גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בענף הספרים: "אנחנו, המו"לים, מתים מחוק הסופרים"

החוק להגנת הספרות והסופרים אמור להיכנס לתוקף ב-6 בפברואר, ועד כה לא נחתמו חוזים בין המו"לים לרשתות ■ סטימצקי דורשת מהוצאות הספרים לא פחות מ-63% הנחה, צומת ממתינה על הגדר, ומי שיוצא נפסד הם ההוצאות והסופרים

החוק להגנת הספרות והסופרים, שצפוי להיכנס לתוקפו ב-6 בפברואר, מעורר בימים אלה מהומה רבתי בעולם הספרות, במיוחד מצד הוצאות הספרים. אווירת הקרנבל מיום ההצבעה בקריאה השלישית בכנסת, התחלפה בהדרגה לחששות מפני הבאות ובשבועות האחרונים כבר מתגלים סימני ייאוש של ממש מצד לא מעט גורמים.

כבר בשלבים מוקדמים של קידום החוק, היה ברור לתומכיו שכדי שיהיה לו סיכוי להפוך לחוק בישראל, יהיה עליהם לוותר על הדרישה להגבלת ההנחות שיוכלו לתבוע הרשתות - צומת ספרים וסטימצקי, מהוצאות הספרים, הנחות שהאמירו בשנים האחרונות אף ליותר מ-70% מהמחיר הקטלוגי.

גורמי ממשל, כמו פרופ' יוג'ין קנדל - יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, הסכימו להצטרף למאבק למען החוק, בתנאי שהתערבות הרגולטור לא תהיה גם בין הקמעונאי (הרשתות) לצרכן (כפי שנחקק בסוף) וגם בין הקמעונאי למו"ל. ההנחה בבסיס החוק הייתה שכאשר הרשתות יוגבלו במבצעים לצרכן ולא יכו אחת את השנייה בתחרות קשה, הן ירוויחו יותר ואז גם יוכלו להיות "נדיבות" יותר במו"מ מול המו"לים. אז עכשיו הן צפויות להרוויח יותר, אבל נדיבות הן כנראה לא, לפחות לא סטימצקי.

החוק החדש קובע כי המו"מ בין הרשתות להוצאות יתקיים פעם בשנה, לקראת כל שנה חדשה. בהתאם, בשבועות האחרונים התקיים המו"מ על שנת 2014. במו"מ הזה התברר כי צומת "מסתפקת" בהנחה של 50% מהמו"לים, ואילו סטימצקי תובעת הנחה של 63% (59% 4% על השינוע של הספרים לחנויותיה). לצומת ספרים המצב הזה נוח ביותר. כרגע, היא ממתינה על הגדר ומחכה. אם סטימצקי תשיג הנחות גדולות, היא תצטרף לחגיגה על חשבון המו"לים. אם המהלך לא יצלח, הלכלוך ידבק רק במתחרה.

השורה התחתונה היא שאם המו"לים יחתמו לבסוף על הסכמים בשיעור ההנחה שתובעת עתה סטימצקי, יהיה אפשר להמיר את שם החוק שנחקק, מ"החוק להגנת הספרות והסופרים", ל"החוק להגנת הדואופול". מדוע? כי במצב הזה, אפשר להתווכח אם המו"לים ירוויחו יותר או פחות. מה שאין ספק זה שבהנחה הקיימת שדורשת סטימצקי, הרשתות הן אלה שירוויחו ממנו בגדול. ההוצאות יקבלו, אחרי מע"מ על גובה התמלוגים לסופר וכיסוי הוצאות הדפוס, 10-20 שקל, אולי כמה שקלים יותר לעותק, אבל תוך מכירת פחות עותקים (אלא אם כן יעדכנו את מחיר הספר כלפי מעלה, על כל ההשלכות הנוגעות מכך). לעומתן, בקרב הרשתות, ההכנסה לספר תאמיר מ-10-15 שקל לספר בעידן המבצעים הגדולים לסביבות ה-40 שקל עתה.

פער תיווך מוגזם

מנהלי הוצאות הספרים, כאמור, אינם אדישים לכך. גורם בכיר בענף הספרים מבקר את מנכ"לית סטימצקי, איריס בראל: "בראל תמכה בחוק הסופרים, כי הוא אוסר תחרות מחירים בין חנויות הספרים ומאפשר לחנויות להפעיל לחץ על המו"לים. כך קורה שבחסות החוק, חנויות הספרים גם יקבלו עכשיו יותר כסף מהצרכן וגם ישלמו פחות כסף למו"ל. ההנחה שהיא תובעת מהמו"לים, היא חגיגה מבחינת סטימצקי וצומת, אבל אנחנו, המו"לים, מתים מהחוק הזה".

"בעולם המערבי נמצאו פתרונות כדי להגן על הספרות. בחלק מהמדינות החוק מגביל את ההנחה המקסימלית שרשאית חנות ספרים לקבל ממו"ל. בצרפת מותר למו"לים להתאגד למו"מ מול החנויות. בארה"ב הרשת הכי גדולה היא 'בארנס אנד נובלס', עם נתח שוק של 17% בלבד, כך שלמו"לים יש מספיק משקל מולה במו"מ. לעומת זאת, בישראל למו"לים אסור להתאגד ואין גם הגנה מצד הרגולטור או מהחוק".

גם ירון סדן, לשעבר יו"ר התאחדות הוצאות הספרים וממקדמי חוק הספרים, מצטרף לביקורת: "קשה להבין את ההתנהלות של סטימצקי בעניין חוק ספרים. סטימצקי תמכה בחוק לאורך כל הדרך, ובאופן בלתי מובן, בחודש האחרון היא מכשילה במו ידיה את החוק. לאחרונה נודע כי סטימצקי מנצלת עד תום את כוחה הדואופולי ודורשת פער תיווך של 63%, הרבה מעבר להצהרת הכוונות שלה במהלך הדיונים על החוק, הצהרת כוונות שפורסמה גם בתקשורת.

"עובדה זו תביא לפגיעה בצרכנים, כיוון שמחירי הספרים יעלו בכ-25%-30% מעבר למה שהיו צריכים להיות עם היכנס החוק לתוקף. במהלך הדיונים על החוק, הנחת העבודה הייתה שפער התיווך של הקמעונאים ינוע בטווח של 40%-50%, כפי שמקובל בעולם.

"פער התיווך המוגזם שדורשת סטימצקי, הוא בניגוד מוחלט לאינטרס של הצרכן וזו כמובן לא הייתה כוונת המחוקק. התאחדות הוצאות הספרים חששה מהתנהלות כזו ותבעה שוב ושוב לכלול בחוק הגבלות על פערי התיווך של הרשתות בגלל כוחן הדואופולי, אך נענתה על-ידי הרגולטור בשלילה. עליית מחירי הספרים כתוצאה מהגידול בפער התיווך, תביא כמובן לירידה בביקושים ובכך שוב ייפגע הענף כולו ובתוכו סטימצקי.

"הצד העצוב יותר הוא שפער התיווך המנופח יבוא שוב על חשבון הסופרים, כי מה שהמו"לים התכוונו לשלם לסופרים, מעבר למינימום הנדרש לפי החוק, הם נאלצים להותיר בידי סטימצקי. המו"לים לא יוכלו להביא כספים יש מאין. ומלבד הסופרים, קיימת שרשרת הערך השותפה ביצירה - מתרגמים, עורכים, מגיהים וכו', שקיווינו שגם שכרם יעלה ועתה יהיה קשה לשלם להם יותר, כפי שמגיע להם ללא כל ספק".

האינטרס של קרן מרקסטון

במהלך העבודה על הכתבה הזו, נעשו פניות למספר רב של גורמים בכירים בתחום המו"לות. חלקם התחמקו, ואחרים הסכימו, תוך לבטים קשים, לדבר, אבל לא לייחוס. כי גם לאחר חקיקת החוק, העוצמה נותרה בידי הרשתות, ואיתן לא כדאי להסתבך.

אחד המו"לים מתאר את האווירה השוררת בימים אלה בקרב הקולגות: "המבצעים בשנים האחרונות פירקו את המו"לים ולכן הם אלה שיזמו את החוק. הבעיה היא שהמחוקק לא לקח בחשבון את הכוח של סטימצקי וצומת. התוצאה העגומה היא שמצבם של המו"לים לא רק שלא ישתפר, אלא אף יורע משמעותית. כלפי פנים, כל המו"לים מתפוצצים מהדרישה של סטימצקי, אבל לדבר בחוץ על זה, הם מפחדים".

מה מניע את סטימצקי לתבוע הנחות, שעלולות לפגוע בענף ובהגשמת מטרת החוק? מנהל בכיר בענף מוצא הסבר לכך, דרך בעלת השליטה ברשת, קרן מרקסטון: "הקרן צריכה למכור את סטימצקי עד אמצע 2015. מחיר הרשת הוא מכפלה של הרווח שסטימצקי תשיג עד אז. כלומר, כל שקל של רווח שיושג השנה הופך בעצם לכמה שקלים של רווח שיושג מהמכירה. מבחינת מרקסטון, השרידות של המו"לים לא רלוונטית, כי הם כבר לא יהיו פה כשהמו"לים ייפלו".

בינתיים, כמעט שלא נחתמו חוזים בין ההוצאות לרשתות (על-פי הידוע ל"גלובס", הוצאת הספרים הגדולה היחידה שחתמה עד כה עם ההוצאות היא כנרת זמורה ביתן), וענף שלם מצוי באפלה. פרופ' עוזי שביט, מו"ל ומנכ"ל הוצאת הקיבוץ המאוחד-הפועלים: "היו לסטימצקי פגישות עם מספר מו"לים, והיא ביטלה את הפגישות המתוכננות האחרות. אנחנו לא יודעים איפה זה עומד היום. כרגע, הדברים לא ברורים ואנחנו מחכים. אני מקווה שעד פברואר התמונה תתבהר".

- ובינתיים אתם עוצרים פרסום של ספרים חדשים?

"נוציא, אבל בזהירות. זה פחות משפיע בשירה ועיון, ששם ממילא לא היו מבצעים. אבל לגבי ילדים ופרוזה - זה קריטי ועוד לא גיבשנו מדיניות ברורה".

גורמים המצויים בעניין, מתארים את המצב בהסתכלות מהצד: "יש פה לכל המעורבים בענף אינטרס להפעיל לחץ על הצד השני - הגורם המממש את החוק, ולכן הם גם מפעילים את התקשורת כדי לייצר לחץ. החוק החדש משאיר את המו"מ בין ההוצאות לרשתות פתוח.

"מה שקורה בפועל זה שבגלל שיש לרשתות כוח, הן יכולות לקבוע דה-פקטו את שיעור ההנחה. המו"לים נמצאים בדילמת האסיר - להתחבר להסכם שבמסגרתו יהיה להם מאוד קשה לשרוד, או לסרב לכך ואז ייכנסו מו"לים אחרים. לפי החוק החדש, סטימצקי צריכה 7 מו"לים על המדף והיא אומרת 'אמצא את ה-7 שלי, אולי קטנים, ואתם תישארו בחוץ'".

"כל אחד מפעיל המון לחץ"

בינתיים, המהלך של סטימצקי זכה לתגובה מצד מקדמי החוק בצד הרשויות. יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל, וגורמים נוספים זימנו את בראל ונציגי מרקסטון לפגישה, ובה הבהירו כי יידרשו לנהוג אחרת. הם שלחו אותם "לעשות שיעורי בית" בנידון. כלומר, לגבש הנחה טובה יותר למו"לים. האם זה יספיק?

השאלה הלא פחות חשובה היא מה יעשו הרשויות ובראשם שרת התרבות לימור לבנת, שקידום החוק יכריע כיצד תיראה המשך כהונתה במשרד התרבות, אם סטימצקי לא תוזיל את ההנחה שהיא תובעת באופן מספק.

גורמים המכירים את הנושא מקרוב, מציינים כי "בשנה הראשונה לחוק מעריכים שתהיה ירידה משמעותית במכירות. הרי אנשים התרגלו לקנות '4 ב-100'. השוק מעריך ירידה של 25% בהיקף המכירות. לכן כל אחד רוצה למשוך את זה לכיוון שלו.

"יש המון אי-ודאות בקשר לנושא של מימוש חוק הסופרים וכל אחד חושש שלא יהיה זמן לתקן. לכן כל אחד מפעיל המון לחץ - על הגורמים הפוליטיים, על מממשי החוק, וגם על התקשורת, כדי למשוך את היריעה יותר לכיוון שלו. כרגע יש סערה מאוד גדולה".

תגובת רשת סטימצקי:

"רשת סטימצקי מאמינה כי מחירו של ספר לצרכן צריך להיות 60-70 שקל. סטימצקי רואה בסופרים וביוצרים במדינת ישראל ערך חשוב לחברה. כידוע, מחירו של ספר לצרכן נקבע על-ידי המו"לים.

"יש לזכור כי בעבר המו"לים הדפיסו 4 ספרים על מנת למכור ב-100 שקל. בעולם החדש, ידפיסו המו"לים ספר אחד בלבד שיימכר בכ-70 שקל, כך שתיחסך עלות הדפסה של 3 ספרים בכל מכירה. חלק מהמו"לים כבר הגיעו להסכמים עם הרשת, אך לצערנו, חלק מהמו"לים משתמשים בסטימצקי על מנת להטיב את תנאי הסחר שלהם במשא ומתן מול הסופרים.

"סטימצקי מבקשת כיום מהמו"לים אחוז הנחה נמוך מההנחה הממוצעת שניתנה לה על-ידי המו"לים בטרם כניסת החוק. בימים האחרונים ובעקבות פגישות עם גורמים בענף, מוצעים למו"לים מספר מודלים להסכם עם הרשת, כאשר כל מו"ל רשאי לבחור את המודל המתאים לו. סטימצקי מכבדת את החוק החדש ותמכה בו לאורך כל הדרך".

קרן מרקסטון בחרה שלא להגיב לדברים.

במשרד התרבות ביקשו שלא להתייחס לדברים.

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפסקת המסחר עם ישראל, הדרישות של טורקיה והציוץ של ישראל כ"ץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים