גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שערוריית הגז המצרי גבתה מיליארדים - והמדינה שותקת

ד"ר נמרוד נוביק, פרופ' ירון זליכה ושבתי שביט הם מאכרים מעונבים בעלי סטטוס חברתי גבוה ■ דוגמאות לשיטה בה קשרים ולא בהכרח כישורים מנפחים את חשבון הבנק, שיטה בה מקורביזם וחיכוך צפוף עם השלטון מסדרים לך חיים נוחים ■ טור סופ"ש / אלי ציפורי, סגן עורך "גלובס"

איזה דימוי מסתובב אצלכם במסדרונות המוח כשאתם קוראים ושומעים על מאכערים? כנראה דימוי הקומבינטור, מקצר ההליכים, חולץ הפקקים ומסדר ההקלות במינהל, במס הכנסה או בכל רשות ממשלתית אחרת. ובכן, תתפלאו. יש גם מאכערים מסוג אחר: מאכערים משודרגים שלא מתעסקים בזוטות.

מדובר במאכערים מעונבים, רהוטים, מסוגננים, מכובדים, בעלי סטטוס חברתי גבוה. מתברר שהמאכערים הללו עושים לביתם בעסקה אחת או בכמה שנות עבודה בודדות סכומים דמיוניים.

השבוע בחרנו להציג שלושה מהם, לא מתוך צרות עין, חלילה, אלא מתוך רצון להדגים את השיטה: השיטה שבה קשרים ולא בהכרח כישורים מנפחים את חשבון הבנק, השיטה שבה חבריזם, מקורביזם וחיכוך צפוף עם השלטון מסדרים לך חיים נוחים.

ד"ר נמרוד נוביק

20 שנה עבד נוביק אצל יוסי מימן וצבר לעצמו, על פי עדותו, כמה מיליוני דולרים. אלא שהכסף מעוור גם את עיני הצדיקים והכסף הענק שהסתובב בעסקאות הדי חשאיות של קבוצת מימן, הגביר את התיאבון אצל נוביק. וכשהתיאבון לא בא לידי סיפוק והצרות התחילו לצוץ בעסקת הגז המצרי, הלכלוך יוצא החוצה. ואיזה לכלוך!

נוביק תובע את מימן ב-30 מיליון דולר על חלקו בעסקת הגז המצרי ועסקאות אחרות שהניבו למימן רווחים אישיים של מאות מיליוני דולר. לא פעם ולא פעמיים כתבנו כאן על קשר השתיקה של המדינה בכל הנוגע לעסקת הגז המצרי והשלכותיה על הצרכן, וכתב התביעה של נוביק הסביר לנו בדיוק מה מסתתר מאחורי קשר השתיקה.

נוביק לא מהסס לכתוב בתביעתו כיצד הוא "הפעיל" גורמים ישראליים ובינלאומיים לטובתו של מימן, ומצייר תמונה מדהימה שבה לשכות של ראשי ממשלה, שרי ביטחון, שרי חוץ ושרי אוצר הפכו לביתו השני, הוא יצא ובא בהן מתי שחפץ וכך תפר למימן את עסקאות הענק.

נוביק לא רק אילף פוליטיקאים, הוא מתגאה שגם אילף עיתונאים ומנע מהם לפרסם מידע שלילי על מימן. בחוכמה שבדיעבד אפשר להבין כיצד מלאכת האילוף הצליחה מעבר למשוער - נוביק ומימן קיבלו ראיונות נינוחים ומפרגנים רק לפני כמה חודשים בעיתונים ובכנסים נוצצים. ראיונות שבהם לא נשאלו שום שאלה קשה על עסקת הגז המצרי ואף קיבלו במה להתפאר בעסקה ה"אסטרטגית" עם מצרים, שעוד תוכיח את עצמה.

זה בדיוק הזמן לבדוק עד כמה העסקה האסטרטגית "הוכיחה" את עצמה לצרכן הישראלי. העלייה האחרונה במחירי החשמל ב-10% מיוחסת ברובה לאי יכולתה של מדינת ישראל וקבוצת מימן לאכוף את הסכם הגז עם מצרים. 10% יותר במחיר החשמל שקולים לגביית יתר של 2 מיליארד שקל בשנה והסיפור הזה יימשך שנתיים עד שהגז ממאגר תמר יתחיל לזרום. כלומר, נזק צפוי של 4 מיליארד שקל לצרכנים!

וזה לא הכול: גופים מוסדיים רכשו מכספי הפנסיה שלנו מניות EMG (חברת התיווך שהוקמה על ידי מימן וחוסיין סאלם המצרי לצורך עסקת הגז) בכ-90 מיליון דולר לפי שווי חלומי של כ-2 מיליארד דולר, עוד לפני שהגז התחיל לזרום. הכסף הזה נראה בדרכו הבטוחה לעזאזל - מי גזר קופון ומי הפסיד - אין צורך כבר לספר לכם.

וזה לא הסוף: חברת אמפל, בשליטתו של מימן, תקועה עם תיק אגרות חוב של מיליארד שקל מכספי הפנסיה שלנו שנסחר בתשואת זבל. חלק ניכר מהכספים הללו נותבו לחברות הפרטיות של מימן לאחר שאמפל רכשה ממנו אחזקות באי.אם.ג'י במחיר דמיוני.

סיכום ביניים: נזק של מיליארדים לצרכנים ובודדים, בני מזל וקשרים, שגזרו קופון בחסות המדינה. כולנו מבינים טוב יותר עכשיו מדוע יש למדינה אינטרס בלשמור היטב על קשר השתיקה: גם לסתום את הפה וגם לסתום את האף.

שבתי שביט

ראש המוסד לשעבר ועובד לשעבר של מימן. לפי כתב התביעה של נוביק, שביט קיבל סכום בלתי נתפס של כ-11 מיליון דולר עבור שירותיו בעסקת הגז המצרי, לאחר סכסוך ותהליך גישור עם מימן.

נוביק טוען כי מימן אמר לו שתרומתו של שביט לפרויקט "הייתה אפס", אבל מתברר שתרומת ה"אפס" הזאת תורגמה ל-6 אפסים, רק שלפניהם נדחף המספר "11" ולפני המספר נדחף הסימן דולר.

איך מצליח ראש המוסד לשעבר לקבל תוך 4-5 שנות עבודה סכום חלומי, שלא לומר דמיוני, של כ-40 מיליון שקל ברוטו? אה, מה לא ברור פה: הוא הרים כמה טלפונים, פתח כמה דלתות, התחכך בשועי עולם, הסתכסך עם מימן, הלך לרב (בורר) של הסקטור העסקי (עו"ד רם כספי) וגזר קופון. דבר אחד בטוח: "התרומה" של עסקת הגז המצרי לצרכנים בישראל לא "הייתה אפס", אלא מינוס של כמה מיליארדים טובים.

שביט, אפשר להניח, יסתדר היטב עם חשבון החשמל היקר שמגיע אליו בחודשים הקרובים בגלל שערוריית הגז המצרי.

פרופ' ירון זליכה

הצדיק הידוע, אביר הצדק החברתי, הלוחם בשחיתות ללא חת, חוזר לקדמת הבמה בסערה עם המופע הרגיל שלו: כמה סיסמאות נגד "השיטה" שהביאה לאי-השוויון ההולך ומתרחב בחברה הישראלית, והקהל כמובן מקבל אותו במחיאות כפיים סוערות.

רגע, רגע, נדמה לנו שזה אותו זליכה שזכה לפרק חריף בדוח המבקר; זה אותו זליכה שחרג בשעות העבודה ובשכר שקיבל כמרצה במוסדות אקדמיים במקביל לכהונתו כחשב הכללי באוצר; זה אותו זליכה שהפר, על פי הדוח, באופן שיטתי, את הוראות המדינה; זה אותו זליכה שמסר דיווח שלא תאם את הדיווח של המכללה שבה הוא לימד (זליכה טען בתגובתו לדוח המבקר שהכשלים אינם שלו אלא של אחרים).

אבל הכסף הגדול שמקבל זליכה במכללות הפרטיות (המכללות הללו הן עוד מכשיר להעשרת בודדים על חשבון הרבים - אפרופו הצדק החברתי של זליכה), הוא בוטנים לעומת הכסף שפרופ' זליכה עשה מעיסוק צדדי שלו: מתווך!

מתברר שזליכה ושותפו דני מריאן תיווכו בעסקה שבה מכרה אפריקה את חלקה בכביש 6 לקרן תשתיות, הראל ולאומי פרטנרס. זליכה ומריאן קיבלו מהרוכשים עמלה של 6 מיליון שקל, אבל העמלה לאפריקה בוששה להגיע והשניים תבעו את החברה בכ-12 מיליון שקל שבה הם טוענים שהם "הגו פתרון יצירתי, מקור י וייחודי" למתווה העסקה. וואו! ממש גאונים! חלק מהגאונות הזאת היא כנראה העובדה שזליכה שימש בעברו סמנכ"ל דרך ארץ המפעילה את הכביש ואף היה בקשר עם נציגי אפריקה בתפקידו כחשכ"ל (בנושא הרכבת הקלה וכביש 431).

אבל לא צריך אותנו בשביל להבין שלא מדובר ביצירתיות, מקוריות וייחודיות שעשויות להעשיר את זליכה, אלא בדברים אחרים לגמרי ופשוטים הרבה יותר: קשרים. זליכה ומריאן אף מודים בזאת בריש גלי בתביעתם: "מימושו של הרעיון", הם כותבים, "נסמך בעיקר על היכרותם האישית (ההדגשה שלהם) עם גופים פיננסים המסוגלים לבצע את ההשקעה".

יש לנו הצעה להרצאה יצירתית, מקורית וייחודית שיכול פרופ' זליכה לשאת בפני תלמידיו, שכותרתה: "כך מינף פרופסור צדקן בישראל את קשריו לטובת גזירת קופון שמן". זליכה חייב להסביר לתלמידים המשתאים כיצד עובדת בישראל שיטת החבריזם והמקורביזם שמבוססת על המילים המכובסות "היכרות אישית" וגורמת להרחבת הפערים החברתיים בישראל.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום