גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההימור של קיבוץ דליה: בחר לוותר על חגיגת האקזיטים

אסיפת הקיבוץ החליטה לסרב להצעת רכישה בהיקף של 61 מיליון שקל, עבור 50% ממניות מפעל הדטרגנטים זהר דליה ■ משמעות ההחלטה: הקיבוץ לקח סיכון כשנטל הלוואות ושיעבד נכסים, כדי לרכוש בסכום זהה את חלקה של אמיליה פיתוח במפעל

"קיבוץ שדות ים במו"מ למכירת השליטה בחברת אבן קיסר לפי שווי של 600 מיליון דולר" - אלו היו כותרות העיתונים השבוע, לאחר ש"גלובס" חשף כי הקיבוץ מנהל מגעים ראשוניים למכירת החזקותיו במפעל התעשייתי, שמניב את רוב הכנסותיו של הקיבוץ.

האקזיט הצפוי של שדות ים מצטרף לרבים שרשמה התעשייה הקיבוצית בשנים האחרונות: מכירת מפעלים כמטרנה (קיבוץ מעברות), טבעול (לוחמי הגטאות), שמיר אופטיקה (שמיר), פלסטרו גבת (גבת), סולבר (חצור), וכמובן נטפים (חצרים, מגל ויפתח), הכניסה כל אחת בתורה מאות מיליוני שקלים לקופת הקיבוצים המוכרים. בחלק מהמקרים חולקו בהמשך סכומים נדיבים של מאות אלפי שקלים לכל אחד מחברי הקיבוץ.

אבל מתברר שלא בכל הקיבוצים מזדרזים לקפוץ על הצעה מפתה כשזו מונחת לפניהם. חברי קיבוץ דליה למשל קיבלו באחרונה החלטה יוצאת דופן, בשאלה האם למכור את אחד ממפעלי הקיבוץ - זהר דליה.

המפעל שהוקם בשנת 1939, מייצר דטרגנטים וחומרי ניקוי וכביסה לשוק המוסדי ולרשתות קמעונאיות.

בחודש מארס השנה הפעילה שותפתו של הקיבוץ במפעל, אמיליה פיתוח - חברת החזקות ציבורית שבשליטת איש העסקים עודד פלר, השותפה בזהר דליה בחמש השנים האחרונות במפעל - את מנגנון ה-BMBY שהיה קבוע בהסכם ביניהם. על פי מנגנון זה, רשאי אחד השותפים להגיש הצעה לרכוש את חלקו של הצד השני. אם ההצעה נדחית, על מקבל ההצעה לרכוש את חלקו של המציע בחברה, במחיר הצעת הרכש שנקב השותף הראשון.

הצעתה של אמיליה נקבה בסכום של 61 מיליון שקל עבור החזקת הקיבוץ (50%), והיא שיקפה לזהר דליה שווי כולל של 122 מיליון שקל. את שנת 2011 סיים המפעל, המייצר דטרגנטים וחומרי ניקוי וכביסה לשוק המוסדי ולרשתות קמעונאיות, עם רווח של 9.7 מיליון שקל, כך שההצעה שיקפה מכפיל רווח של 12.6 - הנחשב לגבוה עבור חברה תעשייתית.

על רקע האקזיטים המדוברים של קיבוצים אחרים, התכנסו בחודש יולי חברי דליה, אשר 50 מתוכם עדיין עובדים במפעל גם כיום, לקבל החלטה על עתיד המפעל. ההצבעה הסתיימה בצורה מפתיעה, כשברוב מוחץ החליטו חברי הקיבוץ - אולי גם משיקולים אמוציונאליים - לדחות את ההצעה של אמיליה למרות הפרמיה הנאה שהוצעה לקיבוץ.

משמעות ההחלטה הייתה כי הקיבוץ יצטרך לרכוש את חלקה של אמיליה פיתוח תמורת אותו סכום - 61 מיליון שקל, שהוא כאמור גבוה יחסית לפעילות של חברה תעשייתית (וגבוה פי 3 מהמחיר בו רכשה אמיליה את חלקה). היות שלקיבוץ אין סכומים שכאלה, הוא נטל הלוואת גישור מבנק לאומי, תוך שהוא משעבד לבנק את מלוא החזקותיו במפעל. כן שועבד חלק מהחזקת הקיבוץ במפעל השני של דליה - חברת ארד מדי מים, הנסחרת בבורסה לפי שווי של 400 מיליון שקל (חלק הקיבוץ כ-27%).

לאחר שהשלימו את רכישת מלוא הבעלות במפעל, התכוונו בקיבוץ להכניס אליו שותף חדש, כשהכסף שיתקבל ישמש להחזרת הלוואת הגישור. בינתיים, חלפו מספר חודשים מאז הרכישה, שותף שיסכים לשלם את המחיר שמבקש הקיבוץ טרם נמצא, והריבית על הלוואת הגישור "דופקת" כל חודש.

עלייה בהכנסות, ירידה ברווחיות

בהחלטתם לרכוש את מלוא הבעלות על המפעל במחיר גבוה, לקחו חברי הקיבוץ הימור גדול, שעתיד להתברר כבוננזה, או לחלופין לגבות מהם מחיר כבד בעתיד. בעשור הקודם, טרם כניסתה של אמיליה פיתוח לחברה, רשמה זהר דליה הפסדים כבדים במשך מספר שנים, ולמשל את 2006, השנה שלפני כניסת אמיליה, סיימה החברה עם הפסד של 7.2 מיליון שקל.

על רקע הפסדים אלה, שילמה אמיליה פיתוח עבור מחצית מהבעלות על המפעל סכום נמוך למדי של כ-20 מיליון שקל. כבר בשנה לאחר מכן עבר המפעל לרווחיות, אשר הגיעה לשיא בשנת 2010, אותה סיים עם רווח של 15.3 מיליון שקל. מאז הלכה ונשחקה הרווחיות של החברה כתוצאה מעלייה משמעותית בתחרות, כך שהקיבוץ רכש את הבעלות בה בתקופה מאתגרת למדי.

יצוין עוד, כי לזהר דליה עצמו אין עודפים ראויים לחלוקה אותם הוא יכול לחלק לקיבוץ, ולו עצמו התחייבויות לשלושה בנקים שהעמידו לו אשראי בהיקף של כ-75 מיליון שקל, המלווה בהתניות פיננסיות בהן נדרש המפעל לעמוד.

כתוצאה מיציאתה של אמיליה פיתוח, עזב את החברה המנכ"ל גבי פוליצר, שהשתתף עם אמיליה פיתוח ברכישת חלקה במפעל. תחתיו הביא הקיבוץ את יובל וינשטוק, שניהל בעבר מספר חברות תעשייתיות, האחרונה שבהן חברת רוזתם שבקיסריה. חברה זו, אשר מייצרת מוצרי היגיינה נשית, נמכרה לחברת על בד הבורסאית לפני שנתיים.

וינשטוק יצטרך להתמודד כעת עם מצב שוק מורכב, כאשר למרות שהכנסות החברה רושמות צמיחה נאה, רווחיותה הולכת ונשחקת. כך, ברבעון הראשון של השנה, שהיה הרבעון האחרון בו תוצאותיה של זהר דליה היו חשופות לציבור, נרשמה עלייה של 11.2% בהכנסות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ל-74.2 מיליון שקל; למרות הצמיחה הדו-ספרתית, הרווח הנקי דווקא ירד ב-7.6% בהשוואה לרבעון המקביל, והסתכם ב-1.7 מיליון שקל, כאמור בעיקר בעקבות עלייה ברמת התחרות. בנוסף לכך, עשויות גם הוצאות התפעול של המפעל לעלות כתוצאה מיציאתה של אמיליה פיתוח, מה שמדגיש עוד יותר את המחיר הגבוה ששילם הקיבוץ.

אמיליה פיתוח ניצלה סינרגיה שהייתה לה עם חברה אחרת, זהר קוסמטיקה (פעילות חברת קרליין לשעבר, אותה רכשה מפריגו בשנת 2009). סינרגיה זו הובילה לחיסכון בתקורות, וביצוע פעילויות משותפות של שיווק ואספקת חומרי גלם, כאשר חלק מחברי ההנהלה של זהר קוסמטיקה שימשו גם כחברי הנהלת זהר דליה, מה שהביא לחיסכון בהוצאות. עם יציאתה של אמיליה פיתוח מהחברה, פקעו ההסכמים שהיו בין החברות, מה שעשוי להשית הוצאות נוספות על זהר דליה.

באשר לאמיליה עצמה, מסתמן כי היא עשויה לצאת נשכרת פעמיים מהתעשייה הקיבוצית - בפעם הראשונה ממכירת החזקותיה בזהר דליה שהניבה לה רווח של עשרות מיליוני שקלים, ובפעם השנייה מהאקזיט הצפוי של קיבוץ שדות ים - שכן היא מחזיקה בעקיפין, באמצעות קוורץ וקרן טנא (קרן השקעות המתמחה בהשקעות בחברות קיבוציות), בכ-2.5% מהון המניות של חברת אבן קיסר. אם וכאשר זו תימכר, צפויה אמיליה לרשום רווח הון נאה גם מהשקעתה זו.

אקזיטים בולטים

עוד כתבות

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס