גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלא כמו בבנקים: בעלי הבית בחברות הביטוח ובתי ההשקעות רוצים לשלוט

משחק הכיסאות המוסיקליים בצמרת ענקיות הפיננסים המקומיות, מגדל פסגות ואיילון, מזכיר כי מדובר בתחומים שעדיין נשלטים בידי בעלים דומיננטיים ● האם הרגולציה, שכבר נדרשה בעבר לנושא, תתערב גם הפעם?

לוי רחמני  / צילום: איל יצהר
לוי רחמני / צילום: איל יצהר

האם גם בענף הביטוח והפיננסים אנו בעיצומו של מעבר השליטה מבעלי בית דומיננטיים, בעיקר אלה מהדור שצמח בעולם הביטוח "של פעם", לידי מנהלים ודירקטורים -  או שעדיין ידם של בעלי השליטה על העליונה? בעוד שברוב הבנקים בישראל בעלי הכוח העיקריים הם המנכ"לים והיו"רים השכירים, הרי שבענפי הביטוח ובתי ההשקעות זה עדיין לא המצב.

כך, בשבוע שעבר חשפנו ב"גלובס" כי היו"ר הטרי של מגדל חברה לביטוח, ניר גלעד, פועל לאיתור מנכ"ל חדש לחברה, במקומו של דורון ספיר, שעדיין לא השלים שנה מלאה בתפקיד. המהלך הזה מסמן עוד זעזוע פרסונלי בצמרת קבוצת הביטוח הגדולה במשק (במונחי נכסים מנוהלים) - בהמשך לסדרת זעזועים שפקדה אותה מדי כמה חודשים בשנה האחרונה, והכל תחת חוסר שביעות הרצון של בעל השליטה הדומיננטי, שלמה אליהו, מהתנהלות הקבוצה.

כמעט במקביל מתרחשת סערה דומה בגוף מוסדי מוביל אחר, פסגות. בבית ההשקעות הגדול במשק (במונחי נכסים מנוהלים) נודע כי היו"רית, מיכל עבאדי בויאנג'ו, עוזבת במיידי ובמפתיע, בעקבות חילוקי דעות עם בעלת השליטה, זהבית כהן מקרן אייפקס. שני מהלכים אלה מצטרפים לעימות שלישי בגוף מוסדי שמנהל כספי ציבור: מאבק השליטה דה פקטו באיילון, בין בעל מניות השליטה לוי רחמני, לבין יו"ר הקבוצה, שלמה גרופמן, וחבריו לדירקטוריון.

על פניו מדובר בשלושה מקרים בהם בעלי שליטה דומיננטיים רוצים להתוות דרך ניהולית לחברות, באופן שעשוי לחרוג מהאופן הראוי בעיני הרגולציה - הגם שמדובר בשלושה מקרים השונים אחד מהשני. מה גם שבעוד שבבנקים כבר מתקיימת מציאות חדשה, במסגרתה ארבעה בנקים מתנהלים ללא גרעין שליטה - הפועלים, לאומי, דיסקונט ומוניציפל (לשעבר דקסיה ישראל) - הרי שבביטוח עדיין נפוצה התופעה של בעלי בית מובהקים, ששולטים ביד רמה ב"ביזנס".

הדבר בולט במיוחד בשלוש קבוצות גדולות ומרכזיות: הראל, שבשליטת משפחת המבורגר ובהובלתו הפעילה מאוד של היו"ר יאיר המבורגר; ישיר איי.די.איי ("ביטוח ישיר"), שבשליטת משפחת שנידמן ושבהובלתו הפעילה לא פחות של היו"ר מוקי שנידמן; ומנורה מבטחים, שמובלת על ידי בעלי המניות, היו"ר ערן גריפל ומנכ"ל הקבוצה ויו"ר חברת הביטוח ארי קלמן. עוד נציין שבבתי ההשקעות המקומיים נפוצה אף יותר המציאות של ניהול בידי בעלי שליטה ומייסדים.

הערכות: ייתכן שספיר יחליט לעזוב את מגדל

נתחיל ממגדל: כאמור, בשבוע שעבר התברר כי היו"ר החדש גלעד, שהחל בתפקידו רק בתחילת מארס האחרון (במקום פרופ' עודד שריג שהודח מתפקידו בשל עימות עם בעל השליטה אליהו), מחפש אחר מחליף למנכ"ל ספיר. זה האחרון מונה לתפקידו בסוף יוני 2018, במקומו של עופר אליהו, בנו של בעל השליטה.

עוד גילינו ב"גלובס", כי ועד עובדי מגדל יצא נגד מה שהוא כינה כ"משחקי הכס במגדל", תוך שהביע תמיכה במנכ"ל ספיר.

עתה מתברר כי ברשות שוק ההון, שבראשות ד"ר משה ברקת, לא מרוצים מחוסר השקט שמאפיין את מגדל תחת שליטת אליהו, אך לא בהכרח רואים לנכון להתערב לפי שעה. בפיקוח מעוניינים בשמירה על יציבות (ועל המוניטין) של קבוצות הביטוח ועל זכויות המבוטחים, והם כבר נדרשו לסוגיה זו במגדל לפני מספר חודשים.

אז הקפידה הרגולציה על הפרדת כוחות בין אליהו, שמכהן כיו"ר קבוצת האם הציבורית מגדל אחזקות, לבין מגדל ביטוח, שלה מונה יו"ר עצמאי, שקיבל את ברכת המפקח: גלעד, שהיה בעבר החשכ"ל באוצר, בכיר במגדל ומנכ"ל החברה לישראל.

בשוק העריכו כי אפשר לראות במהלך של גלעד ככזה שעשוי ללמד על כך שהוא רוצה לקחת את החברה לכיוון אחר, שהוא מתווה לה. בהקשר זה, הם גורסים, גלעד עיצב את תפיסתו לשינויים הנדרשים במגדל ואף שוחח בנושא עם ספיר. עוד על פי הערכות, אפשר שספיר עצמו כבר בוחן את עתידו בקבוצה, גם אם גלעד לא יפעל להזזתו בחודשים הקרובים. אם וככל שספיר יחליט לעזוב את החברה מיוזמתו אזי הפיקוח צפוי שלא להתערב. עם זאת, נראה שבפיקוח לא יראו בעין יפה "הדחה" נוספת של בכיר בצמרת מגדל תוך חודשים ספורים.

אי שקט גם בפסגות ובאיילון

אם ספיר יעזוב את מגדל בקרוב, הרי שהוא יהיה שם נוסף בשרשרת המנכ"לים והיו"רים שהיו במגדל ועזבו מאז שאליהו רכש את השליטה בה (בשלהי 2012). בין שלל השמות שהיו מועמדים לתפקיד מנכ"ל מגדל היה גם שמה של החשכ"לית לשעבר מיכל עבאדי בויאנג'ו, שלבסוף היא ואליהו לא איחדו כוחות.

במקום מגדל, עבאדי בויאנג'ו העדיפה ללכת לתפקיד יו"רית בית ההשקעות פסגות, שנמצא בבעלות קרן ההשקעות אייפקס - שמבקשת מזה זמן לממש החזקה זו, בין אם דרך מכירה לצד ג' או בהנפקה בבורסה.

לפני ימים ספורים חלה גם שם סערה של ממש, כשהיו"רית החדשה יחסית עזבה לאחר כשנה וחודשיים בתפקיד, ובצל יחסים רעועים עם בעלת השליטה כהן. על פי גורמים מעורים, בין השתיים היו חילוקי דעות, בין היתר בנוגע לתוכניות שהיו"רית רצתה לקדם לטובת פיתוח החברה, שכוללות צירוף עובדים והשקעה במערכות חדשות, כמו גם ביחס לתוצאות ולשורת ההכנסות. לפי שעה טרם סוכם על מועד העזיבה הרשמי של עבאדי בויאנג'ו.

ומה לגבי איילון? לא רק שלמה אליהו הפך בשנה האחרונה לאיש ביטוח ותיק שהפיקוח הרחיק בעבר מניהול יומיומי של החברה שבשליטתו. גם לוי רחמני, מייסד ובעל השליטה בקבוצת איילון, חווה זאת, ואף ביתר שאת, כששליטתו בחברת הביטוח כמעט ונעלמה, על אף זכויות הקניין שלו במניות הקבוצה.

עם זאת רחמני עדיין מתעקש על דריסת רגל בקבוצת איילון הבורסאית (השולטת בחברת הביטוח). בחודשים האחרונים מתנהל מאבק אישי וחריף בין בעל השליטה הקשיש, שכבר נאלץ לזוז מתפקידו כמנכ"ל, לבין דירקטוריון החברה שבשליטתו וההנהלה של חברת הביטוח. רחמני מנסה מזה זמן לזמן אסיפה כללית שתדון בהחלפת היו"ר המכהן גרופמן, שבעבר היה חברו וכיום הפך ל"אויבו". לכשתתקיים האסיפה האמורה רחמני צפוי לגרום לאי מינויו מחדש של גרופמן, דבר אשר יביא בפועל להדחתו מהדירקטוריון.

ככל הידוע חברי הדירקטוריון באיילון פנו לשני מומחים לממשל תאגידי: פרופ' גדעון פרחומובסקי מהאונ' העברית וד"ר אסף אקשטיין מהקריה האקדמית אונו, וביקשו חוות דעת בנושא. נכון לשעת כתיבת שורות אלה לא ידוע מה החליט הדירקטוריון בישיבתו מהיום.

בכל אופן, ביחס לתלונה של דירקטורית בחברה בדבר כך שבעל השליטה רחמני הטריד אותה מינית לכאורה: ככל הידוע רחמני לא הופיע עדיין בפני הבודקת החיצונית, והוא כנראה לא מתכוון להופיע בפניה. בסביבת רחמני לא רואים את עניין הבודקת כמשהו שרחמני כפוף אליו או מחויב לו, משום שאינו נושא משרה בקבוצה. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה