גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תקנות הפיצוי בגין 'צוק איתן' יביאו עסקים עד לפשיטת-רגל"

טענות נגד מתווה הפיצוי: "המקדמה שהובטחה לא מכסה אפילו תשלום משכורות"; "הטיפול בתביעות יהיה רק אחרי החגים, ובינתיים עסקים יסבלו" ■ רשות המסים: "נשלם לעסקים מקדמות מהירות שיתנו מענה לצרכים המיידיים"

בית קפה ריק באשדוד / צילום: תמר מצפי
בית קפה ריק באשדוד / צילום: תמר מצפי

פיצוי לחלק מהנפגעים בלבד; סכום פיצוי נמוך מדי; מועד פיצוי רחוק מדי; והתעלמות מהנזקים העקיפים שנגרמו לאנשים פרטיים - אלה הן רק חלק מהטענות שעולות היום נגד מתווה הפיצוי העקיף שנקבע בגין נזקי מבצע "צוק איתן".

תקנות הפיצוי העקיף נמצאות כעת בשלבי האישור הסופיים שלהן. הנוסח הסופי, לאחר אישורו בוועדת הכספים ביום ראשון השבוע, מתגבש כעת, ועם סיום התיקונים האחרונים ניתן יהיה להגיש תביעות לפיצוי למדינה.

עם זאת, נראה כי המחלוקת סביב התקנות עדיין רחוקה מלהסתיים, ובעלי עסקים, רואי חשבון ועוסקים שונים ממשיכים לתקוף את המתווה בטענה לכשלים רבים בו.

לדברי רו"ח ועו"ד רמי אריה, "הכשל העיקרי מתחיל בכך שישנה קרן לפיצויים שמיועדת למקרים הללו, והיתרה שלה היום היא הגבוהה ביותר שהייתה מקום המדינה ועומדת על 5.5 מיליארד שקל. לא ברור מדוע האוצר החליט להקצות מתוכה רק 1 מיליארד שקל לפיצויים. בפועל, העסקים יקבלו פיצוי מאוד מוגבל שלא יכסה את הנזקים העצומים שנגרמו להם", הוא אומר וקובע כי התקנות כפי שהן עברו "יביאו לקריסת עסקים עד הגעתם לפשיטת-רגל וחדלות פירעון".

כשל נוסף ש"זועק לשמיים", לדבריו, הוא מועד הגשת התביעות ממנו נגזר מועד קבלת הפיצוי בפועל. "ניתן יהיה להגיש את התביעה לראשונה רק במחצית השנייה של ספטמבר, משום שצריך להגיש תביעה על יולי ואוגוסט ביחד. כך שבפועל, הטיפול יהיה במקרה הטוב אחרי החגים, בנובמבר, והעסקים לא יקבלו פיצויים עד תחילת 2015. בינתיים, עסקים יקרסו כלכלית וימשיכו לסבול מנזקי הלחימה".

מנגד, מסביר אריה, "המקדמה שהובטחה בשיעור של 80% מהפיצוי ששולם ב'עמוד ענן' מכסה רק כ-6 ימי מלחמה מתוך 30 ימים, כך שמדובר בסכום שאינו מספיק אפילו לתשלום משכורות, ובוודאי שלא להוצאות הנוספות וההתחייבויות לספקים".

בנוסף, מבהיר אריה, האוצר עשה מניפולציה במפות על מנת להכניס למנגנון הפיצוי יישובים שאינם בטווח של 40 ק"מ מעזה, כגון מזכרת-בתיה, קריית עקרון ועוד. "במקום לעשות מניפולציה", אומר אריה, "היו צריכים לקבוע את הפיצוי לפי פרמטר אחר - כמות האזעקות. כך, למשל, כמות האזעקות בגדרה נמוכה משמעותית מאלה שהיו ברחובות ובראשון-לציון, אבל גדרה נמצאת בטווח הפיצוי, והערים הללו לא".

לדברי רו"ח הדס שרים, ראש חטיבת עסקים קטנים ובינוניים בבייקר-טילי, הגם שהכוונות טובות, יישום התקנות רצוף בכשלים. ראשית, היא מבהירה כי העובדה שמדובר בפיצוי בגין מבצע ולא מלחמה - שגויה.

לדבריה, "בגלל שמהמדינה הגדירה את 'צוק איתן' כמבצע, המתווה הנקבע מאפשר פיצויים רק לעסקים שנמצאים עד 40 ק"מ מעזה. זאת, למרות שהחמאס הצליח לפגוע בעסקים שנמצאים גם במרכז ובצפון. כל בתי-המלון בישראל סובלים בשבועות האחרונות מירידה בפעילות, וכמוהם גם מסעדות, חנויות, אולמות אירועים ועוד. האם לצלם שהיה אמור לעבוד במהלך התקופה הזאת, והתבטלו לו כל האירועים, לא מגיע פיצוי כי הוא לא גר בטווח הגיאוגרפי שנקבע?", היא אומרת.

כשל נוסף עוסק באפליה של האזרחים הפרטיים שאינם בעלי עסקים. "אחד הנושאים שלא נלקחו בחשבון הוא שהורים רבים שמתגוררים בתוך אותם 40 ק"מ שילמו מראש לקייטנות וגנים ולא קיבלו את כספיהם בחזרה, זאת למרות שפיקוד העורף קבע שאין לקיים במקומות אלה פעילות שגרתית. למרות זאת, בעלי הגנים והקייטנות כן יקבלו פיצויים מהמדינה, למרות שלמבצע לא הייתה השפעה על הכנסותיהם".

בנוסף, אומרת רו"ח שרם, תקופת הפיצויים שנקבעה בתקנות הפיצוי קצרה מדי. לדבריה, "תקנות הפיצויים מתייחסות לתקופה שבין ה-8 ביולי ועד ל-31 באוגוסט 2014, או עד למועד סיום 'צוק איתן', לפי המוקדם ביניהם. אלא שהנזקים בפועל לא נגמרים ביום שהמבצע נגמר, והממשלה צריכה להאריך את תקופת הפיצויים, לפחות עד סוף הרבעון הנוכחי שמסתיים בספטמבר".

מקדמות מהירות

מרשות המסים נמסר בתגובה: "עוד במהלך ימי הלחימה הביא שר האוצר לאישור ועדת הכספים את תקנות הפיצויים, בכדי לתת מענה מהיר לעסקים שניזוקו. לאחר דיונים מעמיקים התקנות אושרו פה-אחד עלי-ידי חברי הועדה אופוזיציה וקואליציה.

"במהלך מבצע 'צוק איתן' הייתה פגיעה בדרגות שונות בפעילות העסקית של עסקים ברחבי הארץ. תקנות הפיצויים שאושרו בוועדת הכספים הוגבלו לטווח של 40 ק"מ מרצועת עזה, אזור בו הוכרז מצב מיוחד ונקבעו הנחיות מיוחדות על-ידי פיקוד העורף. אזור זה הוא האזור בו הייתה פגיעה כלכלית הקשה ביותר, והוא גם היה נתון להיקף הגדול ביותר באופן משמעותי של אזעקות ונפילות.

"תקנות הפיצויים נקבעו במתכונת הפיצויים לאחר 'עמוד ענן', וזאת בכדי לאפשר פיצויי מהיר לדרום. יחד עם זאת, לראשונה ישולמו לעסקים מקדמות מהירות שיתנו מענה לצרכים המיידיים עד לבירור התביעות עצמן.

"עסקים שיגישו תביעות במסלול שכר, יוכלו להגישן מיד עם פתיחת המוקד ופרסום הטפסים כבר בראשית השבוע הקרוב, וכך גם עוסקים המדווחים בשיטה החד-חודשית. עסקים המדווחים אחת לחודשיים אמנם ייאלצו להמתין עם הגשת התביעה בכדי שיוכלו לאמוד את הנזק, אך לכן נקבעו בתקנות מקדמות מוגדלות ייחודיות לעסקים הקטנים".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות