גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד הסתיימו כמה מהתביעות הייצוגיות של השנים האחרונות?

לא מעט ביקורת מושמעת בגין התביעות הייצוגיות הרבות שמוגשות על רקע עוולות צרכניות, אך גם אם חלקן קנטרניות ומיועדות להשיא רווחים לעורכי הדין, אין לזלזל בתועלות שיש בהן לצרכנים - ולו בשל ההרתעה שהן משיגות

פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו
פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו

עוולות צרכניות נגרמות כדבר שבשגרה. ואולם, בשנים האחרונות מחלחלת המודעות הצרכנית לציבור, ומספר התובענות הייצוגיות המוגשות בגין עוולות צרכניות עולה בהתמדה.

כך למשל, כפי שפורסם ב"גלובס", בחודש שעבר אושר הסדר פשרה בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד חברות הביטוח הגדולות בישראל. בהסדר נקבע כי הנתבעות - הראל, מגדל והפניקס - יפצו את מבוטחיהן בסכום של כ-30 מיליון שקל בגין גביית יתר של דמי ביטוח.

ואולם, גם לאחר כמעט עשור מחקיקת חוק תובענות ייצוגיות, יש שחלוקים בדיעותיהם על האפקטיביות של כלי זה. המחלוקת העיקרית נוגעת לסכום הפיצוי הנמוך שמקבל הצרכן, ומאידך ניצבת התועלת החברתית הכרוכה בכך.

עו"ד אסף פינק, המשמש כמנהל אקדמי של מרכז "הלכה ומעשה", סבור כי יש תועלת חברתית ברורה כתוצאה מהתובענות הייצוגיות. "זה נכון שתובענות ייצוגיות זה עניין של טרנדים, אך יש מקרים שבהם התובענות הייצוגיות אכן גרמו לשינוי, כמו במקרה שבו מעורבות רשויות מקומיות, שבמשך שנים לאדם היה חוב או שהגיע לו זיכוי מהעירייה, ועשרות מהן חישבו את הריבית וההצמדה באופן שגוי. כלומר בהרבה מקרים קרה שלאותו אדם הגיע זיכוי, אך הוא קיבל פחות ממה שהיה צריך לקבל כתוצאה מהריבית הנמוכה.

"מדובר על זיכויים שלאדם הפשוט היה קשה לחשב. למעשה, כמעט ואין לו שום דרך לחשב זאת. אותו הדבר בחיובים מוגזמים. לכן בעקבות עשרות תביעות ייצוגיות שהוגשו נגד רשויות ורשות המסים, ניתנו הרבה פסקי דין, וגרמו לכך שתהיה השבה אמיתית לציבור, וגם שהרשויות יבחנו את הדרך שבה הן גובות את הסכומים הללו. זה בעצם גרם לתיקון של תחום שלם".

בכמה תביעות מדובר? כפי שעולה מדוח המחקר של המרכז להלכה ומעשה לשנת 2014, וכן מדוח מחלקת המחקר של בית המשפט העליון מחודש יוני 2014 שנערך בשיתוף עם המרכז הבינתחומי הרצליה, רק בשנה החולפת, 2014, הוגשו למעלה מ-1,200 ייצוגיות - כ-100 ייצוגיות יותר לעומת 2013.

גם עו"ד מוטי ארד, ראש מחלקת תובענות ייצוגיות שותף בכיר במשרד רון גזית רוטנברג ושות', סבור כי יש לתביעות שמוגשות ערך נוסף, בין היתר בגל הפרסום השלילי שמקבלות החברות.

"הצרכן אמנם לא נהנה מפיצוי אמיתי בתביעות ייצוגיות", אומר ארד, "אך הן בהחלט תורמות לכלל הציבור בכך שהן 'משנות התנהגות' של חברות החוששות מפני אותן תביעות ייצוגיות".

דוגמאות לכך לא חסר. כך למשל, בפסק דין אמוץ חורב נגד שופרסל ואחרים, שאושרה בשנת 2013, שם הודיעו רשתות שופרסל ומגה כי תוקף תווי קנייה יוארך ל-54 חודשים. עוד נקבע שם כי הרשתות יזרזו את המעבר לכרטיסים נטענים, וכי העודף מהתווים יינתן במזומן או בתווי קנייה.

בפסק דין אחר, טל פתאל ואחרים נגד סלקום, נקבע כי מחצית מהסכום אשר שילמו לקוחות סלקום לדפי פירוט שיחות יוחזרו ללקוחות.

למעשה, רובן המוחלט של התובענות הייצוגיות מסתיימות בפשרה, במסגרתה הנתבעים נותנים תרומה, בין אם בכסף ובין אם במוצרים לארגוני נזקקים.

הפיצויים לצרכנים נמוכים מדי

לצד התועלת החברתית, מומחים סבורים כי הפיצויים לצרכן נמוכים מדי: "במקרה של קבלת פיצוי כספי לציבור, לרוב הוא יהיה נמוך באופן יחסי לנזק שנגרם", מסביר עו"ד אלעד אופיר, דוקטורנט באוניברסיטת בר-אילן החוקר את תחום התובענות הייצוגיות. "כך למשל, בפסק הדין נגד קל אוטו שירותי מימון, שנקבע בו הסדר פשרה שאושר לפני מספר ימים, דובר על כך שחברת קל אוטו גבתה מלקוחותיה תשלום עמלה גבוה עבור עלות הפרש הדלק. התביעה מלכתחילה עמדה על למעלה מ-20 מיליון שקל. בפסק הדין, נקבע 'הסדר קופונים' המעניק שובר של 40 שקל לשם השכרת כלי רכב מהנתבעת. ההסדר שנקבע תחום בזמן קצר מדי, הפיצוי ניתן בשווה כסף, כאשר יש ספק אם הצרכנים החשים מרומים יבחרו לנצל את ההטבה".

עוד לדבריו, "הסדר זה ודומיו מחדדים את השאלה בדבר יעילות מוסד התובענה הייצוגית כמשרת את תכליות הפיצוי וההרתעה".

עו"ד רפאל ליבא, שותף וראש מחלקת הליטיגציה במשרד איתן מהולל שדות, ומי שמייצג בעיקר גופים נתבעים, סבור כי בקשות לתובענות ייצוגיות הפכו להיות ספורט לאומי. "לצערי, למרות שחוק תובענות ייצוגיות מבורך, בפועל יוצא שהתביעות האלה מוגשות על ימין ועל שמאל. הרבה פעמים מדובר על תביעות לא ראויות, כך שהמטרה היחידה שלהן היא להשיא שכר לעורכי הדין וגמול לתובע, ולא באמת לפצות את הציבור. דהיינו, להעשיר את קופתם הפרטית ולא לתרום לציבור".

עוד לדבריו, "במציאות, הרבה מהן מסתיימות בקול ענות חלושה, משום שיש הסדרי הסתלקות שבהם הציבור לא זוכה לפיצוי. התביעות הלא ראויות האלה פוגעות בצרכנים בסופו של דבר, כי הן תופסות את המקום של תביעות שכן ראויות ונכונות להבינן. ברגע שיש כמות כזו גדולה של תביעות שמרביתן לא ראויות, אז התביעות שכן ראויות נדחקות הצידה".

לא מעט נקודות תורפה

המרוויחים הגדולים הם עורכי הדין ו"נציגי" התובעים, כפי שניתן ללמוד מדוח המחקר של המרכז להלכה ומעשה וכן מדוח מחלקת המחקר של בית המשפט העליון: "מודל התובענה הייצוגית שאומץ בישראל רותם את תמריציהם הפרטיים של עורך הדין והתובע המייצגים, המעוניינים בהשאת רווח, להשגת המטרות הציבוריות המנויות בחוק.

על-פי מודל זה, עורכי הדין ותובעים פוטנציאליים משקיעים באיתורן של תביעות ראויות, בהגשתן ובניהולן, מתוך שאיפה שתביעות אלה יסתיימו בפסקי דין או בהסדרי פשרה מתוכם יוכלו לגזור שכר-טרחה וגמול", נכתב בדוח.

מחברי הדוח - אלון קלמנט, קרן וינשל-מרגל, יפעת טרבולוס ורוני אבישר-שדה - מזהירים כי מנגנון ה"יוזמות" הפרטית שיוצרת התובענה הייצוגית כדי להשיג את מטרותיה, גורם בנוסף לשתי בעיות עיקריות: בעיית "הנציג" ובעיית תביעות-הסרק.

"בעיית הנציג נובעת מהפער באינטרסים בין הנציגים התובע המייצג ועורך הדין, לבין המיוצגים חברי הקבוצה. הפער באינטרסים מביא לכך שהשקעתם של הנציגים בניהול התובענה הייצוגית יכולה להיות נמוכה מזו האופטימלית מנקודת מבטם של חברי הקבוצה המיוצגת, וכן לכך שהנציגים ייטו להסכים לפשרות ששוויין נמוך מאלו שלהן היו חברי הקבוצה מסכימים, אילו היו נשאלים לדעתם", נכתב בדוח.

לאור האמור, אין זה פלא שמספרן של התובענות הייצוגיות המוגשות לבתי המשפט נמצא בעלייה מתמדת. בשנת 2007, כשנה לאחר חקיקת חוק תובענות ייצוגיות, הוגשו כ-28 תביעות בלבד; ב-2012 זינק מספרן לכ-800, ובשנת 2014 כבר הוגשו למעלה מ-1,200, 60% מהן, כך על-פי הדוח, מוגשות בגין עוולות צרכניות.

לדברי עו"ד ארד, הפיצוי הכספי שנפסק לעורכי הדין יכול לנוע בין 10,000 ל-20 אלף שקל כשכר-טרחה בתביעה שנגמרת בפשרה, ועד מיליון וחצי שקל שכר-טרחה בתביעות שהסתיימו. התובע הייצוגי יקבל בדרך-כלל בין רבע לחצי מהסכום שקיבלו עורכי הדין".

ועדיין, כלי חשוב

למרות האמור, התובענות הייצוגיות הן כלי חשוב במלחמה למיגור עוולות צרכניות, ובמועצה לצרכנות מקפידים לחדד זאת: "זה שעורך דין מרוויח כסף - זה לא דבר רע בפני עצמו. קשה להרים תביעה ייצוגית, ואם לעורך הדין לא תהיה מוטיבציה להרים אותה, אז לא יוגשו תביעות ייצוגיות", אומרים עו"ד זאב פרידמן ויעל כהן מהמחלקה המשפטית של המועצה.

7 טיפים על תביעות ייצוגיות

1. מי רשאי להגיש תביעה? התובע המבקש לייצג את ציבור הנפגעים מגיש את תביעתו האישית, ובמקביל מגיש בקשה לאשר את תביעתו כייצוגית. עליו להראות כי העילה מתאימה לקבוצה גדולה של אנשים שיש להם מכנה משותף עם תביעתו שלו.

2. האם פסק הדין יחייב את כל חברי הקבוצה? כן, אלא אם אחד החברים הגיש בקשה להוציא עצמו מהקבוצה. אם תידחה התביעה, לא יוכל מי שנמנה על חברי הקבוצה להגיש תובענה פרטית בשל אותן עילות בטענה כי לא היה מיוצג בבית המשפט.

3. האם חברי הקבוצה צריכים לבקש מבית המשפט להצטרף? אין צורך שחברי הקבוצה יביעו הסכמתם להיות מיוצגים. הם שייכים לקבוצת הנפגעים באופן אוטומטי. ההנחה היא כי התובע מייצג את כלל ציבור הנפגעים, והחוק מניח שהם מסכימים.

4. האם ארגוני צרכנים יכולים להתערב? כן. הם יכולים להתייצב בכל שלב. הם יכולים להביע דעה גם בעניין הסכם פשרה שהוגש לאישור בית המשפט. לאחרונה תוקן החוק, ולפיו הוענק למועצה לצרכנות מעמד של תובע ייצוגי.

5. איזה סוג של תובענה ייצוגית אפשר להגיש נגד רשות ציבורית? אפשר להגיש תובענה כדי להשיב סכומים שגבתה רשות שלא כדין (מס, אגרה או תשלום חובה אחר), אולם נקבעו סייגים שונים. בית המשפט לא יאשר תובענה ייצוגית אם הרשות הודיעה כי לא תגבה עוד את התשלום ואם הוכח כי היא אמנם עשתה כך.

6. האם התובע הייצוגי יכול להתפשר בשם כל חברי הקבוצה? רבות מהתובענות הייצוגיות מסתיימות בפשרה. קיים חשש כי הצדדים ירצו לסיים את התיק במהירות גם על חשבון חברי הקבוצה, או שהנתבע יהיה מוכן לשלם לתובע הייצוגי ולעורך הדין סכום גדול ולצמצם את הפיצוי לכלל הקבוצה. לכן נקבעו מנגנוני בקרה, כמו הוראה האוסרת על תובע ייצוגי למשוך את תביעתו ללא אישור בית המשפט. החוק גם קבע מנגנון לבקרה על הסכמי הפשרה: מינוי מומחה חיצוני לבדיקת ההסכם וקביעת שכר-הטרחה התגמול לתובע הייצוגי רק על-ידי בית המשפט.

7. האם התובע הייצוגי חשוף להוצאות משפט במקרה של דחיית התביעה? סכום ההוצאות ושכר-טרחת עורכי דין עלול להיות עשרות אלפי שקלים: בין 10,000 ל-50,000 שקל. לפעמים התובע מבקש לסגת מהתביעה. במקרה זה התובע מבקש למחוק את התביעה מבלי לפסוק הוצאות נגדו. לעתים הנתבע מסכים לבקשת התובע ואף מוותר על פסיקת הוצאות ושכר-טרחה.

מתוך אתר המועצה לצרכנות

תביעות ייצוגיות התביעות הייצוגיות הבולטות של השנים האחרונות

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי