גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אגואיסטים ע"ח המתחסנים

הורים שלא מחסנים את ילדיהם הם "טרמפיסטים" שמסכנים את כולם

חיסונים ויקל Vical / צילום: shutterstock
חיסונים ויקל Vical / צילום: shutterstock

זה קורה באחרונה בתדירות גבוהה יחסית. ארגון הבריאות העולמי ואחריו משרד הבריאות הישראלי, יוצאים בהמלצה שמערערת קלות את שגרת חיינו, וגורמת לשוחרי הטבע והבריאות לחכוך ידיהם בהנאה, ולומר "אמרנו לכם". במרבית המקרים מדובר בהצהרה לא מפתיעה. מן המפורסמות היא שההנקה חשובה מאוד (ולא משנה כרגע אם האם בכלל מסוגלת להניק), שחטיפים, מלח ובשר מעובד הם סכנה, ורשימת החומרים המסרטנים רק הולכת וגדלה משנה לשנה. אבל דווקא המלצה אחת עוברת מתחת לרדאר, ונראה שזה לא היה חמור כל-כך אלמלא מדובר היה בהחלטה שהורים מקבלים עבור ילדיהם הרכים. מדובר בחיסונים. על אף שכמות המחקרים - על חשיבות החיסונים - עצומה, עדיין יש הורים שמעדיפים לא לחסן את ילדיהם.

משרד הבריאות אמנם ממליץ על החיסונים, אבל בדרך-כלל הוא מסתפק בהמלצה חמה בלבד. למעט מקרים ספציפיים של התפרצות מחלות, לא ראינו שנים שום קמפיין מושקע בנושא שגרת החיסונים בתקשורת. ובינתיים, יש מי שמכרסם בחשיבות ובמודעות לה.

בישראל, המפגש עם פנקס החיסונים מתחיל ביום הלידה, ממשיך במעקב דרך טיפות החלב, ובבתי-הספר. אך בעוד שבמדינות אירופה, ארה"ב ואוסטרליה אימצו את דרך ההמלצות, החינוך וההסברה בנושא חיסון הילדים, וכן נקבעו תקנות שלפינן ניתן גם להפעיל סנקציות שידחפו את ההורים לעשות זאת, בישראל מסתפק משרד הבריאות בהמלצה.

באוסטרליה, הורים שלא חיסנו את ילדיהם, לא יקבלו סובסידיה משמעותית לגני הילדים; באיטליה ובצרפת, יש מספר חיסוני חובה; וגם מדינות רבות בארה"ב מפעילות סנקציות בנושא. זה לא שמשרד הבריאות בישראל לא ניסה. בשנים האחרונות אף התקבלה בבג"ץ עמדתו - להתנות קבלת קצבת ילדים בחיסונים, אולם הדבר מעולם לא יושם. בין היתר משום ששרת הבריאות הקודמת, יעל גרמן, טענה שהתניה שכזו אינה חברתית.

האומנם זה לא חברתי לחייב לחסן?

אולי. אך גם הבחירה שלא לחסן את הילדים היא לא חברתית, ועלולה להיות מסוכנת מאוד. הורים שאינם מחסנים את ילדיהם הם "טרמפיסטים", הנהנים מכך שהורים אחרים כן עושים זאת, וכך מעניקים גם לילדיהם מטריית הגנה באמצעות הכחדתן של מחלות נורא לא נעימות במקרה הטוב, וקשות-קטלניות במקרה הרע. הלא-מחסנים, האגואיסטים, נהנים מ"אפקט העדר" - מהחסינות של רוב האוכלוסייה המחוסנת, שמונעת מגורם המחלה להתפשט ולהגיע אליהם. אבל גם זאת עד גבול מסוים. פה ושם צצות ושבות מחלות שהחיסונים הצליחו לנגף בעבר. לדוגמה, פוליו ושעלת, הן מחלות שעשו "קאמבק" באחרונה. וכן, זה קורה בדיוק בגלל הלא-מחסנים. וככל שיהיו יותר אנשים לא מחוסנים, כך תגבר המגמה הזאת ותפוצת המחלות תגדל.

ברשתות החברתיות מתקיימת היום פעילות ערה במיוחד בנושא האנטי-חיסונים, והתחושה היא שקבוצת הלא-מחסנים הולכת וגדלה, ורוכשת קהל מאמינים. תחת דרישה למידע מלא על חיסוני התינוקות, הם מעודדים התנגדות גורפת, גם באמצעות עובדות מעוותות. מולם קמות קבוצות המבקשות לפזר את ערפל השמועות השליליות.

המתנגדים לחיסונים קוראים למידע אמין ובלתי תלוי בנוגע לחיסונים. וזה ראוי ולגיטימי. אבל להמליץ בפייסבוק להורים שלא לחסן את ילדיהם על-סמך מידע לא מקצועי בעליל? זה פחות ראוי. ולא מדובר רק באוכלוסיות פריפריאליות ובמצב סוציואקונומי רעוע. במקרים רבים, מדובר דווקא במשפחות ממעמד כלכלי גבוה הנסחפות אחר אופנות.

לאותם מתנגדים יש שלל טיעונים. זה מתחיל בחובבי תיאוריית הקונספירציה הכלכלית (נודה, שגם בשאיפה שלא נחלה ולא נכביד על מערכת הבריאות, יש שיקול כלכלי); ממשיך בתלונות-הסברים על נזקי חיסונים (אף שידוע שהתועלת גוברת עשרות מונים על נדירות הנזק), הסברים על כך שהחיסונים מיותרים, כי הם נועדו למחלות שכבר לא קיימות (טיעון מנצח לטובת המחסנים: מדוע לדעתכם הן לא קיימות אם לא הודות לחיסון?); וכלה בהעדפת תחלואה בדרך הטבע ובהדבקה (תוך נטילת סיכון וסבל מיותרים). מעניין יהיה לבדוק כמה מאותן אימהות המתנגדות להחדרת חומרים מחסנים ו"לא טבעיים" לטענתן לגוף, נכנסו להריון באמצעות טיפולים והזרקת הורמונים.

במשרד הבריאות הישראלי טוענים, כי גם המדינות שמפעילות סנקציות, עדיין אינן מחייבות זאת סופית. לטענת המשרד, יש אמנם עלייה ויש אופנה של התנגדות, אבל זה עדיין לא בולט בפועל. להערכתם, כ-95% מהילדים כן מתחסנים. מספר זה כולל את ילדי בתי-הספר, כאשר תנועת ההתנגדות הגדולה רלבנטית יותר לתינוקות רכים. וכאן, למשרד הבריאות אין מדד פעיל, משום שהלא-מחסנים פשוט לא באים למרפאות טיפת חלב. אז להערכתי, המספר האמיתי גבוה יותר.

משרד הבריאות כן יוצא לפרקים בקמפיין מודעות ועידוד, אולם מדובר בדרך-כלל בחיסון ספציפי, לאחר התפרצות המחלה. אבל לא זכור לי קמפיין לשגרת חיסוני תינוקות רכים, כזה שיוכל להכין את ההורים לתופעות הלוואי, ולתת מענה לשמועות ולהתלבטויות. חיפוש ברשת העלה קמפיין בנושא, ביוטיוב. בפעם האחרונה שבדקתי היו לו 2,400 צפיות בלבד.

מעקב אחר הפעילות ברשת של המתנגדים, מראה שהגרעין הקשה הוא זה שמעמיד בסימן שאלה את מה שמגיע מהממסד, ולו רק בגלל שהוא כזה. אבל עדיין, אסור להתעלם מהם, כי הלא-מחסנים מסכנים את כולם. גם אם הם מאמינים בטבע, באנרגיות חיוביות, וברור שילדיהם חשובים להם - עליהם לחשוב - מה על ילדיי?

נכון שלא צריך לקבל כל הוראה כמובנת מאליה, גם אם מקורה במדע. חובה על כל הורה מחסן להבין היטב וללמוד למה ומפני מה הוא מחסן. למשרד הבריאות יש הכלים והחומרים להעלות קמפיין יצירתי לעידוד החיסונים הנדרשים לבריאותנו. יתרה מכך, עליו לספק לכולנו מערך חדשני שמעבר להמלצה ייתן גם מענה ומידע מלא הרבה יותר לפניות הציבור.

על הדרך כדאי גם לשדרג את מרפאות טיפת חלב. ובכל מקרה, כדאי לעשות זאת לפני התפרצות המגפה הבאה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע