גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במשך 5 שנים אנשים פחדו לקחת סיכון, עכשיו זה משתנה"

הכלכלן הראשי של חברת ביטוחי האשראי הגדולה בעולם יולר הרמס, המחזיקה במחצית מבססח, משוכנע שהכלכלה העולמית סוף-סוף משתפרת ומשנה כיוון, שאין חשש להתפרצות אינפלציונית, וש"הכול מתיישר לכיוון הנכון"

לודוויק סוברן וחגית ציטיאט לוין / צילום: תמר מצפי
לודוויק סוברן וחגית ציטיאט לוין / צילום: תמר מצפי

הכלכלה העולמית נמצאת בכיוון הנכון, ובזכות ההתפתחויות העולמיות בתחומי השכר, הדיגיטציה והרובוטיזציה - אין מה לחשוש מהתפרצות אינפלציונית בעתיד הנראה לעין. עם זאת, שוק המניות בארה"ב מתומחר ביתר, בוודאות, בעוד ששוק המניות בצרפת קצת בתמחור חסר, והגרמני קצת בתמחור יתר. את הדברים הללו ורבים נוספים אומר ל"גלובס" לודוויק סוברן, הכלכלן הראשי ביולר הרמס, חברת ביטוחי האשראי הגדולה בעולם, וראש המחקר המאקרו-כלכלי הגלובלי בחברה האם שלה - ענקית הביטוח הבינלאומית אליאנז. סוברן ביקר לאחרונה בארץ, לציון 60 שנה לבססח - חברת ביטוחי האשראי הישראלית שיולר הרמס מחזיקה במחצית ממניותיה, לצד קבוצת הראל.

לאורך השנים עבר סוברן בסקטור הציבורי בצרפת, בארגון המזון העולמי באו"ם - שם עסק בסיוע במזון במצבי משבר בעולם, ובבנק העולמי - שם ניהל בכמה מדינות באמריקה הלטינית. במסגרת תפקידים אלה ביקר במדינות רבות בעולם, בהן אפגניסטן, ונצואלה, דובאי, איראן, קוריאה הצפונית וכמובן - ישראל.

לדברי סוברן, "אנשים מדברים על שינוי מהותי בשוק החוב, ועל רמות החוב הענקיות, וזה אמנם חשוב מאוד. אבל לאחר שבמשך 5 שנים אנשים פחדו לקחת סיכון, והפסיקו להסתכל על מדינות אחרות, זה משתנה, ומה שחשוב זה שהכלכלה העולמית סוף-סוף משתפרת ומשנה כיוון.

"האינפלציה עולה בעדינות, וזה טוב, והצריכה וההשקעות במחזורים טובים יחסית כשגם המדיניות הפיסקאלית וגם המדיניות המוניטרית תומכות בכך עדיין - וזה אומר שהכל מתיישר לכיוון הנכון. בהתחשב בכל הדברים הטובים הללו, מוזר אפילו שהצמיחה אינה איתנה יותר. זה מעיד על עומק המשבר שהיה".

- מה דעתך על מפת הסיכונים בכלכלה העולמית, ועל מצבה של הצמיחה בעולם, כעשור לאחר המשבר הכלכלי הגדול?

"אנו חיים בתקופה טובה מבחינת הכלכלה. סוף-סוף אנו יוצאים מהחלק הרע והקשה לניהול של המשבר הכלכלי הקודם - החלק שהתבטא בשלב האי-צמיחה שהיה ב-5 השנים האחרונות. בשנים הללו לא הייתה צמיחה בגלל חוסר בתמריצים להשקעה, וגם בגלל צמיחה נמוכה בפריון, ועוד.

"המחירים לא זזו"

"הבעיה הייתה לא רק בהיקף הצמיחה, שהייתה מתחת ל-3% במשך שנים, אלא גם בכך שלא הייתה אינפלציה, ושהמחירים לא זזו - וזה אמר שאיש לא רצה להשקיע, כי לא היה בטוח שיקבל את ההחזר על השקעתו. אז נכון שהמשבר עצמו היה בעייתי, אבל הלימבו הזה היה למעשה המשבר הקשה ביותר.

"הכול בכלכלה העולמית נעצר. ממשלות פופוליסטיות בעולם נבחרו, חברות הפסיקו להשקיע ושבו למדינות שלהן, נוצר פרוטקציוניזם והקשר בין יבשות הורע. זה קרה כתוצאה מהמשבר של 2008, אבל בעיקר בגלל האי-צמיחה".

בהתייחס לאירופה, אומר סוברן, כי "שם היה קשה למדי, מספר החברות חדלות הפירעון נסק מעלה והתעסוקה פחתה, במיוחד תעסוקת צעירים. עתה, ב-2017, לראשונה זה שנים נשבור את תקרת הזכוכית, ונצמח ביותר מ-3%. יש יותר יציבות בליבת אירופה.

"האינפלציה לדעתי מתחילה לחזור, אך במידה מתונה, מכיוון שהמשכורות לא עולות, מה שמונע התפרצות שלה. למעשה, עולם השכר משתנה, ולא צומח כפי שצמח בעבר, וזה ישפיע על המחירים. כמו כן, הפריון ישתפר בעיקר כתוצאה מרובוטיזציה ולא מהעלאת שכר לעובדים - וגם זה יגרום לכך שהאינפלציה לא תנסוק. הוסף על כך הדיגיטציה מביאה השפעות מבניות נוספות של הפחתת מחירים. לכן, האינפלציה תתעורר מחדש באופן איטי".

- אז אנו לא לקראת משבר נוסף באותו סדר גודל.

"אנו עשור לאחר המשבר הגדול. ארה"ב צומחת, ונמצאת במצב טוב למרות טראמפ. אנשים ציפו שטראמפ יביא לאינפלציה ניכרת, וזה לא קרה. גם הפדרל רזרב עדיין נינוח ואטי בעדכוני הריבית. באירופה הבחירה של מקרון בצרפת תרמה ליציבות האיחוד - לאחר הברקזיט ועל רקע המצב באיטליה - כך שאם גרמניה וצרפת יתגברו על כמה הבדלי גישות, האיחוד במצב טוב.

"אפרופו אירופה, יש עתה חלון הזדמנויות אדיר לאיחוד האירופי ליצור תחום פיננסים 'ירוק' אחראי חברתית, שפועל לטובת הכלכלה האמיתית. אם מרקל ומקרון יסתדרו היטב, הם גם יגנו על אירופה, אך הם גם יקדמו סקטור פיננסים חדש וטוב מאירופה לעולם. אנשים רוצים סקטור פיננסים אחר - זה תחום שירותים טוב אך יש לחדשו".

- אז אירופה יצאה מהמשבר שלה?

"ב-2012 היה לחץ רב על אירופה, ועתה זה מאחורינו. עדיין יש לחץ באירופה ויש צורך בשוקי הון מאוחדים יותר שם, ולא בשווקים רבים מבודדים. כיום יש קניבליזם. לדעתי מקרון ומרקל צריכים למצוא דרך למנוע את הקניבליזם ההדדי באירופה, בבירות העסקיות. יש להיות גאים באירופה, ולפתור את בעיותיה במכה, ולא אחת אחת, ולדאוג לה שתגדל. ב-5 השנים האחרונות שיחקנו הגנה, ועתה על אירופה לעבור להתקפה".

- הזכרת את טראמפ. בחירתו נראית כחלק מהתחזקות של ממשלות פופוליסטיות ואנטי-גלובליות. האם זה מהווה איום על הכלכלה העולמית?

"הגל הראשון של הגלובליזציה הוריד מחירים, בגל השני הייצור זז ממקום למקום, וזה יצר השפעות כמו יצירת מעמד של מי שאיבדו את עבודתם ומאוימים ואינם רואים עתיד. איום על הכלכלה העולמית? מבחינתי האיום האמיתי הוא במזרח התיכון - איראן וסעודיה. המלחמה בטרור של דאע"ש מצליחה, אך עדיין אין יציבות במדינות רבות באזור, וזה סיבוך. אמריקה הלטינית אינה מהווה סיכון מיוחד.

"כמו כן, בארה"ב מה שמעניין הוא שאנו קרבים לסוף מסלול צמיחה שנמשך שבע שנים. כעת מדובר בצמיחה מתונה, שאינה מיתון, אך הצמיחה מאטה. לכן, מה שיכול לקרות הוא שבעוד ששאר העולם - אירופה, סין, ואפילו יפן - יציג צמיחה נאותה, ארה"ב לא תעשה מהלך גדול.

"מה שיעזור לארה"ב זה מדיניות פיסקאלית של הנשיא. הוא הבטיח תוכניות כאלה, אך לא עשה דבר עד כה. הוא הבטיח תוכניות אדירות בתשתיות ובמסים, ואנו מאוד רחוקים משם. השווקים הגיבו בעליות יתר בתחילה, מתוך אמונה שטראמפ יספק חלק מההבטחות, ונכון לעכשיו גם זה לא קרה. שוקי החוב כבר יישרו קו עם הצמיחה הנמוכה שתהיה, בעוד ששוקי המניות בארה"ב משקפים צמיחה גבוהה ביחס לצמיחה האמיתית שצפויה, והם עוד צריכים ליישר קו.

- מה לגבי דרום מזרח אסיה וקוריאה הצפונית?

"הצרכן הסיני אמנם רוכש יותר, וצורך הרבה מוצרים ושירותים מהעולם, ויפן וקוריאה הדרומית מחוברות לעולם, וגם הודו ענקית. לכל המדינות הללו אינטראקציות טובות עם העולם, אבל אין סיבה שזה תמיד יהיה כך".

"גם אסיה רוצה"

"ישנם הסקנדלים בקוריאה הדרומית, מה שקורה עם מנהיג הפיליפינים, או המתיחות הרבה סביב קוריאה הצפונית. סין ויפן מתגברות את הצבא שלהן ומתחמשות, ולמלזיה ולאינדונזיה בעיה אמיתית עם דאע"ש. אסיה טרם הפכה שחקן משמעותי בזירה העולמית. לכן, מה שקורה הוא שאסיה - שהייתה רק שחקן כלכלי - רוצה להיות שחקן משמעותי יותר בזירה העולמית, בעיקר מהזווית הביטחונית.

"מה זה אומר? עלינו להבין מה הם רוצים, ועלינו להבין כיצד הם ישתמשו בכלים החדשים שבידיהם כדי להשפיע על העולם. קוריאה הצפונית מבטאת את הקיצוניות של זה. זו מציאות חדשה, והמדינות הללו צעירות בהיבטים של שימוש בכוח. הן יהססו פחות להשתמש בכוח, ויהיו פזיזות יותר לעומת מה שנהוג בעולם המערבי, שמכיר טוב יותר את המחיר של מעבר מאיום לפעולה".

- ולסיום, יש בועות בעולם? שוקי המניות והאג"ח מתומחרים גבוה מדי?

"שוק המניות בארה"ב מתומחר ביתר, בוודאות. זה לא הגיוני מבחינת הנתונים הכלכליים. ואולם, אנו על ספו של רנסנס כלכלי-טכנולוגי, ולכן התמחור של השווקים מתבסס על כלכלה שאינה בהכרח נכונה. אני רוצה להאמין שהתחזיות שהבועה תתפוצץ ברעש רב שגויות. יהיה תיקון, אבל לא משמעותי.

"אני אופטימי, כי יש התפתחות אמיתית טכנולוגית, שתשנה את הכללים. כמו שהיה בעבר עם תחילת תעשיית הטלקום, למשל. עכשיו זה קורה בסקטור ההיי-טק. אני חושב שגם אם נראה כי קיים תמחור יתר בשווקים מסוימים, הרנסנס הכלכלי החדש מצדיק זאת. באירופה, שוק המניות בצרפת קצת בתמחור חסר, והגרמני קצת בתמחור יתר.

"כמו כן, הדולר חלש מדי, וזה לא מצב נורמלי. רואים את ההשפעה של טראמפ על הדולר ועל האמון של העולם בארה"ב, גם אם הוא אינו מטביע חותם על הכלכלה".

"בהכללה, ובזהירות - רמת הסיכון במשק הישראלי אינה נמוכה"

"הכלכלה משתפרת, אך יש השפעות מנוגדות, והסיכונים שקיימים לחברות גדולים - וגדלים ככל שהכלכלה העולמית הופכת גלובלית יותר. בהכללה, ובזהירות, רמת הסיכון במשק אינה נמוכה". כך אומרת בראיון ל"גלובס" חגית ציטיאט לוין, מנכ"לית בססח, שיושבת בצומת מרכזי בעולם היצרני בישראל.

חברת ביטוח האשראי בססח פועלת מאז 1957 ומציינת בימים אלה 60 שנה לקיומה. החברה מבטחת כיום עסקאות ביצוא ובשוק המקומי בהיקף שנתי של יותר מ-60 מיליארד שקל, ופעילה בתחום ערבויות לפרויקטים בארץ ובחו"ל. ציטיאט לוין מכהנת בתפקידה מאז אפריל 2016.

בססח נמצאת בבעלות שתי קבוצות ביטוח גדולות בהרבה: 50% ממניותיה בידי קבוצת הביטוח הראל, והיתרה (50%) בידי ענקית ביטוחי האשראי הבינלאומית יולר הרמס (EULER HERMES), שהנה מבטחת האשראי הגדולה בעולם, ושנמנית בעצמה עם קבוצת ביטוח גדולה ממנה, ומהגדולות בעולם: קבוצת הביטוח אליאנז (Allianz).

עתה, בראיון לציון יובל ה-60 לחברה, אומרת המנכ"לית ציטיאט לוין כי "זו בהחלט חגיגה עבורנו. החברה הופרטה ב-2001, ואז היא פוצלה - ביטוחים ארוכי-טווח באשרא, הממשלתית עדיין, ובססח, שנותנת כיסוי לטווח קצר ובינוני עד שבע שנים. הכשרה ביטוח רכשה את החברה מהמדינה, ולאחר מכן - ב-2006 - היא נרכשה על-ידי ביטוח חקלאי, הראל ויולר הרמס, והחל מ-2013 מדובר בחברה בבעלות הנוכחית".

יש תחרות גדולה

לדבריה, "הבעלים המשותפים בחברה מעניקים לנו יתרון שכל חברה ישראלית יכולה רק לחלום עליו. איזה? מצד אחד אנו חברה ישראלית, אך מצד שני אנו מתנהלים כחברה בינלאומית, עם מוקדי חיתום רבים בעולם, וכיסוי ב-140 מדינות, הודות ליולר הרמס".

- יש לך שתי מתחרות - כלל ביטוחי אשראי עם אטרדיוס (20%), וקופאס, שנכנסה לתחום בשנים האחרונות. איך התחרות מולן?

"אנו חברה ישראלית שמקבלת את החלטותיה בישראל עם מידע ותמיכה בינלאומיים. אנו יושבים על מערכות של יולר הרמס, ואילו חברה זרה שיושבת פה - החלטותיה מתקבלות מחוץ לישראל, איפשהו בעולם. כלל אשראי היא חברה ישראלית, שאיני יודעת להעריך את יתרונות הקשר שלה עם אטרדיוס. יש תחרות גדולה בינינו לבין שתי החברות האחרות בישראל, והיא מחד מאתגרת, אך מאידך היא גם מסייעת, בכך שהיא מגדילה את השוק ומגדילה את המודעות למוצר".

- את חברת מונוליין - הפועלת בתחום אחד, ולא בשלל תחומי ביטוח, עם יכולת צמיחה מוגבלת בשל כך. מהיכן תבוא הצמיחה?

"ביצענו מהלך בשנה החולפת, שבמסגרתו ערכנו שינוי מיתוגי ושינוי ארגוני, וגם הרחבנו את סל המוצרים. הגדלנו את הכיסויים לטווח בינוני, בארץ ובחו"ל, לצד שיתופי פעולה עם המערכת הבנקאית בתחום הפקטורינג. נטפל לא רק בחברות גדולות, עם מחזור של 100 מיליון שקל ומעלה, כי אם גם בחברות קטנות עם מחזור של 10 מיליון שקל. גם הרחבנו את תחום הערבויות, ובסיטואציה הזו יש לנו מספר רגליים, ואנו כבר לא חברת מונוליין טיפוסית, אלא חברה עם סל מוצרים".

- כחברת ביטוחי אשראי, שעובדת עם חברות עסקיות רבות - בשלל סקטורים ואזורים גיאוגרפיים - איך הכלכלה הישראלית נראית?

"הכלכלה נראית טוב, עם נתוני בסיס טובים. ישראל גם נתפסת טוב בעיניים חיצוניות, אך יש לבחון זאת. למשל, היצוא גדל לאורך השנים, אך כשבוחנים זאת לעומק, רואים שהיצוא גדל בעיקר בתחום השירותים, ובמיוחד בהיי-טק. מהצד השני, היצוא בתעשייה מסורתית יורד, ויש לזה השפעות ברורות. מהבחינה הזאת יש קושי במגזרים רבים, בחקלאות, בקמעונות, בבנייה למגורים - בעיקר קבלני הביצוע - בתעשייה המסורתית, בשוק הרכב - והליסינג. כלומר, קיימים פה סיכונים.

"גם בעולם אנו רואים התאוששות בצמיחה ובפעילות, אבל בארה"ב, למשל, יש שורה מאוד גדולה של פשיטות רגל, שהאחרונה הגדולה בהן היא של טויס אר אס, ויש עוד חברות רבות בסכנה של ממש, כגון אליטליה או סירס. כך, הכלכלה מצד אחד משתפרת, אך יש השפעות מנוגדות, והסיכונים שקיימים לחברות גדולים וגדלים, ככל שהכלכלה העולמית הופכת יותר גלובלית".

- יש כאן איום של גל פשיטות רגל בכל מה שהוא לא היי-טק?

"לא איום. אבל, בהכללה, ובזהירות, רמת הסיכון אינה נמוכה".

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס