גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נצבא נזכרה לבקש תוספת דירות אחרי שניצלה זכויות בנייה

נצבא ביקשה היתר להקמת 108 דירות על חוף הים של נתניה, למרות שהתוכנית העירונית אפשרה לה לבנות במקום 198 דירות ■ הפתרון המוצע: סגירת רצפות בחללים כפולים

פרויקט השער הים / צילום: איל יצהר
פרויקט השער הים / צילום: איל יצהר

לא רבים המקרים בהם יזמים מבקשים לבנות פחות דירות ממספר היחידות המותרות להם על פי תוכנית בניין העיר. בפרויקט שער היום בנתניה למשל, שמקימה חברת נצבא, ביקשה החברה לפני שנים אחדות היתר בנייה ל-108 דירות בלבד, למרות שתוכנית בניין העיר אפשרה לה להקים על הקרקע 198 דירות.

מדובר בתופעה חריגה, אבל גם כזו שמתקבלת על הדעת. ודאי כשמדובר בפרויקט שממש נושק לקו החוף, עם ביקוש לדירות יוקרתיות וגדולות יחסית. אלא שבעיצומה של הבנייה, לאחר שהחברה כבר ניצלה את שטחי הבנייה המותרים לה לבנייה, היא החליטה להתחרט. נצבא הגישה בקשה לתוספת זכויות בנייה, שתאפשר להקים דירות נוספות, אלה שהיו מותרות לה לבנייה על פי התוכנית.

הנימוק: אין ביקוש לדירות הדופלקסים הגדולות, בגלל נטישת תושבי החוץ את שוק הנדל"ן בשנים האחרונות. אלא שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה בנתניה לא התרשמה מההסבר וסירבה לבקשה. המשמעות היא אחת מבין השתיים: או שנצבא, על פי ההסבר שהיא עצמה הציגה, מקימה היום פרויקט ללא היתכנות כלכלית שאין ביקוש לדירות בו; או שציפיותיה לבנות את המספר המקסימלי של יחידות הדיור, על שטחים גדולים יותר שיאושרו לה מאוחר יותר - עלו בתוהו.

100 מטרים מקו החוף

פרויקט שער הים נבנה על קרקע בשטח 6.5 דונם, בפינת הרחובות גד מכנס ודנקנר במערב העיר נתניה, במרחק של כ-100 מטרים בלבד מחוף הים. התוכנית, המשלבת מלונאות ומגורים, אושרה לאחר הליכי התנגדויות ממושכים ומאבקים ציבוריים חריפים, בעיקר מטעם ארגונים ירוקים ותושבים שהתנגדו לבנייה הסמוכה לחוף הים. בסופו של דבר התוכנית עברה את כל המשוכות, כולל הוועדה לשמירה על סביבה חופית (הולחו"ף).

בקרקע מחזיקה חברת נצבא, הנמצאת בשליטת קובי מימון (בעיקר דרך ידידו ושותפו חיים צוף). בחלקים מהקרקע מחזיקה גם עיריית נתניה ומשפחת סגל. התוכנית המאושרת כוללת זכויות בנייה להקמת 70 חדרי מלון במבנה בן 4 קומות, ומעליו מגדל מגורים בן 36 קומות ו-198 דירות מגורים בשטח של קצת יותר מ-20 אלף מ"ר, וכן 2,660 מ"ר שטחי מסחר.

אבל כאמור, למרות שהתוכנית מאפשרת הקמת 198 דירות, נצבא ביקשה היתר בנייה לבניית המלון וכן 108 דירות מגורים בלבד, תוך ניצול כל השטחים המותרים לבנייה.

הבנייה במקום החלה על ידי חברת הביצוע דניה סיבוס, אלא שבמהלך הבנייה החליטה נצבא להגיש בקשה לתוספת של זכויות בנייה, ולמיצוי הזכויות למספר הדירות המותרות לבנייה לפי התוכנית. החברה גם הגישה בקשה לתוספת 24 חדרי מלון, בשטח 2,161 מ"ר כך שיהיו 94 חדרים במקום 70 חדרים, ותוספת של 5,355 מ"ר עיקרי ושירות למגורים וכן הקטנת שטח הדירות מ-103 מ"ר ל-96 מ"ר. נצבא אף ביקשה לנייד שטח של 1,700 מ"ר שטח שירות למגורים מתת-קרקע אל מעל הקרקע, וניוד 1,155 מ"ר שטח עיקרי ממסחר למגורים.

בנוסף, ביקשה נצבא להפחית את תקני החנייה למלון מתקן של 1:1 לתקן של 1:3. אגב, בדוחות הכספיים של החברה לשנת 2016, היא מציינת כי התקבל היתר בנייה לפרויקט שבו זכויות בנייה ל-200 דירות, ולא מציינת כי בפועל היא ביקשה וקיבלה היתר להקמת 108 דירות בלבד.

בחוות הדעת שכתבה אלבירה גולדשטיין, בודקת התוכנית בעיריית נתניה, צוין כי קיים היתר בנייה והבניין נמצא כבר בשלבי בנייה של 8 קומות מגורים ו-4 קומות מלון, וכי "התוכנית מוגשת לאחר שנעשה תיאום מראש לתוספת הנדרשת בהתאם למדיניות שאושרה בוועדה". גולדשטיין הוסיפה כי "השטחים נדרשים להשלמות רצפות בחללים דו-קומתיים, להשלמת מספר יחידות הדיור המאושרות התוכנית הראשית ולתוספת חדרי מלון".

"תיאום מראש"? המינוח של פקידה בכירה בעירייה צורם לעין. ודאי בעיר שנמצאת בחודשים האחרונים תחת עננה כבדה מאוד הכוללת חשדות לפלילים מצד בכירים בעירייה (וראש העירייה עצמה, מרים פיירברג) בכל הנוגע לקידום ולאישור פרויקטי בנייה בעיר.

האם מישהו בעיריית נתניה נתן ברכתו או הבטחתו מראש שהחברה תגיש בקשה לשינוי התוכנית, וזו תאושר לאחר מכן בוועדה המקומית, לפני שחבריה עיינו ודנו בבקשה?

"בעבר השוק הזה היה מאוד חם"

בדיון שהתקיים בחודש מאי האחרון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה נתניה, בבקשה של חברת נצבא לתוספת השטחים, ולמרות חוות הדעת לפיה הבקשה בוצעה לאחר "תיאום מראש", עלו שאלות ותהיות מצד חברי הוועדה המקומית לגבי התנהלותה של החברה.

בתום הדיון החליט חברי הוועדה לסרב לבקשה.

בדומה למקרה בראש העין (ראו מסגרת), שבו הונמכה תקרה בנויה במטרה לייצר דירות נוספות, גם בנתניה ביקשה נצבא להנמיך גובה מתוכנן של דירות דופלקס ולייצר דירות נוספות. אמנם במקרה זה מותר היה לחברה על פי התב"ע לבנות יותר דירות מ-108 הדירות שלהן ביקשה את הבנייה, אך חשוב להדגיש כי היא כבר החלה בהקמת הבניין באופן המנצל את שטחי הבנייה המותרים לה לבנייה, ולכן כדי להקים את אותן דירות נוספות היא נדרשה לתוספת זכויות בנייה.

מנכ"ל נצבא פרי אטיאס הסביר בדיון כי בעת בקשת ההיתר, לפני חמש שנים, העריכה החברה כי יהיה ביקוש לדירות גדולות במיוחד, שלהן ביקושים גדולים מצד תושבי חוץ, ולכן ביקשה היתר בנייה ל-108 דירות בלבד, רובן דירות דופלקס.

אלא שכיום, לדבריו, המצב השתנה והביקוש הוא לדירות קטנות יותר. פרי ציין כי החברה סיימה את הקמת כל קומות החניון, המסחר והמלונאות, "וכרגע אנחנו בקומה ראשונה של מגדל המגורים". הוא הדגיש כי התוכנית "אינה חורגת מהקונטור הקיים ומהחזיתות הקיימות".

לדבריו, "כשהגשנו את הבקשה להיתר בנייה לקח לנו מספר שנים לסיים את על ההליכים בוולחוף ולאחר מכן אדם טבע ודין גם כן תקפו את הוועדה ותקפו אותנו לגבי קו ה-100 מטר, ולאחר 3.5 שנים כולל אישורו של בית המשפט העליון, הגשנו את הבקשה. סברנו שמגדל המגורים הזה, בגלל המיקום שלו, צריך לכלול דירות גדולות, דירות דופלקס ברובן, וכך תכננו את הבניין. בעבר השוק הזה היה מאוד חם בנתניה, מבחינת הדרישה גם של הצרפתים, גם של רוסים מחו"ל, וגם של דרום אפריקאים.

"לאחר בחינה נוספת של צורכי השוק, וכולנו יודעים מה קרה פה בשלוש השנים האחרונות בשוק הדיור, אנחנו רואים דרישה גדולה יותר דווקא לדירות בשטח 100 מ"ר, ולא בשטח 150-160 מ"ר ואפילו 170 מ"ר, כמו שיש לנו פה בתוכנית. ולכן בעצם מה שביקשנו פה, בלי לחרוג מקונטור הבניין הקיים שנבנה כיום בהיתר ובלי לחרוג כמובן מהתב"ע שאישרה 200 יחידות דיור, אנחנו מבקשים להכניס לתוך המגדל יותר דירות מאשר בהיתר אבל בתואם לתב"ע. לצורך כך אנחנו צריכים עוד תוספת של שטחי שירות. בנוסף, אנחנו מבקשים להגדיל את שטחי המרפסות דווקא בגלל המיקום של המגדל על חוף הים על קו המים, ממרפסות סטנדרטיות של 12 מ"ר לשטחים גדולים יותר".

בהמשך התייחס לבקשה גם האדריכל יוסי סיון, ממשרד יסקי מור סיון אדריכלים, שנכח בדיון מטעם נצבא. סיון ציין שמדובר ב"סגירת החללים בין הקומות". בהמשך הבהיר אטיאס לחברי הוועדה: "אני רוצה להצהיר לפרוטוקול: לא אני, ולא אף אחד מגורמי החברה לא תושאל, לא נשאל, לא נחקר במשטרה לגבי התוכנית הזאת, או כל תוכנית אחרת בנתניה, או בשום מקום אחר".

"אין הצדקה לתוספת כה משמעותית"

מאז עלו החשדות נגדה והיא נעצרה על ידי המשטרה, ראש העירייה מרים פיירברג מדירה כמובן את רגליה מכל דיון בנושא תכנון ובנייה.

בדיון פנימי שהתקיים בוועדה, ציינה מ"מ יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שירי חגואל סיידון כי "קצת קשה לי להבין למה בעצם לא יכלו לבקש מראש את מה שהם רוצים, בשינויים קלים. זה לא לפני עשורים, זה בסך הכל לפני שש שנים, זה לא כל כך רחוק בזמן שקרו כאלה שינויים דרמטיים שצריך גם את זה וגם את זה. בעיני ההרגשה היא שיש המון שינויים, ואני לא מצליחה להבין למה לא ביום הראשון? זה מפריע לי".

וכאמור, בסופו של דבר, החליטה כאמור הוועדה המקומית לסרב לבקשה: "הוועדה לא רואה מקום להקטין את תקן החניה למלונאות הואיל ומדובר באזור הסובל ממצוקת חניה לאור סמיכותו לחוף הרחצה והצורך לתת מענה מתוגבר של חניה במקום, והוועדה אינה רואה מקום להגדיל את הצפיפות בבניין המלון".

חברי הוועדה ציינו במפורש כי "דעתה של הוועדה אינה נוחה מכך שלבניין יצא היתר באופן ששמר פוטנציאל לתוספת שטחים בקונטור המבנה הקיים ובאופן שלדעת חברי הוועדה אינו תואם את נפחי הבנייה שאושרו מלכתחילה בתוכנית הקודמת ועל ידי מוסדות התכנון השונים.

"התוכנית הקודמת שאושרה בעבר הייתה אמורה לתת מענה למלוא השטחים של מספר יחידות למגורים ואין כל הצדקה לתוספת כה משמעותית לאותו מספר יחידות דיור".

עוד 30 דירות בראש העין

נצבא ביקשה להכשיר בדיעבד "השלמת רצפות בחללים דו קומתיים" בפרויקט. הטרמינולוגיה התכנונית, כפי שהיא מופיעה בחוות הדעת של אלבירה גולדשטיין, בודקת התוכנית בעיריית נתניה, נשמעה לנו מאוד מוכרת.

לאחרונה חשף "גלובס" כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בראש העין הגישה כתב אישום נגד חברת מפעלי תחנות, שבשליטת נצבא, בגין בנייה של 30 יחידות דיור ללא היתר בנייה בפרויקט "גרין סיטי" שאותו היא מקימה בראש העין.

בכתב האישום שהוגש לבית המשפט לעניינים מקומיים בפתח תקווה נטען, כי בסוף 2015 ניתנו על ידי הוועדה המקומית היתרי בנייה להקמת 678 דירות בפרויקט, כאשר בפועל ב-10 בניינים בפרויקט הונמכה קומת הקרקע מ-6 מטרים ל-3 מטרים, ונבנתה קומת גלריה בשטח כולל של 357 מ"ר שחולקה ל-3 יחידות דיור נפרדות. בסך הכול, מדובר בתוספת של 30 דירות, אשר נבנו ללא היתר ובסטייה מהיתר, תוך חלוקת קומת הגלריה באמצעות קירות וביצוע עבודות חשמל ואינסטלציה. העבודות כללו בניית 1,080 מ"ר ללא היתר ושטח של כ-2,490 מ"ר שנבנו בסטייה מהיתר. בתגובה לדברים מסרו באי כוחה של נצבא כי לכל הדירות בפרויקט ניתן היתר בנייה כדין, ושהחברה בטוחה שלאחר ליבון הדברים יתברר שלא דבק רבב בהתנהלותה.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"