גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסף גיל: "סיכוי מאוד קלוש שמפיק בארץ יתעשר. המפיקים במצב רע"

גיל, אחד האנשים הכי חזקים בשוק התוכן הטלוויזיוני: "כשאני מגיע בערב הביתה, אני לא פותח את הטלוויזיה כי לא מעניין אותי לערוך השוואות. שואלים אותי, אתה מקנא בקופרמן? ממש לא"

השם אסף גיל כנראה לא אומר הרבה לרוב צופי הטלוויזיה. אבל את "מאסטר שף", "רוקדים עם כוכבים", "קצרים", ו"שחקו אותה בגדול" - התוכניות שהוא מפיק - כולם מכירים.

גיל הוא אחד האנשים הכי חזקים היום בשוק התוכן הטלוויזיוני. בנו של במאי ערוץ 1, חיים גיל, שגדל בשומר הצעיר על תפריט מרכסיסטי, שיחק בתיאטרון החאן ולמד משחק ובימוי בלונדון, למד עם השנים גם לנהל עסקים גלובליים.

"קודם כל אני יוצר", הוא אומר כשאנחנו יושבים על גג המשרד שלו ברחוב רוטשילד בשמש של סוף החורף. הוא מת על שמש ועל סיגריות, מה שגורם לגופו הדקיק להיטלטל במהלך השיחה בשיעולים תכופים. "בהפקה, היצירתיות שלי באה לידי ביטוי. עזבתי את התיאטרון כשהבנתי שאני לא שחקן יצירתי".

- אז ויתרת על חלק במהות שלך לטובת ההפקה.

"ממש לא. גם בהפקה אני משתמש בסובטיליות שלי. היום זה פיפטי-פיפטי. אלה שאומרים שעסקים מטמאים את האמנות - האמנים המיוסרים - מקוממים אותי".

- למה?

"כי אני בא ממקום אחר. אם אני עושה את האמנות שלי, במירכאות כפולות ומכופלות, לפני 10 אנשים ב'צוותא'לה' וחושב שאני משפיע על אנשים, אני פתטי. אבל אם אני עושה את האמנות שלי למיליון אנשים, ואני נותן להם את האמירה שלי, אני מצליח להשפיע".

- איזו אמירה אפשר להעביר במדיום שטוח כמו טלוויזיה ובתוכניות בידור להמונים?

"סובטיליות והבנה של אנשים. אלה אמירות ערכיות".

- אתה מרוצה ממה שאתה רואה על המסך בארץ?

"אני רואה מה שאני חייב. כשאני מגיע בערב הביתה, אני לא פותח את הטלוויזיה כי לא מעניין אותי לערוך השוואות עם 'האח הגדול' (בהפקת אלעד קופרמן) או עם 'כוכב נולד' (בהפקת טמירה ירדני). אני רוצה לעשות דברים שאני שלם איתם. שואלים אותי, אתה מקנא בקופרמן? ממש לא. אני חי בעולמי שלי".

- נראה שבמשך השנים פיתחת חוש ריח לקניית פורמטים מצליחים.

"אני לא מאמין בחוש ריח, אלא בניסיון. עם השנים התחלתי להבין שהניסיון הוא המשמעותי. הייתי שם, נפלתי, בפעם הבאה אהיה יותר חכם. זה עומד לזכותי. התחלתי ללכת לתערוכות של 'מיפ' ב-1989. בהתחלה רק כדי לראות. אחרי 5 שנים, כשהתחלתי לקנות פורמטים, כבר הכרתי את השוק לעומק. היום התחושות יותר מחודדות, אבל טעיתי כמה וכמה פעמים".

- ב"גריז" למשל?

"גם. כי הנושא לא היה מהותי לישראלים. סנדי ודני לא עניינו אותם".

- "קזבלן" היה מעניין יותר?

"בתקופה ההיא קשת הציעה לטמירה ירדני להעלות את 'קזבלן', וזה לא צלח".

- אז גם למזל יש משקל בהצלחת פורמט.

"נורא קשה לכמת את זה, אבל לקנות פורמט זה לא חזות הכול. צריך להפיק אותו. כשהייתי צעיר אמרתי לאבא, מה יקרה אם יגנבו לי את הרעיון? והוא אמר שלכל אחד יש עט ביד, אבל לא כל אחד יודע איך לעשות תוכנית. אחד הדברים הראשונים הוא לקבל החלטה עקרונית על מה התוכנית. זה נשמע אידיוטי, אבל זה לא. צריך סט של כלים שיביאו אותך למטרה. ב'סופר נני', למשל, יש כמה עקרונות מנחים, שאחד מהם הוא האם ניתן לעזור למשפחות באמת. לא בגלל שאני עובד סוציאלי, אלא כדי לראות את השינוי על המסך".

- למה נראה שבתוכניות האלה תמיד יש מניפולציה של ההפקה?

"אין מניפולציה. אני יכול לעשות שינוי, אבל העומק שלו תלוי רק במשפחה. אנחנו בוחרים רק משפחות חזקות שפונות אלינו בגלל מצוקה".

- ובגלל רצון להתפרסם.

"תאמיני לי שלא. אנחנו לא מעוניינים במי שרוצה חשיפה, כי הוא לא יכול להביע רגש ומצוקה, ואנחנו מנפים משפחות כאלה כבר בשלב התחקיר. אם יש לי כישרון שאני מעיד עליו, זה הבנה באנשים. אנשים מעניינים לא כשהם בפסאדה אלא כשהם חלשים ופגיעים. המטרה שלנו היא לעשות את הטרנספורמציה ולהגיע למקום חיובי".

- כמו שקורה אצל אלון גל?

"אני לא רוצה להתייחס לאלון גל ספציפית, אבל בתוכנית קואוצ'ינג צריך להיות היגיון פנימי ומטרה. כשמערבים תכנים מסחריים בתוכנית כזאת, זה בעייתי. אם בן אדם בא כדי לקבל חבילת הטבות מבנק הפועלים, המבנה של התוכנית רעוע. אצל מיכל דליות התור לטיפול כל-כך ארוך, שאנשים באים לתוכנית כי הם רוצים להגיע אליה".

- גם אצלך יש תוכן שיווקי.

"יש תוכן שיווקי ב'מאסטר שף', שלא פוגע במוצר, וב'רוקדים עם כוכבים'. אני חי עם התוכן השיווקי בשלום, והוא מוכתב על-ידי הזכיינית. בערוץ 1 בוודאי שאין תוכן שיווקי".

- אמרת פעם שאתה לא יכול להתעשר מהפקות. זה עדיין תקף?

"במובן פרטי, אני מרגיש עשיר, כי אין לי דאגות כלכליות, ואני יכול לקנות מה שבא לי, אבל אני לא במצב לסגור את העסק ולהפסיק לעבוד עד יומי האחרון. יש סיכוי מאוד קלוש שמפיק בישראל יתעשר באמת. במבנה הנוכחי, המפיקים נמצאים במצב רע".

- גם כשיש להם פיק של 41% רייטינג?

"בשנים האחרונות חלה הרעה משמעותית בתנאי העבודה. תקציבי ההפקה קטנו גם ברמה הנומינלית וגם במה שמוקצה בתקציב לרווח של ההפקה. אם פעם הרווח נע בין 25% ל-30%, היום הוא נע בין 10% ל-15%".

- יש לך אפשרות להגדיל את ההכנסות?

"כמעט ולא. במרצ'נדייז אני מקבל עצמות. הבעיה העיקרית היא שהמפיקים אינם בעלי הזכויות על התוכניות. הזכייניות הפכו לגרידיות ולקחו לעצמן את הזכויות. בתחילת ערוץ 2, כשטדי הפיקו את 'שמש', הזכויות היו שלהם, אז אם התוכנית משודרת שוב, הם מרוויחים ממנה. היום זה לא ככה".

- בעולם הזכויות נשארות בידי בעלי הפורמט.

"לא אצלנו. יש מקרים שבהם אני יכול להפעיל לחץ, וברוב המקרים זה לא קורה. באנגליה, למשל, חוקקו לפני עשור חוק זכויות יוצרים בטלוויזיה, שלפיו מפיק מוכר תכנים לערוץ, ובתקופת המכירה, הוא נותן לערוץ היתר להשתמש בזכויות, שחוזרות אליו בתום התקופה. בעקבות החוק התחילו לזרום סכומי עתק לענף, וכל השוק התעורר ופרח, וגם גופי השידור נהנו ממנו. אצלנו הוא לא יכול לעבור, כי בעלי ההון ששולטים בזכייניות חזקים מדי".

- למה אתם לא מתאגדים ופועלים? כבר ראינו בארץ ובחו"ל מאבקי יוצרים שהצליחו.

"קשה לאגד את גופי ההפקה סביב מאבק כזה. אני חבר באיגוד המפיקים ואנחנו פועלים בעניין".

- יש לך בטח חשבון פתוח עם אנשים, אולי חלקם אותם בעלי הון, שזלזלו בך בתחילת הדרך והיום, בשיא הצלחתך, רוצים לעבוד איתך.

"זה לא שאני לא מודע לאנשים האלה, אבל אני לא מתעסק בזה, אני לא שומר טינה".

- אתה כנראה גם פוליטיקאי מוצלח אם אתה מצליח לעבוד עם כל גופי השידור במקביל.

"אני ההפך מפוליטיקאי טוב, וזאת הסיבה שהם עובדים אתי. זה נשמע רע, אבל זאת האמת. בחיים לא אעביר אינפורמציה בין אחד לשני, והנאמנות שלי לפרויקט היא טוטאלית".

- אז איך אתה מסביר את זה שבדרך-כלל הזכייניות דורשות בלעדיות מהמפיקים שלהן, וממך לא?

"אני מניח שאנשים מעריכים את המקצועיות שלי. קיבלתי הצעות לבלעדיות מכל גופי השידור ודחיתי אותן בגלל שהיא שומטת את הבסיס של גיל הפקות. החברה שלי מושתתת על קשרים בחו"ל. אם אני לוקח זכויות על פורמט, משלם עליהן כסף, אני לא יכול להסתמך על זכיינית אחת, כי מה יקרה אם היא תסרב לרכוש אותו? אהיה תקוע. אם הייתי מתבסס רק על עבודה בארץ, זאת בהחלט הייתה אופציה עדיפה מבחינת הביטחון הכלכלי".

- ואז קורה מצב אבסורדי, ש"רוקדים" ברשת מתחרה ב"מתלהבת" של מיה דגן בערוץ 10.

"אם הייתי עושה את 'רוקדים עם כוכבים' ו'נולד לרקוד', זה היה כמו למכור שני נקניקי סלמי איכותיים. את זה אני לא אעשה. אני מפיק עכשיו תוכנית אוכל לערוץ 1, ואני עושה את זה בלב שלם, כי אין בינה לבין 'מאסטר שף' דבר".

- לסיכום, כהומו מוצהר עסקת בתחילת הדרך בפעילות אינטנסיבית בקהילה. בשנים האחרונות אתה פחות פעיל, דווקא כשיש לך יותר השפעה.

"מאסתי בפעילות הקהילתית המאורגנת בעיקר מטעמי הפוליטיקה הקטנה, ואני משתדל להימנע ממנה. אבל זה לא נכון שזנחתי את הפעילות. אני עושה כמה פרויקטים שנוגעים בנושא, אבל המהפכה קרתה כבר לפני שנים. ב-1998, כשפתחתי את מועדון הסרט הוורוד, זה היה פלא גדול, איך אני מביא כל חודש סרט שבו משחקים הומו או לסבית בתפקיד ראשי. אנשים נהרו לסינמטק לראות את הקסם. אחרי 3 שנים סגרתי את הדלתות כי מכרתי את הסרטים להוט ו-yes. מה עוד צריך?".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות