גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן ראשון למינהלת הליגה; הציון: נכשל

ההחלטה לא לקיים בשבת את מחזור הפתיחה של הליגה היא ביזיונית וחסרת אחריות כלפי מאות אלפי אוהדי כדורגל בישראל ■ דעה

יורם באומן / צלם: תמר מצפי
יורם באומן / צלם: תמר מצפי

אם ההתאחדות לכדורגל הייתה מנהלת ככה את המשבר של פתיחת הליגות היא הייתה נשחטת בתקשורת. בצדק מוחלט כמובן. אם ההתאחדות הייתה מחליטה באופן בזיוני לדחות גם השבת את המשחקים, "לאות סולידריות" עם אזורים שבהם יש מגבלות ביטחוניות להתקהלות של עד 1,000 איש, היא הייתה שמה את עצמה בפוזיציה ציבורית של אחת שלא מסוגלת לנהל כאן כדורגל יותר. למינהלת בינתיים מחליקים ביזיונות. כנראה קצת לא נעים לטפל עדיין בילד שכולם חיכו לו שיבוא להציל את הכדורגל. בינתיים הילד הזה מראה סימנים מדאיגים של הפרעות גדילה.

***

מינהלת הליגה היא כלי חדש של בעלי הקבוצות לנהל כאן את הכדורגל. אבל יש לה קודם כל אחריות כלפי ציבור של מאות אלפי אוהדי כדורגל. בסביבות 50 מיליון שקל השקיעו אוהדי כדורגל בישראל בקיץ האחרון ברכישת למעלה מ-40 אלף מנויים למשחקי הליגה. יש למינהלת אחריות והשפעה עצומה על הנורמליזיציה של החיים שלנו. כדורגל בשבת מליגת העל הוא סימן לנורמליות. אין למינהלת שום סמכות לנהל את ההצגה לפי אינטרסים צרים של בעלים שלא מתאים להם להעתיק ביתיות או לארח באצטדיון אחר. קשה להבין באיזו סמכות נתנה המינהלת לבעלי הקבוצות להצביע אם הם רוצים לשחק בשבת בליגה או לא.

בשבוע שעבר עוד אפשר היה לקבל את ההסבר על דחיית המחזור הראשון בליגה לאור תדירות וטווח הטילים שעפו כאן (אפשר גם היה לנסות ולמצוא פתרונות יצירתיים). אבל השבוע, מה? הטיעון שלא לקיים מחזור בגלל ההחלטה שהתקבלה ביום ראשון האחרון שנומקה ב"סולידיריות" היא מגוחכת. המינהלת ננעלה על החלטה שלקחה לפני שנכנסה לתוקף הפסקת האש. אולי כדי להראות שהיא לא מזגזגזת. עומדת על שלה. היא מראה שהמינהלת שמה את ידה בידי הבעלים באופן טוטאלי. ההיצמדות להנחיות פיקוד העורף על אירועים בטווח 7-40 ק"מ לא רלוונטית. על מה אנחנו מדברים? בשתי הליגות העליונות (שעליהן אחראית המינהלת) יש רק שני משחקים שהיו איתן בעיות כאלו: באר שבע-בית"ר, אשדוד-קרית שמונה. לגבי שני המשחקים הללו אפשר היה למצוא פתרון או לחכות לעדכון של פיקוד העורף היום (ה'), וייתכן כי היה מתברר שאפשר לקיים גם אותם בסוף השבוע (וכך אכן קרה: פיקוד העורף הסיר את כל המגבלות מטווח 7-40 ק"מ בשעות אחר הצהריים). אפשר היה אולי לדחות את שני המשחקים האלו, אפשר היה להתנות את קיומם בעדכון של פיקוד העורף מהיום. לבטל מחזור שלם? הכי קל.

***

זה לא נגמר שם. בשבוע שעבר החליטה המינהלת לנהל טקס פתיחת עונה חגיגי שהפך למפגן הזוי. הזוי, כי בטקס הפתיחה החגיגי העדיפו לא להגיד את מה שכבר ידעו שיפורסם שעתיים אחר כך - שהליגה בכלל לא נפתחת. ככה ניהלו טקס פתיחה של ליגה וירטואלית כדי להעביר בו מסרים על מיגור אלימות וגזענות.

מסיבת העיתונאים הציגה לציבור עוד גורם לחץ שמשבש את מערכת קבלת ההחלטות של המינהלת - יונה יהב. הלחץ של ראש עיריית חיפה להביא כבר את הכדורגל לאצטדיון סמי עופר גרמה למינהלת להחליט שבעצם בכל זאת אפשר לקיים משחקים בישראל. אבל רק בגביע הטוטו. כלומר, פתאום כן אפשר לשחק כדורגל ויש חשיבות לשדר עסקים כרגיל כי זה רק גביע הטוטו. "סולידריות" זה בליגה. ככה העבירו את הדרבי התל-אביבי לחיפה. פתאום התברר שלאשדוד אין בעיה בכלל לשחק בעכו, באר שבע תנדוד לארח בחיפה, ופתח תקווה תגרור את האוהדים שלה למשחק בית בעפולה.

לכל החלטה שיצאה היה רוורס שנבע מלחץ של מישהו אחר. כשכבר הוציאו הודעה על קיום משחקי גביע הטוטו, אחרי שעתיים יצאה הודעה על דחייה של משחק אחד ביום "לבקשתן של שתי הקבוצות" (נתניה ורעננה); אחרי שנקבעו שעות וימי משחקים, כעבור שעתיים הוזזה שעת הפתיחה של שני משחקים "לבקשת זכיין הטלוויזיה".

בשבועות הקרובים תגלה המינהלת את ההשלכות של דחיית שני מחזורי ליגה. בשבוע הבא אי אפשר לשחק כי יש פגרת נבחרות (לקיים מחזור פתיחה "חגיגי" בלי שחקני הנבחרת הצעירה, יכול לעבוד?). אחר-כך נכנסים לחגים. מפה לשם יצטרכו לדחוס מחזור או שניים לאמצע השבוע - ובאמצע השבוע, באופן מובהק מגיע פחות קהל למגרשים. וכו' וכו'.

***

ואיפה יורם באומן? למרות שזהו אחד מהרגעים ההיסטוריים בכדורגל הישראלי - מינהלת הליגה שכולם חיכו ופיללו לה יוצאת לדרך - יו"ר המינהלת מצא לו זמן קלאסי לא להיות כאן. אני לא יודע מה השיקולים של באומן דווקא ברגעים כאלו, לאחר שלקח על עצמו תפקיד חשוב כל כך - להיות בנסיעה פרטית בקרואטיה. השורה התחתונה היא שאת המשבר של פתיחת המשחקים ועמידה מול בעלי הקבוצות והאינטרסים הצרים שלהם בחר באומן לחפ"ק בטלפונים ואס.אם.אסים.

הריטואל של ניהול משברים ספורטיביים מרחוק, אולי כי זה "רק" ספורט, מתחיל להראות מה הג'ובים האלו אומרים בשביל החבר'ה הללו. במארס 2013, במהלך המשבר עם ארגון השחקנים שהוביל להשבתת ליגת העל בכדורסל מצא לו היו"ר שמואל פרנקל, שגם הוא מונה לתפקיד רק כמה חודשים קודם לכן, זמן לנפוש בתאילנד. גם אז זו הייתה נסיעה "שנקבעה מראש" ופרנקל הודיע שהוא עוקב בדאגה מרחוק. אני לא יודע אם הנוכחות של באומן בארץ הייתה משנה את הדינמיקה של ניהול המשבר. זה גם לא משנה. באומן לא נבחר לתפקיד כדי לעזור במתן המשרדים שלו ברמת גן כמקום התכנסות לאנשי המינהלת בזמן שהוא בחו"ל.

הריטואל של כולם הוא כמובן להזכיר אחר כך בכל ראיון שהם בכלל עושים את זה בהתנדבות (אתמול ב-103FM אמר באומן: "...אם זה יעבוד כמו שצריך, אם זה יצליח - אז הרווחתי את המשכורות שלי שהיא אפס"). אף אחד לא ביקש ממכם לעשות את זה. כדורגל וכדורסל ישראלי זה עסק מספיק רציני ומורכב מכדי לנהל אותו בשכיבה על החוף בקרואטיה או תאילנד. לא מתאים? מפריע לכם בשגרת החיים הנהנתנית שלכם? רדו מזה.

***

תגובת מינהלת הליגה: "הגוף היחיד המוסמך לקבלת החלטות היא ועדת ליגה וגביע! ראשי המועדונים, כחלק ממדיניות שקיפות בניהול התכנסו, התייעצו והמליצו לוועדת ליגה וגביע, בבואה לקבל את ההחלטה! המינהלת כגוף המארגן את המשחקים לא רוצה וגם לא יכולה לפעול בניגוד להנחיות פיקוד העורף ולסכן עשרות אלפי אוהדים, שחקנים וציבור המגיע למגרשי הכדורגל שלא עפ"י הנחיות הגופים המוסמכים במדינה. הצעות כגון העתקת ביתיות, או במגרשים שלא תחת איזור הטילים נבחנו ונדחו. המסר וההחלטה החשובה ביותר שהתקבלה פה אחד ע"י כל חברי ונציגי המינהלת היא בהפגנת סולידריות עם כל תושבי הדרום ולדחות את פתיחת ליגת Winner וליגה לאומית עד אשר יוסרו המגבלות וניתן יהיה לקיים אירוע ולדאוג לביטחונם של הצופים והמשתתפים.

"למען הסר ספק, ברצוננו להדגיש כי עד כתיבת שורות אלה (יום חמישי בבוקר) חל איסור על התקהלות במספר אצטדיונים ולפיכך המינהלת נאמנה להחלטתה שלא לקיים את משחקי ליגת Winner וליגה לאומית עד הסרת כל המגבלות. על-אף הרצון העז של ראשי המינהלת וראשי הקבוצות בפתיחת המשחקים על כל המשתמע מכך, ביטחון האוהדים ואפשרותם להגיע למגרשים היותה את הגורם המרכזי והמכריע בקבלת ההחלטות".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם