גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד הלפרין: "הגיע הזמן להפסיק את החגיגה של חברות הגז"

התייחסות ראשונה של הממונה על ההגבלים לחקירת קרטל הגז הביתי ■ אמרה בדיון בוועדת הכלכלה: "חברות הגז גובות פי 3 כשאין מתחרה שמאיים עליהן; מונחת בפניכם הצעה שפירושה הורדת יוקר המחיה"

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

"במקומות שבהם נכנסת תחרות בתחום הגז הביתי, המחירים יורדים באופן דרמטי" - כך אמרה אתמול (ג') הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, בוועדת הכלכלה של הכנסת, בהתייחסות ראשונה לנתונים שעלו מחקירת קרטל הגז הביתי שנפתחה בחודש ספטמבר.

"חשוב לי בעניין הזה לשתף אתכם בנתונים, כפי שהם עולים מתוך תיק החקירה, באשר לפערי המחירים שנובעים מכניסתה של תחרות. על-פי הנתונים שלנו, בערים ובאזורים שבהם נכנס מתחרה, מחיר קוב גז יורד מ-35 שקל ל-10 שקלים ובמקרים מסוימים אף ל-7 שקלים. אנחנו מדברים על ירידה למחיר שהוא פחות משליש מהמחיר שקיים כשאין תחרות. משמעות הדבר היא שחברות הגז מרשות לעצמן לגבות יותר מפי שלושה כשאין מתחרה שמאיים עליהן, וכל זאת על חשבון משקי-הבית". 

בחודש ספטמבר האחרון פתחה רשות ההגבלים בחקירה גלויה בחשד לתיאום בין חברות הגז הביתי. החקירה - המכונה חקירת "קרטל הגז הביתי" - נפתחה נגד ספקי הגז הביתי הגדולים - פזגז, סופרגז ואמישראגז. חוקרי רשות ההגבלים העסקיים פשטו על משרדי החברות, ערכו חיפושים ואספו מסמכים וחומרי מחשב. במקביל נעצרו בכירים בחברות, בהם ניסים כומארי, מנהל מכירות ארצי בפזגז; גיא שקיב, סוכן מכירות באמישראגז; ושמעון הורוביץ, סמנכ"ל שיווק באמישראגז. 

הורוביץ, נזכיר, היה בין מורשעי פרשת קרטל הגז הראשון בשנות ה-90', במסגרתה הוגש בשנת 2004 כתב אישום נגד 4 חברות הגז הגדולות - פזגז, אמישראגז וסופרגז - בגין עריכת קרטל. החברות ומנהליהן הואשמו והורשעו בכך שהחזיקו ביותר מ-90% משוק הגז, בתיאומי מחירים וחלוקה של כלל רוכשי גז חדשים במגזר הביתי והתעשייתי בשנים 94'-97'. במסגרת הסדר טיעון שאושר בבית המשפט נגזרו על הורוביץ, ששימש גם אז כמנהל השיווק של אמישראגז, 6 חודשי עבודות שירות וקנס של 165 אלף שקל. 

ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה אמש דיון בנושא הגז הביתי, במסגרת הדיונים על חוק ההסדרים. השינוי בחוק ההסדרים, שגובש על בסיס עבודת מטה של רשות ההגבלים, נועד להקל על הכנסת ספקי גז קטנים באמצעות הרוב הנדרש בבנייני מגורים, מעבר מרוב מיוחד של מעל 50% כיום לרוב רגיל. 

הממונה ציינה בדיון כי "משפחה שמשתמשת בגז לבישול בלבד מוציאה כ-650 שקל בשנה על גז ביתי, והכנסת תחרות תביא לה חיסכון של כ-460 שקל למשפחה. בית משותף יכול לחסוך בשנה אלפי שקלים בגין כניסת תחרות. יתר על כן, בירושלים ובמקומות אחרים, שבהם נהוג לחמם בגז, המספרים הם אפילו יותר דרמטיים. משפחה שמחממת בגז ביתי מוציאה 5,000 שקל בשנה על גז, והיא יכולה לחסוך כ-3,500 שקל אם תיכנס תחרות לשוק. בית משותף בירושלים שמחמם בגז יכול לחסוך עשרות אלפי שקלים בשנה אם רק יאפשרו לתחרות להיכנס".

הממונה הדגישה בפני חברי הכנסת כי מדובר בדרך להוריד את יוקר המחיה. "כולנו מחפשים דרכים להוריד את יוקר המחיה. כאן מונחת בפניכם הצעה שפירושה הורדת יוקר המחיה", אמרה הלפרין והוסיפה: "הדבר נוגע לכל משק-בית בישראל, ובמצטבר אנחנו מדברים על חברות שגובות פי 3.5 יותר ממה שהן צריכות לגבות.

"אם יוקר המחיה חשוב לכם - הגיע הזמן להפסיק את החגיגה של חברות הגז. בואו נייצר את התנאים שיקשו על חברות הגז לדחוק מתחרים קטנים החוצה. הצורך להחתים לפחות מחצית מן הבעלים, לצורך הסכמה להעברת ספק גז, משחק לידיהן של חברות הגז הגדולות, והן מנצלות זאת באופן בוטה כדי למנוע כניסת תחרות. הגיעה העת למשוך את השטיח מתחת לרגליים שלהן ולאפשר לחברות הקטנות להביא את התחרות לשוק".

4 החברות הגדולות והוותיקות בשוק הגז הביתי - פזגז, סופרגז ואמישראגז - שולטות בכ-90% מהשוק. לצד 4 החברות הגדולות קיימים כ-20 ספקי גז קטנים מאוד, שנתח השוק הכולל שלהם אינו עולה על 10%, כאשר נתח השוק של כל אחד מהם אינו עולה על 5%. 

גז הבישול (גפ"מ - גז פחמימני מעובה) הוא אחד ממקורות האנרגיה המרכזיים למשקי הבית בישראל, והיקפו עומד על מעל ל-2 מיליארד שקל, מתוכם כ-800 מיליון שקל בתחום הביתי. לפי הערכות משרד האוצר, העלות העודפת כיום (הרווח) על צרכני הגז הביתי מוערכת בקרוב ל-400 מיליון שקל בשנה. 

חקירת "קרטל הגז הביתי", שנוהלה במשך מספר חודשים כסמויה, התפוצצה בספטמבר כאמור עם מעצרם של המנהלים בחשד לעריכת קרטל (עריכת הסדרים כובלים) בין חברות הפועלות בשוק הגז הביתי, בין היתר בדרך של הערמת קשיים על מעבר לקוחות בין החברות ובעקבות ממצאים, לפיהם לאורך השנים החברות המספקות גז בישול ביתי אינן מנסות "לחטוף" לקוחות האחת מהשנייה ולמעשה אינן מנסות להתחרות האחת בשנייה. 

בבקשת הארכת המעצר שהוגשה לבית המשפט בשלב הגלוי של החקירה פורטו החשדות נגד החברות והמנהלים, וצוין כי "לפי החשד, החברה האמריקאית ישראלית לגז (אמישראגז), יחד עם חברות אחרות, הפרה את חוק ההגבלים העסקיים, בכך שקשרה יחד עם חברת פזגז כי השתיים לא ייקחו לקוחות אחת מהשנייה. 

"עוד עולה כי כאשר נוכחו חברות אלה כי מתחרות קטנות לוקחות מכל אחת ואחת מהן לקוחות, סוכם בין פזגז ואמישראגז כי החברות יעבירו ביניהן מידע משמעותי על-מנת להקשות על המתחרות הקטנות לקחת מהן לקוחות, ופעלו בצורה מתואמת מול המתחרות הללו על-מנת להקשות עליהם ולסלקם מהשוק". 

עוד צוין בבקשת המעצר כי יחד עם פעולות התיאום שבוצעו, ביצעו החשודים עבירות של זיוף מסמכים ועבירות של ניסיון לקבלת דבר במירמה באמצעות המסמכים הללו.

קשיים במעבר

הצרכנים בישראל מחוברים לגז באחת מכמה צורות. בבנייני מגורים חלקם צורכים גז ממכלים עצמאיים, כאשר כל דייר בוחר לעצמו את חברת הגז. אחרים מקבלים את הגז מגז מרכזי הפועל באמצעות מיכלים מרוכזים או באמצעות צובר (מיכל יחיד טמון בקרקע המשמש כמה בניינים), כך שכל הדיירים מנויים על חברה מסוימת המספקת גז לכל דיירי הבניין. במקרים כאלה, כדי לעבור לחברה אחרת, נדרשת הסכמה של לפחות 50% מהדיירים, ולחברות הגז אסור להערים קשיים על מעבר לספקית אחרת. 

אולם, במהלך השנים התקבלו ברשות ההגבלים העסקיים תלונות רבות, הן מספקי גפ"מ קטנים והן מלקוחות, על הקשיים שמערימים ספקי הגז הביתי על לקוחות המנסים לעבור ספק או להוזיל את תעריפיהם. הטענות המרכזיות היו כי שלושת הספקים הגדולים נוקטים במאמצים רבים לסכל מעבר של לקוחות אל ספקים קטנים. תלונות נוספות שהתקבלו ברשות עוסקות, בין היתר, בהערמת קשיים באישור קבלת חתימות בעלי הדירות המעוניינים להחליף ספק גפ"מ או הערמת קשיים לגבי זהות החותמים ובתלונות על עיכוב בהחלפת הספק בשטח.

עוד כתבות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה