גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכבי ת"א, זה מה שהצלחתם לעשות עם 100 מיליון שקל?

פרשת הסמים של סוני ווימס היא רק אנקדוטה. מכבי ת"א בכדורסל נמצאת בשפל ניהולי וספורטיבי: התקשורת פחות מתעניינת - בגלל סכסוך עסקי הקבוצה נדחקה לערוץ בתשלום - והיא איבדה את מוקדי הכוח שלה ■ הבעלים אולי מתגאים ב"השקעה" בתקציב שיא, אבל בזכות השיטה החדשה של היורוליג, שמבטיחה ששום דבר לא ישתנה, במקרה הגרוע הם רק יצטרכו להשלים כמה שקלים מהכיס הפרטי

1. בימים הטובים של מכבי ת"א כדורסל, כשהתקשורת הייתה מגויסת ופעלה בשירות המועדון, פרשת החומרים האסורים של סוני ווימס הייתה מתגלה בדיעבד אחרי כמה חודשים או שנים. כמו ה"שפעת" של אולסי פרי בזמנו.

אבל זמנים השתנו. גם המנהלים במכבי יודעים שזמנים השתנו. ומן הסתם ידעו מהרגע הראשון שגם הציבור יעשה את המתמטיקה הפשוטה: כשיש לך שחקן יקר מאוד (1.5 מיליון דולר בעונה), בעייתי מאוד, שהקהל לא רוצה, שלא מנצח לך משחקים, שמפרק לך את הקבוצה מתוך חדר ההלבשה, ודווקא הוא נבחר לבדיקת סמים "אקראית" שלא אחרי משחק אלא באימון - מישהו יחשוד שאתה מנסה לצמצם נזקים ועלויות.

להנהלת מכבי כבר תקופה ארוכה אין תקשורת שהולכת איתה יד ביד ומנהלת עבורה את סדר היום כפי שהיא רוצה. כמו פעם. יותר מזה - התפרקות הנכסים התקשורתיים מגיעה במקביל להתפרקות הכוח שלה במוקדי השליטה שהיו כל כך חשובים לה ונתנו לה את היתרון הלא מחיק, ובמינהלת הליגה בכדורסל החלטות מתקבלות היום, אלוהים ישמור, על פי רוב ולא על פי מה שטוב למכבי. ההחלטות נגד כמות הזרים, החלטות על שיטת המשחקים, החלטות על האולם שמארח את הפיינל-פור.

לא תהיה זו הפתעה אם מתישהו במהרה בימינו ייפול גם המעוז האחרון, אותם חוקי מיסוי שהושגו בזכות הזרועות הארוכות של אנשי מכבי ושמעון מזרחי, שהגיעו עד לרשויות המס ובזכות הקשרים הנפלאים עם איתן רוב קבעו מס מקסימלי של 25% לשחקנים זרים. כשזה יקרה, וזה יקרה, ההיסטוריה תזדכה על המיתוס "הקבוצה של המדינה".

2. לאן הגיעה מכבי ת"א? פרשת החומרים האסורים של ווימס היא לא הסיפור. היא אנקדוטה. העונש הגדול ביותר על תהליך המסחור שעברה הקבוצה הוא חוסר העניין שסובב אותה. האינצ'ים המדווחים על הקבוצה בעיתון הולכים ונעלמים. הפסד של מכבי הוא כבר לא רעידת אדמה. ניצחונות והצלחות גדולות כמעט אין, אז גם מהכיוון השני אין סיבה לחגיגה תקשורתית.

מי שיעקוב אחרי ההפסדים האחרונים של הקבוצה יראה שהם נדחקים הרחק בין הכותרות באותו ערב. הקבוצה כבר לא משודרת בערוץ ברודקאסט, אפילו נדחקה לערוץ בתשלום. ובשל השיטה החדשה של היורוליג היא אפילו כבר לא משחקת בימי חמישי הקבועים - "הימים של מכבי".

לקבוצות באירופה זה לא מאוד שינה, המעבר לאמצע השבוע, אבל מכבי נשענה מסורתית על ימי חמישי. היא נודדת לימי שלישי, לימי שישי. פתאום היא משחקת פעמיים בשבוע, איך אפשר לבנות תקשורתית את המתח המסורתי שנבנה בעבר כל השבוע בדקדקנות (יום שלישי: דיווח מהאימון המסכם בארץ; יום רביעי: הקבוצה ממריאה למשחק במדריד/אתונה/בלגרד; יום חמישי: הערב - המשחק הגורלי!; יום שישי: חצי עיתון על המשחק).

הסכסוך בין חברת RGE לבין yes הביא בשבועות האחרונים לחוסר ידיעה לגבי המקום אליו נדדה הקבוצה - ערוץ 58? (יש לי בכלל ערוץ 58? זה ערוץ בתשלום? אה, אבל פתחו אותו בחינם למשחק? טוב, לא ידעתי). מי מראשי המועדון בעבר היה יכול לחשוב על אפשרות של נדידה לערוץ בתשלום. מעניין כמה צופים פוטנציאליים איבדה הקבוצה בשבועות האחרונים רק בגלל הסכסוך העסקי הזה.

3. מכבי מעמידה השנה את התקציב הגדול בתולדותיה - כ-100 מיליון שקל. כמובן שבתחילת העונה היה מי מראשי הקבוצה שדאג להוציא את המספר הזה החוצה, כאילו להראות לאוהדים את המאמצים ואת המחויבות של ההנהלה. אבל רגע - אל תקנו את זה. הכניסה לשיטה החדשה של היורוליג, שנולדה בגלל המאבקים בין פיב"א ליורוליג, מבטיחה גם ככה לקבוצות, החל מהעונה, הרבה יותר כסף. מכבי, שמייצרת כסף מהכנסות טבעיות (כרטיסים ומנויים, ספונסרים, תאי צפייה, זכויות שידור) ובונה תקציב מאוזן פחות או יותר, קיבלה עוד מקור הכנסה משמעותי מאוד מהיורוליג. רוצים להראות שבאמת השקעתם - תפרסמו כמה כסף שמתם מהכיס.

אין להניח שהבעלים של מכבי שינו משהו בהתנהלות האישית שלהם. חלקם גם ככה מסונדלים בגלל צרות עסקיות בגזרות אחרות. וגם אם בכל שנה הם חוזרים ומדברים על כך ש"הכנסנו יד לכיס", על כמה כסף מדובר במונחים של ספורט? גם אם השקעתם 2 מיליון דולר כדי לסגור בור תקציבי, כשזה מתחלק על חמישה בעלים - 400 אלף דולר לבעלים, במונחים של ספורט מקצועני, זה בדיחה. אפס. יעקב שחר כבר הגיע במכבי חיפה בעונות מסוימות ליותר מ-30 מיליון שקל מכיסו. שלא לדבר על מיטש גולדהאר ששם 50 מיליון שקל בעונה. לא ראיתי את גולדהאר מתבטא על זה ש"הכנסתי יד לכיס כשצריך". אפילו אורי אלון בהפועל ירושלים שם מהכיס הפרטי שלו יותר מכל הבעלים של מכבי יחד.

אתם יודעים מה, "השקעתם" 100 מיליון שקל תקציב. אבל זו המרקחה שיצאה בסוף מ-100 מיליון שקל? הכאוס בתוך המערכת, שמתחיל מחמישה בעלים שונים שלכל אחד אחוזי בעלות שונים (דייויד פדרמן, שי רקנאטי, ריצ'רד דייץ', בן אשכנזי, שמעון מזרחי), וכולם בעלי יכולות כלכליות שונות ושוני משמעותי בהבנת ההיסטוריה של המועדון (מה המשמעות ההיסטורית של המועדון עבור דייץ' ואשכנזי האמריקאים, לעומת המשמעות שלה למזרחי ופדרמן?).

האם אפשר היה לעשות טוב יותר עם 100 מיליון שקל? ברור שכן. התוצאות הן רעות כרגע. ובכל מקרה הכסף אינו חזות הכל. מכבי בעונות הטובות ביותר שלה רשמה הצלחות עם תקציבים נמוכים בהרבה, כי המערכת הספורטיבית, שלצד המערכת השיווקית, עבדה טוב יותר. כרגע נראה כי נותרה מעטפת שיווקית בלבד. קופסה ריקה.

4. בעיות ספורטיביות? נעזוב לרגע את עניין בחירת השחקנים, מי מתאים ומי לא וכו'. השנים הטובות ביותר של מכבי בעשור וחצי האחרונים היו כשאימנו אותה מאמני-על כפיני גרשון (בגרסה הרעבה שלו לכדורסל, לא השבעה והשחצנית) ודייויד בלאט. מי זכה לעמוד על הקווים בשנה וחצי האחרונות? גיא גודס, אבי אבן, ז'אן טבק, ארז אדלשטיין, רמי הדר, ליאור ליובין ועכשיו בגאצקיס. שבעה מאמנים בפחות מעונה וחצי. מילא תחנת רכבת. אלו בטח לא מהמאמנים מהטובים ביבשת. כנראה גם לא מובילים את מאמני הדרג השני. הם מאמנים שאמורים להיות ניתנים לשליטה וכנועים להנהלה (להוציא אולי את אדלשטיין - שלא היה מספיק כנוע וב"רוח המערכת" ונזרק אחרי שלושה משחקי יורוליג).

אתה לא משקיע במנוע פרארי 100 מיליון שקל ובסוף שם על הרכב נהג בינוני מינוס. זה פשוט לא יעבוד. במכבי מעולם לא הצליחו לשחרר את הגישה ולשלם כסף גדול למאמנים. מצד שני, אין בעיה לזרוק סכומי עתק על שחקנים. היתרון היחיד בנהג סוג ב' - הוא זול. לא עולה הרבה לפטר אותו.

5. מיעוט של ישראלים, יותר מדי זרים. זו סיסמה מקושקשת. הקבוצה הטובה ביותר של מכבי הייתה זו שבה שיחקו בחמישייה פארקר, וויצ'יץ', שאראס ובאסטון. לא חבר'ה שצנחו במתלה. אובדן הזהות מתקשר לתחנת הרכבת - 53 שחקנים עברו במכבי ב-4 העונות וחצי האחרונות. למי תתחברו שם?

6. זלזול בקהל. מכבי ת"א מתנהגת כמו עסק, שזה בסדר. אבל קבוצת כדורסל היא לא עסק רגיל. מכבי מקיימת יחסים מתוחים עם הקהל כבר לא מעט שנים. הפרט החשוב ביותר הוא כמובן מחירי הכרטיסים. המעבר לשיטת היורוליג החדשה, שבה לקבוצה יש 30 משחקים לפחות, מבטיח לקבוצה עוד משחקי בית. ככה יכלה מכבי להעלות את מחירי המנויים, אפילו אחרי העונה הנוראית של אשתקד. במכבי מוכרים היום מנוי במחירים שמגיעים ל-11,200 שקל לעונה.

העונה כבר מאוד קל להשיג כרטיסים למשחקי הקבוצה - גם בגלל מצבה על המגרש. אבל המועדון לא מראה שיש לו איזושהי מחויבות לאוהדים. מי שייכנס לאתר של הקבוצה או יתקשר לרכוש כרטיס למשחק הבא ביורוליג ביד אליהו נגד באסקוניה, יידרש לשלם עבור הכרטיס הכי זול בתקרת האולם 200 שקל, והמחירים יטפסו עד 1,500 שקל על הפרקט. למה? ככה. כי מכבי זה מותג.

ריאל מדריד שמדורגת בפסגת היורוליג, קבוצה קצת יותר אטרקטיבית כרגע ממכבי ת"א - מוכרת כרטיסים למשחק הבית הקרוב שלה ביורוליג ב-15 אירו (60 שקל). כרטיסי וי.אי.פי נמכרים ב-420 שקל. למה ב-NBA, שגם שם זה עסק לכל דבר, כל קבוצה מחויבת למכור מספר מסוים של כרטיסים ב-10 דולר?

זהו בדיוק חוסר התקשורת בין המערכת השיווקית של המועדון לבין המערכת הספורטיבית. יש תקציב ויעדים שצריך לעמוד בהם. הקהל הוא רק כלי לעמידה ביעדי התקציב. יום יבוא ואף אחד לא יקנה את הבלוף הזה.

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"