גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על יהודים ועל רחמים

מה יעשה יועץ יהודי של דונלד טראמפ, כאשר הוא משתמט מגינוי חד-משמעי של נאצים?

ג'ראר קושנר / צילום: בלומברג
ג'ראר קושנר / צילום: בלומברג

החלוקה הפוליטית לשמאל ולימין בארה"ב אומנם התחילה להסתמן עוד בסוף המאה ה-19, אבל השתלטה על הדו-שיח הציבורי רק לפני 85 שנה.

השפל הגדול של שנות ה-30 העלה את פרנקלין רוזוולט לשלטון, והוא התחיל סדרה של רפורמות, שהעניקו תפקיד פעיל לממשלה בניהול הכלכלה. זה היה ההפך ממה שהאמינו הרפובליקאים, לפחות ב-20 השנה הקודמות - וזה מה שהפך את הדמוקרטים למפלגת מרכז-שמאל, או מה שאמריקאים קוראים "ליברלים". הרפובליקאים יכלו להיחשב ליברלים 25 שנה קודם, אבל התנגדותם לרפורמות של רוזוולט הקנתה להם את המעמד של "שמרנים".

הרוב הגדול של יהודי ארה"ב מצאו את עצמם בערך מאותו הזמן באגף השמאלי-ליברלי של הפוליטיקה. מחוץ לשחורים לא הייתה עוד קבוצה אתנית, גזעית או דתית ששמרה אמונים למפלגה הדמוקרטית במידה ששמרו היהודים.

כמו פוארטו-ריקאים

באוצר הקלישאות של הפוליטיקה האמריקאית שמור מקום של כבוד לאיפיון "היהודים חיים כמו אפיסקופלים, ומצביעים כמו פוארטו-ריקאים". לשון אחר, הם חיים כעשירים, ומצביעים כעניים.

ההסבר המקובל לפרדוקס הזה הוא שעניין טבעי הוא בשביל היהודים להתייצב לצד המקופחים. במהלך ההיסטוריה המודרנית, מאז הורשו לצאת מחומות הגטו ולהשתתף בפוליטיקה של ארצות מושבם, הרבה יותר יהודים, הרבה מאוד יותר, פנו אל מפלגות ליברליות ואל השמאל. כמובן, הימין נטה לאסור עליהם את הכניסה. אבל גם כשלא אסר, יהודים במערב נטו שמאלה.

מצב העניינים הזה תסכל עד ייאוש את המפלגה הרפובליקאית. אפילו נשיא פרו-ישראלי כרונלד רייגן לא הצליח להתרומם מעל משוכת 35% של הקולות היהודיים, אף כי חזר גם כאשר קיבל 60% מסך כל הקולות בבחירות של 1984.

ערכים יהודיים

אין זאת אומרת שיהודים יחידים לא עשו חיל בשורות הרפובליקאים, ולא בלטו בימין. בשנות ה-70 וה-80 הצטרפו אל המפלגה "השמרנים החדשים", רובם הגדול יהודים, ונהנו מהשפעה דיספרופורציונלית מ-1980 ואילך. העדפות ניציות במדיניות החוץ הן שהביאו אותם לשם, אבל בהדרגה הם אימצו השקפות שמרניות גם בענייני כלכלה וחברה.

האם ראוי שיהודים יתנגדו לסובסידיות לעניים? או לאפליה מתקנת לטובת שחורים באוניברסיטאות? או לשיווי זכויות ההומוסקסואלים? מבקר מוקדם אחד של השמרנים החדשים גינה אותם כ"יהודים ללא רחמים". הוא טען, שהניאו-קונסרבטיזם מנוגד ל"ערכים יהודיים".

שימוש הלשון הזה לא יפתיע אוזניים ישראליות. הוויכוח הפוליטי בישראל מאוכלס עד לזרא בציונים בלתי פוסקים לאותנטיות היהודית של המתווכחים. ימין ושמאל חולקים זה על נאמנותו של זה לשורשים היהודיים. אבל באמריקה התפתחה הסכמה רחבה, שעל היהודים לתמוך בזכויות אדם ובזכויות אזרח, בפלורליזם ובסובלנות, בדאגה לעניים ולחלשים.

הוא לא יגרום נחת לנאצים

חילוקי הדעת המרים של עידן דונלד טראמפ גולשים גם אל התחום היהודי. בסוף השבוע שעבר, יועצו הכלכלי הבכיר של הנשיא, גרי קון (איות שרירותי של Cohn, שהוא כמובן גרסה של "כהן"), אישר כי שקל להתפטר לאחר שטראמפ השתמט מגינוי חד-משמעי של מפגינים ניאו-נאציים. הם צעדו בסך בעיר שרלוטסוויל, לא הרחק מוושינגטון, וקראו בין השאר "היהודים לא יזיזו אותנו".

אבל קון החליט להישאר, כפי שהסביר ל"פייננשל טיימס": "כאמריקאי יהודי, אני לא ארשה לניאו-נאצים לגרום ליהודי הזה לעזוב את תפקידו". הוא הצליח להפוך את התחמקותו מנקיטת עמדה פומבית לאקט של גבורה ושל הקרבה. אפשר ששכרו יהיה מינוי לכהונת הנגיד של הבנק המרכזי. תקופת כהונתה של הנגידה הנוכחית, ג'נט ילן, יהודייה שמינה הנשיא אובמה, תסתיים בפברואר.

הבו לי את המוניכם

בתחילת אוגוסט, יועץ אחר של טראמפ שירבב את שמו למחלוקת ערכית. סטיבן מילר צעיר בהרבה מקון, ואין לו כל בסיס זולת נאמנותו הפוליטית לנשיא. הוא רכש את חיבתו של טראמפ בזכות חספוסו כלפי מבקרי הנשיא בתקשורת. מילר נשלח לתדרך את כתבי הבית הלבן על רפורמות שהנשיא רוצה להכניס בחוקי ההגירה. במרכזן עומדות הגבלות על כניסת מהגרים חוקיים.

אחד הכתבים הזכיר ליועץ היהודי את המלים החקוקות על פסל החירות בכניסה לנמל ניו-יורק. "הבו לי את המוניכם העייפים, האביונים, הצפופים", כתבה אמה לזרוס, המשוררת היהודייה (ממוצא ספרדי), בהצדעה בלתי נשכחת לשעריה הפתוחים של אמריקה בסוף המאה ה-19. בשערים ההם עברו 2 מיליון יהודים מזרח אירופיים לפני שהם נסגרו בסוף הרבע הראשון של המאה ה-20.

"השורות ההן נוספו לפסל הרבה יותר מאוחר", השיב מילר בחוסר אלגנטיות. הוא האשים אחר כך את הכתב ב"קוסמופוליטיות" מבלי להשגיח, או מבלי לדעת, שזה היה הכינוי שניתן ליהודים בשנות שלטונו האחרונות של סטאלין, כאשר הרודן שיכנע את עצמו שרופאים יהודיים זוממים להרעיל אותו.

האינך מתבייש?

יהודי אמריקה מצאו את עצמם בעבר בעמדות של אי הסכמה עם ממשלים, בין אם זה בענייני פנים ובין אם זה בענייני חוץ. אבל מעולם לא הוצגה במידה כזאת של חריפות השאלה אם יש מקום ליהודים בקבינט, או בחוג היועצים הקרובים של נשיא, שלשון הדיבור שלו וצורת מחשבתו מעמידות אותו הרחק מן ההסכמה הרחבה של יהודי אמריקה ב-100 השנה האחרונות.

ההיסטוריון של השואה, פרופ' שאול פרידלנדר, פירסם בשבוע שעבר ב"בוסטון גלוב" מכתב גלוי לג'ארד קושנר, יועצו הבכיר של הנשיא. תחת הכותרת, "האינך מתבייש, ג'ארד קושנר?", פרידלנדר קרא לחתנו היהודי של טראמפ להתנער מחמיו ולהתפטר מן הבית הלבן על רקע מאורעות שרלוטסוויל.

איננו יודעים אם קריאת פרידלנדר גונבה לאוזניו של מר קושנר. הוא היה עסוק אל נכון ברדיפת שלום במזרח התיכון.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר