גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעידת האדמה של שוק הרכב

רעידת האדמה ביפן תשפיע על כל יבואני הרכב, לא רק על מי שמייבאים אותם משם

בתחילת השנה פרסם העיתון הכלכלי רב המוניטין "אקונומיסט" את מוסף התחזיות השנתי. כבכל שנה לקחו בו חלק כמה מטובי הכלכלנים, בעלי הטורים, האנליסטים ומעצבי המדיניות הכלכלית בעולם, בניסיון לחזות איך יראה העולם בשנת 2011 בשורה של אספקטים כלכלים ומדיניים.

מי שיעלעל כיום במוסף, יתקשה להבליע חיוך מריר לנוכח המהירות שבה הפכו התחזיות לבלתי רלוונטיות. מאחד העמודים מחייך פרצופו מדושן העונג של הנשיא מובארק, שמוצג כ"מנהיג מתון עם השפעה חיובית על האזור". אין אף תחזית לאש המרי העממי, שהציתה במזרח התיכון תגובת שרשרת אלימה, ובעקבותיה את מה שמסתמן כעימות צבאי וכלכלי בין מזרח למערב שנמצא רק בראשיתו.

ואין גם מרווח טעות לחיזוי ההשפעה של אירועי טבע כמו הקטסטרופה ביפן, שכבר עכשיו ברור שיהיו לה השפעות מרחיקות לכת על הכלכלה העולמית השנה ואולי גם בשנים הבאות. כל זה, עוד לפני שהסתיים הרבעון הראשון של השנה.

אמנם חוכמה בדיעבד היא חוכמה קטנה מאוד, אבל הכשל הגורף בחיזוי האירועים של תחילת 2011 צריך להיות תמרור אזהרה למקבלי ההחלטות: אנליסטים, טובים ככל שיהיו, מסתמכים בעיקר על מידע שנאסף בעבר, על מודלים כלכליים מוכחים ובטוחים ועל היקשים לוגיים. האנליסטים, כמו רוב בני האדם, מצוידים במנגנון ההגנה הפסיכולוגי, שמדחיק את האפשרות להתממשות "התרחיש הגרוע ביותר".

אנרכיה מדינית במדינות הנפט? רעידת אדמה בעוצמה 9 בסולם ריכטר? אסון גרעיני ביפן? את התרחישים האלה משאירים לטום קלנסי ולסופרי המדע הבדיוני. מנהלים בכירים לא רוצים ללכת לישון במחשבה שהאדמה עשויה לרעוד מתחת לרגליהם, או שהסושי שלהם זוהר בחשכה.

פגיעה כלל-מערכתית

נזכרנו במנגנוני ההגנה האנושיים הללו כאשר קראנו את "הערכות הבזק" שמיהרו לשחרר בשבוע שעבר כמה אנליסטים ביחס להתפתחויות הצפויות בשוק הרכב הישראלי בעקבות האסון ביפן. כמעט כל ההערכות דיברו על פגיעה צפויה ביבוא רכב מיפן, ועל התייקרות הרכב והחלפים מתוצרת יפן. אנליסט אחד אף הגדיל לעשות, ומיהר לחלק את עור הדוב שטרם ניצוד. להערכתו, כלי הרכב מתוצרת אירופה וקוריאה ירוויחו על חשבון מצוקת היפניות.

להערכות הללו הייתה השפעה מיידית ולא מבוטלת. כך, למשל, פרסמה בשבוע שעבר דלק רכב, יבואנית מאזדה, את הדוח השנתי שלה בדיוק בשיא הקטסטרופה ביפן. כצפוי, היא נקצרה על-ידי האנליסטים. אמנם, הדוח של דלק רכב ל-2010 הציג רווח שנתי נקי של כ-430 מיליון שקל, אחד הדוחות הטובים בתולדותיה, אבל כשמשקיעים קוראים משפטים כמו "האדמה תרעד מתחת לרגליהם של יבואני הרכב היפנים", הם מסיקים את המסקנות המתבקשות: אובדן נתח שוק, עלייה במחירים, פגיעה בתחרותיות. היסטריה היא מתבקשת.

אלא שהמציאות, כאמור, היא יותר מורכבת וקשה. אין ספק שהאסון ביפן צפוי לפגוע ביצרני הרכב היפניים בטווח הקצר, אולי גם הבינוני, אבל הפגיעה הזו היא רק חלק מהפגיעה הצפויה בכלל תעשיית הרכב העולמית, כולל באותם יצרני רכב אירופים, קוריאנים ואמריקנים, שאמורים כביכול "להרוויח" ממצוקת המתחרים היפנים.

הסיבה לכך היא שלספקי החלפים היפנים וליצרני ה-OEM ביפן יש תפקיד מפתח במערך הייצור הגלובלי של תעשיית הרכב העולמית. זהו תוצר של תהליך למידה ארוך וכואב: שנים של בעיות אמינות לימדו את היצרנים האירופים, הקוריאנים והאמריקנים הגאים, שביפן קיימים מרכזי מומחיות ספציפיים שאין להם תחליף בכל הנוגע לאיכות, ייצור ואמינות.

התיבה האוטומטית כמשל

יצרנית של תיבות הילוכים אוטומטיות כמו AISIN, למשל, מספקת את התיבות מתוצרתה לכ-35 יצרני רכב בעולם, ביניהם פורד, ג'נרל מוטורס, פורשה, אאודי, וולבו, יונדאי ועוד. הפגיעה הזמנית בחלק ממערך הייצור של החברה תורגש במיוחד בישראל, שהיא "צרכנית כבדה" של תיבות אוטומטיות.

אופל, למשל, שכל התיבות האוטומטיות שלה מיוצרות ביפן, כבר הודיעה בשבוע שעבר על השבתת חלק מפעילות הייצור בגרמניה ובספרד בשל מחסור ברכיבים. רבים מדגמי הדור החדש של פיז'ו וסיטרואן עושים שימוש בתיבות הילוכים של AISIN, וכך גם כמה מדגמי המפתח של וולבו בישראל.

חלק גדול ממנועי הבנזין ותיבות ההילוכים הרציפות (CVT) בכלי רכב של רנו מתוצרת אירופה וקוריאה של רנו, למשל, מגיעים "קומפלט" ממפעלי ניסן ביפן בעיר IWAKI במחוז פוקושימה, בלב האזור הבעייתי. רנו כבר הודיעה בסוף השבוע על השבתת חלק ממערך הייצור הגלובלי שלה.

ויש עוד, גם ברמת הטיר 2 וטיר 2, כלומר הספקים של הספקים. האם שמעתם על יצרנית יפנית בשם רנסנס אלקטרוניקס? קרוב לוודאי שלא. אבל החברה הזו חולשת על 30% מהשוק העולמי של מיקרו-בקרים לרכב, ועל 60% מהאספקה העולמית של צ'יפים מרכזיים למערכות ניווט לרכב. אין בקרים - אין ייצור.

לא נשכח את ALPINE, שמייצרת עבור מותגי יוקרה אירופים כמו ב.מ.וו ומרצדס את מערכות הניווט-מולטימדיה לרכב, שמהוות כיום חלק מהאבזור התקני. לאלפיין יש מפעל אסטרטגי בשולי האזור הבעייתי של פוקושימה, שטרם חזר לפעולה.

בסמוך לאזור האסון אפשר למצוא גם מפעל סוללות הליתיום-איון של היטאצ'י, שאמור היה לספק השנה ל-GM את הסוללות למכונית ה-VOLT החשמלית שלה, ולעוד כמה יצרני רכב, שפועלים כיום במרץ בתחום הזה. יש גם מפעלים של יצרנית הלהבים ומגדשי הטורבו IHI, וכך הלאה.

התמונה ברורה: כשיורד גשם כולם נרטבים. במקרה של תעשיית הרכב הגלובלית, שנסמכת כיום על משלוח חלפים לפסי הייצור בשיטת JUST-IN-TIME, תוך הקטנה למינימום הכרחי של אחזקת המלאים, המשמעות של בעיות הייצור ביפן היא עיכובים צפויים באספקת רכב לדילרים וללקוחות שעל מועד סיומם והיקפם אף אחד לא מוכן להתחייב כיום.

גם ישראל בתמונה

מה תהיה ההשפעה על שוק הרכב הישראלי? בנקודת הזמן הזו, המשבר טרם הגיע לסיומו, ומוקדם מדי להעריך את מועד סיומו. יצרני הרכב היפניים מודעים כיום למחסור הנוצר בחלפים, וחלק מהם כבר הודיעו בימים האחרונים כי הם מסבים פסי ייצור של כלי רכב מוגמרים, שמרוחקים מאזור האסון, לייצור חלפים ומנועים עבור מפעלי יצוא בחו"ל.

יצרנים אחרים מנסים לחזור בהדרגה לפעילות ייצור מלאה, אולם המצב לא פשוט בשל הפסקות החשמל היזומות, הפגיעה בנתיבי הספנות והתעופה והמחסור בדלק. נזכיר שתעשיית הרכב היא אחת הצרכניות הגדולות ביותר של אנרגיה.

בתרחיש "הקל", יחזרו היצרנים היפנים לפעולה מלאה או כמעט בתוך שבועות בודדים, תוך מזעור ההשפעה. בתרחיש הגרוע, המצב יימשך עוד חודשים, בהנחה שלא יתרחשו רעידות אדמה הרסניות נוספות, או נזקים סביבתיים נרחבים.

כך או כך, ההשפעה על השוק הישראלי תהיה מושהית. בטווח הקצר המשבר תופס את שוק הרכב הישראלי במצב של רוויה. רבות מחברות הליסינג רכשו בחודשים האחרונים כלי רכב חדשים למלאי, ומחזיקות במספרי שיא של כלי רכב משומשים במגרשי המכר. גם חלק גדול מיבואני הרכב מחזיקים במלאים גדולים של רכב, כחלק מההיערכות לקראת עונת ההשכרות של פסח ונראה שההיצע תואם לביקוש. בטווח הארוך יותר, אי-אפשר לפסול עיכובים באספקה שיחלו בדגמים בעלי היקף מכירות ומלאי נמוכים יחסית.

אפשר להמר גם על עליית מחירים מסוימת, שעשויה להגיע משני מקורות: שער הין, שכרגע הוא בעייתי מאוד ליבואנים הרלוונטיים, ועלייה של מחירי היצרנים ליבואנים בשל התייקרות מחירי החלפים והביטוח. דווקא בעיות שירות בשל מחסור בחלפים לא מטרידות אותנו. במדינה שבה כל בעיית מכניקה ואלקטרוניקה ברכב אפשר לתקן בעזרת סרט הדבקה, אזיקונים, חלפים סיניים וכמה מכות חסונות של לום מברזל, אפשר להסתדר גם בלי חלפים למשך זמן רב.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח