גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי להביא היי-טק לפריפריה צריך לדאוג לחינוך ולתשתיות"

בדיון שנערך במכללה האקדמית תל-חי, במסגרת ועידת ישראל לעסקים של "גלובס", הסבירו חברי הפאנל מדוע חברות ההיי-טק לא מצליחות לגייס כוח אדם

"הבעיה המשמעותית בפיתוח הגליל היא היעדר מסה קריטית של מקומות עבודה, שבהם השכר גבוה מהשכר הממוצע במשק, וזה משליך על היעדר היכולת לקלוט משפחות שרגילות לחיות מעל הממוצע" - כך טען דודו אברהם, יועץ תכנון אסטרטגי ויזמות, בפאנל שנערך במכללה האקדמית תל-חי במסגרת ועידת ישראל לעסקים של "גלובס". את הפאנל, שעסק בפיתוח התעסוקה בפריפריה, הנחה ד"ר דורון לביא, ראש החוג לכלכלה וניהול בתל-חי.

לדברי אברהם, משמעות הדבר באה לידי ביטוי לא רק ברמת ההכנסה של תושבי הגליל, אלא גם ברמת החינוך, השירותים החברתיים והתשתיות. לטענתו, כל אלה מקשים על מעבר תעשיות היי-טק לגליל, וגם כשאלה מגיעות הן מפוזרות במרחב גיאוגרפי רחב מדי, במקום באזור ספציפי.

"אם יש משהו שהגליל מוביל בו היום חוץ מכדורגל (הכוונה היא להצלחה המפתיעה של עירוני קריית שמונה שהתברגה בצמרת ליגת העל - ש.נ), זה תיירות וחקלאות. שיעור המועסקים בתחום האירוח והאוכל כפול מהממוצע הארצי ועומד על 9.4% לעומת 4.6%, ושיעור המועסקים בחקלאות גבוה פי-4. שני המרכיבים האלה חשובים מאוד לאזור, אבל הם לבדם לא יכולים ליצור פריצת דרך", אמר אברהם. "אני מקווה שבכנס הבא נדבר על שיעור התושבים בגליל שמועסקים בהיי-טק, ושהשיעור הזה יהיה לכל הפחות דומה לשיעור הארצי".

חוסר מודעות

עמית קריג, בכיר בהנהלת חברת התוכנה מלאנוקס, שהקימה לפני כשנתיים שלוחה בתל-חי מלבד האתרים בתל אביב וביוקנעם, ביקר את המדינה על כך שהיא אינה עושה די, לדבריו, כדי ליידע את חברות ההיי-טק בדבר ההטבות שמוצעות להן בפריפריה.

"כשחשבנו להקים סניף נוסף, התלבטנו בין הודו, בולגריה ותל-חי, אבל האמת היא שבכלל לא היינו חושבים על תל-חי אם לא היינו שומעים על הרעיון מחברת BMC, שהיא שכנה שלנו בסניף בתל אביב", סיפר קריג. לדבריו, ל-BMC יש מרכז פיתוח בתל-חי, והיא זו שייעצה להם לעבור לצפון.

קריג הוסיף כי "רוב החברות אינן מודעות ליתרונות שמספק משרד התמ"ת. לנו לא היה פשוט מול המשרד כי היו לנו מעט עובדים, והמשרד דורש יותר עובדים כבר בתחילת הדרך. הם צריכים להבין שאפשר להתחיל גם עם משהו קטן יותר".

עוד אמר קריג כי אחת הבעיות הגדולות שמהן סובלת תעשיית ההיי-טק בצפון, היא ההגירה השלילית למרכז: "אנשים שהגיעו מהמרכז ללמוד פה רוצים לחזור כי הם לא מצאו מספיק סיבות להישאר בצפון. בשנתיים האחרונות היו לנו 4 מקרים של עזיבה מתוך 30 עובדים - שזה טוב ביחס לאזור, אבל עדיין מדובר בשיעור עזיבה גבוה ביחס לאתר שלנו בתל אביב".

קריג מונה בעיה גדולה לא פחות: אפשרויות התעסוקה של בן או בת הזוג. "אנו מעסיקים בשכר שהוא הרבה מעל הממוצע, אבל כשבן או בת הזוג מסיימים ללמוד, הם נתקלים בבעיה, בעיה קשה אפילו".

מלחמות פנימיות

גם שלומית נרדיה, ראש תחום אסטרטגיה בקבוצת פארטו, מסכימה שסוגיית התעסוקה של בן או בת הזוג היא קריטית. "כששאלנו אנשי קבע, שאמורים לעבור לדרום במסגרת העברת בסיסי צה"ל לנגב, היכן הם מתכוונים להתגורר, ענו לנו: 'איפה שהאישה תמצא עבודה'. לכן אנחנו תמיד מסתכלים על ההיבטים הנוספים כשאנחנו רוצים להביא אנשים לפריפריה".

לדבריה, "נציב לא רק יעדים בדבר מספר חברות ההיי-טק שנצליח להביא, אלא גם לאחוז הזכאות לתעודות בגרות באזור. כמובן שהשילוב בין חינוך, דיור ואיכות חיים חייב להיות מגובה ביצירת מקומות עבודה. בבאר שבע ראינו עיר עם 30 אלף סטודנטים שמאוד נהנים מהעיר בזמן הלימודים באוניברסיטת בן גוריון וחווים חוויה נהדרת, אבל עוזבים כי אין עבודה אחרי זה. למעשה, פחות מאחוז של מי שהגיע מהמרכז נשאר לגור שם בסוף".

נרדיה הוסיפה כי הבעיה בגליל היא היעדר מטרופולין מרכזי. אבל לא רק על הפיזור הגיאוגרפי היא מלינה, אלא בעיקר על הפוליטיקה המקומית: "האזור הזה מתאפיין במלחמות פנימיות בין המועצות השונות וזה מחליש אותן. בבאר שבע, לעומת זאת, ראש העיריה מתפקד כמעין ראש הממשלה של הדרום. פה זה חסר מאוד, וראינו זאת גם בהקמת בית הספר לרפואה בצפת, שהתעכבה בגלל אותן מלחמות פנימיות".

אמונה וחזון

מיכל צורן, מנכ"לית חברת פלסן מקיבוץ שאשא, העוסקת בייצור מערכות מיגון, סיפרה כי החברה נמצאת במחסור בכוח אדם איכותי: "אנו כל הזמן מתגאים בזה שאנחנו עושים רילוקיישן של אנשים מהמרכז לגליל, מנסים לטפל במשפחה כולה, בדיור ובעבודה. אנחנו עושים את זה כי אנחנו מתקשים מאוד למצוא באזור אנשים בהנדסת חומרים, הנדסת מכונות ועוד. למרות שמצב התעסוקה בצפון לא טוב ויש דרישה לעבודה, ההיצע של אנשים מושכלים לתחומים שלנו מאוד מצומצם. הייתי שמחה לראות פה תחרות, כי זה רק היה תורם לנו".

צורן פנתה לסטודנטים שישבו בקהל ואמרה כי בצד הצורך בעשייה רבה יותר מצד המדינה, הרבה תלוי דווקא בהם: "היזמות המקומית והעידוד שלה היא המנוע הפנימי של האזור הזה. זה אזור נהדר עם המון איכויות, ולא רק בתיירות וחקלאות. יש פה חזון, ציונות, עיקשות ואמונה. לכן אחד הדברים שאולי צריכים להיעשות כדי לדחוף את האזור קדימה זה לעודד את היזמות של החבר'ה הצעירים שיושבים כאן", אמרה.

לדבריה, "שאשא, שמתמודד עם הקמת חברה גדולה ב-20 השנים האחרונות, זה סיפור של הרבה אמונה וחזון. אני זוכרת שהצטרפתי לפלסן כשהיינו 17 אנשים, שכל אחד בא עם מקצוע הזוי שלא שייך לעיסוק החברה. ניתן לעשות את זה. צריך תמיכה של כל הגורמים, אבל גם בעזרת האמונה שלכם שזה אפשרי. אני מצפה מהמדינה להקים חממות ולעודד את היזמות. לעודד הקמת תעשייה עצמאית באזור, וזה כבר יטפל גם בנושא התדמית".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו