גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז דרום הקריה: "המחיר שבר את כל השיאים"

קבוצת הרכישה מינהל מגורים זכתה במגרש במתחם דרום הקריה תמורת 1.06 מיליארד שקל ■ בענף יש מי שחושב שהמגרש יחזור לשוק בתוך חצי שנה ■ מארגן הקבוצה אופטימי: "אנחנו לא מודאגים, נפגשנו עם הבנקים הרלוונטיים"

שיא מחירים חדש נקבע אתמול (ב') בישראל כאשר מגרש בודד במתחם רשות השידור בדרום הקריה בתל אביב נמכר על ידי המדינה לקבוצת רכישה בעבור סכום כמעט דמיוני של למעלה ממיליארד שקל. המכרז נסגר אתמול בצהריים וזכתה בו קבוצת הרכישה שארגנה חברת מינהל מגורים לישראל בראשה עומד מוטי פלד.

המכרז, שנדחה לא מעט פעמים עד שנסגר, מאפשר בניית 324 דירות לצד שטחי משרדים בהיקף של 8,010 מ"ר (עיקרי) ושטחי מסחר בהיקף של 2,300 מ"ר (עיקרי). ההצעה הזוכה של מינהל מגורים לישראל שהוגשה בשם קבוצת הרכישה עמדה על כ-1.06 מיליארד שקל לא כולל מע"מ (כ-1.24 מיליארד שקל כולל מע"מ). דמי הפיתוח במגרש, שגם הם עתידים להצטרף לחובת התשלום של הזוכים עומדים על כ-24.3 מיליון שקל.

נוסף למחיר הקרקע ומחיר הפיתוח יצטרכו חברי הקבוצה לממן גם מטלות נוספות, בהן בין היתר גם שיפוץ ושימור שלושה מבנים טמפלרים, השלמת דרך תת קרקעית המחברת את המתחם למתחמים הסמוכים וגם להקצות 1,200 מ"ר עיקרי לשימושים ציבוריים ומקומות חניה ציבוריים לשימוש שטח זה. עוד מטלות שאותן תצטרך קבוצת הרכישה לממן על פי המכרז הן ביצוע סקר קרקע, הריסת מבנים קיימים שאינם לשימור, העתקת עצים וגם שימור קיר היסטורי בקצה המזרחי של המגרש.

"6 מיליון שקל לדירת 4 חדרים"

"מדובר במחיר ששבר את כל השיאים הקודמים ויש חשש שהוא ישמש כנקודת ציון בעסקאות אחרות מעתה ואילך", כך אומר היום יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אוהד דנוס. "אני מאחל לזוכים בהצלחה בקידום הפרויקט אבל תוצאות כאלו משפיעות על הלך הרוח בשוק וזה עשוי להשליך על כלל המחירים בעיר וגם מחוצה לה".

שמאי המקרקעין ארז כהן, מי שכיהן בעבר כיו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמר היום כי: "מניתוח שערך משרדי מדובר בתמחור גבוה בהרבה לעומת מכרזים קודמים שהיו באותו אזור ועל מנת שיצליחו להרוויח, יצטרכו היזמים במקרה זה לתמחר את הדירות במתחם במחיר גבוה יותר מהמחיר בפרוייקט מקביל דוגמת גינדי שרונה. לפי התחשיב ישלמו היזמים כ-3.5 מיליון שקל עבור יחידת דיור אחת במתחם. אם נוסיף לכך את כל העלויות הנלוות, כולל פיתוח, הקמת הפרוייקט, שיווק וכו, העלות עשויה להגיע לכ-5 מיליון שקל בקירוב עבור יחידת דיור. זה אומר, לדוגמא, שדירת 4 חדרים בת 100 מ"ר, צפויה לעלות כ-6 מיליון שקלים בקירוב. עבור דירת 5 חדרים, 125 מ"ר, העלות עשויה להגיע לכ-7.5 מיליון שקל בקירוב.

"אמנם ליזמים יש גם זכויות במתחם למשרדים, אולם להערכתי הרווח יהיה גבולי אם יתמחרו את הדירות בכ-50 אלף שקל למ"ר, שזה פחות או יותר המחיר כיום בפרוייקט גינדי שרונה שכבר שווק רובו ככולו".

מדובר בעלייה של כ-10 או אפילו 20% ברמות המחירים במתחם שרונה, סבור כהן, "ולהערכתי תהיה לכך כנראה השפעה גם על רמות המחירים בלב תל אביב וברובעים 3 ו-4 שבצפון הישן של תל אביב".

מינהל מגורים לישראל היתה היחידה שהגישה הצעה שחצתה את רף מיליארד השקלים. חברת גינדי החזקות שהצעתה דורגה במקום השני הציעה 974 מיליון שקל, חברת אילה אגם הציעה סביב 750 מיליון שקל והשותפות של קנדה ישראל, קבוצת חג'ג' ואקרו נדל"ן הציעה סביב 870 מיליון שקל.

רוב ההצעות היו קרובות יותר לתוצאות של מכרז כנרית הסמוך שנסגר לפני תקופה לא ארוכה. מכרז כנרית, שבו זכו קנדה ישראל ואקרו נדל"ן יחד, נסגר כאשר החברות הזוכות הציעו כ-821 מיליון שקל לא כולל מע"מ. מדובר במתחם הממוקם ממערב לשטח הקריה ומצפון למתחם דרום הקריה. על המגרש ניתן לבנות שני מגדלי מגורים בגובה 44 קומות הכוללים 330 יחידות דיור ועוד שטחי מסחר ומשרדים. השוואת שני המתחמים מעלה שוב את השאלה האם המחיר שתשלם קבוצת הרכישה על הקרקע כעת אינו גבוה מדי.

"מחיר מופקע"

גורמים רבים בענף הנדל"ן הרימו גבה כאשר פורסמו תוצאות המכרז, באשר לאפשרות היישום של הפרויקט על ידי הקבוצה שהוביל פלד. בין היתר מציינים גורמים שונים את סוגיית המימון שיצטרך פלד להשיג לבניית הפרויקט - שנראית כמעט משימה בלתי אפשרית.

"המחיר משקף מעל ל-3.5 מיליון שקל רק על רכיב הקרקע ליחידת דיור ממוצעת", כך גורם בענף, "זה מחיר מופקע. להערכתי, חברי קבוצת הרכישה שזכתה הצטרפו אליה על סמך מחירים נמוכים בהרבה, ולא ברור כיצד יוכלו להתמודד עם רכישת הקרקע ועם נטל המימון שעומד בפניהם, אם בכלל יימצא גורם מממן לעסקה מהסוג הזה".

גורם אחר בענף אמר לאחר הזכייה כי: "אין סיכוי שיימצא לעסקה בנק מממן, והמגרש יחזור לשוק בעוד שישה חודשים בדיוק".

בקרב קבוצות רכישה יש מי שחושש שההצעה הגבוהה במכרז והקושי להוציא את הפרויקט אל הפועל, עשוי גם להשליך על תדמית הקבוצות: "במכרז התמודדו קבוצות רכישה נוספות ויזמים, שנתנו הצעות נמוכות יותר והסתמכו על הערכת שווי קרקע ואומדנים ריאליים. בדיוק בגלל פעולות חסרות אחריות מסוג זה, לפיהן פעלה הקבצה שזכתה, ענף קבוצות הרכישה סובל מתדמית בעייתית".

אחד מהמתחרים הישירים של פלד במכרז, ברק רוזן מחברה קנדה ישראל שניגשה למכרז יחד עם קבוצת חג'ג' וחברת אקרו נדל"ן, אמר לאחר פרסום התוצאות כי: "אני מאחל למוטי פלד בהצלחה. רק לפני חודשיים זכינו במתחם הסמוך ושילמנו כ-821 מיליון שקל על מגרש עם יותר זכויות, מדובר על כ-250 מיליון שקל פחות".

"טוב ממה שציפינו"

למרות כל הנבואות השחורות מסביב, פלד אינו מודאג ממחיר הזכייה ובטוח שיצליח לקדם את הפרויקט. "אני מודה לבורא עולם שזיכה אותנו בפרויקט לתפארת", כך אמר פלד ל"גלובס", "הקבוצה כבר מגובשת וזה הולך להיות פרויקט שיגדיר מחדש את הסטנדרטים של היוקרה. אנחנו בונים על תוספת כחלון במספר יחידות הדיור. עמדנו במחירים ששיווקנו לקבוצה וגם היינו יכולים להעלות עוד את המחיר אבל מי שעמד מולנו לא העלה. זה מגרש הרבה יותר טוב מהמגרש בכנרית שם הגענו למקום השני. הזכייה יותר טובה ממה שציפינו".

אותה תוספת "שבס כחלון" היא הוראת שעה שעברה לאחרונה את אישור הכנסת ועתידה לאפשר תוספת של כ-20% בשטח הבנייה בפרויקט מגורים. זאת, לצד הקלת השבס הרגילה והמוכרת שיכולה לאפשר ליזמים והגדיל את מספר יחידות הדיור בפרויקט בעד 30% ללא הגדלת שטח הבנייה.

התוספות שעליהן מדבר פלד יכולות להגדיל את מספר הדירות בפרויקט, אולם הן נתונות לשיקול הדעת הבלעדי של הרשות המקומית, שאינה מחוייבת לאשר אותה.

בתשובה לשאלה האם בכוונת העירייה לאשר תוספת כזו או אחרת לפרויקט נמסר היום מעיריית תל אביב כי: "בקשה כזו טרם התקבלה בעירייה. לכשתתקבל תיבחן לגופה".

- תצליחו לקבל מימון?

פלד: "אנחנו לא מודאגים, נפגשנו עם הבנקים הרלוונטיים עוד לפני הזכייה במכרז. זו לא קרקע בחריש - בפרויקט מהסוג הזה הבנקים מאוד מעוניינים. בשלב הראשוני אנחנו לא צריכים מימון ויש גם קרן בשם קרן אקספו שתוכל להעניק לנו מימון. זה לא מעסיק אותנו עכשיו ונשב עם הבנקים בשלב מאוחר יותר".

עוד סימן שאלה שעולה מהמצגות של החברה שפורסמו עוד טרם הזכייה במכרז, קשור לזהות הקבלן המבצע. בקטלוג שהציגו מארגני קבוצת הרכישה ציינו המארגנים את החברות שיפעלו להקמת הפרויקט, ולצד משרד עו"ד זהבי בלאו ושות', עו"ד מאיר מזרחי, חברת הפיקוח אפרתי מדפיס ניהול פרויקטים וחברת CIYTBEE אדריכלות צוינה גם חברת הבנייה א.דורי, שנמצאת היום בעצמה במצב לא פשוט ורק לאחרונה סיכמה עם דניה סיבוס מקבוצת אפריקה ישראל שהאחרונה תיכנס לשלב הבדק בכל הפרויקטים שביצעה בשנים האחרונות.

פלד: "דורי כבר לא רלוונטית. חשבנו שדורי תחלץ עצמה מהמצב שנקלעה אליו ותיתן לנו הצעה תחרותית, אבל התברר שהם נתנו את ההצעה הכי גבוהה. אנחנו בקשר עם כל החברות הגדולות".

באשר לסכומים שחברי הקבוצה כבר התחייבו לשלם אומר פלד כי: "חברי הקבוצה שילמו 52% מהאומדן, והאומדנים שלנו דיברו על סביב 40 אלף שקל למ"ר. ויש בפרויקט הזה פנטהאוזים וגם שטחי מסחר. הסכומים שלנו מדויקים ונכונים. ויש עוד בונוסים בפרויקט שיכולים עוד לחסוך לחברי הקבוצה.

"ידענו שגורמים אחרים יתחילו נמוך יותר ולכן החלטנו להגיש הצעה גבוהה מלכתחילה ולשים סכום גבוה שיוציא אותם מהמשחק. אנחנו עד עכשיו לא מעכלים שזה הצליח בצורה כל כך מדויקת".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל