גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק האכיפה המינהלית בתוקף: היכן גלגל ההצלה לחברות?

"גלובס" חושף את תוכנית האכיפה הפנימית שמציעה רשות ני"ע ככלי להגנה על החברות והמנהלים ■ הרשות: "יישום התוכנית יהווה שיקול משמעותי בהחלטה על פתיחת תהליך מינהלי"

חוק האכיפה המינהלית נכנס היום (א') לתוקף. החל מעכשיו יכולה רשות ניירות ערך להטיל קנס של 5 מיליון שקל על תאגיד, קנס של מיליון שקל על יחיד וקנס של 25 אלף שקל על יועץ השקעות, כאשר לפי החוק לא ניתן לבצע ביטוח או לקבל שיפוי על הקנסות.

החוק גם מקנה לרשות סמכות להדיח מנכ"ל מתפקידו, סמכות לשלול רישיונות ולהעביר מעיסוק - וכל זאת בהליך מינהלי מהיר מאוד.

"הפיקוח על הציות לחוק הוא חלק בלתי נפרד מתפקיד המנכ"ל, ולכן יש מקום להטיל עליו אחריות אישית", אומרת אילנה מודעי-ליפסקר, מנהלת יחידת האכיפה המינהלית ברשות ניירות ערך. אבל אין ספק כי החוק מקנה לרשות סמכויות דרקוניות, ואין פלא שהוא מפחיד מאוד את אנשי שוק ההון והמנהלים בחברות הנסחרות בבורסה.

ברשות ניירות ערך מודעים לחששות הללו, ולכן הם מציעים מעין גלגל הצלה. ביום רביעי, בכנס "ממשל תאגידי ואכיפה מינהלית" של כתב העת "תאגידים", הציגה הרשות בפעם הראשונה את גלגל ההצלה של החברות: תוכנית אכיפה פנימית וולונטרית, שאם היא תיושם היא תקנה לחברות הגנה מסוימת מפני החוק.

"תוכנית אכיפה פנימית אפקטיבית של תאגיד תגן על המנכ"ל ותהווה שיקול משמעותי בהחלטה שלנו ביחס לתאגידים על פתיחת תהליך מינהלי, שיקול בקביעת עמדת הרשות לגבי אמצעי האכיפה המתאים, ובהמלצה לפרקליטות לגבי החלטה לסגור תיק פלילי ולהעבירו לטיפול מינהלי", אמרה בכנס יעל אלמוג, יועצת בכירה ליו"ר רשות ניירות ערך וראש המחלקה הבינלאומית.

לדבריה, "זה מייצר הגנה למנכ"ל באחריות פיקוחית, והגנה לדירקטורים ומנהלים בהליך פלילי. בעתיד ישקלו הקלות נוספות כגון 'מסלול ירוק' להקטנת נטל רגולטורי".

"למנכ"ל יש אחריות פיקוחית על החברה, אך הוא יכול להתמודד עם אחריותו על-ידי קיומו של הליך פנימי - יצירת מערכת תהליכים וולונטרית בתוך חברה אותה מיישם התאגיד באופן שוטף", הרחיבה אלמוג. "תוכנית האכיפה צריכה להיות אפקטיבית. כשל בודד שקורה אינו שולל את היותה של התוכנית אפקטיבית. תלוי כמובן איזה כשל. ברור שכשל של יו"ר דירקטוריון אינו כמו כשל של עובד זוטר".

אלמוג הבהירה כי התוכנית צריכה להיות אמיתית: "נטל ההוכחה הוא של התאגיד. תרבות של ציות היא כמו אהבה, לא יודעים מה זה עד שלא חווים את זה. לא מדובר בשגר ושכח, או בתוכנית שקיימת רק על הנייר. צריכה להיות תרבות של ציות שתגיע מלמעלה, מרוח המפקד. לא רק דרישה מעובדים זוטרים".

היא הדגישה כי ברשות עדיין דנים באופי תוכנית האכיפה הפנימית, והפרטים שהוצגו על-ידה (ראו מתווה הרשות) הם בגדר כיוונים ורעיונות שנשקלים. "אנחנו לא רוצים להשתמש בממונה על תוכנית האכיפה כ'שטינקר' של הרשות. תוכנית האכיפה הפנימית נועדה לשפר את התאגיד ולמנוע בו כשלים", הבהירה.

"התנהלות של שכונה"

אז החוק נכנס כאמור לתוקפו היום, ותוך כמה שבועות ימנה שר המשפטים, יעקב נאמן, את ועדת האכיפה המינהלית. בוועדה יהיו שני הרכבים של 3 אנשים. כל הרכב יכלול נציג של רשות ניירות ערך שיכהן כיו"ר, נציג של משרד המשפטים ואיש שוק ההון. לאחר מכן תתחיל הועדה לפעול, והחוק יקרום עור וגידים.

אבל בעיני המיליה המשפטית, חוק האכיפה המינהלית הוא תקלה, וההתנגדות של עורכי הדין לחוק היא מקיר לקיר. בזה אחר זה תוקפים עורכי הדין המתמחים במגזר העסקי, את החוק ואת רשות ניירות ערך.

עו"ד פנחס רובין, שמייצג את מרבית החברות הגדולות במשק, טוען כי "מלאה הארץ רגולציה". עו"ד נוית נגב, הסנגורית של דוד אדרי מפרשת פסגות, תוקפת את הפגיעה ב"שמם הטוב של מפרי החוק". בכנס אחר, של B&D, התלהם עו"ד דוד חודק נגד רשות ניירות ערך, "שמגזימה בתקנות הרגולטוריות שלה".

אבל הבוטה מכולם היה אחד מבכירי עורכי הדין המסחריים בישראל, עו"ד אודי סול מהרצוג-פוקס-נאמן. סול תוקף את חוק האכיפה המינהלית ואת המחוקק - וממליץ לחברות דואליות לצאת מבורסת תל-אביב.

לטענתו, האיסור על ביטוח ושיפוי הקבוע בחוק (בחוק נקבע, כאמור, כי מקבלי הקנס יחויבו לשלמו מכיסם, ולא יוכלו לקבל שיפוי מחברת ביטוח או מהחברה בה הם עובדים) פוגע באופן לא מידתי בנושאי משרה. "תוכנית האכיפה הפנימית מגינה רק על המנכ"ל, אבל מה קורה עם דירקטורים, נושאי משרה ועובדים?", שאל סול.

"אני מייעץ לאנשים שצריכים להתמנות לדירקטורים לא להתמנות, ואם מונו אז להתפטר מהדירקטוריון. ההחלטה לאסור רכישת ביטוח ושיפוי תחזק את האינטרסים של בעלי שליטה, כי הם יישארו דירקטורים וכך גם אנשי שלומם כי להם יש אינטרס. אבל דירקטור חיצוני ראוי לא יישאר. מדוע שיחזיק במשרת דירקטור עם סיכון כזה עבור שכר של 60 אלף שקל בשנה, כשהקנס יכול להגיע עד מיליון שקל למקרה?", הוא שואל.

סול יצא נגד המחוקק ואמר כי "רשות ניירות ערך דווקא רצתה לתת שיפוי וביטוח, אבל אז באו שני חברי כנסת, מומחים נודעים לממשל תאגידי, כמו הרב משה גפני ואמנון כהן מש"ס, הידועה כמפלגה נורמטיבית וטהרנית, והתנגדו לכך. זו התנהלות של שכונה. כעת גם הממונה על שוק ההון רוצה לקבל סמכויות, ולהעביר חוק אכיפה מינהלית משלו. מעכשיו לכל רגולטור תהיה מיליציה משלו, קודם ייקחו את בנגזי ואחר כך את טריפולי".

סול הזכיר כי גם חברות דואליות כפופות לחוק, והמליץ להן לעזוב את המסחר בתל-אביב כיוון שאין סיבה שיוטל עליהם דין כפול.

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"