גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשכריסטיאנו עוד לא היה בתכנון

התקשורת בראשות העיתונאי פיני זהבי פירקה לגורמים את המאמן הקשוח מנסל, אבל האנגלי ענה עם משחק לפנתיאון. זכרונות מה-1:4 האדיר על פורטוגל ב-81'

האייטם הזה, מתקתק כמו כל אפיזודה נוסטלגית, הוא תמציתו של הכדורגל הישראלי לדורותיו: סיפורם של משחקים גדולים, שבפועל היו חסרי חשיבות עבורנו - ובעיקר חשובים ליריבות (צרפת בפארק דה פרנס, רוסיה ב-2007 ברמת גן), אבל הוציאו משחקני נבחרת ישראל איכויות שספק אם ראינו אצלם אי פעם. נדמה כי הניצחון על פורטוגל ב-28 באוקטובר 1981 היה הראשון במשחקים הספקטקולרים האלה, ואני מודה שכשמיניסט בעת ההיא, אני מתקשה לשכוח אותו.

***

ישראל סולקה מאסיה ב-1978. התעצמות הגוש הערבי בפדרציה האסיינית, אפשרה את בעיטתנו חזרה לאופ"א. ההתאחדות האירופית נאותה לארח את ישראל לשלושה קמפיינים בלבד: המשחקים הקדם אולימפיים לקראת אולימפיאדת מוסקבה ב-1980 ולוס אנג'לס 1984, והטורניר הקדם עולמי לקראת מונדיאל ספרד 1982, גביע העולם הראשון שאירח 24 נבחרות. ודווקא בשל כך, השיבוץ בבית המוקדמות מספר 6, נראה אכזרי מדי לתקשורת הספורט חסרת הסבלנות של ראשית שנות ה-80.

המאמן היה האנגלי ג'ק מנסל, היום בן 85, שנולד וחי עד היום סמוך לעיר ברייטון. באנגליה הוא זכה לאמן מועדון אחד בלבד, רדינג, אז בליגה השלישית, ולנבחרת ישראל הוא הגיע אחרי שנה אחת בנבחרת בחריין. לא פלא אפוא, שאחרי מאמנים מחוספסים כדוביד שווייצר ועמנואל שפר, האנגלי בעל השפה השסועה, ציני שעישן מקטרת ולא פלרטט עם התקשורת - נראה כמו אסון.

בפרספקטיבה היסטורית זה היה קמפיין מוצלח יחסית לנבחרת, על-אף שסיימה אחרונה אחרי נבחרות כמו סקוטלנד (בתור הזהב שלה), צפון אירלנד (בשיאה), שבדיה ופורטוגל, ולא רק בגלל הניצחון על פורטוגל. העיתונות תלתה את זה במנסל, שלטענתה זלזל בכדורגל הישראלי (כינה את השחקנים "נייטיבס", ילידים, במשחק בשבדיה), התעקש להעדיף את יצחק שום הוותיק כבלם אחורי על-פני הסופרסטאר מליברפול, אבי כהן המנוח, והעדיף כדורגל קשוח על-פני כדורגל הרפתקני.

כששאלתי את שומי השבוע על ההעדפה הזאת, הוא הסביר: "אבי היה אוהב לעלות עם הכדור ומנסל חשב שבלם בנבחרת ישראל לא יכול להרשות לעצמו לעזוב את העמדה שלו. זה לא הרגיז את אבי, זה הרגיז בעיקר את פיני".

***

פיני, הוא פיני זהבי, היום "סופר-אייג'נט" בלשון העיתונות הבריטית, ואז ראש דסק הכדורגל במדור הספורט של "ידיעות אחרונות", ומי שתיווך בעסקת מכירת אבי כהן לליברפול. זהבי לא יכחיש גם היום כי הוביל למעשה קמפיין נגד מנסל. ההתנגדות למאמן היתה כלל מערכתית והקיפה את גדולי הכותבים אז: שאול אייזנברג ומאיר איינשטיין ב"חדשות הספורט", צבי קופמן ואבי רצון ב"מעריב". איינשטיין אף הגדיל לפני המשחק מול פורטוגל וכתב בפירוש כי ניצחון עלול להשאיר את מנסל בתפקידו. מנסל, שהרוויח 4,000 דולר בחודש, זכה לביקורת קבועה על שכרו ועל מקום מגוריו - הרצליה פיתוח - בדרך שמזכירה את הביקורות על ריצ'ארד נילסן ולואיס פרננדז בזמנם. התאקלים עם העיתונות היו על בסיס כמעט קבוע. פעם אפילו דחף מנסל צלם עיתונות ידוע, כשזה ניסה לצלם אותו סועד בחדר האוכל בשפיים. "בשני מקומות לא אתן לצלם אותי", הרעים מנסל, "כשאני אוכל, וכשאני מחרבן".

הקונפליקט הזה הציב כמעט את כל הנבחרת מאחורי המאמן האנגלי. יוסי מזרחי: "מנסל הביא גישה אחרת לגמרי לנבחרת. הרבה פחות לחץ מאשר לפני כן. זו היתה תקופה שכל שחקן מחוץ לארץ נראה לך אלוהים". אריה חביב: "מנסל לא היה כמו המאמנים הישראלים הלקקני תחת. אנחנו למדנו המון ממנו. מי שרצה להצליח היה צריך להתאמן. ככה הוא היה. לא היתה אצלו איפה ואיפה. הוא היה מאמן יותר יסודי ויותר מקצוען".

יצחק שום היה השחקן הכי קרוב למנסל. מבחינתו, מנסל הקדים את דורו ולכן התקשו לעכל אותו: "הוא היה אומר שהוא לא מאמין בטקטיקות כי הן לא מנצחות משחקים. 'שחקנים צריכים ליהנות', הוא היה אומר, 'והם יכולים ליהנות רק כשהכדור אצלם ברגליים'. מאמנים זרים בדרך כלל לא מתעסקים עם דברים שמאמנים ישראלים מתעסקים. פחות מתחשבים במה שאומרים עליהם. כשרציתי להגיד לו מה כתבו הוא היה אומר שזה לא מעניין אותו. הייתי מאוד מקורב אליו. כמעט בכל דבר הוא שיתף אותי. היה הרבה מה ללמוד ממנו בקטע המקצועי והמחשבתי".

כשהנבחרת היתה הולכת למשחק כדורסל או לסרט בת"א, לפני משחקים, מנסל היה נמנע מלהצטרף אבל היה יודע על כל צעד. המסלול היה קבוע: מסיימים אימון בשפיים, נוסעים לת"א, עוברים בחזרה בסטקיית "מושיקו לויקו" בגלילות, יורדים על סטייק בפיתה, וחוזרים לבית ההארחה. מנסל עשה את עצמו כלא שומע, וידע הכל. הוא לא טיפל בהפרות משמעת בדרך המקובלת, הוא פשוט השאיר שחקנים בחוץ. לפעמים הוא עצמו היה דואג להגיע לחדרי השחקנים - אלה שהבריזו מערבי ההווי - היה אורז להם את התיקים ומשאיר אותם מחוץ לחדר, לא לפני שהחזיר את המפתח לקבלה. את אלה שחפץ ביקרם, היה נוהג להזהיר מראש. את חיים בר שברח פעם לחברתו הוא לקח למגרש החנייה "לשיחה", הגיע אל מכוניתו של הבלם הנתנייתי, נשען על מכסה המנוע, וקפץ משם בבהלה כשהוא טוען כי המכסה לוהט, רמז לבר שהוא יודע כי חזר מבילוי. את יצחק שום הזהיר פעם, לפני אימון במחנה אימונים בצפת, כי ייצא ויערוך חימום טוב. את שאר השחקנים, ששכבו על הדשא וחיכו לאימון, הקים והחל לבצע איתם "סטארטים" ללא חימום. הוא חשש ששום, בגילו, עלול לקרוע שריר. אחרי שהסתיים הטירטור אמר לשחקנים: "האימון מתחיל בחמש, החימום הוא לא חלק מהאימון".


פיני זהבי. ניהל קמפיין נגד מנסל

***

כמה שבועות לפני המשחק מול פורטוגל, מונה חיים הברפלד כיו"ר ההתאחדות במקומו של מיקה אלמוג. להברפלד היה ברור שהוא מחליף את מנסל. דובר כבר על ה-1 בדצמבר, שבעה חודשים לפני סיום החוזה. הברפלד נפגש עם המאמנים הצעירים שלמה שרף, מוטל'ה שפיגלר וצבי רוזן וקיבל מהם המלצה על המועמד להחליפו, המאמן הרומני סטפן קובאץ'. שום: "מנסל ידע שניצחון על פורטוגל לא ייתן הרבה מבחינתו האישית, כי הוא יעזוב בתום הקדנציה. דווקא בגלל שבפורטוגל כמעט ולא עברנו את האמצע, היה חשוב לו מאוד לנצח את המשחק. היה חשוב גם לנו, כי השחקנים הרגישו שהטורניר היה טוב. היו חשוב לנו להראות שאנחנו מסוגלים לנצח. זאת ההרגשה שהוא נתן".

פורטוגל, מודרכת על-ידי ז'וקה פריירה, לו היתה זו הקדנציה השנייה בנבחרת מתוך שלוש, הגיעה לכאן לאחר הפסד מפתיע בבית מול שבדיה. ז'וקה רצה ניצחון בר"ג ותיקו סקוטי בבלפסט. את התיקו הוא "השיג". לא יותר. מנסל קרא את המפה. הוא הבין שהפורטוגלים יילכו על ניצחון בכל מחיר ושלח למערכה את השחקנים הכי מהירים שהוא יכול היה לייצר (גידי דמתי ובני טבק) ואת שחקני הקישור ששיחקו מהר ובנגיעה (מלמיליאן וגריאני). ההרכב הפתיע את התקשורת שהיתה בטוחה כי משה סיני הצעיר ימשיך לקבל אשראי. מנסל שינה את כל הקונספט שלו, וזכה בגדול.

הנבחרת התפוצצה על הפורטוגלים. אחרי חצי שעה היתה התוצאה 1-4 משלושער של טבק ועוד אחד של דמתי. הפורטוגלים גם פגשו שלוש פעמים את הקורה. חצי השעה הראשונה במשחק היא אחת הגדולות בתולדות הכדורגל הישראלי. ספק אם מלמיליאן או גריאני או אפילו טבק שיחקו כך בנבחרת אי-פעם, ולא בגלל מענק הניצחון - 500 דולר - שהובטח לשחקנים. לפורטוגלים הבטיחו פי שלושה. מנסל הודה בסיום כי היה בפאניקה בדקה ה-30: "אם היינו מפסידים אחרי יתרון כזה, היו תולים אותי לפני תום החוזה". המאמן הפורטוגלי אמר: "לא הקבוצה הטובה יותר ניצחה, אלא זו שהבקיעה יותר". חביב: "היה פנדל לטובתם והם החמיצו. הם נשברו לגמרי. היה גם משחק הגנה טוב שלנו ובכלל, ניסינו לשחק". שום: "זה היה הזוי. באנו, שיחקנו מצוין, הם היו ביום פחות טוב. כל מה שעשינו, הצליח".

ובני טבק? טוב, הוא שכח את הרוב, תמיד הסתכל קדימה: "הם באו נפוחים ובטוחים בעצמם", הוא שולף מערפילי הזיכרון, "אולי גם אלה יופיעו הפעם מדושני עונג".

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים