גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליגה בהמראה: מה הוביל להתפוצצות הכלכלית של ה-NBA?

רווח תפעולי של 938 מיליון דולר, הכנסות של 5.87 מיליארד דולר והסכמים יציבים וארוכי-טווח ■ מה הוביל להתפוצצות הכלכלית של ליגת הכדורסל הטובה בעולם?

סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס
סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס

החוזה הנוכחי של סטפן קרי בגולדן סטייט עומד על 44 מיליון דולר ל-4 שנים. החוזה שיחתום עליו בקיץ הקרוב יעמוד על 207 מיליון דולר ל-5 שנים - הגדול אי פעם ב-NBA. הוא יתחיל את העונה הבאה בשכר סולידי של 36 מיליון דולר, שיטפס בכל שנה עד ל-47 מיליון דולר בעונת 2021/22.

לברון ג'יימס שמרוויח השנה 30 מיליון דולר בקליבלנד קאבלירס יחתום על חוזה חדש שיבטיח לו החל מהעונה הבאה 36 מיליון דולר, והסכום יגדל בכל שנה שתעבור - למרות שבגיל 37, השנה שבה יסתיים החוזה, לברון לא יהיה השחקן שהיה בגיל 28.

אם עד היום היה נדיר לראות שחקנים ב-NBA שמרוויחים מעל 25 מיליון דולר לעונה, החל מהקיץ הקרוב יסתובבו לא מעט כאלו שיסתכלו כלפי מטה על משכורות של 30 מיליון דולר.

ואם נסכם בכמה מלים: שווה מאוד להיות שחקן NBA בתקופה הנוכחית, אולי יותר מבכל ליגה אחרת בעולם.

הליגה עוברת מהפכה כלכלית עצומה. זה עניין שקשה להבין אותו כשמדובר בליגה המקצוענית השלישית בלבד בפופולריות שלה בארה"ב (אחרי ליגת הפוטבול והבייסבול). כל מי שייכלל בין 450 השחקנים שיפתחו את עונת הכדורסל הבאה ייהנה משדרוג כלכלי חסר תקדים במונחים של ספורט מקצועני.

השחקנים האלו לא נהיו טובים יותר בין לילה, כמובן - הם פשוט חלק ממערכת חוקים עם בסיס מאוד פשוט: ככל שהליגה מרוויחה יותר כסף, כך עולה חלקם של השחקנים ביחס ישר.

להבדיל מליגות כדורגל אירופיות, כאן נעדר כמעט לחלוטין אלמנט המו"מ. הכל מרוכז בטבלאות ברורות: למשל, שחקן בעל ותק של 7-9 שנים בליגה יכול ליהנות משכר מקסימום מוכתב שיתחיל בסביבות 30 מיליון דולר, ולא יעזור לו שום סוכן כדי להשיג יותר. היית טוב העונה? יופי, השדרוג המקסימלי שאתה זכאי לו בעונה הבאה ובכל עונה שלאחר מכן - בהנחה שנשארת בקבוצה שלך ולא עברת לקבוצה אחרת - הוא 7.5%.

גם לכיוון השני זה עובד: אם קבוצה החליטה להחתים שחקן ותיק, נאמר 13 שנים בליגה, גם אם הוא כבר לא מסוגל לרוץ - היא חייבת לשלם לו לפחות 2.7 מיליון דולר, הסכום המדויק אותו מגדיר ההסכם הקיבוצי שנחתם בין הליגה לשחקנים.

עד שנת 2011 נלחמו הליגה והבעלים בירי מרגמות דו-צדדי. על כסף, על ימי מנוחה, על לבוש (מתי שחקן מחויב ללבוש חליפה? למה אסור קפוצ'ון על הראש?). ההסכם הקיבוצי שפג באותה שנה יצר מחלוקת שהביאה לקרע ששינה סדרי עולם. עד אז הייתה ידם של השחקנים על העליונה. הם הרוויחו 57% מכלל ההכנסות בעוד הבעלים הסתפקו ב-43%. החלוקה הזאת יצרה מצב אבסורדי, לדעת הבעלים: בעוד שהשחקנים חוגגים, מחצית מהקבוצות הפסידו כסף, ולהיות בעלים של קבוצת NBA לא היה עסק מדהים.

בתום מאבק עיקש שהביא לשביתה שחיסלה כמעט את כל עונת 2011/12, נחתם הסכם קיבוצי חדש ובו הצליחו הבעלים לכופף את השחקנים - בהסכם נקבע כי חלקם של הבעלים בעוגה יעלה ל-50% וחלקם של השחקים ירד ל-50%. הבעלים התחילו להרוויח כסף גדול.

ב-2014 קיבלו השחקנים את כרטיס המזל שלהם. במסגרת חידוש הסכמי זכויות השידור חתמה הליגה על חוזה היסטורי בסכום כולל של 24 מיליארד דולר ל-9 שנים עם Turner Sport ו-ESPN. במקום 930 מיליון דולר לעונה עד אז, מקבלות הקבוצות מזכויות שידור בלבד (עוד לפני הכנסות מכרטיסים, ספונסרים, מכירת מרצנ'דייז) 2.6 מיליארד דולר בעונה.

מאחר שההסכם הקיבוצי נשען על חלוקת ההכנסות בין הבעלים לשחקנים - העוגה הכללית התנפחה, וחלקם של השחקנים (וגם של הבעלים) המריא. בעונה הבאה תעמוד תקרת השכר לקבוצה על 102 מיליון דולר. מאחר שתקרת השכר משקפת את השכר שכל קבוצה משלמת לשחקנים שלה (בעלים לא יכול להחליט על "עונה פיננסית" - הוא מחויב לשלם לפחות 90% מסך תקרת השכר לשחקנים), הרי שהסכם הטלוויזיה גרם לכך ששחקני ה-NBA ייהנו בתוך ארבע שנים מעלייה של 74% בשכר. וזה לא ייגמר שם.

בעונה הנוכחית 8 שחקנים מרוויחים מעל 25 מיליון דולר, בעונה הבאה אנחנו צפויים לראות מעל 20 שחקנים כאלו. כל שחקן חמישי בליגה מרוויח כבר היום שכר של 10 מיליון דולר ומעלה. אם ניקח בחשבון שקריירה ממוצעת של שחקן NBA אורכת 4.8 שנים, שחקנים עם שכר ממוצע שישרדו בליגה את תקופת הזמן הממוצעת - יילכו הביתה עם סכום ממוצע של כ-30 מיליון דולר. החוזים הבאים של השחקנים הגדולים, החל מעוד שנתיים, יהיה חוזים של 250 מיליון דולר ל-5 עונות.

בשנות ה-2000, בעלים התחילו למכור קבוצות כמו זבל בגלל הפסדים תפעוליים ובגלל ההתכתשויות עם השחקנים (4 שביתות בליגה בין 1995 ל-2011), ובסך הכל 18 קבוצות החליפו ידיים מאז שנת 2000. אבל בשנתיים האחרונות יש שקט, מאז הסכמי הטלוויזיה החדשים נכנסו, שווי הקבוצות נסק ואף קבוצה לא נמצאת על המדף.

לפי "פורבס", בעונה האחרונה הרווח התפעולי של 30 הקבוצות בליגה הסתכם ב-938 מיליון דולר. ההצלחה על המגרש היא לא מדד - שתיים מהקבוצות הכי שבורות בליגה בשנים האחרונות, ניו יורק ניקס ולוס אנג'לס לייקרס, מובילות את רשימת המרוויחות עם 141.2 מיליון דולר (ניקס) ו-119.2 מיליון דולר (הלייקרס). הכסף, ביחד עם השיטה הסוציאלית שנועדה לתמוך בקבוצות מהשווקים הקטנים, הביא קבוצות קטנות-בינוניות לרווח תפעולי של 30-40 מיליון דולר לעונה לקבוצה.

רק 3 קבוצות סיימו את העונה במינוס, מעל כולן האלופה קליבלנד קאבלירס עם 40.2 מיליון דולר - נתון שנובע מרצון של הקאבס ללכת בכל הכוח על אליפות, גם במחיר של תשלום קנס עצום ("מס לוקסוס") בגין מעבר של תקרת השכר. בסך הכל שילמו הקאבס סכום של 54 מיליון דולר בגין חריגה מהתקרה.

אין לדאוג כמובן - הכסף הזה לא הולך לשום מקום: על-פי המודל הכלכלי של הליגה, מתוך 120 מיליון דולר תשלומי "מס לוקסוס" ששילמו 7 הקבוצות שחצו את התקרה בעונה האחרונה, 50% מהסכום (60 מיליון דולר) מחולק בין 23 הקבוצות שלא חרגו מהתקרה, והנה עוד 2.5 מיליון דולר הכנסה לכל קבוצה.

ההכנסה הכוללת של הקבוצות, לפי "פורבס" הסתכמה בשנה החולפת ב-5.87 מיליארד דולר - עלייה של 28% בתוך 3 שנים. שיעור הרווח התפעולי מההכנסה הגיע לרמה הגבוה אי פעם - 16%, שני רק לליגת הפוטבול שבה שיעור הרווח הממוצע עומד על 20%.

למי זה טוב? לשחקנים, כבר אמרנו. הם ימשיכו ליהנות מהסכם הקיבוצי שמבטיח להם עד שנת 2023 שכר של בין 49%-51%. הם חסינים מכל נפילה: הסכמי הטלוויזיה מובטחים עד שנת 2023, וההיסטוריה האחרונה מראה שכל חוזה בספורט המקצועני בארה"ב בזכויות שידור תמיד היה גבוה מזה שלפניו.

וזה טוב בעיקר לבעלים. שווי הקבוצות עלה בשנים האחרונות לממדים דמיוניים. שווי ממוצע של קבוצת NBA עומד היום על 1.35 מיליארד דולר. משפחת דולן שרכשה את הניקס בפרוטות ב-1997 כחלק מעסקת הרכישה של תאגיד ויאקום, מחזיקה היום בנכס ספורטיבי בשווי של 3.3 מיליארד דולר - ללא דולר אחד חוב על הקבוצה (!).

מיקי אריסון, אחיה של שרי אריסון, שקנה את מיאמי היט ב-1988 עבור 33 מיליון דולר, מחזיק היום בצעצוע ששווה 1.35 מיליארד דולר שמייצר לו רווח תפעולי ממוצע של 20.8 מיליון דולר בכל עונה. ג'רי ריינסדורף, שרכש את שיקגו בולס ב-1985 ב-13 מיליון דולר, ולא הצליח אחרי עידן מייקל ג'ורדן להתקרב להצלחה הספורטיבית העצומה, ממשיך ליהנות לא פחות מעידן השפע - הקבוצה שווה 2.5 מיליארד דולר וייצרה בעשור האחרון רווח תפעולי כולל של 536 מיליון דולר.

אדם סילבר, הקומישינר של ה-NBA, אמר שהעתיד של הליגה נראה ורוד. הדרך הטובה ביותר לבחון את ההצהרה הזאת היא נטישת עמדות הירי המוחלטת של שני הצדדים - לפני כחודשיים החליטו הבעלים והשחקנים שלא להשתמש באופציית היציאה (opt out) מההסכם הקיבוצי הנוכחי.

הסכם חדש נחתם עד שנת 2022 - מה שאומר שלא תהיה שביתה בליגה במשך 13 שנים ברציפות - הרצף הארוך ביותר בעידן המקצועני הנוכחי ללא השבתה. כששחקנים יודעים שהם יכולים לחתום על חוזה של 210 או 250 מיליון דולר - מה אכפת להם שגם הבעלים גוזרים קופון.

השנים הגדולות

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו