גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צדק חלוקתי נוסח דרעי: ההחלטה הדרמטית של שר הפנים

שר הפנים קיבל החלטה תקדימית על חלוקת הארנונה המחודשת של רפאל לרשויות באזור חיפה וההחלטה הזו צריכה להתפשט הלאה ● חלוקת הכנסות ושינוי גבולות הם לא רק הגיוניים ונכונים, אלא הם גם תיקון לעוול היסטורי ודרך להקטנת פערים חברתיים  ● פרשנות

אריה דרעי / צילום:תמר מצפי
אריה דרעי / צילום:תמר מצפי

1. זמן קצר לפני יום העצמאות, קיבל שר הפנים אריה דרעי החלטה די דרמטית, שמשום מה לא זכתה כמעט להד ציבורי. מדובר בעוד אחד מאותם סיפורים על חלוקת ארנונה, במקרה הזה של "מכון דוד" - המתחם של רפאל, החברה הביטחונית הממשלתית - בין רשויות שונות. אלא שסיפור המיקרו הזה, הוא סיפור מאקרו על צדק חלוקתי של קרקעות ושל ארנונות בכל הארץ, וזה כבר סיפור על חלוקה מחדש של מיליארדי שקלים אם לא עשרות מיליארדי שקלים. חלוקה שלאורך ההיסטוריה של מדינת ישראל הייתה מעוותת וגרמה בתורה לעיוותים ולפערים חברתיים קשים, בעיקר בין עיירות הפיתוח בדרום ובצפון לעומת יתר הרשויות המקומיות.

2. אתחיל בסיפור המיקרו: במהלך ספטמבר מונתה ועדת חקירה לאיחוד רשויות, שינוי גבולות, חלוקת הכנסות ושינוי מעמד מוניציפלי באזור מטרופולין חיפה. הוועדה התבקשה לבחון את נושא חלוקת הכנסות ושינוי גבולות ב"מכון דוד", המצוי בשטח ללא שיפור - אזור נעמן - שעליו פועלת חברת רפאל. בראש הוועדה עמדו עמרם קלעג'י, לשעבר מנכ"ל משרד הפנים ואחד הפקידים הוותיקים, המנוסים והמוערכים במשרד הפנים, פרופ' דברה שמואלי, יהודה אמסלם, פאיז חנא ומשה קריף. הוועדה, כאמור, התבקשה לקבוע את חלוקת ההכנסות של הארנונה בין העיריות עכו, קרית ים, קרית מוצקין, קרית ביאליק והמועצה האזורית מטה אשר.

מה שמדהים בכל העניין הזה, שכל הניסיונות לבחינת ההכנסות ב"מכון דוד" כבר בשנות ה-90 המוקדמות כשלו, בגלל שהמלצות ועדות שמונו לעניין נדחו או פשוט נמרחו עד שהעלו אבק והתאיידו להן. כך נוצר מצב שבו למעלה מ-5,600 דונם, שטח המהווה כ-81% מסך השטח של "מכון דוד", הוא שטח חסר מעמד מוניציפלי. רפאל, עם השנים, הפכה מיחידת סמך לחברה ממשלתית רווחית ומשגשגת שחילקה דיבידנדים יפים למדינה. מצד שני, עיריות עכו וקרית ים הן עיריות חלשות שזקוקות לארנונה של רפאל כמו חמצן לנשימה. מה קורה כשאין הסדרות ואין בהירות כלשהי בנוגע לחלוקת ארנונה ואופן מדידתה - ומצד שני יש צד מאוד חזק (רפאל) וצד מאוד חלש (עיריות עכו וקרית ים)? נחתמים הסכים די דרקוניים בין שני הצדדים שבו נקבע תשלום יחסית נמוך לשטח הענק שעליו יושבת רפאל.

הסכם כזה נחתם בשנת 2005 ועל בסיסו נחתם עוד הסכם בשנת 2016, שבו התחייבה רפאל לשלם לעיריית עכו ולעיריית קרית ים 12.5 מיליון שקל לכל אחת מהעיריות, הסכם שתוקפו נקבע עד לשנת 2029. בהסכם אילצה רפאל את שתי העיריות לחתום על סעיף שבו הן לא תפעלנה בכל דרך היא לשינוי מעמדו המוניציפלי של "מכון דוד", כולו או חלקו, אשר אינו בתחום רשות מקומית כלשהי, ולא תתמוכנה בשינוי כאמור ואף תבענה את התנגדותן בכתב לכל שינוי למי שרפאל תורה. רפאל ידעה היטב למה היא מחתימה על סעיף כזה דרקוני, היא ידעה היטב שהיא מוכנה לשלם סכומים נמוכים יחסית ובלבד ש"תנעל" את עכו וקרית ים להסכמים לא גמישים לחלוטין למשך זמן ארוך. אגב, לשתי העיריות יש נחיתות בגלל הקרבה לרפאל. מדובר במגבלות תכנוניות לבנייה, מפגעי רעש, עומסי תנועה וכדומה - כל אלה בנוסף למצבן הסוציו-אקונומי החלש כנראה אילצו אותן לחתום על ההסכם עם רפאל, ויהי מה.

בדיוני הוועדה עצמה רפאל העלתה נימוקים מוזרים למדי, נוסף על הטיעון המשפטי המגובה בהסכם: היא טענה שאין ביכולתה לנמק בפירוט את עמדתה בשל "הרגישות הביטחונית", ששיוך השטחים חסרי המעמד המוניציפלי יגרום לשיתוק פעילותה, לא פחות ולא יותר, וכמובן האשימה את הרשויות המקומיות בחזירות, אם כי לא אמרה זאת במפורש אלא בצורה עדינה - "שאיפה להגדיל תקציבים באמצעות תשלומי ארנונה מרפאל".

3. באה הוועדה ואמרה למעשה: ההסכם לא תקף מבחינתנו, אנחנו הרי אלו שקיבלנו מנדט לקבוע את החלוקה החדשה. היא קבעה, בצדק, שהמגמה הכללית לשיוך שטחים חסרי מעמד מוניציפלי אינה פוסחת על מתקנים ביטחוניים בעלי חשיבות לאומית מהמעלה הראשונה (וכי למה שתפסח באמת?). היא קבעה בהמלצותיה (שכאמור התקבלו על ידי השר דרעי) ששתי העיריות נאלצו לפעול בסתירה לאינטרסים שלהן ושהסעיף הדרקוני שחתמו עליו עם רפאל משקף את חוסר הסימטריה ביחסי הכוחות בין רפאל, הנהנית ממעמד מיוחד המקנה לה עצמאות מתוקף היותה חברה שעוסקת בביטחון לאומי, לבין הרשויות המקומיות המוחלשות הגובלות בה - במיוחד קרית ים, שסובלת מכך, בגלל ההשפעה השלילית שיש לרפאל על הבנייה לגובה ועל ההתפתחות העירונית.

השורה הפיננסית התחתונה: נקבע מנגנון שבו יקבלו עיריות קרית ים ועכו את מרבית הארנונה המוערכת בכ-50 מיליון שקל בשנה, כיוון שעדיין אין נתונים מדויקים המציגים את הבנייה הקיימת ברפאל ולא ניתן לקבוע במדויק את היקף הארנונה. מה שקרה בינתיים הוא שרפאל ביטלה ההסכמים על רקע הוועדה, "ייבשה" את העיריות מהכסף ואילצה אותן לקחת הלוואות מהמדינה. אפשר להניח שהיא תגיע עם המלצות הוועדה עד לבג"ץ והתהליך המשפטי יימשך עוד זמן רב.

4. סיפור המיקרו של רפאל והרשויות המקומיות סביבה הוא הסיפור של רשות שדות התעופה והרשויות שסביבה והוא הסיפור של מועצה אזורית תמר, הארנונה של מפעלי ומלונות ים המלח וחלוקתם עם שאר היישובים מסביב. זה סיפור ענק של קרקעות וסיפור על צדק חלוקתי, על אפשרות חלוקה אחרת של קרקעות, על חלוקה שונה של האדמות ושל הארנונה בין מועצות אזוריות לערי פיתוח. זה דיון על העיוות ההיסטורי ארוך השנים שהחל בחלוקה לא שיווניות של קרקעות בזמן שלטון מפא"י, שאת תוצאותיה החברתיות אנחנו רואים עד היום. בעידן שבו השלטון המקומי הלך והתנתק מהשלטון המרכזי, בעידן שבו השלטון המקומי התבסס בעיקר מארנונה שלא למגורים והיטלי השבחה, עיירות הפיתוח הן שהפכו לקורבן למגמה. מנגנון ההקצאה ההיסטורי של מפא"י העדיף את ההתיישבות העובדת, את המועצות האזוריות ואת הקיבוצים על פני עיירות הפיתוח והמושבים. המנגנון הזה פתח פערים כלכליים אדירים שאת התוצאות שלהן אנחנו רואים עד עתה.

בסופו של דבר נוצר אבסורד: בישראל יש יותר מדי רשויות וגם יותר מדי מועצות אזוריות - קרוב ל-260 רשויות ולמעלה מ-50 מועצות אזוריות. בעוד המועצות האזוריות מהוות 22% מכלל הרשויות המקומיות בישראל, הן מקיפות 85% משטחי המדינה, ומתגוררים בהן רק 8% מתושבי ישראל ב-970 יישובים.

כמובן שהחזקה כה דומיננטית במשאב כה יקר כמו קרקעות הופכת לקריטית, כי קרקעות המיועדות לחקלאות ולתעשייה הן בעלות פוטנציאל לגביית מסים והדבר מתורגם להכנסות גדולות יותר, בין היתר מאזורי תעשייה שהוקמו על הקרקעות הללו וגם מאזורי קניות. מי שיצא נפסד הן כמובן הרשויות המקומיות הסמוכות - כך שנוצר מצב שבו יש מועצות אזוריות עשירות עם מעט תושבים יחסית ולידן רשויות מקומיות עניות עם הרבה תושבים יחסית.

5. במשך שנים רבות העדיף משרד הפנים שהרשויות המקומיות יגיעו להסכמים נקודתיים עם המועצות האזוריות, בין היתר בגלל החשש מעימותים משפטיים - על פני הקמת ועדות חקירה ושינוי תחומי שיפוט וחלוקת קרקעות מחודשת. אלא שזה הפתרון הקל, כפי שהיה בין רפאל לבין עכו וקרית ים. זה אמנם מקרה קצת שונה, כי מדובר בשטחים ללא החזקה מוניציפלית שהתעשיות בתחומם לא שילמו ארנונה או שילמו ארנונה חלקית. אלא שהעיקרון זהה: זורקים כמה פירורים ליישובים מסביב, בתקווה שישתקו (והם בדרך כלל שותקים) ולא נוגעים בלב הבעיה - חלוקת קרקעות שונה כדי לתקן את העוול ההיסטורי. ועדות אמנם הוקמו, ועדות אמנם המליצו, אבל כל הוועדות וההמלצות נקברו בלחצם של המועצות האזוריות והלובי החקלאי. דוגמא מצויינת לכך היא המועצה האזורית תמר, מעוטת תושבים (קיבוץ עין גדי, נווה זוהר) אחת המועצות העשירות בישראל, בהשוואה לדימונה ולערד. דימונה אמנם קיבלה אחרי מאבק את הארנונה של הכור הגרעיני, אבל הסטטוס קוו המעוות די נשמר.

6. הפתרון האופטימלי צריך להתחיל מצמצום דרסטי ברשויות המקומיות ואף בביטול המועצות האזוריות, שריד היסטורי שספק אם יש לו כבר מקום. אבל כל עניין צמצום הרשויות (שעשוי גם להביא לצמצום פוטנציאל ההשחתה ברשויות) נראה בשלב זה דמיוני בגלל הכוח הרב שיש לשלטון המקומי (כן, ראש רשות חזק יותר מכל שר). מה שהתחיל והתקבל בוועדה באזור חיפה, צריך להתפשט לוועדות בכל המחוזות שכבר קיימות. חלוקת הכנסות ושינוי גבולות הם לא רק הגיוניים ונכונים, אלא הם גם תיקון לעוול היסטורי ודרך להקטנת פערים חברתיים. אני משוכנע שגם פנייה לבג"ץ כדי לטרפד החלטות כאלה לא תצליח למנוע זאת.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"