גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בטבע: "ארבעת החודשים הקרובים - הכי מעניינים בחברה"

מנהל החטיבה האינובטיבית בטבע: "אנחנו מתנהגים כסטארט-אפ במימון שלנו ומחפשים שותפים שייקחו על עצמם חלק מהמימון של המוצרים האינובטיביים"

ארבעת החודשים הקרובים יהיו הכי מעניינים בהיסטוריה של טבע   כחברה אינובטיבית - יותר מכל 100 ומעלה שנות ההיסטוריה שלה" - כך אמר בשבוע שעבר ד"ר מייקל היידן, מנהל החטיבה האינובטיבית בטבע, במפגש הוועדה המדעית המייעצת שערכה סנארה, החממה המשותפת לטבע ולחברת המכשור הרפואי פיליפס. המפגש נערך במשרדי סנארה ברעננה.

היידן התכוון בדבריו לסדרה של תוצאות ניסויים ואישורים הצפויה בחודשים הקרובים (ראה טבלה). "אנחנו לא צופים שהכל יילך חלק", הוסיף, "אבל מצפים להתקדמויות שימצבו אותנו במטפלים בתחום המוח, שהחולים בו במידה רבה נותרו מאחור, ללא פתרון. רובנו שנמצאים כאן נחיה עד גיל 85, אבל לא כולנו נדע שזה קרה".

היידן ציין כי התרבות הישראלית גורמת לטבע לחשוב כמו סטארט-אפ, במיוחד בתחום האינובטיבי: "טבע היא כמו סטארט-אפ ענקי. בעבר הייתי אומר אפילו שהיא כמו סטארט-אפ ענקי עם משאבים אדירים. כיום אני מסתפק ב'סטארט-אפ ענקי'. אנחנו אפילו מתנהגים קצת כמו סטארט-אפ בניהול המימון שלנו, ומחפשים שותפים שייקחו על עצמם חלק מהמימון או חלק מהפיתוח. יש לנו 140 שותפויות, כולל מיזם NNE, שבו אנחנו משתפים פעולה עם האקדמיה הישראלית בתחום המוח, כי משם הגיעו התרופות המובילות שלנו.

"דוגמה אחרת היא השותפויות שלנו בהעברת תרופות מעבר למחסום הדם-מוח. לטבע אין מומחיות ייחודית בתחום הזה, ואנחנו פתוחים לשיתופי פעולה. כחברה גנרית בבסיס, אין לנו שום אשליות שרק אצלנו קיימת החדשנות הטובה ביותר. אין לנו הטיית 'not Invented Here'. לעומת זאת, כחברה גנרית אנחנו אולי קצת חוששים מסיכון, בעוד חברות אינובטיביות מבינות את הצורך בסיכון. בשנים האחרונות טבע מתפתחת ומסוגלת לקבל יותר סיכון".

בפאנל השתתף גם יאן קימפן, הסמנכ"ל המדעי של חברת פיליפס, שעוברת בשנים האחרונות רה-ארגון משמעותי, אשר ימקד אותה בראש ובראשונה בתחום הבריאות, עם דגש על עיבוד מידע וניטור ורפואה ביתית. "אנו חברה ותיקה, ושינוי כה משמעותי של המיקוד הארגוני הוא מפחיד, אבל אנחנו חייבים לעשות את זה", אמר קימפן.

"חולים כותבים ל-FDA"

קובי ריכטר, מייסדה של חברת הסטנטים מדינול, שהשתתף בפאנל מתוקף תפקידו בוועדה המייעצת של חממת סנארה, סיפר על שני סטארט-אפים מתוך כחמישה שהקים סביב מדינול - האחד מפתח שיטה חדשה להחלפת מסתם הלב האאורטלי באמצעות קטטר, והשני מייצר חיישן להשתלה לניטור, שחש, לדבריו, "כל פרמטר פיזיולוגי שאפשר לחשוב עליו בתוך הגוף". ריכטר התגאה כי "בשני המקרים היזמים צמחו בחברות שהוקמו על ידי יוצאי מדינול".

לדבריו, הגישה הנכונה לחברה ישראלית היא להגיע לשלב הפיתוח, ואפילו לחדש מבחינת אופן הייצור ("אצלנו במדינול שיטת הייצור חשובה יותר מהפטנט על המוצר"), אבל הישראלים פחות מתאימים לשיווק. "לישראלים קשה בשיווק. אנחנו לא מסוגלים להפנים שהלקוח לפעמים צודק, שלא לדבר על תמיד צודק", אמר.

ריכטר התייחס לדברי היידן ואמר: "כל הבעיות אצלכם בתחום המוח נבעו מכך שאנו, עם מוצרי הלב שלנו, הארכנו את החיים באופן מלאכותי. אצל רוב החיות תוחלת החיים היא פי 3.5 מגיל הבשלות המינית. עבורנו, בני האדם, זה היה מביא אותנו לגיל 50 בערך. כל השאר זה בונוס".

אסף ברנע, מנכ"ל חממת סנארה, שהנחה את הפאנל, שאל את המשתתפים על השפעות הממשל החדש בארה"ב על תעשיית התרופות. קימפן מפיליפס השיב: "אני לא מאמין שאפשר בשלב זה לקחת את ביטוח הבריאות, שכבר ניתן לאזרחים. אינני מביע בכך דעה פוליטית, אנחנו חברה מסחרית, ואין לנו דעה כזו. ואולם, לכולם, לכל קצוות המפה הפוליטית, ברור שמערכת הבריאות הנוכחית אינה בת קיימא, ומשהו צריך להשתנות".

לדברי ריכטר, "למשוואת עלות-תועלת יש שני צדדים. כלכלת בריאות מתמקדת מדי בתחום העלויות, ולא מבינה שאנשים מוכנים לשלם עבור בריאות בערך כל מה שיש להם". היידן הוסיף: "אנחנו כן מודדים ערכי תועלת בריאותית - למשל, בפיתוח התרופות למיגרנה. בעבר לא היו לנו, אבל כיום יש לנו מדדי איכות חיים בכל ניסוי. לפעמים אין שינוי במדד רפואי, אבל יש שיפור משמעותי באיכות חיים של המטופל ושל משפחתו, וחשוב למדוד את זה. אנחנו כיום מביאים את החולים לתהליך בשלב הרבה יותר מוקדם, כדי שיעידו מה הם מצפים מהתרופה. לא רק אנחנו מכניסים את החולים לתהליך מוקדם יותר. החולים כותבים מכתבים ל-FDA, והם מקשיבים לזה".

ברנע שאל מהי "טכנולוגיית החלום" של משתתפי הפאנל בתחום הרפואה הדיגיטלית. קימפן השיב: "מדידה תמידית של ערכי הבריאות של המטופל, ורישומה ברשומה אחת אינטגרטיבית, בלי שמישהו יצטרך להקדיש לכך מחשבה". לדברי היידן, "טכנולוגיית חלום" היא "מכשיר למדידה של השפעה אישית רצויה של תרופות בניסויים קליניים ובזמן אמת. מה רמת התרופה שבאמת הגיעה לדם? לאן הגיעה? כמה מהר התפרקה? זה היה יכול להקל עלינו מאוד את החיים בפיתוח תרופות". ואילו ריכטר השיב: "תרופות מבוססות גנום, ומערכות הגנה מפני התקפות סייבר על מכשירים רפואיים".

9 חברות נבחרו לחממה

אסף ברנע, מנכ"ל חממת סנארה ונצ'רס, המשותפת לטבע ופיליפס, סיפר על פעילות החממה. "אנחנו עוסקים בתחומים הדמיה, הולכת תרופות, מכשור רפואי זעיר פולשני, שמירה על רצף טיפול בין בית החולים לקהילה, אבחון וניטור, ובכל מה שקשור בבריאות דיגיטלית. בשנה האחרונה בחנו 750 פרויקטים פוטנציאליים, בעיקר מישראל, אבל לא רק - ובחרנו תשעה מהם להיות חברות בחממה. אנחנו משקיעים בהם לעתים קרובות מעבר למה שיש להשקיע בחברת חממה, על פי כללי המדען הראשי (כ-600 אלף דולר), עד מיליון דולר ויותר.

"9 החברות שבחרנו הן MeWay - משאף אינהלציה, שמוריד את הזמן הדרוש לשאיפה לשם טיפול אפקטיבי מ-10-12 דקות לכ-2 דקות; Myhomedoc, העוסקת ברפואה מרחוק דרך הטלפון הסלולרי; BReathme - אפליקציה ל-COPD ואסתמה; Spircare, המחליפה את התא בבית החולים המשמש לבדיקות תפוקת ריאות, במכשיר הניתן לשימוש גם בחדר הרופא או בבית; Purecare - מים עם אוזון לטיפול בעיות חניכיים בבית; Lensfree - המורידה את הקרינה של מכשירי CT ב-50% (יכולת משמעותית לחברת פיליפס, שחלק נכבד מפעילותה הוא חטיבת ה-CT שלה); Lifegraph - ניטור לצורך מניעת מיגרנות (המשתלב היטב בתרופה נגד מיגרנה, שטבע מקווה להשיק בקרוב) ו-Lidus - מכשיר לתפירה משופרת של כלי דם קטנים".

טבע

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר