גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עלית-קדבורי - אחת מפרשיות ההגבלים הבוטות ביותר"

פרשת עלית-קדבורי ממשיכה לעורר הדים: בחוות-דעת מטעם כרמית, קובעת הכלכלנית מרב בארי: "כתוצאה מהתנהגותה הדורסנית גרפה עלית רווח מונופוליסטי עודף ופגעה בתחרות, תוך שהיא מסבה לכרמית הפסדים ונזקים"

"נזקיה של כרמית כתוצאה מחסימת קדבורי על-ידי שטראוס (עלית) נאמדים ב-80 מיליון שקל במחירים שוטפים וללא הצמדה וריבית" - כך קובעת המשנה לשעבר לממונה על ההגבלים העסקיים וכלכלנית ראשית ברשות ההגבלים, מרב בארי (שהייתה גם מועמדת לתפקיד הממונה, במקומה של רונית קן), בחוות-דעת חריפה במיוחד שהוגשה לבית המשפט המחוזי ב"פרשת כרמית-קדבורי-עלית".

בארי קובעת עוד בחוות-הדעת כי "מדובר באחת מפרשיות ההגבלים הבוטות ביותר, שבהן בעל מונופול ניצל את מעמדו לרעה בשוק בפועל, תוך פגיעה במתחרה ובתחרות".

חוות-הדעת הוגשה במסגרת תביעתה של כרמית לבית המשפט המחוזי מרכז נגד שטראוס-עלית ונגד בכירי עלית לשעבר, ובהם המנכ"ל גיורא בר-דעה, בגין ניצול כוחה המונופוליסטי של עלית ושימושו לרעה - למניעת הכניסה לשוק של מוצרי השוקולד המתחרים של קדבורי.

"פרשת עלית-קדבורי" נחקרה על-ידי רשות ההגבלים בראשית שנות ה-2000, בשל חשדות כי עלית טרפדה את יבוא מוצרי קדבורי לארץ, ששווקו באמצעות כרמית. בסיומה של החקירה גיבשה הממונה דאז צו מוסכם, שבמסגרתו התחייבה שטראוס-עלית להימנע מפעולות דומות בעתיד וכן לשלם 5 מיליון שקל.

התביעה של כרמית, שהוגשה באמצעות עורכי הדין זוהר לנדה, שי שרביט ומורן ביקל ממשרד ברנע, מבוססת, בין היתר, על חלק מהמידע והמסמכים שנאספו בתיק החקירה של רשות ההגבלים, שאותם הגישה כרמית לבית המשפט.

עלית ובכיריה לשעבר מכחישים את הטענות של כרמית. לטענתם, לא בכדי הסתיימה חקירת הממונה בצו מוסכם. בכתב ההגנה שהוגש בתביעה טענו הנתבעים, עלית, גיורא בר-דעה ונושאי משרה נוספים בחברה כי כל טענות כרמית "חסרות שחר".

עלית טרם מסרה את גרסתה המלאה לנתונים העולים מכל המסמכים, שעתידה להיכלל בתצהירים שיגישו בכירי החברה לשעבר בקרוב לבית המשפט.

אסור שהג'וק יהפוך לפיל

בין היתר תצטרך עלית להגיב על דברים העולים מעדויות של ספקים וסיטונאים, שטענו כי עלית איימה שתשלול מהם הנחות אם ישווקו את מוצרי קדבורי, וכן להגיב על מצגות שתפסו חוקרי הרשות להגבלים עסקיים בפשיטה על משרדי עלית ב-2003, ואשר מהן עולה אסטרטגיה ברורה לחסום את כניסתה של קדבורי לשוק.

באחת המצגות שהוגשו לבית המשפט, שכותרתה "מבצע חומת מגן", נכתב לדוגמה ב"תוכנית חסימה לקדבורי" כי מטרת התוכנית היא "לבלום את כניסת קדבורי בעונה הקרובה - לגרום להם לכישלון גדול, שיהווה דוגמה גם לאחרים", כאשר הדרך לכך היא: "לבנות תוכנית חסימה אגרסיבית שיווקית ומסחרית".

מסמכים אחרים שהוגשו לבית המשפט מלמדים לכאורה על החשש הכבד של עלית מכניסת המתחרה לשוק, ועל הליך בניית אסטרטגיית החסימה האגרסיבית של התחרות. כך למשל, במסמך שנערך בישיבת הנהלת עלית בשלהי 2002, צוין כי "חשוב ליצר חסימות לקדבורי, לייצר סטנדים של אדום, לקלקל למתחרים... להעמיס את המדפים כדי לא לאפשר לקדבורי להימכר. אפשר למנף את המכירות באמצעות הנחות".

במצגות אחרות שהוצגו להנהלת עלית ב-2002, עם כניסתה של קדבורי לשוק, כינו בעלית את קדבורי "ג'וק" וציינו כי "אסור שהוא יהפוך לפיל". במסמך אחר - סיכום ישיבת מנהלי מרחב של עלית, מינואר 2003, הונחו מנהלי המרחב בעלית לדאוג כי "כל סיטונאי אשר מפיץ את קדבורי, יורדו לו כל הנחות עלית".

לסיים במהירות את סוגיית קדבורי

לבית המשפט הוגשו בנוסף מסמכים המעידים על ריגול תעשייתי שביצעה שטראוס-עלית מול קדבורי וכרמית, תוך בחינת שיטות החדירה של החברה המתחרה לארץ, לוחות-זמנים ותוכניות הפרסום של החברות.

בין המסמכים שהוגשו, הוצג גם מכתב מינואר 2013 שכתב מנהל השוק הפרטי דאז של עלית בישראל, עירד יובל, למנהלי מרחב ומכירות של עלית, בעניין קדבורי, המעיד על הבדיקות והמעקב שערך אחר חדירת קדבורי לשוק ודרישותיו מהצוות להילחם בחברה.

יובל כתב כי "במהלך סיור שביצעתי היום ראיתי מספר רב של נקודות שבהן הייתה נוכחות של קדבורי. הופתעתי מהמיקומים שלהם זוכה קדבורי. אני מבקש להזכיר לכם שזו מלחמה על מקום עבודתנו, והמטרה היא לסיים את סוגיית קדבורי במהירות האפשרית".

רווח מונופוליסטי

חוות-הדעת, המנתחת את כל הראיות הללו, קובעת כי שטראוס-עלית ביקשה לחסום את התחרות, ולצורך כך "כרתה הסדרים פסולים עם קמעונאים, שכללו מתן הנחות והטבות תמורת דחיקת וחסימת השוקולד המתחרה - קדבורי, ועשתה מאמצים לחסום את שוק טבלאות השוקולד בישראל בפני המפיצה של קדבורי-כרמית - וכך לבלום את התחרות שהחלה להתפתח... תוך שימוש לרעה במעמדה המונופוליסטי".

עוד צוין בחוות-הדעת כי מדובר בתוכנית מקיפה שלצורך יישומה גויסו כל הכוחות בחברה, וכי ההנהלה הבכירה ביותר בשטראוס-עלית הייתה מעורבת בחסימת התחרות. "שטראוס ראתה בתחרות מצד קדבורי איום תחרותי משמעותי... ולכן רקמה תוכנית אסטרטגית מפורטת, הן ברמה הסיטונאית והן ברמה הקמעונאית, לחסימת כניסתה. מדובר בתוכנית חסימה רחבה של ערוצי השיווק ונקודת הממכר הקמעונאיות, שבה לקחו חלק אנשי הנהלת שטראוס הבכירים ביותר".

את המטרות של שטראוס-עלית מגדירה מרב בארי כחסימת המתחרה וכפגיעה בכרמית, ובמקביל חסימת השוק ומתחרים אחרים ושמירה על מעמדה המונופוליסטי למשך שנים רבות.

מחוות-הדעת עולה עוד כי החשש של שטראוס-עלית מהתחרות היה משמעותי, והתבסס בין היתר על מבחני טעימה שערכה החברה, ובהם העדיפו כ-38% מהטועמים את מוצרי קדבורי מול "שוקולד פרה" של עלית, וזאת ללא היכרות מוקדמת עם המותג החדש. גם ממכתבו של עירד למדה בארי על התבססותה של קדבורי בשוק, והחשש של שטראוס-עלית מהתחרות.

בארי ציינה כי לאחר 3 חודשי פעילות בלבד, היה חלקה של קדבורי בנקודות מסוימות כ-10%-15% מהשוק בישראל, והיה עתיד לעלות ולגעת במונופול של שטראוס-עלית.

לדברי בארי, "כגודל הסכנה התחרותית שרואה מונופול לנגד עיניו באיבוד רווחים מנופוליסטיים, כך הוא נכון יותר להילחם עבורם. לולא התנהגותה הדורסנית של שטראוס כלפי קדבורי וכרמית, היה המותג קדבורי כובש נתחי שוק לא מבוטלים בשוק טבלאות השוקולד, וכן בשוקי מוצרי השוקולד שבהם פעל". אולם בעקבות החסימה, חדלה קדבורי מהניסיון להחדיר את מוצריה בישראל.

לדברי בארי, "כתוצאה מהתנהגותה הדורסנית גרפה שטראוס רווח מונופוליסטי עודף, פגעה פגיעה תחרותית ממשית בכרמית, תוך שהיא מסבה לה הפסדים ונזקים".

בארי הבהירה כי לא רק כרמית הפסידה, אלא גם הציבור בכללותו שהפסיד את המחירים הנמוכים שהתחרות יכולה הייתה לייצר, אך לא ניתן לאמוד נזק זה.

בתקופת החקירה נגד שטראוס-עלית, כיהנה בארי בתפקיד סגנית הכלכלן הראשי ברשות להגבלים עסקיים, ובהמשך מונתה לכלכלנית הראשית. אולם במסגרת תפקידה ברשות בארי לא עסקה בפרשת קדבורי-עלית ולא הייתה מעורבת בתיק.

בארי מסרה בתגובה: "זה אחד התיקים היותר חמורים, עם ראיות מאוד חד-משמעיות לגבי ניצול מעמד לרעה של בעל מונופול. עסקתי הרבה בתחומים כאלה, גם במסגרת תפקידיי ברשות ההגבלים העסקיים וגם כיועצת פרטית עבור גופים עסקיים, וזה אחד המקרים יוצאי הדופן בחומרתם בהקשר לפגיעתם בתחרות ובציבור".

עלית: "כישלונה העסקי של כרמית נובע מסדרה של החלטות עסקיות שגויות"

מעלית נמסר בתגובה: "עלית תוכיח בבית המשפט, באמצעות עובדות ומסמכים, כי כישלונה העסקי של כרמית בהחדרת מוצרי קדבורי נובע בראש ובראשונה מסדרה של החלטות עסקיות שגויות ומרשלנות מקצועית שחסמו את הצלחתה.

"החלטתה של כרמית שלא להוזיל את מחירי מוצריהם ולהשאירם במחיר הגבוה בעשרות אחוזים ממחירי מוצרי עלית, למשל, מוזכרת על-ידי כרמית וקדבורי עצמן כסיבה מרכזית להעדפתו של הציבור את עלית.

"הגדילו לעשות מנהלי כרמית שביקרו באופן פומבי בתקשורת את עלית, שהורידו מחירים, ולדבריהם 'הורדת המחירים שלהם רק פוגעת במותג'. הצהרות כאלה לתקשורת היו מוגדרות היום כעבירה על חוק ההגבלים.

"כרמית ועורכי דינה מנסים להטות את דעת בית המשפט ודעת הציבור, באמצעות התעלמות מוחלטת מהעובדות ויצירת מצג-שווא של גוף גדול המדיר את רגליו של גוף קטן - עניין שלא היה ולא נברא, ואין לו עדות אחת מנקודות המכירה ומרשתות השיווק.

"הניסיון להכתים את הממונה על ההגבלים, שני שופטים ועובדי ציבור מסורים, שהחליטו כולם על סגירת התיק נגד עלית, ולהשחיר את עלית, הוא חמור ובלתי מבוסס.

"כרמית, שנחסמה אך ורק על-ידי פעולותיה ועל-ידי חברת קדבורי הבינלאומית, ניסתה לגרוף הון על גבו של הציבור שנהנה מהורדת מחירים של עלית, והיום היא מנסה לגרוף הון דרך תביעות בבית המשפט".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%