גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחר חוץ

פסק דין שניתן לאחרונה עקב מקרה קשה של סחר בנשים מקומם את האגף לסיוע משפטי

בתחילת העשור הקודם נכללה ישראל ברשימות שחורות בינלאומיות כמדינה שבה מתקיים סחר בנשים למטרות זנות בהיקף נרחב, ושאינה נאבקת כראוי בתופעה באמצעות מערכת אכיפת החוק. בלית ברירה נרתמו למאבק רשויות ההגירה, המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט.

במידה רבה המאבק הסתיים בהצלחה: תופעת הסחר בנשים, כפי שהיכרנו אותה, של נשים חסרות ישע שהוברחו דרך גבול מצרים, שנכלאו בבתי-בושת, שדרכוניהן נלקחו מהן, ושאולצו לעבוד בזנות בכפייה תוך הפעלת אלימות והתעללות - כבר כמעט איננה קיימת בישראל, למעט מקרים נדירים.

כך למשל, דוח של ועדה ממשלתית בין-משרדית קבע לפני שנה כי במהלך שנת 2010 לא נכנסה לישראל ולו קורבן אחד של סחר בבני אדם למטרות זנות. התופעה נעלמה, אבל האינרציה של המאבק בה כנראה יותר חזקה מהמציאות.

בכנסת עדיין פועלת ועדת-משנה לעניין המאבק בסחר בנשים, חברות כנסת כמו זהבה גלאון ואורית זוארץ ממשיכות עדיין לעלות לשידור בשם המאבק בתופעה, ונשיא המדינה ממשיך לחלק מדי שנה אותות ועיטורים לפעילות ולפעילים המרכזיים במסגרת המאבק בסחר בנשים. אלא שסחר בנשים למטרות זנות איננו כאן.

בניסיון לתדלק את המשך הפעילות, התרחב השיח לשני כיוונים: האחד ראוי, האחר לא ראוי. הכיוון האחד הוא סימון היעד של מאבק בסחר בבני אדם למטרות עבדות; דהיינו, מהגרי עבודה המובאים ארצה והמוחזקים כאן בתנאים הדומים לעבדות, תוך הפעלת שלל אמצעי כפייה כלכליים. הכיוון השני הוא סימון היעד של "מיגור הזנות" בכללה, תוך טשטוש הגבולות בין קורבנות של סחר בנשים לבין זונות שאינן קורבנות כאלה, ונקיטת עמדה פטרנליסטית, שלפיה, כעניין נורמטיבי ואמפירי כאחד, אין ולא יכולות להיות זונות העובדות במקצוען מתוך בחירה.

מה שעדיין נותר הוא שלל הליכים משפטיים בעקבות מקרים של סחר בנשים משנים קודמות, חלקם הקטן הליכים פליליים, רובם תביעות נזיקין של קורבנות הסחר.

לפני שבועות אחדים פסק השופט אליהו בכר מבית המשפט המחוזי בתל-אביב בתביעה כזו, שהגישה קורבן סחר בנשים שהובאה ארצה ב-2003. לאחר הרשעתם של הגברים שסחרו בה בישראל, ולאחר שנגזר דינם במשפט הפלילי, הגישה האישה, באמצעות האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים ועל-ידי עו"ד נעמי לבנקרון, תביעת פיצויים נגררת להרשעה בפלילים.

סיפורה של האישה שנפלה קורבן במקרה זה הוא קשה במיוחד. היא הוברחה לישראל מבלארוס דרך גבול מצרים, נכלאה במכון ליווי בתל-אביב, שבו הועסקה בזנות כפויה, סבלה מאלימות קשה, נאנסה על-ידי שוביה, הורעבה, נותקה מהעולם החיצון והוכרחה לקיים יחסי מין עם מספר גברים בבת-אחת. כעבור חודשים אחדים, בניסיון להימלט מהדירה הנעולה, היא קפצה ממרפסת הדירה, שהייתה בקומה השלישית, נפצעה קשה בכל חלקי גופה ואושפזה לתקופה ממושכת.

4 הנאשמים בכליאתה ובסחר בה קיבלו עונשי מאסר, החמור שבהם 10 שנות מאסר. האישה אף זכתה לפיצויים במסגרת ההליך הפלילי, בסך 130 אלף שקל. אולם היא תבעה עוד 5 מיליון שקל במסגרת התביעה האזרחית.

אלא שסירובה לשוב לישראל מביתה בבלארוס ולהעיד במשפט היה בעוכריה: השופט לא התחשב בשלל חוות-דעת רפואיות שהוגשו לו בדבר מצבה הנפשי הרעוע כיום וחרדתה לשוב לישראל, ופסק כי מאחר שהתובעת לא התייצבה להעיד במשפטה, ייפסק לה רק נזק לא-ממוני, ולא נזק ממוני.

"התובעת איננה מוכיחה את נזקיה הממוניים", כתב השופט בכר, "משלא התייצבה לדיון ונתנה עליהם פרטים".

דווקא לעניין הנזק הלא-ממוני גילה השופט הבנה להחלטתה של התובעת שלא להתייצב, וכתב: "אין לזקוף לחובת אותם מנוצלים, היכולים להיות בני שני המינים, את אי-העדתם בנסיבות שכאלה. בדרך-כלל הן אינן מגיעות להעיד מטעמים הקשורים בעבירות שבוצעו בהן, וקיים להן קושי מובנה להתמודד עם דיון משפטי שכזה" (ת"א 2727/06).

השופט דחה את טענת התביעה כי הקושי לקבוע קיומו של נזק ממוני נובע מנזק ראייתי שגרמו הנתבעים, ולפיו יש להעביר את נטל ההוכחה אל כתפיהם. בסופו של דבר פסק השופט פיצוי בסך 750 אלף שקל, מתוכו 150 אלף שקל פיצוי עונשי - אולם קבע כי מסכום הפיצוי יש לקזז 130 אלף שקל שקיבלה כפיצוי במסגרת ההליך הפלילי.

את עו"ד סיגלית זהר, המרכזת את הטיפול בקורבנות סחר בנשים באגף לסיוע משפטי, פסק הדין הזה מקומם. לדבריה, "זה מקרה קיצוני בתוצאותיו ההרסניות, וציפיתי שפסק הדין יהיה אחר, למרות שהתובעת לא באה להעיד. חוות-הדעת הרפואיות שהגשנו אפשרו לבית המשפט לפסוק גם נזק ממוני. ניתן היה לקבוע את הנזקים האישיים שנגרמו לה ולפסוק לה נזק ממוני. כפו עליה עבודה בזנות, היא נאלצה לברוח, לקפוץ מהמרפסת, הורחקה מישראל בחזרה למדינת מוצאה, ובגלל שהיא לא חזרה להעיד, לא פוסקים לה נזק ממוני, זה ממש לעג לרש".

התלונן נגד חברי כנסת - וחטף תלונה משמעתית

מתקפת החקיקה נגד מערכת המשפט ונגד העיתונות עוררה גל של ביקורת בתקשורת ובציבור, שגרר אחריו גם שורת מכתבים שנחתו על שולחנו של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין.

שניים מהם היו פרי עטו של עו"ד שמואל קליגר מתל-אביב, שביקש בחודש אוקטובר 2011 מהיועץ להורות על פתיחת חקירה פלילית נגד חברי הכנסת דוד רותם ויריב לוין, על "התרת דמם של עיתונאים", הסתה, ושאר ירקות.

אלא שקליגר לא הסתפק בהגשת התלונות, ובמכתביו לוינשטיין, הכתובים בכתב-יד, הוא מגדף ומנאץ את שני חברי הכנסת. בתלונתו על ח"כ לוין כתב קליגר: "כשראיתי את תמונת האיש הזה בעיתון, סיננתי מבין שיניי: ריבונו של עולם, האיש הזה נראה כמו נאצי, יהודי-נאצי". גם מכתבו בנוגע לח"כ רותם נכתב, כהגדרת הפרקליטות, "בלשון פוגענית וגסת רוח".

וינשטיין העביר את הטיפול במכתביו של קליגר לעו"ד דן אלדד מהמחלקה לתפקידים מיוחדים בפרקליטות - לא כדי לבחון אם אמנם יש מקום לפתוח בחקירה נגד רותם ולוין, אלא כדי לבחון נקיטת צעדים נגד עורך הדין המתלונן.

בין היתר, נבחנה אפשרות לפתוח נגד קליגר בחקירה על עבירה של העלבת עובד ציבור, אולם בסופו של דבר הוחלט להסתפק בהגשת תלונה משמעתית נגדו לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין.

אלדד כתב כי "לא יעלה על הדעת בעינינו, שהתבטאות מסוג זה היא במסגרת הדברים ההולמים את מקצוע עריכת הדין".

מוועדת האתיקה של מחוז תל-אביב בלשכת עורכי הדין נמסר כי התלונה אכן התקבלה ומצויה בטיפול, והיא תעלה לדיון באחת מישיבותיה הקרובות של הוועדה.

עו"ד קליגר עצמו מסר: "כל עוד לא אקבל תלונה בדרך הרשמית, כמקובל בלשכת עורכי הדין, לא אוכל להגיב".

עוד כתבות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

רוב הבורסות באירופה סגורות; AMD פרסמה תחזית פושרת, המניה ירדה ב-7% במסחר המאוחר

מדד ניקיי ירד ב-0.4% ● באירופה רוב הבורסות סגורות לרגל האחד במאי ● גם סופר מיקרו צוללת ב-10% בעקבות הדוח הרבעוני ● המדדים המרכזיים בארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה