גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברה הביאה לנו מוצר בגודל של שרת, ועכשיו הוא בגודל לבנה"

ענקית הייצור האלקטרוני ג'ייביל פותחת מרכז חדשנות בחיפה, שיעזור לסטארט-אפים בתחום הרכב האוטונומי לעבור משלב החזון לשלב המוצר ● בשיחה עם "גלובס" מבטיח סגן נשיא החברה, אירב שטיין, להכפיל מדי שנה את ההשקעות בישראל, ומסביר למה בעיניו זיהוי פנים זה העתיד – אבל המציאות הווירטואלית תישאר בצד

רוב הסיכויים שאת השם ג'ייביל לא שמעתם מעולם, אבל אין סיכוי שלא החזקתם או לפחות נתקלתם באחד המוצרים שהיא הייתה מעורבת בייצורו. למשל אחד - האייפון של אפל, שאחראי לרבע ממכירות החברה.

ג'ייביל (Jabil) היא חברת הייצור האלקטרוני הרביעית בגודלה בעולם, ואחת המתחרות המרכזיות של החברה הטיוואנית פוקסקון, קבלנית מוכרת יותר של מוצרי אפל (לא בהכרח מהסיבות הנכונות: בראשית העשור נחשפו תנאי העבודה הקשים במפעליה). לקוחות נוספים של ג'ייביל הם סיסקו, דל, HP, אריקסון וג'נרל אלקטריק, שנעזרות בה כדי להפוך את פיתוחיהן משרטוטים למוצרים פיזיים. במרץ חתמה החברה על חוזה רב-שנתי עם חברת מצלמות הווידאו גו פרו, שיאפשר לה להשתמש בעיצוב ובקניין הרוחני של גו פרו עבור עדשות וחיישנים שהיא מייצרת לחברות אחרות.

בשבוע שעבר חיזקה ג'ייביל את נוכחותה בישראל, עם השקתו של מרכז חדשנות לטכנולוגיה אופטית בפארק מת"מ בחיפה. החברה החלה לפעול בישראל ב-2012 עם הקמת משרד ברמת החייל שהתמקד בשיתוף פעולה עם סטארט-אפים, אך דריסת הרגל שלה הפכה משמעותית רק שלוש שנים לאחר מכן, בעקבות רכישת קבוצת שמר על שני מפעליה - שמר משגב ושמר יקנעם. בשנה שעברה הקימה ג'ייביל מפעל ייצור נוסף, הפעם בקריית גת. בעקבות הקמת הסניף החיפאי יגיע מספר עובדיה בישראל ליותר מ-600 איש.

המרכז החדש, שמשתרע על 2,000 מ"ר, נועד לספק לתעשיית ההייטק שירותי פיתוח וייצור של מצלמות ממוחשבות, מערכות הקרנה ושילוב בין השניים. פתרונות אלה חיוניים עבור סמארטפונים, לפטופים, טאבלטים וקוראי ספרים דיגיטליים, כמו גם למוצרים מבוססי טכנולוגיות מציאות וירטואלית ומציאות מוגברת. בין היתר יספק המרכז מוצרים ופתרונות לשוק הרכב, כמו מערכות ניטור, יחידות תצוגה ומערכות חישה מבוססות רדאר (LIDAR). למעשה יהווה מרכז החדשנות מפעל קטן לייצור אבות טיפוס עבור סטארט-אפים ישראליים המפתחים מוצרים עם רכיבים כאלה, ויתמקד באחד התחומים הכי חמים היום בסצנת ההייטק המקומית והגלובלית - הרכב האוטונומי.

האסטרטגיה של ג'ייביל היא לאפשר לאותן חברות לפתח את המוצרים שלהן קרוב לבית ולחסוך זמן ומשאבים בתהליך הפיתוח עד להגעה לגרסה המיועדת לייצור המוני, במפעלים בסין למשל. הבחירה לפעול מחיפה נבעה לדברי החברה מכך שלקוחות החברה, כמו גם חברות רלוונטיות אחרות בתחום הרכב האוטונומי, ממוקמות לרוב באזור. אחת החברות הבולטות בהקשר זה היא כמובן אינטל, שרכשה בשנה שעברה את מובילאיי, ושמרכז הפיתוח הראשי שלה פועל גם הוא מחיפה.

המתחרים יבואו לכאן בעקבותינו

הלקוחות הישראליים שג'ייביל עובדת איתם באופן רשמי כוללים בין היתר את eyeSight, המפתחת מערכת שנועדה להפחית תאונות הנובעות מנמנום או הסחות דעת תוך כדי הנהיגה. לדברי מנכ"ל אייסייט גדעון שמואל, "השותפות הזאת תספק פלטפורמה מלאה מתכנון ועד ייצור, ותאפשר ליצרני רכב ולספקי טיר 1 להאיץ את ההגעה לשוק". שני לקוחות מוכרים נוספים הם Innoviz ו-Solaredge, והאחרים, לדברי החברה, הם "חברות גלובליות מוכרות עם פעילות פיתוח בישראל".

בשיחה עם "גלובס" אומר אירב שטיין (Irv Stein), סגן נשיא ג'ייביל אופטיקה, כי "בכוונת החברה להכפיל מדי שנה את השקעותיה בישראל". במהלך השיחה הוא דיבר על השינוי שעברה לתפיסתו סצנת הסטארט-אפים הישראלית בשנים האחרונות, ועל הכיוון שאליו שואפת ללכת ג'ייביל העולמית בשנים הקרובות.

"לפני חמש שנים, סטארט-אפים ישראליים לרוב שאפו לעשות אקזיט לתאגיד בינלאומי גדול", אומר שטיין. "הדוגמה הכי מוכרת היא פריימסנס, שנרכשה בידי אפל ושהמוצר שלה לזיהוי תנועה שולב באייפון X. הייתה לי הזדמנות לפגוש חברות רבות בתחום, ובשנים האחרונות אני חש בשינוי גדול: סטארט-אפים היום רוצים לבנות חברות ומותגים, לפתח מוצרים ולמכור אותם בשוק הגלובלי - גם תוכנה וגם חומרה. חלקם עדיין רוצים להימכר, אבל אני חש שהם רוצים גם לגדול ולא סתם להיטמע. אם אתה שואל אותי מה השינוי שאני מרגיש - אז זה השינוי".

הסטארט-אפים האלה מקבלים תמיכה מצד הקרנות?
"חלק כן וחלק לא, אבל לא זה העניין. אני רואה את החזון של המנכ"לים שאני פוגש".

איך אתם מתכננים להשתלב בשאיפות של סטארט-אפים כאלה, שרוצים לגדול?
"קח לדוגמה את אינוביז, שהמוצר שלהם ישולב במכוניות של BMW מ-2021. אנחנו עובדים איתם כבר שנה והצלחנו להקטין את המוצר שלהם מגודל של שרת לגודל של לבנה. בשנים עברו הלקוחות הישראליים שלנו נאלצו להרחיק עד גרמניה, קליפורניה או סין כדי לפתח את המוצרים שלהם. עכשיו הם יכולים להאיץ את תהליך ההגעה לשוק ולחסוך בין 20 ל-40 אחוז מהזמן. אנחנו מקבוצות ציוד האופטיקה הגדולות הראשונות שמתבססות כאן, ונראה לי שמתחרינו יבואו בעקבותינו" .

מציאות מוגברת רפואית וחינוכית

לצד שוק הרכב האוטונומי, שטיין אומר כי ג'ייביל מתכננת להעמיק עוד את נוכחותה בשוק הסלולר. "90 אחוזים מהרכיבים האופטיים שנמכרים בעולם משולבים בטלפונים, ו-1.4 מיליארד מכשירים נמכרים בכל שנה בעולם. בעשור האחרון מספר רכיבי המצלמות והחיישנים צומח לאט לאט, וכיום הסיבה מספר אחת לשדרוג טלפון סלולרי היא המצלמה.

"מה שאנחנו עושים עכשיו זה לכוון לשוק חיישני התלת-ממד. שיתפנו פעולה עם פריימסנס עוד לפני עשור, וכיום, לאחר שהתקדמנו רבות במזעור, יש לנו שיתוף פעולה עם קוואלקום לפיתוח חיישני זיהוי פנים לאנדרואיד. בשוק כיום יש את הטכנולוגיה הזאת רק לאייפון, והחזון הוא שהדבר יביא להחלפת חיישן טביעות האצבע בזיהוי הפנים, וכך להקטין את הסיכון לזיהוי שגוי מאחד ל-50 אלף לאחד למיליון. לשם כך אנחנו נמצאים כעת במשא ומתן לחתימת חוזה משמעותי עם כמה מיצרניות הרכיבים הגדולות באסיה בתחום האנדרואיד.

מה התחזית שלכם לשוק המציאות הווירטואלית והמוגברת?
"יש הרבה השקעות בתחומים האלה והייפ גדול, אבל הטכנולוגיה לא נמצאת עדיין במקום שבו היא מסוגלת להפוך את החיים של אנשים לקלים יותר. להערכתי ההתקדמות תגיע לא מכיוון המוצרים לצרכן הפרטי, אף על פי שיש חברות גיימינג שמוכרות מוצרים במיליוני יחידות, אלא דווקא בענפים כמו חינוך, רפואה והסקטור התעשייתי. להערכתי היישומים לעולמות האלה יגיעו לפני היישומים לצרכן הפרטי, וכבר כיום יש כמה שיתופי פעולה בין סטארט-אפים ישראלים לסטארט-אפים בעמק הסיליקון בתחום הציוד הרפואי.

"מה שבטוח זה שעדיין לא ראינו מוצר מנצח בתחום, בטח לא כמו הסמארטפון. אנחנו אפילו לא קרובים לכך וגם לא נהיה. פלח המוצרים הללו אולי יגיע אולי לאזור המכירות של טלוויזיות וטאבלטים, אבל זאת תהיה רק עוד צורה של צריכת מידע. התחזית הכי אופטימית היא להיקף מכירות של כמה עשרות מיליונים בעוד עשור". 

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס