גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם אתה לא יכול להתחרות בהם תחבור אליהם: הוט נכנעת למגמה ומתחילה לשווק את נטפליקס בעצמה

הנטישה ההמונית לעבר שירותי הטלוויזיה האינטרנטיים הובילה את הוט לחבור לענקית התוכן הבינלאומית נטפליקס ● צעד זה מצטרף לצעדים נוספים שהוט ו-yes נקטו כדי להילחם בנטישה, ביניהם מבצעי הצטרפות אטרקטיביים ושיווק אגרסיבי של השירותים האינטרנטיים שלהן

הוט חוברת לנטפליקס? / צילום: Shutterstock
הוט חוברת לנטפליקס? / צילום: Shutterstock

השינויים בתחום הטלוויזיה בישראל כל-כך קיצוניים, שכבר קשה לעקוב. אנחנו הישראלים נחשבים למאמצי טכנולוגיות מהירים יחסית לעולם, ולכן לעתים נדמה שמה שקורה בעולם מואץ בישראל פי כמה.

שימו לב לשני אירועים יחסית שוליים, אבל כאלה שמבטאים את כל השינוי. ראשית, בימים האחרונים החלה הוט לשווק את נטפליקס במסגרת החבילה שלה. כך, בשקט יחסי ובלי רעש, היא העלתה קמפיין בערוצים העצמאיים שלה לנטפליקס והחלה לשווק את התוכן של נטפליקס, בתשלום כמובן.

מי היה מאמין שיגיע הרגע שחברה כמו הוט, עם הפקות מקומיות ותוכן עשיר, תיאלץ במידה מסוימת להרים ידיים ולחבור אל ענק התוכן הבינלאומי?

אם לא די בכך, צריך לשים לב גם למה שקורה במתחרה הגדולה שלה, חברת הלוויין yes. היא יצאה במבצע של 89 שקל לחודש למשך 3 חודשים למצטרפים חדשים. זה מחיר מבצע שמעיד על משבר עמוק בקרב השחקניות הוותיקות. yes בינתיים לא מציעה את נטפליקס על גבי הפלטפורמה שלה, אבל יהיה מעניין מאוד לראות איך הדברים יתפתחו. קצב השינויים בשוק הטלוויזיה הרי מהיר במיוחד.

השאלה הגדולה היא האם yes תמשיך לשמור על המודל שלה כפי שהוא היום. האפשרות השנייה היא שבדומה להוט, גם היא תסיק את המסקנה הבלתי נמנעת, שפלטפורמת התוכן של נטפליקס יכולה לחבור לתוכן המקומי כתוספת, אבל לא כאמצעי התוכן המרכזי, בגלל הפקות המקור שבישראל כל-כך אוהבים. 

גם בישראל הטלוויזיה האינטרנטית התחזקה ב-2018 על חשבון הכבלים והלוויין

מספר המנויים זינק פי 3 בשנה וחצי

לדברי גורמים בתעשייה, בשידור החי של הסופרבול, אירוע הספורט והבידור הנצפה ביותר בעולם שהתקיים בלילה שבין ראשון לשני לפי שעון ישראל, צפו על-פי הערכות יותר מ-20% מכלל הצופים באמצעות פלטפורמות שידור על גבי האינטרנט.

בארה"ב בלבד נטשו ב-2018 כ-4 מילון לקוחות את הטלוויזיה המסורתית לטובת פלטפורמות אינטרנטיות. שם, ללקוח הממוצע יש עוד שני שירותי סטרימינג נוספים, כדוגמת נטפליקס, הולו, אמזון פריים וידאו ועוד, בנוסף לפלטפורמה האינטרנטית.

בישראל, כאמור, המגמה דומה. בשנה המדווחת האחרונה (רבעון 4 2017 עד רבעון 3 2018), פרטנר TV הוסיפה 90 אלף מנויים, סלקום TV הוסיפה 52 אלף מנויים, ובמקביל הכבלים והלוויין דיווחו על אובדן של 29 אלף ו-12 אלף מנויים בהתאמה. בפועל זהו מספר "מרוכך", כי הוט ו-yes מפעילות גם הן שירותים אינטרנטיים, "סטינג" ו"נקסט" בהתאמה. המספרים שהן מציגות כוללים קיזוז של לקוחות שנוספו לפלטפורמות האלה, המשווקות באגרסיביות וכוללות מבצעי הצטרפות נדיבים.

על-פי הערכות, יש כיום בישראל כבר כ-400 אלף משקי-בית שצורכים שירותי טלוויזיה רב-ערוצית על גבי האינטרנט. מדובר בנתח שוק של יותר מ-20%, ששילש עצמו מאז כניסת פרטנר TV לשוק לפני כשנה וחצי. 

קשיי ההסתגלות של הוט ו-yes

הפלטפורמות שלא משדרות עדיין על גבי האינטרנט, הוט ו-yes, ייאלצו לעשות גם הן את המעבר - וזה יעלה להן ביוקר. נראה שהרכבת יצאה מהתחנה, ולא תהיה להן ברירה אלא לעלות עליה. זו גם הסיבה להפחתות הצפויות בשווייה של חברת yes ברבעון הרביעי של 2018, שעליה דיווחה בזק. זו גם הסיבה שבזק דיווחה על קיצור התקופה בדרך להעברת שידוריה של yes לאינטרנט.

מעבר לעלויות הטמעת הטכנולוגיה, החלפת מאות אלפי ממירים שכרוכה ברכישה, איסוף והתקנה בבית הלקוח ושינוי כולל במערך התמיכה והידע בארגון - קיימת משקולת נוספת, עצומה, של פתיחת חוזים.

ספקי התוכן של הוט ו-yes כבר מבינים שהמציאות השתנתה. הדואופול שריכז את כל הכוח והצליח להשהות את התחרות, נמצא בעמדת נחיתות. כל פתיחת חוזה שתרחיב את זכויות השידור של שירות הטלוויזיה גם על גבי האינטרנט, תגיע עם תג מחיר כבד. אבל זה בלתי נמנע, והחברות מתחילות לנוע לכיוון הזה.

המהלך של הוט עם נטפליקס הוא צעד בדרך לשם. כרגע היא מנסה לבחון את המודל המשלב את נטפליקס ואת התוכן שלה, ומשווקת אותו כהצעת התוכן הכי חזקה בישראל - שילוב בין הפקות המקור שלה לבין התוכן הבינלאומי של נטפליקס, שזה פחות או יותר מה שהצופה הישראלי רוצה. הכול כלול.

לא מוכנים לוותר על הפקות מקומיות

הצופים הישראלים אוהבים את התוכן הזר, אבל לא רוצים לוותר על הפקות המקור כחול-לבן. הפקת מקור טובה זוכה להיקפי צפייה גבוהים בפערים משמעותיים מאוד לעומת כל הפקה מחו"ל. לדוגמה, בהוט אומרים כי גם הסדרה המדוברת "הכלה מאיסטנבול" לא מתקרבת להיקפי הצפייה בסדרות ישראליות כמו "גולדסטאר" ואחרות. יהיה מעניין לראות כמה מלקוחות הוט, בטלוויזיה ובאינטרנט, יסכימו לתוספת התשלום כדי לקבל את נטפליקס, אבל בינתיים הדיווחים הם חיוביים.

קרוב לוודאי גם ששיתוף-הפעולה בין הגופים יוביל את נטפליקס לבחון רכישת תוכן מקורי שהופק על-ידי הוט. האחרונה פוזלת לחו"ל כחלק מקבוצת אלטיס שבבעלות פטריק דרהי, ונטפליקס מחפשת תוכן מקומי איכותי.

האם המחירים יכולים להישאר נמוכים

בשנת 2018 נכתב רבות על התחרות שנכנסה לשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית בישראל. עם זאת, למרות השקט היחסי והמטעה בשיח התקשורתי על הנושא, נראה שאנחנו נמצאים דווקא עכשיו בשיא כל הזמנים של אותה תחרות אינטנסיבית.

מאז שפרטנר TV עלתה בקמפיין "בית הנייר" שמבטיח שוב הטבה של חצי שנה מנוי נטפליקס ללא עלות, נראה כי קצב קצב נטישת הכבלים והלוויין רק הולך וגובר. השיא הגיע כאשר בפרטנר נרשם בשבוע יום בו יותר מ-1,000 לקוחות הזמינו התקנת פרטנר TV בביתם. ביום אחד.

גם ללא הנתון הזה, לא קשה להבין שהוט ו-yes צריכות להתרגל לשינויים בהרגלי הצריכה שמשפיעים על התנהלותן. הן מתמודדות עם אובדן משמעותי של לקוחות בכבלים ובלוויין, וזאת למרות העובדה ששתי החברות מציעות מבצעי הצטרפות במחירים שלא נראו כמותם למנויים חדשים. בהוט מציעים חבילות טריפל בעלות של 169 שקל, וב-yes מציעים מנוי חודשי בעלות של 89 שקל לחודש למשך 3 חודשים.

אבל מי שחושב שהמטוטלת נעה לכיוון השלילי רק עבור הוט ו-yes, טועה. בעלות על תשתית היא נכס אם יודעים להשתמש בה נכון, ואם הרגולטור פועל בצורה נכונה. לקוח נטפליקס מייצר, על-פי הערכות, פי 4-5 תעבורת אינטרנט במשק-בית לעומת לקוח שצופה רק דרך הכבלים או הלוויין. מי שמשלם עבור היקפי התעבורה הגבוהים הם חברות הטלוויזיה האינטרנטיות. בינתיים הן ממשיכות להציע ללקוחות מחירים נמוכים - זה הגיוני לטווח הקצר בשביל לצבור תאוצה ונתח שוק, אבל כלכלי זה לא.  

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה