גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפילתו של "מלך השמש" של תעשיית הרכב: האם המעצר של קרלוס גוהן הוא קנוניה יפנית?

מעצרו של קרלוס גוהן, האיש החזק של ניסאן היפנית ורנו הצרפתית, בחשד לדיווחים מזויפים, היכה בתדהמה את תעשיית הרכב ● אבל אחרי ההלם, מתחילים להישמע גם קולות שתוהים אם לא מדובר בקנוניה יפנית שנועדה להשתחרר מהשותפות המעיקה עם רנו ולהיפטר מהמנכ"ל הצרפתי הראוותן

קרלוס גוהן./ Regis Duvignau , קרלוס גוהן
קרלוס גוהן./ Regis Duvignau , קרלוס גוהן

מסיבת העיתונאים שכינסה הנהלת ניסאן ביום שני האחרון הייתה דרמטית במונחים יפניים. קצת אחרי עשר בלילה, שעון יוקוהמה, נכנס מנכ"ל ענקית הרכב, הירוטו סייקאווה, והודיע לתקשורת כי לאחר חקירה פנימית שנמשכה חודשים, עצרה המשטרה היפנית באותו היום את הבוס שלו, יו"ר מועצת המנהלים של החברה, קרלוס גוהן, בחשד שהשתמש בנכסים של החברה בלי פיקוח, שדיווח לרשות ני"ע על הכנסה פחותה מזו שהייתה לו, ובקצרה - ששילשל לכיסו במרמה לפחות 40 מיליון אירו במהלך חמש השנים האחרונות. "זהו יום עצוב לחברה. אני חש אכזבה גדולה וייאוש", אמר סייקאווה.

ההודעה גרמה לרעידת אדמה בתעשיית הרכב העולמית. גוהן, בן 64, צרפתי שנולד בברזיל לאב לבנוני, היה הדמות הדומיננטית לא רק בניסאן, אלא גם כיהן כמנכ"ל ענקית הרכב הצרפתית רנו ונחשב למי שמחזיק בידיו את המושכות של הקבוצה שיצרו שתי החברות יחד עם מיצובישי, ושהפכה בשנים האחרונות למתחרה רצינית של קבוצת פולקסווגן על כתר יצרנית הרכב הגדולה בעולם.

המולטי-מיליונר, שהיה רגיל למשכורת שנתית של עשרות מיליוני אירו בשנה משלל תפקידיו, ושנחשד בין השאר כי השתמש בכספי החברה כדי לרכוש בתים מפוארים בביירות, ריו, פריז ואמסטרדם, יושב מאז יום שני במעצר בכלא היפני. בסוף השבוע פורסמה לראשונה הצהרתו שלפיה הוא מכחיש באופן גורף את ההאשמות נגדו, וקובל על "המעצר האלים מאוד" שהכינו לו הרשויות היפניות.

על מרכזיותו של גוהן מלמדות השלכות המעצר. לאחר ההודעה ירדו מניות ניסאן ב-5%, אלה של רנו קרסו ב-10%, וגם מניות מיצובישי רשמו ירידות. מועצות מנהלים של שלוש החברות הגדולות הודיעו כי יתכנסו לישיבות חירום, ואפילו הממשלה הצרפתית - שהיא בעלת 15% מרנו ובעלת זכות הצבעה בדירקטוריון - התערבה ואמרה כי יש לדאוג ליציבות בחברה. "ללא גוהן, קבוצת רנו-ניסאן-מיצובישי נמצאת במשבר קיומי", כתב ה"הנדלסבלאט" הגרמני.

רנו ניסאן

קולות של ספק

אבל בימים שאחרי התפוצצות הפרשה, החלו להישמע בצרפת קולות התוהים אם היפנים לא ביצעו למעשה "סיכול ממוקד" לגוהן; אם העצב שהביע סייקאווה לא היה בעצם דמעות תנין, ואם כל החקירה והמעצר לא היו מהלך מתוכנן היטב שמטרתו הייתה להיפטר מהמנהל הצרפתי, שראוותנותו הייתה ידועה לכל, וכך גם להשתחרר מהשותפות העסקית המעיקה עם רנו.

"האם פרשת גוהן היא למעשה הפיכה שיזמה ניסאן?", תהה השבועון הכלכלי הצרפתי "קפיטל" בכותרתו הראשית בשבוע שעבר. חבר הפרלמנט הצרפתי ז'אן קריסטוף לגראד היה נחרץ יותר, וצייץ בטוויטר כי ייתכן שמדובר ב"קנוניה שמטרתה ליצור גירושים בין ניסאן לרנו". גם אנליסטים בבתי השקעות צוטטו בכלי התקשורת בגרמניה ובצרפת ואמרו כי הפרשה נראית כמו "מהלך מתוכנן היטב" שהגיע מגורמים יפניים בתוך החברה.

מעטים בצרפת סבורים כי ההאשמות מופרכות מהיסוד - גוהן התגאה במשכורות העתק שלו, דילג ממדינה למדינה במטוסים פרטיים ו"חש שהוא מעל החוק", לפי הגדרת ה"נובל אובזרווטור" - אולם התזמון של הפרשה מרים גבות במדינה.

הרקע לפרשה הוא הודעה שהתפרסמה בפברואר 2018, אז הורתה מועצת המנהלים של רנו-ניסאן-מיצובישי, קבוצה המעסיקה כ-450,000 עובדים ברחבי העולם ושמכרה בשנה שעברה יותר מ-10 מיליון כלי רכב, "לגבש פתרון קבע שיבטיח את עתידה ותפקודה של הברית". מי שהיה אחראי על גיבוש הפתרון היה גוהן. במשך זמן רב מדי, היה ברור לכל, התרכזו כל הסמכויות והאינטרסים בידיו. לאחר ההכרזה התלוצץ גוהן עם התקשורת ואמר כי היא מהווה "הכרה מצד ההנהלה כי אני בן-תמותה". מאז רמז כי כל מיני אפשרויות נשקלות כדי לגבש את הקבוצה גם ללא מעורבותו - כולל מיזוג אפשרי בין רנו לניסאן.

אבל מיזוג כזה אינו אינטרס יפני. הדינמיקה בתוך הקבוצה השתנתה בעשור האחרון. ב-1999 הייתה זו רנו שהצילה את ניסאן מקריסה, כשרכשה 43% ממנה, וקיבלה גם זכויות הצבעה בה. ניסאן מצדה רכשה 15% מרנו, אך אין לה זכויות הצבעה. באמצעות החזקות ניסאן במיצובישי (34%), נוצרה קבוצת-על, ברית יצרניות רכב הרשומה בהולנד, שהייתה חלק מהקונסולידציה בתעשיית הרכב העולמית. שלוש החברות מבצעות רכש משותף, חולקות שירותי ניהול מידע וגם מייצרות מודלים משותפים, תחת מותגים שונים. מה שהתהפך הוא שרנו הפכה לחברה בקשיים, ואילו ניסאן שיפרה את ביצועיה. בשנה שעברה היו הכנסות ניסאן גבוהות ב-33 מיליארד אירו מאלה של השותפים הצרפתים.

לכן, סבורים בצרפת, חששו בניסאן ממיזוג אפשרי בינה לבין רנו. "תחושת הפליאה ההתחלתית לגבי פרשת גוהן מתחלפת לאט-לאט בחוסר אמון כלפי היפנים", דיווח העיתון הגרמני "די ולט" מפריז.

נפילתו של  "מלך השמש"  של תעשיית הרכב

המושיע של ניסאן

גוהן הוא מנהל שאפתני, אחד מהזרים הבודדים שעמדו בראש חברה יפנית ושנחשב לסיפור הצלחה, לפחות עד השבוע. הוא נולד בברזיל, בן לאב לבנוני ואם צרפתית, ועבר ללבנון כשהיה ילד. לאחר מכן היגרה המשפחה לצרפת, שם למד במוסד היוקרתי "פוליטקניק" והחל לעבוד כמנהל בחברת הצמיגים מישלן. משם עבר לרנו ונחשב למועמד להנהלת החברה. ב-1999, כשרנו רכשה נתח גדול מניסאן הכושלת, נשלח גוהן ליפן להציל את החברה. הוא כונה "Le Cost Killer" בשל החיסכון בעלויות שהוביל. הוא כיהן כמנכ"ל החברה עד השנה שעברה. מאז, נשאר בתור יו"ר מועצת המנהלים. במקביל הוא עומד בראש רנו. השכר השנתי שלו מוערך ב-23 מיליון אירו בשנה.

כעת, נראה כי ביפן ובצרפת מתייחסים באופן שונה לפרשה. ניסאן כבר הודיעה בישיבה מיוחדת של חבר המנהלים כי גוהן מפוטר מיידית מתפקידו וכי ימונה לו מחליף בשבועות הקרובים. עתיד הקבוצה נראה בסכנה גם לאחר שמיצובישי הודיעה כי השותפות בין שלוש החברות תהיה "קשה לתפעול" ללא גוהן. בצרפת, לעומת זאת, הבהירו כי הוא אינו חשוד בעבירות בשטח המדינה, אבל הפרשה הפכה לסוגיה לאומית לאור ההחזקות הממשלתיות בחברה, ומרכזיותה בתעשייה הצרפתית.

"לא מסוגל להוביל"

שר האוצר הצרפתי, ברונו לה-מר, מיהר להודיע כי בכל מקרה יש למצוא מחליף לגוהן באופן מיידי. "הוא אינו מסוגל להוביל את החברה בשלב זה", אמר לה-מר, שהבהיר כי לקבוצה יש "חשיבות אסטרטגית" לצרפת וכי הממשלה תחליט כיצד לפעול בימים הקרובים, לאחר התייעצויות גם עם הצד היפני.

החשדות מסתכמים בכך שבמהלך חמש השנים האחרונות דיווח גוהן לרשויות הבורסה ביפן כי התשלומים הנחשבים לשכר שקיבל מניסאן הסתכמו ב-5 מיליארד ין (כ-38 מיליון אירו), בעוד שהמשטרה חושדת כי הסכום האמיתי היה כפול. מי שהיה יד ימינו בניסאן, האמריקאי גרג קלי, נעצר גם הוא וחשוד במעורבות בפרשה. גם הוא מכחיש את ההאשמות נגדו, לפי דיווחים בתקשורת היפנית.

ב-2010, לפי הדיווחים, הקימה ניסאן בהולנד חברה קטנה עם הון של 46 מיליון אירו, שמטרתה הייתה להשקיע בסטארט-אפים אירופיים. ואולם, לפי החשדות, גוהן השתמש בחברה כדי לקנות נכסי נדל"ן מפוארים ברחבי העולם. החברה ההולנדית שימשה למעשה כארנק האישי שלו, לפי החשדות, והוא השתמש בה כדי לתחזק את הדירות וגם כדי לשלם בעבור ארוחות מפוארות לו ולמשפחתו במאות אלפי אירו.

בינתיים, גוהן נמצא במעצר. הרשויות ביפן יכולות, לפי החוק, להחזיק אותו במעצר במשך 20 ימים לפני הגשת כתב אישום. אם יורשע לפי החשדות המפורסמים בתקשורת, גזר דינו עשוי להסתכם בעשר שנות מאסר. מי שהוגדר כ"מלך השמש" של תעשיית הרכב הצרפתית-יפנית, ונעצר במטוס הפרטי שלו, ייאלץ להילחם על חירותו ובינתיים יפנה את מקומו למנהלים חדשים בשתי החברות. 

עוד כתבות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי