גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמא מהגיהנום

האם הסיתה את ילדיה נגד אביהם - ועלולה לגרום לשליחתם לפנימייה

כמה גרוע צריכה להתנהג אמא לילדים כלפי אביהם כדי שבית המשפט יחליט שמוטב להעביר את הילדים למוסד סגור לעבריינים מאשר להשאיר אותם לגדול אצל אותה אם? שאלה זאת העסיקה רבים בשבוע האחרון, לאחר שנחשף מאבק המשמורת המכוער של בני הזוג צמחוני בארצות-הברית.

איננו יודעים די פרטים על התנהלותה של הגברת צמחוני בכדי לחוות דעה בנושא, אך פסק דין העוסק באם אחרת, שילדיה נלקחו ממנה בשל הסתתם נגד אביהם, התפרסם השבוע - ומאפשר לנו הצצה לקיצוניות הרבה אליה יכולים להידרדר הורים הנסחפים עם איבתם כלפי בן הזוג, עד לרמה שבית המשפט כבר אינו רואה בהם הורים ראויים - ומוציא את הילדים מחזקתם.

פסק דין זה ניתן בבית המשפט המחוזי, לאחר ששתי ערכאות הכריזו על האם כבלתי כשירה לגדל את ילדיה, רק מאחר שהביאה לנתק של הילדים מאביהם.

ההורים בפסק דין זה נפרדו עוד בשנת 2009, לאחר שהאם טענה כנגד האב כי הוא נהג נגדה באלימות, ולכן הוא מסוכן גם כלפי הילדים.

מאבק המשמורת בין ההורים התנהל במשך שנתיים, במהלכם מונו מומחים, ונעשו מבדקים ואבחונים שונים, אשר שללו את טענת האם כי קיימת מסוכנות מצד האב כלפי הילדים.

כמו כן נבדקו שני ההורים במכונת אמת; בנוגע לאחת מטענות האלימות האם יצאה דוברת שקר, ואילו האב נמצא דובר אמת.

בסופם של ההליכים נקבעה משמורת הילדים אצל האם, לאור גילם הרך, ומאחר שהיא המטפלת העיקרית והזמינה עבורם, אך לאור עמדתה הקיצונית של האם נגד האב לאורך כל ההליכים, צוין כי התאמתה של האם לשמש כמשמורנית עיקרית לילדים תיבחן לאורך הזמן, בהתאם למידת הקשר שהיא תאפשר ותפתח בין האב לילדיו.

למרות אזהרות אלה, האם המשיכה לראות באב גורם מסוכן לילדים, ובמטרה להרחיקם ממנו, היא עברה עימם באורח חד-צדדי למקום מגורים המרוחק 120 ק"מ ממקום המגורים הנוכחי שלהם ושל האב.

בית המשפט קבע הסדרי ראייה חדשים בין האב לילדים, בהתחשב בנטל המרחק שיצרה האם, אך גם עם הסדרי ראייה אלה האם סירבה לשתף פעולה, ומזה שנתיים חל נתק מוחלט בין האב לילדים, והוא אינו מתראה עימם כלל.

כל מאמציהם של גורמי המשפט והרווחה השונים להביא לחידוש המפגשים בין האב לילדיו סוכלו באופן ממשי ומכוון על-ידי האם. בימים בהם היו אמורים להתקיים הסדרי ראייה עם האב, האם לא שלחה את הילדים לבית-הספר ולגן כדי שלא יוכל לפגוש אותם.

האם לא הביאה את הילדים גם למפגשים ביחידת הסיוע של בית המשפט, כשהיא שולחת אישורים רפואיים על מחלות לכאורה של הילדים. בדיקה העלתה כי האם דאגה לקבל את האישורים ממרפאות שונות, המרוחקות ממקום מגוריה, כדי לא להעלות את חשדם של גורמי הרפואה.

האם לא הגיעה בעצמה לדיונים שהוזמנה אליהם ברשויות הרווחה, לא ענתה לטלפונים, ולא איפשרה ביקורי-בית של פקידת הסעד בביתה.

האם לא שיתפה פעולה גם עם יוזמות טיפוליות שמטרתן הייתה לקרב את הילדים לאב, ובכל אותה עת הסיתה את הילדים כנגד האב ונגד מערכת המשפט והרווחה כולה.

משיחות עם מוסדות החינוך בהם לומדים הילדים, התברר כי האם מנהלת מסע טרור כנגד גורמי חינוך שמקיימים קשר עם האב. בכל פעם שנודע לאם שהגן או בית-הספר מצייתים לחוק המחייב אותם להעביר כל מידע הנוגע לילד לשני ההורים הגרושים, לדוגמה על-ידי שליחת שני עותקים של תעודת סוף מחצית - היא נהגה להתפרץ על הצוות החינוכי באופן קשה מאוד, שאינו פרופורציונלי למצב.

אותו טרור הפעילה האם גם כלפי רופאים שיידעו את האב בהתאם לחוק על מצבם הרפואי של ילדיו, עד למצב שבו רופאים ממש היססו לטפל בילדים.

כשהאב נוכח כי הקשר עימו פוגע בטיפול בילדיו עקב התנהגות האם, הוא בחר להפחית את הקשר עם מוסדות החינוך והרופאים, ולמנוע מהם לעמוד בקו האש של העימות.

מאוחר יותר האם לא התביישה לעשות בכך שימוש ציני בהליך המשפטי, ולטעון כי הניתוק של האב ממוסדות החינוך והרופאים מוכיחה כי הוא אינו מתעניין בילדיו.

בשלב זה חשפו רשויות הרווחה את העובדה שמדובר באם מסיתה סדרתית: בנוסף לילדים נשואי פסק הדין, לאם גם שני ילדים גדולים מאב אחר, ואף הם נותקו על-ידי האם מאביהם ואינם מקיימים עימו קשר.

המסקנה של בית המשפט הייתה כי מדובר באם מסיתה בדרגה החמורה ביותר האפשרית, וכתוצאה מאי-שיתוף-הפעולה שלה עם כל דרך טיפולית אחרת, אין מנוס מנקיטת אמצעים קיצוניים כדי להרחיק את השפעתה הרעה על הילדים והסתתם נגד אביהם.

בית המשפט הורה להעביר את הילדים לחיות עם האב, וקבע כי האם תיפגש עם הילדים רק לאחר שתתחיל הדרכה הורית שתתקן את דרכיה.

כמובן שקיים סיכון שהילדים לא ישתפו פעולה עם פסק הדין, שכן מדובר בילדים ש"שטפו את מוחם" כנגד האב, וניתוקם מהאם לטובת מגורים עם האב עלול רק להעצים את דמותו הדמונית בעיניהם.

במקרה כזה ייתכן כי בית המשפט יידרש לצעד קיצוני עוד יותר של הוצאת הילדים מחזקת שני ההורים - לא למוסד לעבריינים כמו בארה"ב, אך בהחלט למסגרת פנימייתית סגורה.

■ עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס", בעלת אתר www.divorceinfo.co.il

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל