גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיתונאי ב"מעריב": "ככל שהזמן עבר, הרגשנו על סף תהום"

דוח TGI מינואר, שהצביע על חשיפה מצומצמת ביותר, הפך על פיה את המגמה של עיתון "מעריב": המפרסמים נעלמו, מנהלים בכירים עזבו, ופרץ משבר שהוביל לבקשת הקפאת הליכים ■ העובדים חשים מרומים, אבל בן-צבי לא מוותר

בינואר, אומרים גורמים בסביבתו של שלמה בן-צבי, הכול התהפך. פורסם דוח TGI, שהראה חשיפה מצומצמת ביותר של 4.6% ל"מעריב" - הנמוכה בתולדות העיתון שפעם הוביל את הקריאה בישראל - והמפרסמים נמלטו. על-פי גורמים בעיתון, הצלילה הייתה של עשרות אחוזים.

באותו החודש בדיוק התפרסם ראיון מקיף עם בן-צבי במגזין "פירמה" של "גלובס", ובו הוא סיפר על דצמבר 2013, שבו לא הפסיד העיתון כסף, והבהיר - "אני רוצה לעמוד בראש עיתון שלא מפסיד כסף, הייתי מוכן לסגור את 'מעריב' אם זה לא היה קורה".

אך בינואר המגמה השתנתה. ההפסדים החלו להעמיק, בשוק עיתונות מודפסת שברירי גם כך. בן-צבי דיבר על חובות של 50 מיליון שקל, אך ייתכן שהגזים ומדובר בהרבה פחות. ועדיין, אנשי הניהול שבסביבתו נעלמו, ובראשם המנכ"ל ישראל גולדשטיין (שמסרב בעקביות לדבר), ובן-צבי הבין ש"מעריב" נשמט מידיו.

"אפשר להגיד שהוא נכווה מאז שרכש את העיתון, לאחר שהפסיד והפסיד וראה את המריחות של הנאמנים וההסתדרות", אומרים בסביבתו. "הוא הבין שאם עכשיו הוא לא ייגש לבית המשפט ויעבוד תחתיו, הוא לא יצליח להוביל שום הבראה".

הטענה העיקרית היום בשוק התקשורת כלפי בן-צבי היא שהוא ככל הנראה לא יכול היה להחזיק את העיתון הזה מלכתחילה. אך אם תדברו היום עם מו"ל "מעריב", יום אחרי שהגיש בקשה להקפאת הליכים, הוא נחוש לא לסגור.

"הוא אומר: 'אני יודע ש'מעריב' יהיה משמעותי, ושאסור לוותר לעצמנו'", מספרים גורמים. לכן, החליט שלא ללכת לפירוק. כששואלים אנשים בסביבתו מדוע הוא לא מרפה ולא מבין שאולי לעיתון אין היתכנות כלכלית, התשובה היא בעיקר פסיכולוגית: הוא נחוש ומצוי בנקודת האל-חזור. "הוא אומר לעצמו: 'השקעתי את מה שהשקעתי, נכוויתי והפסדתי כל-כך הרבה - עכשיו להתקפל?", אומר בכיר בקבוצה.

סגר את "שטפי הדם"

תוך 3-4 שנים, הצהיר בן-צבי בנובמבר 2013, יעבור "מעריב" את "ידיעות אחרונות". בן-צבי, נדמה, באמת הרגיש ואולי עדיין מרגיש שהוא יכול להצליח היכן שכשלו נוחי דנקנר, זקי רכיב ועופר נמרודי. הוא סגר בזה אחר זה בשנה וחצי האחרונות את כל "שטפי הדם" - כך קוראים להם שם. הוא נפטר מהמקומונים, מההפצה ומההדפסה, חתם על הסכמים מול ההסתדרות ונפרד מקרוב ל-400 עובדים, ועבר למערכת חדשה בירושלים. בן-צבי ואנשיו היו אופטימיים, וניצוץ של תקווה עלה גם בעיני העובדים.

"מאז משבר יולי היה בסדר", אומר עיתונאי בעיתון, "ועדיין, בכל חודש יש תחושה של האם יהיה כסף או לא יהיה. הייתה התעוררות מסוימת בדצמבר, התחילו דיונים רציניים על תוכניות עתידיות, ובן-צבי הצהיר שהוא הגיע לאיזון תפעולי. רק באחרונה גייסו עובדי פרילאנס לתרגום האתר לאנגלית, על פני תקנים אחרים. הייתה תחושה שיש עשייה ותוכניות לעתיד".

אך בעוד שהעובדים הקבועים התחילו להתרגל לחיים תחת בן-צבי ולייצר עיתון שמתחיל לזכות להערכה ציבורית - גם אם בתפוצה מאוד מוגבלת של לא יותר מ-25 אלף עותקים - מאחורי הקלעים העמיקו הסדקים.

"השכירים לא ידעו זאת, אבל יש עובדי פרילאנס שלא קיבלו כסף מנובמבר, וככל שהזמן עבר, הרגשנו שאנחנו על סף התהום", אומר עיתונאי. לדבריו, "אתמול נחתה עלינו ההקפאה בהפתעה. במיוחד לאחר שבשבועיים האחרונים אומרים לנו שיש ניסיון להשיג כסף. אנחנו מרגישים מרומים, כי התברר שהוא לא חיפש כסף, אלא תכנן בקפידה איך ללכת להקפאת הליכים".

בן-צבי כן חיפש כסף ופנה שוב ושוב לחמיו, קונרד מוריס, שיזרים כסף נוסף לעיתון. המשפחה, שעומדת מאחורי הזרמות הענק של כ-90 מיליון שקל, כבר התייאשה כמה וכמה פעמים בעבר. בן-צבי נדרש להציג התייעלות.

ההערכה היא שדרישת ההקפאה הגיעה מכיוונו של מוריס, שהתחייב להזרים עוד 2 מיליון שקל אם ההקפאה תצא לפועל. "הם יותר זהירים", אומרים אנשים בסביבתו של בן-צבי, "אבל המשפחה עדיין עומדת מאחוריו".

אתמול (ד') כונסו העובדים לשתי פגישות בירושלים ובתל-אביב. "בן-צבי לא מייפה את המציאות", אומר עיתונאי שנכח בפגישה, "הוא מייפה את העתיד".

בן-צבי הציג לעובדים את תוכניתו לעיתון, כפי שהציג אותה בבקשתו לבית המשפט. מדבריו עלו מגמות שונות לחלוטין מהאסטרטגיה הראשונית של העיתון. בין היתר דיבר בן-צבי על מכירת אתר nrg, המפסיד כ-250 אלף שקל בחודש. זאת, למרות הצהרותיו, גם באותו ראיון ב"פירמה" מלפני חודשיים, שלפיו המגמה היא ללכת לעיתון עם אוריינטציה דיגיטלית מובהקת. התוכנית הייתה לשנות את שמו של הדומיין ולהפוך אותו לאתר שיעמוד בשורה אחת עם האתרים החדשותיים המובילים בישראל. עכשיו הוא מדבר על מכירתו למרבה למחיר, וגם המילה "סגירה" עלתה.

היום (ה'), גורמים בהנהלת "מעריב" כבר ניסו להרגיע את הרוחות. ההצהרה על האתר, הם אומרים, קשורה יותר לכוונה להוכיח ש"מעריב" לא מוכן להחזיק באף מוצר לא מרוויח, וסגירת האתר היא לא בהכרח אופציה ממשית. בעיתון יבקשו למצוא דרך להחזיק בדומיין ובמתקניו, אולי בצורת מיזוג עם כלי תקשורת אחר.

אולם בזמן שבן-צבי דיבר עם העובדים על תוכנית ההבראה שלו - הם לא מצאו בה נחמה. "לעבור להיות חינמון ערב זה עונש מוות סופי לעיתון המיתולוגי ולעובדיו שסחבו אותו כל הזמן", אומר עיתונאי ותיק בעיתון.

- למה?

"זה העברת הכוח והשליטה ל'מקור ראשון' - משם יגיע עיקר התכנים. זה לרוקן את 'מעריב' מתוכן ולהשאיר רק את המותג. זה להרוג את העיתון".

התפיסה שעומדת מאחורי המעבר לעיתון ערב חינמי בימי חול אמורה לפנות לציבור ולמפרסמים. ההנחה ב"מעריב" היא כי לציבור יהיה הרבה יותר פנאי בערב לקרוא, וכי המפרסמים "ידברו" לקוראי העיתון, כשהם כבר בדרך לקניות. הנעה לפעולה, אם תרצו.

זה יקרה ברגע שתיכנס ההקפאה לפועל - אם תאושר. גם שם יודעים, כי הדבר יכול לחבל באסטרטגיה המקורית של העיתון, להפוך את "מעריב" לעיתון יומי, ששווה לשלם בעבורו דמי מנוי יקרים יחסית.

העובדים שחוקים

לפי העיתונאים, לא בטוח שהפעם יצאו עובדי "מעריב" למחאה, כפי שעשו פעמיים בשנה וחצי האחרונות. "אנשים עייפים. מי שצריך להיאבק עכשיו על עתיד העיתון זה בית המשפט. לעובדים אין כוח", אומר עיתונאי ותיק. "כמו כן, נותרנו מעט, ואנשים לא מסוגלים לעבור פעם שלישית בתוך שנה וחצי עוד טלטלה. ראוי שבית המשפט לא ישאיר את העיתון בידיים האלה. בן-צבי קיבל את ההזדמנות שלו, והוא הוכיח שהוא כשל".

האנשים העובדים אכן שחוקים ועייפים. ביומיים האחרונים פונים עיתונאים בעיתון לוועד ואומרים שהם מוכנים לקחת את הכסף וללכת את הביתה. אך החשש האמיתי, שגם עולה מבקשתו של בן-צבי לבית המשפט, הוא שלמו"ל לא יהיה כסף לשלם לאנשים את מה שהוא חייב להם.

בבקשתו לבית המשפט מדבר בן-צבי על חיסכון מתוכנן של 1.9 מיליון שקל בהוצאות כוח-האדם. על-פי חישוב גס, מדובר בכ-150-200 עובדים שייאלצו ללכת הביתה במסגרת תוכנית ההבראה. ההנחה היא שמרביתם יהיו אנשי "מעריב" לשעבר.

לדברי בן-צבי, הוא מחזיק בקופה עבור העובדים שתאפשר את תשלום המשכורות בתקופת ההקפאה. המשכורות, לדבריו, לא ישולמו במועדן, אך יועברו עד לסוף החודש. עם זאת, היום סגרו לכל העובדים בעלי הרכב את הדלקנים.

"אנחנו נדרוש מבית המשפט להיות צד לבקשה הזו. לא נאפשר להליך להתנהל מעל ראשם של העובדים, מתוך התעלמות מהם ומהזכויות שלהם", אומרת יו"רית ועד עובדי "מעריב", גבי גולדמן. "בזכות ההסכמים מול העובדים נמכר העיתון לשלמה בן-צבי באוקטובר 2012, ובזכות הסכם עם העובדים ביולי האחרון הוא קיבל הזרמה נוספת ממשפחתו".

- תצאו למאבק?

"אנחנו נאבק על זכויותינו".

- את חושבת של"מעריב" יש עדיין זכות קיום?

"לעיתון 'מעריב', שהוא מוסד, יש זכות קיום בשיח התקשורתי ובחברה הישראלית ובשיח הדמוקרטי הישראלי. אין ודאות שתוכנית ההבראה הזו שמציע בן-צבי מבטיחה את קיומו. במיוחד על סמך השנה וחצי האחרונות - שבהן כל ההבטחות הגדולות, לא התממשו".

בן צבי

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו