גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיזוג הדשנים הגדול: באייר תרכוש את מונסנטו ב-62 מיליארד ד'

העסקה, שתשולם במזומן, נעשית חודש בלבד לאחר כניסתו של מנכ"ל באייר החדש לתפקידו ■ המשקיעים חוששים שהמחיר גבוה מדי: מניית באייר בשפל של שנתיים וחצי

מוצרים של מונסנטו. ניסתה בעבר בעצמה לרכוש את יצרנית קוטלי החרקים סינג’נטה / צילום: בלומברג
מוצרים של מונסנטו. ניסתה בעבר בעצמה לרכוש את יצרנית קוטלי החרקים סינג’נטה / צילום: בלומברג

חברת התרופות הגרמנית באייר מציעה לרכוש את החברה האמריקאית מונסנטו בעסקת ענק של 62 מיליארד דולר במזומן, וליצור בכך את יצרנית הדשנים החקלאיים והזרעים המהונדסים גנטית הגדולה בעולם. המשקיעים חוששים שהמחיר גבוה מדי.

באייר הציעה 122 דולר לכל מניה של מונסנטו  במזומן בהצעתה הכתובה מ-10 במאי, מסרה החברה מלברקוזן בגרמניה בהודעה שפרסמה היום (ב'). זהו מחיר גבוה ב-37% ממחיר הנעילה של מניית מונסנטו ב-9 במאי. המימון ייעשה בשילוב של הנפקות אג"ח ומניות, וכ-25% משווי הפעילות של מונסנטו יבואו ממכירת מניות לבעלי מניות קיימים של באייר.

ההצעה מספקת למשקיעים הצצה להלוך הרוח של מנכ"ל באייר החדש, ורנר באומן, שמנסה לבצע את ההשתלטות הגדולה ביותר של חברה גרמנית פחות מחודש אחרי כניסתו לתפקיד. קניית מונסנטו מסנט לואיס תעניק לבאייר את אספקת הזרעים החקלאיים הגדולה בעולם ואת מעמד החלוצה בביוטכנולוגיה של גידולים. הזרעים המהונדסים גנטית שמונסנטו החלה לשווק לפני 20 שנה מהווים היום את רוב יבולי התירס ופולי הסויה שגדלים בארה"ב.

שתי החברות מצויות ב"דיונים קונסטרוקטיביים", אמר באומן. מניית באייר איבדה הבוקר 3.4% ל-86.48 אירו במסחר בפרנקפורט, שפל של יותר משנתיים וחצי.

ביום ' שעבר נרשמה הירידה היומית התלולה ביותר בשבע שנים במניה, לאחר שבאייר אישרה את הצעתה לרכישת מונסנטו בלי לפרסם את הפרטים הפיננסיים. מונסנטו לא הגיבה רשמית, מלבד הודעה שהיא בוחנת את התנאים.

"מה שראינו בשבוע שעבר היה תגובה לא מושכלת של התקשורת, מפני שלא פרסמנו אז את פרטי ההצעה שלנו", אמר באומן לכתבים היום. הוא הוסיף: "אנחנו משוכנעים לגמרי בהיגיון של ההצעה שלנו".

לפי באייר, העסקה תוסיף כ-5% לרווח למניה בשנה המלאה הראשונה אחרי השלמת המיזוג, ואחוז דו-ספרתי בשנים שלאחר מכן. החברה הגרמנית צופה שיפור לרווחים גם מחיסכון צפוי של 1.5 מיליארד דולר מהשנה הרביעית למיזוג.

מבחינת מונסנטו, העסקה היא היפוך של תפקידים. החברה ניסתה בעבר לרכוש את יצרנית קוטלי החרקים השווייצית סינג'נטה, אך היא נטשה את הצעת המיזוג הזו בהיקף 43.7 מיליארד דולר באוגוסט 2015, מפני שהשווייצים סירבו להצעת המחיר.

תעשיית הזרעים והיבולים החקלאיים משנה את פניה בעקבות סדרת עסקאות גדולות. כמצ'יינה הסכימה בפברואר לקנות את סינג'נטה בכ-43 מיליארד דולר. דופונט ודאו כמיקל מתכוונות להתמזג ולהנפיק לאחר מכן את חטיבת מדעי הגידולים שלהן (ראו מסגרת).

קונסולידציה הכרחית בעסקי החקלאות

זמן קצר אחרי שיו"ר סינג'נטה מישל דומארה דחה הצעת השתלטות בהיקף 46 מיליארד דולר של מונסנטו באוגוסט שעבר, הוא התנבא שיהיו עוד עסקאות בהמשך הדרך. "כולנו משוכנעים שעסקי החקלאות ייראו אחרת לגמרי בעוד חצי שנה", אמר והוסיף שכל חברה גדולה מנהלת שיחות עם חברות אחרות.

הנבואה הזו בהחלט הגשימה את עצמה. ביום ה' שעבר התברר שבאייר, קבוצת הכימיקלים והתרופות הגרמנית, מעוניינת בעסקת ענק עם מונסנטו, שידועה בעיקר בזרעים המהונדסים גנטית שלה. היום הוגשה הצעת הרכש באופן רשמי. עסקה כזו תהיה עסקת הענק השלישית במגזר האגרו-כימי בחצי שנה, אחרי הודעת דופונט על מיזוג עם דאו כמיקל והשתלטות כמצ'יינה על סינג'נטה.

עסקי החקלאות מצויים תחת לחץ זה כמה שנים מאחר שמחירי היבולים צנחו בעקבות יבולי שיא. הירידה בהכנסות החקלאים השפיעה ישירות על רווחי חברות האגרו, ותחזית העסקים הגרועה העיקה על מחירי המניות שלהן.

פול מסעוד, אנליסט בשטיפל, אומר ש"על רקע מחירי היבולים הנמוכים, קונסולידציה הופכת ליותר ויותר הכרחית כדי להרחיב את נתחי השוק ואולי אפילו לצמוח".

כישלון הצעת המיזוג של מונסנטו לסינג'נטה בשנה שעברה הצית שיחות מיזוג רציניות אחרות, כאשר החברות החלו לחשוב על הקמת חטיבות גדולות לכימיקלים וזרעים חקלאיים. תחילה ניסתה סינג'נטה להתמזג עם פעילות האגרו-ביזנס של דופונט, וכשלה בכך. אחר כך הודיעה דופונט על כוונתה להתמזג עם דאו כמיקל ולהתפצל לשלוש חברות בנות.

ברקע ניסתה BASF הגרמנית להתמודד על סינג'נטה ולפצל אגב כך את החטיבה החקלאית שלה, אך בסופו של דבר היא לא יכלה להתמודד עם הצעת המזומנים הענקית של כמצ'יינה.

שתי העסקאות הללו (דופונט-דאו כמיקל, כמצ'יינה-סינג'נטה) השאירו את מונסנטו, BASF ובאייר בחיפושים קדחתניים אחרים אופציות אחרות. "דאו-דופונט וכמצ'יינה-סינג'נטה יצרו קבוצות ענקיות, ולכן השלוש האחרות היו צריכות לחפש מיזוג כלשהו", אמר ג'ים תומאס מ-ETC גרופ, חברת מחקר בתחום.

אם באייר ומונסנטו יגיעו לכלל עסקה, החברה האמריקאית תממש את האסטרטגיה שלה - תגבור עסקי הכימיה - מה שהיא ניסתה לעשות בשנה שעברה בהצעת המיזוג עם סינג'נטה. "מיזוג עם באייר יהפוך למאוזן הרבה יותר בין חטיבת הזרעים לחטיבת הכימיקלים. מונסנטו תביא חשיפה גדולה לתחום הראשון, ובאייר לתחום השני", אמר קית דנינג'ר מחברת הברוקרים טוליבטרי פייננשל.

מבחינת באייר, העסקה תאפשר לה להקפיץ בכמה ליגות את עסקי החקלאות שלה. אנליסטים העריכו שהיא תוכל להכפיל ויותר את המכירות השנתיות, מ-12 מיליארד ל-28 מיליארד דולר, ותהיה גם הזדמנות למכור (בספין-אוף) את החטיבה הזו.

באייר אותתה בעבר שהיא מעוניינת להרחיב את עסקי הזרעים שלה ולחזק את חטיבת מדע הגידולים, והיא מחפשת לצורך זה רכישות או בריתות. המנכ"ל לשעבר מרין דקרס אמר ל"פייננשל טיימס" בשנה שעברה שבאייר תהיה קונה יותר ממוכרת בעסקי החקלאות.

אם באייר ומונסנטו יגיעו להסכם, אנליסטים בברנסטין מעריכים את הסינרגיה בכ-1.5 מיליארד דולר בשנת 2020.

פירושה של עסקה כזו יהיה שעסקי החקלאות של BASF יתקשו להתמודד. עם צנרת מוצרים חלשה והתמקדות בקוטלי פטריות באירופה, החברה הזו לא תוכל להתמודד מול שלוש הקבוצות המאוחדות היריבות. "BASF תסבול כשחקנית משנית בתחום ההגנה על יבולים בשוק העולמי", מעריכה חברת ברנסטין.

הקונסולידציה תצמצם את מספר השחקניות בשוק. מונסנטו-באייר תחזיק בכרבע משוק הכימיקלים החקלאיים העולמי, ובקצת מתחת לשליש משוק הזרעים העולמי.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו