גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפכ"ל לשעבר רפי פלד הורשע במירמה והפרת אמונים

זאת במסגרת פרשת פלד-גבעוני ■ נקבע כי היו"ר פלד "לא גנב כספים, אך כשל במילוי חובתו כבעל שליטה ואיפשר לטל יגרמן לעשות בחברות כבשלו" ■ הנאשמים הנוספים בפרשה - יגרמן, גבעוני והבי - הורשעו גם בגניבה

מפכ"ל המשטרה לשעבר, רפי פלד, הורשע בפלילים. פלד - שהיה גם מנכ"ל חברת החשמל ואף שימש כמנכ"ל משרד ראש הממשלה לחודשיים תחת אריאל שרון - הורשע הבוקר (ד') על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב בביצוע שתי עבירות של מירמה והפרת אמונים בתאגיד ובעבירות דיווח. זאת, במסגרת ניהול קבוצת החברות הציבוריות פלד-גבעוני, שקרסו בתחילת שנות האלפיים. עם זאת, השופט חאלד כבוב ציין כי פלד לא לקח כספים לכיסו הפרטי.

3 הנאשמים הנוספים בפרשה - היועץ הפיננסי, טל יגרמן, אריה גבעוני ודוד הבי, שלצדו של פלד היו בעלי השליטה בחברות מקבוצת פלד-גבעוני והואשמו עמו כי הביאו לקריסתן - הורשעו גם הם בפרשה בעבירות רבות וחמורות יותר, בהן גניבה בידי מנהל, עבירות מנהלים בתאגיד, מירמה והפרת אמונים בתאגיד ובעבירות זיוף ודיווח.

לדברי השופט, "רפי פלד לא גנב ולא נגע בכספים, אך כשל במילוי חובתו כבעל שליטה ואיפשר לטל יגרמן לעשות בקבוצה כבשלו, שמע אזהרות ובחר להתעלם מהן, ובכך הפר אמונים כלפי החברות הציבוריות שבהן עמד וגם כלפי ציבור המשקיעים".

הכרעת הדין, המשתרעת על פני 500 עמודים, הביאה לסיומה את הפרשה שנמשכה למעלה מ-10 שנים. פרשת פלד-גבעוני נחשפה במחצית הראשונה של 2002, כשקבוצת חברות ציבוריות - שהשליטה בהן נרכשה בידי קבוצת משקיעים בראשות פלד, יגרמן, גבעוני והבי - קרסה. בעקבות הקריסה, שהותירה את הקבוצה עם חובות גדולים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, החלה רשות ניירות ערך לחקור את הפרשה, ובעיקר את אי-פרסום הדוחות הכספיים של כמה מחברות הקבוצה.

השופט חאלד כבוב קבע כי פלד, גבעוני והבי ניהלו מערכת כספית פרטית אסורה עם יגרמן, שיצרה אצל כל אחד מהם עניין אישי בעסקאות שבין החברות הציבוריות שהקימו לבין יגרמן.

"הנאשמים עשו שימוש ציני בכספי החברות בקבוצת פלד-גבעוני, לא בחלו באמצעים והעבירו עשרות מיליוני שקלים לעסקיהם, תוך הותרת בעלי המניות מהציבור מחוץ למעגל... קשייו הכלכליים של טל יגרמן עמדו בראש מעייניהם במקום טובת החברה הציבורית", קבע.

"המושך בחוטים"

השופט ציין כי "התמונה אשר מצטיירת באופן ברור היא של מערכת יחסים פיננסית, עמוקה ומתמשכת בין בעלי השליטה לבין יגרמן, אשר התבססה הן על רקע עסקי והן על רקע אישי. מערכת שיצרה עניין אישי לבעלי השליטה בעסקאות החברות הציבוריות עם יגרמן".

לדברי השופט, מעמדו של יגרמן בקבוצה היה "כמעמדו של המושך בחוטים בהצגת בובות. הבובה למראית-עין מלאת חיים, אולם קהל הצופים התמים אינו יודע כי ידו של יגרמן היא המפעילה אותה, המשליטה את רצונה ומזיזה את הבובה לאן שרק תחפוץ, בהתאם לתוכנית שנרקמה מראש".

כבוב ציין כי הדבר לא נבע משום שפלד, גבעוני והבי היו חלשי אופי או חסרי חוט שדרה, "אלא משום שהבנתם בשוק ההון הייתה מוגבלת מאוד ולעתים לא קיימת; בעוד שהבנתו, בקיאותו ידענותו והתמצאותו של יגרמן בזירה זו הינה מרשימה ביותר - ומכאן שפער זה איפשר ליגרמן להכפיף את שיקול-דעתם של הנאשמים לשיקול-דעתו שלו".

לדברי בית המשפט, "הנאשמים ראו ביגרמן גאון פיננסי. 'פלד, גבעוני והבי הלכו אחרי 'צליל חלילו' של יגרמן בעיניים עצומות", קבע. השופט הוסיף והסביר כי פלד, גבעוני והבי נתנו בידיו של יגרמן סמכויות ניהול על כל חברות הקבוצה, ובכך חרגו מסמכותם ופעלו בניגוד לטובת הקבוצה.

"האסימון נפל מאוחר"

במהלך המשפט טען פלד כי לאורך הדרך, הוא מעולם לא ידע ולא שיער בנפשו שהוא פועל באופן פלילי וחושב שגם מרבית הציבור לא יכול היה לצפות כי התנהגותו תיחשב פלילית. כן טען פלד כי הוא לא ידע שגבעוני, הבי וירגמן העבירו כספים מהחברות הציבוריות, וכי הם הסתירו זאת ממנו. עוד טען פלד כי מרגע שהתבהר לו שבוצעו העברות, הוא הניע מהלך אינטנסיבי לבדיקת ההעברות.

על טיעונים אלה כתב השופט - "התרשמתי שפלד האמין בתחילה באמת שמדובר באי-סדרים שאפשר לתקן. קיבלתי גם את עדותו במובן זה שרק מאוחר 'נפל לפלד האסימון'. עם זאת, הוכח כי נורות האזהרה היבהבו חודשים קודם לכן, והיה זה תפקידו של פלד להבחין בכך, אך זאת לא עשה.

"אין זה סביר בעיניי שפלד יצא מהתמונה בצורה כה רחבה. הוא פעל מאוחר מדי, ועדיין מנע מידע מבעלי תפקידים. בסופו של דבר מדובר במי שלקח על עצמו להיות יו"ר קבוצה, והוא היה הפנים של קבוצה, שהשתלטה על לא פחות מ-8 חברות תוך מינוף גבוה ביותר. פלד אינו בפוזיציה שהוא יכול לטעון כי לא ידע מה התרחש".

עוד כתב השופט כי פלד הסתיר את טיב יחסיו האישיים-כספיים עם יגרמן מפני גורמים שונים. "מדובר במי שהיה מפכ"ל המשטרה, וההתלבטות של פלד ביחס להתנהלות בחברות מעידה שהיה לו חשד לאי-סדרים חמורים, ולמרות זאת הוא בחר שלא לפנות למשטרה", נקבע.

פרקליטו של פלד: נבחן הגשת ערעור

פרקליטו של רפי פלד, עו"ד גיורא אדרת, מסר כי אחרי שילמד את הכרעת הדין, תתקבל ההחלטה אם לערער עליה. "ככול שמדובר בפלד, האישומים וההרשעה מתייחסים לעבירות של מנהל בתאגיד ולא לעבירות גניבה", הדגיש.

פרקליטות מיסוי וכלכלה מסרה כי היא "שבעת-רצון מהמסר שיצא מבית המשפט, המדגיש את החשיבות בהתנהלות ראויה בחברות ציבוריות, והיא רואה בחומרה ניצול משאבי חברה ציבורית לטובת אינטרסים פרטיים, גם בתקופות משבר עסקיות".

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, אמר: "עבירות חמורות אלה, אשר בוצעו על-ידי גורמים בכירים, פוגעות במשקיעים ובאמון הציבור. ההחלטה החשובה הזו של בית המשפט מוכיחה כי כולם שווים בפנים החוק, תחזק את יכולת האכיפה וההרתעה של הרשות ותגביר את ההגנה על המשקיעים בשוק ההון".

התובעת במשפט היא עו"ד חנה קורין; יגרמן מיוצג בידי עו"ד דוד פורר; גבעוני - בידי עו"ד משה ישראל; והבי - בידי עו"ד שרון קופ.

רקע: קריסה עם חובות של 800 מיליון שקל

פרשת פלד-גבעוני נחשפה ב-2002, כאשר אשכול של חברות ציבוריות - שהשליטה בהן נרכשה על-ידי קבוצת משקיעים בראשות רפי פלד, אריה גבעוני, דוד הבי וטל יגרמן - קרס והותיר אחריו חובות של כ-800 מיליון שקל.

גבעוני, הבי ופלד כיהנו כנושאי משרה בכירים ובעלי השליטה בחברות הציבוריות משב תעשיות, פויכטינגר תעשיות ופויכטינגר השקעות. יגרמן היה היועץ הפיננסי של השלושה, אך פעל כמי שמנהל את העניינים.

בין חברות הקבוצה (שכללה 8 חברות ציבוריות וחברות פרטיות) נטוו קשרי אחזקה צולבים, הלוואות וערבויות, אשר יצרו יחסי תלות מכבידים וגרמו לאפקט דומינו בעת קריסתן.

היום כינה השופט את מהלך רכישת הקבוצה "הליך בזק", שבמהלכו השתלטו הנאשמים על 8 חברות ציבוריות בתוך מספר חודשים. מסע הרכישות התבצע באמצעות מינוף מאוד משמעותי בעזרת אשראי בנקאי. כאשר הגיעה השעה לפדות את ההלוואות שניטלו לצורך ההשתלטות על החברות הציבוריות, עשו הנאשמים שימוש בכספים בדרך שלא הייתה לטובתן.

נטלו במירמה 45 מיליון שקל

בכתב האישום נטען כי ב-2002 נטלו גבעוני, והבי ויגרמן במירמה 45 מיליון שקל מכספי הקבוצה, וביצעו בכך עבירות גניבה בידי מנהל ועבירות נוספות. לגבי פלד נאמר כי הוא לא מילא את חובותיו כיו"ר דירקטוריון פויכטונגר תעשיות ומשב תעשיות קירור, ובין השאר לא דיווח לדירקטוריון על הגניבה.

פלד הואשם בעבירות מירמה בתאגיד ובעבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך נוכח התעלמותו ממשיכות הכספים מן החברות הציבוריות, והעלמת מידע רלבנטי מדירקטוריון החברות בדבר עסקיו המשותפים עם יגרמן ותמיכתו הכספית בו. כמו כן הואשם פלד באחריות לדיווחים מטעים בדוחות של החברות הציבוריות.

כתב האישום ייחס לגבעוני, הבי ויגרמן עבירות של גניבה בידי מנהל ועבירות מירמה בתאגיד, בגין משיכות כספים שלא כדין מחברות ציבוריות והעברתם לחברות פרטיות, הנפקת ערבויות בנקאיות מחשבונות החברות הציבוריות לטובת הלוואות שנטלו חברות פרטיות בבעלותם; וכן מתן הלוואות מהחברות הציבוריות ליגרמן ללא הליכי האישור המתחייבים מן העובדה שיגרמן כיהן הלכה למעשה כמנהל העסקים/הכספים הראשי של הקבוצה, ומבלי שגבעוני והבי גילו את עניינם האישי בהלוואה זו, הנובע מן העובדה שבאותה תקופה תמכו כלכלית ביגרמן והוא היה בעל חוב כלפיהם.

במארס 2007 הורשעו 3 דירקטורים מקבוצת פלד-גבעוני באחריות לאי-פרסום דוחות החברה, והוטלו עליהם קנסות.

נציין כי לאחר ההרשעה בפלילים בפרשת פלד-גבעוני, נאמן הסדר הנושים של חברת פויכטונגר תעשיות בע"מ הגיש היום לבית המשפט בקשה לחלק כ-6.5 מיליון שקל לבעלי המניות בחברה. הבקשה הוגשה בידי עורכי הדין נדב ויסמן ולירן בר-שלום ממשרד מיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדוויין, בשם רו"ח חן ברידצ'ב, הנאמן על הסדר הנושים של החברה.

פרשת פלד גבעוני

עוד כתבות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה