גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלצר: "אין חוק בעולם שיכול למנוע כשל של דירקטוריון"

מהם אתגרי הדירקטוריון פוסט המשבר? דיון סוער שערכו מנהלים בכירים במשק העלה תובנה אחת משותפת: יש פער גדול בין הכלים העומדים לרשות הדירקטור לבין אחריותו

הים סער, גשם כבד ירד ורוח אימתנית הצליפה בעוברים ושבים על חוף ימה של תל אביב ביום ראשון שעבר. בתוך מלון דיוויד אינטרקונטיננטל, בו התקיימה ועידת ישראל לעסקים, היה חמים ונעים. אבל בקומה ה-11 סערו הרוחות כשעשרה מנהלים מבכירי המשק, מנכ"לים, יו"רי דירקטוריון בעבר בהווה, דירקטורים, רגולטור ומנהלי גופים מוסדיים, התכנסו בחדר ישיבות קטן, לדון בנושא יבש לכאורה - אתגרי הדירקטוריון פוסט המשבר.

את הדיון ניהל בנעימות רבה, כדרכו, יוסי בכר, יו"ר בנק דיסקונט, ותובנה אחת הייתה משותפת כמעט לכולם: יש פער גדול מדי בין הכלים העומדים לרשות דירקטורים לבין אחריותם, או כפי שבכר סיכם זאת: "הדירקטוריון הופך להיות גוף מקצועי עם יותר מטלות והוא צריך שתהיה לו אפשרות לבצע אותן. עוד כמה שנים דירקטור יהיה מקצוע".

והוא הסביר: "התיזה הבסיסית שלי טוענת כי כיום תפקידי הדירקטוריון הולכים ומתעצמים, אחריות הדירקטורים גוברת, אבל במקביל 'ארגז הכלים' איתו יכול הדירקטור לעבוד לא מתקדם. לדירקטוריון יש הרבה אחריות, אבל אין לו 'חיילים' ואמצעים. אחרי שנה בתפקיד יו"ר בנק, אתה מוצא את עצמך תוהה מה מותר, מה אסור ומה מצפים ממך. אני מאמין בדירקטוריון אקטיבי ואפקטיבי, אבל אני לא מרגיש שיש לי את הכלים לכך".

דירקטוריון / צלם איל יצהר
מימין לשמאל: דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס; ארז מלצר, מנכ"ל גדות; זאב וורמברנד, מנכ"ל רבוע כחול; אילן בירן, יו"ר רפא"ל; יוסי בכר, יו"ר דיסקונט; עו"ד רם כספי; אהוד שפירא, דירקטור בלאומי; עו"ד יעל אלמוג, ראש המחלקה הבינל' ברשות ניירות ערך; ועירן פאר, "גלובס"

"כרגולטור האתגר הוא לתת כלים לדירקטוריון"

עו"ד יעל אלמוג, ראש המחלקה הבינלאומית ברשות ניירות ערך, מאמינה כי עד שהרגולטור יבנה "ארגז כלים" כזה, הדירקטורים צריכים להשתמש בכלים בסיסיים כמו שיקול דעת. "המציאות בישראל היא של עולם עסקים בבעלות ריכוזית, עם השפעה דומיננטית של בעלי שליטה, כשלא תמיד בעל השליטה מפנים שהוא חברה ציבורית וכללי המשחק השתנו.

"האתגר שלי, כרגולטור, הוא איך למנף את הכוחות שלי כדי לתת כלים לדירקטוריון להתמודד עם הבעיות האלו. איך כרגולטור אתה ממשטר בצורה שלא תעמיס, תסרבל ותיצור ביורוקרטיה, אבל במקביל נותן כלים אפקטיביים לניהול החברה, ולא כמס שפתיים.

"המשבר האחרון הראה כי למרות כללי SOX, כשאין ניהול סיכונים אפקטיבי חברה יכולה לקרוס וכשלים בממשל תאגידי יכולים להביא להשמדת ערך עד כדי קריסת חברות. לטעמי, דירקטור צריך להשתמש בכלים בסיסיים כמו שיקול דעת, חובת אמון וזהירות. ואני מקווה שביהמ"ש הכלכלי יצוק תוכן בחובות אמון וזהירות ויקבע בשורה של החלטות את הכלים לעצמאות הדירקטור".

לדעתו של אהוד שפירא, דירקטור בלאומי, "הבעיה היא בידע, בהבנה, בהתעמקות, בכלי הדיווח, בבקרה ובפיקוח של דירקטוריון על עבודת ההנהלה. תקנות SOX לא מנעו תקלות, לא בליהמן ברדרס ולא ב-UBS. אם אתה לא מבין מה אתה עושה, לעשות V זה לא פתרון.

"רמת התחכום של העסקאות וקצב הפעילות הוא כזה, שכשמגיעים עם המלצה לדירקטוריון אין לו סיכוי להבין מה קורה. בטח לא בישיבה אחת. אין לו כלים לקבל החלטות, למשל, במכשירים נגזרים. דירקטוריון צריך לפקח על המון נושאים - סיכוני מוניטין, חשיפה להלבנות הון, קרטלים, הטרדה מינית, איכות סביבה. האם הדירקטוריון באמת יורד לרזולוציות האלו?".

רון הדסי, יו"ר איקיאה, מסכים עם שפירא. "הסיכונים שמוטלים על דירקטור מגיעים לממדים אבסורדיים. איך אני כדירקטור בקו אופ יכול לעשות בקרה על עופות בגריל שבושלו לא כמו שצריך בסניף רמת אביב?", הוא מלין.

הדברים מקבלים חיזוק גם מדוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס. "הדירקטוריון נמצא במצב בלתי אפשרי. בסוף, כדי לעשות את תפקידו כמו שצריך, כל דירקטור יקבל חדר במשרדי החברה ויהיה לפחות בחצי משרה. כרגע אין איזון במטלות שנותנים לדירקטור, לא זמן ולא כשירויות. לעומת הזמן שמוקצב לך זה נטל שלא ניתן לגישור", הוא אומר.

"לדירקטור יש אחריות, הוא לא עציץ ולא בובה"

אחת השאלות המטרידות היא עד כמה שולט בעל השליטה בחברה ביחס לדירקטוריון. יעל אנדורן, מנכ"ל עמיתים, מודה - כגוף מוסדי המחזיק במניות מיעוט - שהיא לא באמת יכולה להשפיע על החברה. "החיסרון המשמעותי הוא שהצבעות באסיפה כללית הן של 'כן' או 'לא'. אין באמת יכולת להשפיע על החלטה.

"ניקח, למשל, את נושא שכר המנהלים. מגיעה לאישור האסיפה הכללית חבילה שאומרים לה 'כן' או 'לא'. כמעט לא קורה שיש דין ודברים עם בעל השליטה. מבחינתי, האתגר הגדול הוא שהדירקטוריון יהיה עצמאי ויקבל החלטות באופן מקצועי".

הדסי מעיר, כי הדיאלוג מול המוסדיים מתנהל לפני האסיפה הכללית וכי "האסיפה הכללית עצמה היא לא שוק".

אלמוג מחדדת את הבעיה. "לא הגיוני להפיל אחריות על דירקטורים ולהשאיר את בעל השליטה בחוץ. אם ניקח את דוח דנציגר על התנהלות בזק, נראה שהתקבלו החלטות משמעותיות בבזק בפורום לא פורמלי. צריך 'לפרמל' את התקשורת, כי בעל שליטה שמנחה דירקטורים מסתכן בתיוג פורמלי כשהוא הופך להיות דירקטור. בעל עסק יכול לייעץ או להביע דעתה אבל לא להנחות. זה גבול דק".

לדעת עו"ד רם כספי לא הכול מקולקל. "אם האחריות היא על הדירקטוריון, מה תפקידו של בעל השליטה? הוא נשאר באוויר. כשיש ביזיון באים לבעל השליטה, במיוחד התקשורת. בחוק ניירות ערך מוטלת עליו אחריות, הוא אחראי לתשקיפים ולדוחות הכספיים. הוא אחראי, אבל אומרים לו אל תיכנס לפה.

"הרשות צריכה לתת שיניים. אם יש אחריות צריכה להיות סמכות. או שתסירי אחריות מהדירקטוריון או מבעל השליטה. לדירקטור יש אחריות, החובה אצלו, הוא לא עציץ ולא בובה. אבל אין לו כלים, אין לו סמכויות. לכן דירקטורים מדברים לפרוטוקול ועושים כסת"ח".

"אין לדירקטור דרך אחרת אלא לשאת באחריות"

בניסיון למצוא את המודל שיתאים לכולם, הועלה לדיון יישום המודל הבנקאי בחברות "רגילות". אילן בירן, יו"ר רפא"ל, מאמין שמדובר במודל הנכון. "משברים לא נולדו בגלל בעלי שליטה, אלא מכשל של הונאה סיטונאית רבתי, גם ב-2002 וגם ב-2008. גם אם נמציא כל פעם שלוש אותיות כמו SOX זה לא ייתן לנו פתרון.

"זה תפקידו של הדירקטוריון, שם נעצרת האחריות, ואל תחכו לרגולטור. הדירקטוריון צריך ליצור מטריצה בהירה של אחריות ופיקוח, מי שרוצה לברוח מאחריות שיברח ומי שרוצה לשאת באחריות - אין דרך אחרת. מודל הבנקים הוא מודל נכון".

בכר מסכים עם בירן. "מודל הדירקטוריון כפי שנבנה בבנקים הוא מודל נכון, שלדעתי צריך להיות מאומץ על-ידי כל החברות בישראל. הבעיה, כפי שאמרתי, היא הכלים המעטים העומדים לרשות הדירקטור".

עו"ד כספי מתנגד. "'נוהל בנקאי 301' מונע מדירקטור בבנק להיות מעורב, אסור לו לדבר עם בעלי תפקידים בבנק. בנק ישראל רצה למנוע מצב שבו דירקטור מדבר עם מנהל סניף בקריית שמונה ושואל אותו שאלות לגבי אשראי. אבל למה לא לתת לדירקטורים עוד סמכויות בתנאי שלא ישתמשו בהם למטרות זרות, למה שהכול יעבור דרך המנכ"ל?".

ארז מלצר, מנכ"ל גדות, מסכים שחברות רגילות אינן צריכות להיות כפופות לרגולציה המחמירה יותר של חברות שוק ההון.

הדסי מתמקם באמצע וטוען שצריך לנקוט ברגולציה סלקטיבית. "למה לבנק דיסקונט ולפאלאס תעשיות יש אותה רגולציה? 80% מהחברות הן חברות קטנות מהן נדרשת רמת משאבים בלתי סבירה לרגולציה והן לא עומדות בנטל. חייבת להיות אבחנה שתטיל על חברות קטנות רגולציה נמוכה יותר".

בעיה נוספת, לדעת בכר, נעוצה בהבדל בין יו"ר הדירקטוריון לדירקטור רגיל. "רשמית יו"ר הוא רק זה שמנהל את הישיבות וחותם על הדוחות, אבל צריכה להיות היררכיה. היו"ר לא יכול לשלוט כפונקציה של אישיותו. היום אין לו סמכות משלו, למעט העובדה שהוא עומד בראש הדירקטוריון".

"לאנשים יש שכל ישר, לא את הכול פותרים בהנחיות"

האם באמת לדירקטורים היום אין כלי עבודה והם צריכים לחכות עד שהרגולטור יבנה להם "ארגז כלים" או שביהמ"ש הכלכלי יתווה עבורם את הכלים לעצמאות? מלצר מאמין שלא. "דירקטור צריך שלושה כלים - פנס, פנקס ופה. אלו כלי העבודה שלו. אבל המיליה סגור וקטן ובמפגש דירקטוריון נדמה לך שהגעת לכנס של חרשים אילמים, אף אחד לא מדבר. רק תן להעביר את ההחלטות בשקט. בחלק גדול מהחברות זה מתחיל להשתנות.

"הייתי מנכ"ל רוב שנותיי, אין חוק בעולם שיכול למנוע כשל. לא SOX, לא גושן ולא ברנע. תפקיד הדירקטורים הוא לנהל את סיכוני החברה, להיות אלה ששואלים שאלות שהצעירים לא יודעים לשאול. להאיר נקודות. לגבש אסטרטגיה, לוודא שהיא מבוססת על יתרון יחסי של החברה, שיש משאבים ומפת דרכים לרווחיות וכלי בקרה. רק אחרי כן הוא נציג הציבור".

ברוך מתרעם. "לדירקטור אין את הכלים ואין את האמצעים", הוא אומר.

בכר מנסה לפשר. "במישור הנורמטיבי יש הסכמה שהכיוון הוא ליותר אחריות לדירקטוריון כגוף מייצג. הדירקטוריון מקבל יותר סמכויות וצריך להיות יותר ויותר מקצועי".

זאב וורמברנד, מנכ"ל רבוע כחול, כבר מתווה את הדרך. "בעתיד הקרוב נראה נוהל 'איך מקבלים דירקטור חדש'. ערכת הדרכה. תוכנית מסודרת שמסבירה לגבי סביבה, סיכונים, קודים שהחברה מתנהלת בתוכם. זה קיים בבנקים ויתפשט לשאר החברות".

אלמוג מסבירה כי הכשלים העיקריים שמתגלים להם הינם אי-הפעלת כלים בסיסיים. "דירקטורים לא שואלים שאלות, לא מבקשים חומר בזמן סביר מראש לפני הישיבה. זה קרה אפילו בחברה גדולה כמו בזק".

"לא כל דבר צריך 'לפרמל'", מסכם בכר את הדיון. "לאנשים יש שכל ישר, הם יודעים ללכת מבלי שיגידו להם להושיט רגל שמאל קדימה ואחר-כך רגל ימין. לא את הכול פותרים בהנחיות. המשבר סחב אותנו לקבוע כל דבר במסמרות. בסופו של דבר אנחנו מתעסקים באנשים".

לוגו מועדון ארוחת הבוקר

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"