתונים שיוצגו בכתבה, מתבררת גם אחת הסיבות לכך שאנשי הניהול שיושבים באיגודים רבי-הסכסוכים - מעבר לעובדה שהתפקיד נושא בחובו כוח והשפעה - מחזיקים כל כך הרבה שנים בכיסא: בחלק מהעמותות קיימים תנאי שכר לא רעים בכלל, ודאי ביחס למגזרים אחרים במשק.

***

עמותת הספורט הגדולה ביותר בישראל היא ההתאחדות לכדורגל, עם פעילות בסך 86 מיליון שקלים, נכון לדו"ח העמותה האחרון לשנת 2008. ההתאחדות לכדורגל היא גם זו שמשלמת את השכר הגבוה ביותר מבין כל עמותות הספורט בישראל: דרור קשטן נהנה בשנת הפעילות האחרונה שלו כמאמן לאומי משכר ברוטו של 2,365,147 שקל - ממוצע של 197,095 שקל בחודש; ובנוסף עוד 2,730 שקל הוצאות טלפון ורכב בחודש. העוזר שלו באותה תקופה, משה סיני, נהנה משכר שנתי של 688 אלף שקל. ארבעת המשתכרים הגבוהים ביותר בהתאחדות הם מאמנים לאומיים, בעוד שמנכ"ל ההתאחדות אורי שילה סוגר את רשימת המרוויחים עם 398,976 שקל ברוטו בשנה (33,248 שקל בחודש).

מנכ
אורי שילה. 33,248 שקל בחודש (צילום: דור מלכה)

עד כמה רחוקה ההתאחדות לכדורגל מאיגוד הכדורסל, הגוף שמייצג את הענף הפופולארי השני בישראל, אפשר לראות על-פי נפח הפעילות והמשכורות. סך הפעילויות של איגוד הכדורסל הסתכמו ב-2009 ב-31.99 מיליון שקל, כשאת המשכורות הגבוהות גוזרים דווקא אנשי מינהלה. המנכ"ל יענקל'ה בן שושן מוביל את טבלת המרוויחים באיגוד הכדורסל עם שכר שנתי של 319,411 שקל.

ככל שיורדים כלפי מטה, לרמות האיגודים השונים שבהם נפח הפעילות נמוך הרבה יותר, למרבה הפלא השכר של האנשים בשפיץ נותר גבוה בהשוואה למקומות אחרים במשק. בחלק גדול מהאיגודים, שכר המנכ"ל מגיע לכ-5% מהתקציב הכולל ולרוב מדובר בשכר של בין 25,000 ל-30,000 בחודש. כך, למשל, מזכ"ל איגוד האתלטיקה ז'ק כהן משתכר 319,023 שקל בשנה - עלות שכר של קצת יותר מ-5% מתקציב האיגוד בשנה שעברה. מנכ"ל איגוד הטניס משה חביב נהנה מ-298,545 שקל בשנת הדו"ח האחרונה.

***

מה עוד אפשר ללמוד מהעמותות? שחלקן ניזונות באופן מוחלט מכספי ציבור, והיכולת שלהן לייצר הכנסות עצמאיות כמעט ולא קיימת. באיגוד הכדורסל, למשל, 7.87 מיליון שקל מהפעילות ב-2009 מקורם בכספי ציבור - 25% מהסך הכולל. ככל שיורדים למטה, התמיכות הציבוריות הופכות להיות החמצן הכמעט יחיד לפעילות. למשל, באיגוד האתלטיקה התמיכות הציבוריות (טוטו-ווינר, מינהל הספורט) עומדות על כ-73% מסך הפעילות, באיגוד השחייה התמיכה הציבורית מגיעה ל-85%, באיגוד הטניס כ-40%.

מכון וינגייט, למרות הקשיים הכלכליים בשנים האחרונות, הוא עדיין אחד מגופי הספורט החזקים במדינה מבחינת כספים שמתגלגלים בו. בסך הכל הסתכמה פעילות המכון ב-2009 ב- 64,610,259 שקל - שני רק להתאחדות לכדורגל. מנכ"ל המכון, ד"ר רותי פילץ-בורשטיין, מרוויחה שכר של 400,462 אלף שקל בשנה (33,371 אלף שקל בחודש). זוהי המשרה השנייה הכי גבוהה למנכ"ל בעמותת ספורט בישראל. משרת הניהול המתגמלת ביותר בספורט הישראלי היא של מנכ"ל הוועד האולימפי אפרים זינגר - 405,565 שקל.

***

אחת העמותות המעניינות והעשירות ביותר בספורט הישראלי היא "העמותה לתמיכה בוועד האולימפי בישראל". מדובר בעמותה שהוקמה בפברואר 2005, ובה מנוהלים הכספים לתמיכה בספורטאים האולימפיים מכספי תרומות, בעיקר כספים שמגיעים מעזבונו של המיליארדר סידני פרנק, שתרם 12 מיליון דולר לספורטאים הישראליים.

מדובר בעמותה שנכון לסוף 2008 מחזיקה ביתרת זכות בשווי 21,763,013 שקל. היתרות נובעות מתוך שיקולים של העמותה להחזיק את הכסף ל"ימי סגריר" שיגיעו (ואכן הגיעו) אחרי תום התשלומים שהועברו מחשבון העיזבון. רוב הכסף יועד לסגל היהלום, אותו סגל ספורטאים אולימפיים בשפיץ של הספורט הישראלי. עד כמה השכילה העמותה לשים כסף בצד, אפשר לראות לפי שנת 2008 - התרומות שהתקבלו באותה שנה עמדו על 11.74 מיליון שקל, בעוד שאחרי הפרשות לספורטאים ולפעילות נותר בסיום העונה מאזן חיובי של 4.74 מיליון שקל.

אגב, הכספים העצומים בעמותה הביאו אותה גם להשקעות ב"בטוחות סחירות", כאשר "מדיניות העמותה היא להשקיע אך ורק באפיקים סולידיים". בסך הכל מדובר על השקעות במניות כאלו ואחרות, נכון לסוף 2008, בסך של 7.86 מיליון שקל.

***

גם בעידן הבעלות הפרטית, חלק לא מבוטל מקבוצות הכדורגל הבכירות עדיין פועלות בצורת עמותה. למשל, מכבי פ"ת ומ.ס. אשדוד הן עמותות ציבוריות רשומות, למרות דיווחים בתקשורת על בעלות כזו או אחרת (ג'קי בן זקן/עמוס לוזון).

מראד מגאמדוב, מכבי פ
מגאמדוב. 915 אלף שקל בשנה (צילום: אבי מועלם)

בעמותות כדורגל, הדבר הבולט הוא כמובן רשימת בעלי השכר הגבוה ביותר שמורכבת משחקנים ולא אנשי ניהול. בעל השכר הגבוה ביותר ב-2008 בעמותת מ.ס אשדוד היה הבלם משה אוחיון עם שכר ברוטו של 1.09 מיליון שקל, בעוד שבעמותת מכבי פתח תקווה שילמו למראד מגאמדוב 915 אלף שקל.

למה הקבוצות האלו בכל זאת מעדיפות לפעול כעמותות? בזכות העובדה שמדובר בעמותה, קיבלה אשדוד מהעירייה ומתנועת מכבי סכום תמיכה של 3.98 מיליון שקל - 18% מתקציב הפעילות הכולל שלה באותה עונה.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות