גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' צבי אקשטיין: "כחלון בכלל לא בכיוון לפתרון משבר הדיור"

פרופ' צבי אקשטיין סבור שהקיפאון בשוק הוא זמני בלבד, ושמחירי הדירות "אולי יתייצבו למשך שנה או יותר", בעיקר בגלל ששר האוצר אינו מטפל בבעיות הנכונות ● "כחלון אומר שהוא מנסה, אבל הוא לא מטפל בבעיות הבסיסיות. הוא לא מטפל בנושא של הארנונה, לא בנושא של התכנון ולא בנושא של המרכז" ● איך בוחרים מסלולי משכנתא (מחשבון)?

פרופ' צבי אקשטיין / צילום: איל יצהר
פרופ' צבי אקשטיין / צילום: איל יצהר

ירידות המחירים בשוק הדירות הן תיקון שנובע מזעזועים בביקושים. לכן, המחירים גם ישובו לעלות, מאחר ובעיות היסוד של משק הדיור אינן מטופלות; כך מעריך פרופ' צבי אקשטיין, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל וכיום ראש מכון אהרן למדיניות כלכלית ודיקן בית הספר טיומקין לכלכלה במרכז הבינתחומי בהרצליה. 

בראיון ל"גלובס" מסביר אקשטיין מהן לדעתו שלוש בעיות היסוד של שוק הנדל"ן ומדוע שני מהלכי הדגל של שר האוצר משה כחלון - תוכנית מחיר למשתכן והסכמי-הגג - אינם מתמודדים עם בעיות אלה.

- מה חשבת על הביקורת של בנק ישראל על תוכנית מחיר למשתכן של כחלון?

"הביקורת שלי דומה למה שנאמר בבנק ישראל. אבל מעבר לזה, מחיר למשתכן זו סובסידיה לעשירים. מי שאין לו הון עצמי - לא מקבל את הסובסידיה הזו. מי שיש לו יכולת לקנות דירה יותר גדולה - מקבל סובסידיה יותר גדולה".

אבל הגדילו את רכיב המימון ל-90%.

"כן, אבל אם אתה לוקח משכנתא של נניח מיליון שקל, אתה עדיין חייב לשים 100 אלף שקל ולשכור דירה במשך ארבע שנים".

- מי שיש לו משפחה יכול לגייס את הסכום הזה.

"או שיש לו משפחה או שהוא מרוויח יותר. לא כל אחד יכול לקבל משכנתא יותר גדולה - אתה צריך להראות שיש לך הכנסות. הביקורת שלי על התוכנית היא על כך שהיא מגדילה את האי-שוויון בין הזוגות הצעירים בצורה דרמטית ובהגרלה, שזה בכלל מוזר וזו דרך לא יעילה".

"כל הוותמ"לים לא יעזרו"

מחקר שכתב אקשטיין, בשיתוף תמיר קוגוט, חוקר במכון אהרן וד"ר סרגיי סומקין, חוקר בכיר במכון (ראו מסגרת), ניתח את העלייה במחירי הדירות בעשור האחרון. המחקר קובע כי אמנם מחירי הדירות עלו בעשור האחרון בקצב של עד פי שלושה מהקצב הנורמלי (2% ריאלי לשנה), אך למרות זאת לא נוצרה בשוק בועה. כדי לעצור את מגמת העלייה, יש צורך בבנייה של כ-80 עד 100 אלף דירות בכל אחת משלוש השנים הקרובות: 60 אלף על מנת לספק את הביקוש השנתי, 20 אלף על מנת לאפס את המחסור המצטבר בדירות, והיתר כדי לספק את הביקוש מצד משקיעים המעוניינים לבנות דירות להשכרה. בשנה האחרונה, נזכיר, קצב התחלות הבנייה עמד על כ-46 אלף יחידות דיור.

"כל הוותמ"לים והסכמי-הגג לא יעזרו", פוסק אקשטיין. "כשבמרכז הארץ יש בעיה מהותית - לפיה ראשי ערים לא מגדילים את מספר הדירות אם הם לא מגדילים את השטח המסחרי. האיזון הוא כזה שהשטח המסחרי גדל פחות מכמות הדירות, ואז יש לך בעיה".

- אז שורש הבעיה זה שהארנונה למגורים נמוכה מדי?

"שורש הבעיה הוא שלושה גורמים מרכזיים: האחד הוא מבנה הארנונה; השני זה שאין מתאם בין תכנון התחבורה לתכנון המגורים - יש בצנרת מצבור של 120 אלף דירות אבל זה מרוכז בעיקר בפריפריה, ואילו באזור הביקוש אין התחדשות עירונית מספקת; הגורם השלישי הוא הסיפור של רשות מקרקעי ישראל. זה גוף מאוד לא יזמי, שיש לו שליטה גדולה בקרקעות והוא לא דוחף. כמה שכחלון לא דוחף אותו, עדיין זה סקטור ממשלתי.

"שלוש הבעיות האלה הן בעיות בסיסיות שכחלון לא מתמודד איתן. אלה שלוש בעיות קשות, סבוכות ולא מטופלות. מחיר למשתכן בטח לא מתמודד עם זה, וגם שם נעצרים פרויקטים כמו קריית גת. הסכמי-הגג בין משרד האוצר לרשויות המקומיות נותנים תקציב חד-פעמי, אבל אין לעיריות מספיק תקציב לתת לאחר מכן שירותים למגורים הנוספים.

"צריך להבין שההצטופפות במרכז היא הגורם הדומיננטי. המרכז קובע את המחירים בכל הארץ, כי המחירים נגזרים מזמן הנסיעה למרכז. מחוז מרכז ומחוז תל-אביב, שבהם מתגורר שליש ממשקי-הבית, הוא שדוחף את כל המשק. אז אמנם יש את הנתון האגרגטיבי, אבל ההסתכלות היא על המרכז".

- אז יש היגיון בטענה של שר התחבורה ישראל כ"ץ שמשקיע ברכבות בגליל, כדי לקצר את זמן הנסיעה למרכז ולהוריד את מחירי הדירות גם במרכז וגם בפריפריה.

"הפקקים הגדולים הם בכניסה לתל-אביב, לא בכרמיאל. והמחירים בכרמיאל נקבעים לפי תל-אביב".

- אז הפתרון הוא להגדיל את ההיצע.

"כן וצריך להגדיל את התיאום עם התחבורה. יש בעיה שהתכנון התחבורתי בישראל לא מתואם עם הפיתוח האורבני. התכנון למגורים, התכנון למסחר - לא מתואמים עם התכנון לתחבורה. זה כשל משמעותי, אנשים נתקעים ביציאה משכונות. פתאום בנווה שרת בתל-אביב בונים לך ואי אפשר לצאת מהשכונה. וגם ההיצע צריך לגדול משמעותית. צריך היצע ענק".

- אי אפשר להגיד על כחלון שהוא לא מנסה.

"הוא אומר שהוא מנסה, אבל הוא לא מטפל בבעיות הבסיסיות. הוא לא מטפל בנושא של הארנונה, לא בנושא של התכנון, ולא בנושא של המרכז. כחלון דוחף את התוכניות שלו שזה מחיר למשתכן והסכמי-הגג. הוא חושב שזה יורד את המחירים. אני חושב שלא - והלוואי שטעיתי, כי ירידת מחירים זה דבר טוב. הסכמי-הגג הם רק עבור מקומות שיש אדמת מדינה, הסכמי-הגג לא פותרים בעיות של פינוי בינוי".

- מה לגבי הצעות לפיד לפתרון בשוק ההשכרה?

"זה גם לא יפתור את הבעיה".

- איך נדע שגל עליות המחירים עומד לחזור? יש אינדיקציות מקדימות?

"הגורם המרכזי לעליית מחירי הדירות הוא מחירי הקרקעות. אם מחירי הקרקעות יורדים עכשיו, אז תהיה ירידת מחירים משמעותית מעבר למה שראינו. הקרקע בבעלות פרטית או בחכירה ארוכת טווח היא 50% מהיקפי הבנייה בישראל. אלה קרקעות שהן במלאי של חברות הבנייה או של בעלים פרטיים. 40%-50% מהדירות נבנות על ידי יזמים פרטיים. מחירי הדירות בישראל עלו בגלל שגורם ייצור משמעותי אחד עלה - הקרקעות. אם מחירי הקרקעות במרכז יתחילו לרדת, זה יהיה שינוי מגמה".

- מה יכול להוריד את מחירי הקרקעות במרכז?

"היצע של קרקעות זמינות לבנייה, קרקעות שיש להן היתר בנייה. אין סטטיסטיקה מסודרת של הלמ"ס של העסקאות האלה שאפשר לעקוב מה קורה למחירי הקרקעות. לפי מה שאני שומע, אין ירידה במחירי הקרקעות במרכז, ולכן המחירים יחזרו לעלות.

"עשר שנים המחירים עולים. ב-2009 וב-2010 היו ישיבות במשרד ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמרתי את אותם דברים שאני אומר היום. לא טיפלו בבעיות האלה אז וגם היום לא מטפלים בהן. אם היום יתחילו לטפל בהן, אפשר יהיה לראות פתרונות בתוך חמש שנים. מבחינת המחירים נראה את זה קודם, כי המחירים בשוק הנדל"ן מגלמים ציפיות לעתיד. אם נראה היצע קרקעות משמעותי בגוש דן המחירים יתחילו לרדת".

- ויש פוטנציאל?

"איזו שאלה. כשאתה נוסע על כביש 4 או על כביש 5 תסתכל לצדדים, תסתכל בכביש 40, בכביש 1 בכניסה לתל-אביב".

"איכות החיים מתבטאת בעיקר בשטח הדירה"

דעותיו של אקשטיין מבוססות על מחקר שתחילתו בשנות ה-90 ושעל בסיסו כתב השנה מחקר המשך בשם "האם יש בועה במחירי הדירות", יחד עם קוגוט וסומקין (כרגע בשלב הטיוטה).

"בשנות ה-90, כשעבדתי בבנק ישראל, גיליתי יום אחד שאף אחד לא כתב מודל אקונומטרי לתחזית מחירי הדיור. עכשיו אמרתי לחבר'ה שעובדים איתי, 'בואו נשחזר את המודל שעשינו בזמנו'. התאמת המודל לנתונים די מדהימה".

- המודל הצליח לנבא את העלייה?

"זה מודל שיווי משקל כלכלי ניאו-קלאסי שיודע לנבא את הביקושים והוא ניבא לא רק את העלייה אלא גם את הירידה שהייתה מ-1996 ועד 2007 וגם את הקפיצות שיש בתהליך, של זעזועים בעיקר לביקושים. יש גידול במשקי-הבית של כמעט 2% בשנה, והגידול שלהם מהיר יותר מקצב הבנייה. כך יש פיגור שהולך וגדל על פני השנים. מה שקורה שזה משפיע על המגמה של המחירים".

- ומה עם שקלול העלייה באיכות החיים?

"גם היא במודל, איכות החיים מתבטאת בעיקר בשטח הדירה. עליית המחירים הריאלית היא 1.8% לשנה, זו מגמה שפחות או יותר תואמת את העלייה ברמת החיים".

- המודל כולל גם את המשקיעים?

"אנשים משקיעים כדי להשכיר דירות. שליש מהדירות בישראל מושכרות. אם אתה פוגע בביקוש של המשקיעים, אתה גורם לכך שיהיו פחות דירות מושכרות ואתה משפיע על מחירי השכירות. זעזוע נוסף שקרה הוא שרשות המסים למעשה התלבשה על השכרת הדירות ואנשים עם הרבה מאוד דירות היו משלמים עד היום 10% ומעכשיו מס הכנסה לפי המס השולי".

- אתה מתכוון לאנשים כמו שרגא בירן? לכמה אנשים יש עשר דירות ומעלה?

"הם השחקנים השוליים בשוק. להערכתי זה יגרום לירידת מחירי הדירות, אבל מחירי השכירות לא ישתנו ואז התשואה על השקעה בדירה תעלה - וזה ימשוך בחזרה את המשקיעים והמחירים יחזרו לעלות. ברקע יש את הסיפור של מס דירה שלישית - עד היום לא ברור אם זה עובר או לא".

- מה המודל אומר על ירידות המחירים הנוכחיות?

"בגדול, לפי המודל, מה שקורה כרגע זה אחד מאותם זעזועים לביקוש שגורמים תנודות במחירים - ואחר כך הם ימשיכו לעלות, זה פחות או יותר מה שהמודל צופה".

- מה מקור הזעזוע בגל הנוכחי?

"זה די פשוט. מס דירה שלישית ומחיר למשתכן יוצרים שינויים בביקושים של השוק".

- כמה זמן יכול לקחת השינוי או התיקון הזה?

"לפי המודל זה נמשך כמה רבעונים ואחר כך חוזר בחזרה. המודל לא מנבא את הזעזועים אבל הם בתוך המערכת. להערכתי מה שיקרה זה ששכר הדירה יחסית למחיר הדירה יעלה, תהיה עכשיו התאמה והעובדה שלא מגדילים את היצע הדירות, במיוחד במרכז הארץ, תדחוף את המחירים בחזרה לעלות"

- כלומר אתה מקבל את התיאוריה שאומרת שככל שהתקררות הנוכחית של השוק תימשך, כך הולכים ומצטברים ביקושים כבושים ובסופו של דבר גל ההתייקרויות הבא יהיה חזק יותר.

"כן".

- תשובה קצרה לשאלה ארוכה. יש לך הערכה מתי יתחדשו עליות המחירים?

"יכול להיות שנראה לכל היותר שנה או יותר של התייצבות במחירים".

- אז מבחינת כחלון אלה חדשות טובות.

"לא בטוח שזה יגדיל את התמיכה בו. בחלק מהמקומות בפריפריה אנשים יפסידו כסף".

התפתחות היחס בין מלאי הדירות למלאי משקי הבית

איך בוחרים מסלולי משכנתא (מחשבון)?

עוד כתבות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים