גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהלת היחידה של מחלקה כירורגית בישראל: היו התערבויות אם אחזיק מעמד

הפורטפוליו של ד"ר קטיה דיין, בת 55, מנהלת מחלקה כירורגית בבית חולים וולפסון ● "הכירורגיה משכה אותי, אבל לא ראיתי שם נשים, בגלל שהיא נתפסה כמקצוע גברי, דורשני, מחייב, עם שעות עבודה מטורפות. בהתחלה זה לא היה אפילו ברשימה שלי"

דר קטיה דיין / צילום: איל יצהר
דר קטיה דיין / צילום: איל יצהר

אני: אם אני טובה במשהו וארצה לעשות אותו, אין מה שימנע את זה ממני. לא חוששת משינויים. חשוב לי הקשר הבינאישי עם אחרים, למרות שאני לא מאוד חברותית; וחשוב לי להיות נגישה לכולם, גם אם אני לא מאוד נחמדה.

משפחה: למשפחתו של אבא היו מפעלי שוקולד גדולים בתוניסיה, הוא נולד שם ויצא ללמוד רפואה בפריז. לפני מלחמת העולם השנייה הוא הוסגר לנאצים, נעלם לכמה שנים, עד שהופיע שוב בבית ההורים ולא היה מוכן לספר על התקופה הזאת שום דבר, למעט העובדה שברח. הוא אף פעם לא שכח לצרפתים מה שעשו לו, ולמרות זאת עבר עם כל המשפחה לצרפת. הוא התמחה שם במחלות זיהומיות והקים את בנק הדם הראשון במרוקו. בשנות ה-50' עלה לישראל עם אשתו הראשונה וילדיו והם גרו באזור עפולה. בהמשך נפרדו והוא חזר לצרפת.

אמא הגיעה מטנג'יר - מובלעת של מגורשי ספרד דוברי ספרדית במרוקו. היא עלתה לארץ עם עליית הנוער אחרי קום המדינה, הגיעה לקיבוץ ושם הכירה את אבא. הם נסעו יחד לטנג'יר, שם נולדתי, ומשם עברו לפריז. אמא הייתה מורה ורואת חשבון, אבא ניהל מעבדה רפואית.

ילדות: מדהימה, שקטה ויפה בכפר קתולי קרוב לפריז. למדתי בבית ספר ליד הכנסייה, עד שב-1971 אבא החליט לחזור לארץ ועקר אותי ואת אחי משם. לא רציתי לעבור. לא ידעתי מילה בעברית, והילדים לא היו נחמדים. כדי להשתלב הייתי מוכרחה לאבד את המבטא ולהסביר לכולם שקטיה זה שם נפוץ בצרפת. עד שהגיעה העלייה מחבר העמים, הייתי הקטיה היחידה.

כשהייתי בת 12 עברנו לתל אביב בגלל העסקים של אבא, ועוד פעם עברתי את התהליך הקשה של ההשתלבות. גרנו בנווה אביבים, למדתי ביולוגיה, צרפתית ואנגלית באליאנס והייתי בחוגי ציור. לא ידעתי מה אני רוצה לעשות, אבל היה לי ברור שזה לא יהיה לכיוון הומני.

משה: הכרנו כשהיה קצין בשריון ומאז אנחנו יחד. יש לנו ילד אחד בן 30, שמסיים עכשיו סטאז' ברפואה בפנימית, דור שלישי לרופאים. אנחנו גרים בקיבוץ גבעת חיים. ההחלטה להביא לעולם ילד אחד הייתה מודעת. היה לי חשוב להיות הורה ואני אוהבת את בני למוות.

פנאי: הרפואה היא התחביב שלי גם מחוץ לשעות העבודה. חוץ מזה אני פרנקופילית, פריז היא האהבה שלי.

תפיסת עתיד: רוצה שיקום דור של נשים כירורגיות וברור לי שלא אהיה מנהלת המחלקה האחרונה. רוצה שידעו שבוולפסון, שנחשב בית חולים פריפריאלי, יש מחלקה מעולה, שחולים מקבלים בה את הטיפול המסור והטוב ביותר שיש.

רפואה

אישה ב"מקצוע גברי": אחרי שירות כמדריכת טנקים במלחמת לבנון, ויתרתי סופית על רעיון הציור כי הבנתי שאני לא טובה מספיק ואין לי את הנפש הגדולה שאמן צריך. נרשמתי ללימודי רפואה, התקבלתי לכל הפקולטות ובחרתי בבן גוריון, שם עסקו יותר ברפואת קהילה שדיברה אליי. אבא חשב שרפואה הוא לא מקצוע חכם מספיק והאמין במחקר ואקדמיה, אבל אני רציתי לרפא אנשים.

סיימתי את הסטאז' וכשהייתי צריכה לבחור התמחות לא ידעתי במה, כי אהבתי את הכול. הכירורגיה משכה אותי, אבל לא ראיתי שם נשים, בגלל שהיא נתפסה כמקצוע גברי, דורשני, מחייב, עם שעות עבודה מטורפות. פחות נפש ויותר כוח פיזי. לכן, זה לא היה אפילו ברשימה שלי. אבל אז בסטאז' בבית החולים מאיר הציעו לי להתמחות בכירורגיה. התלבטתי. היו שם התערבויות אם אצליח להחזיק מעמד. מי שדחף אותי היה בן הזוג שלי.

כירורגיה: עשיתי התמחות של שש שנים והתמקצעתי בלפרוסקופיה, ניתוח זעיר פולשני, שנעשה דרך חור מפתח במקום לפתוח את הבטן, ומצריך יכולות ניתוח עדינות יותר. היום, באמצעות הטכנולוגיה, אפשר לבצע כך כמעט כל ניתוח ולשלוט על דימומים, מה שמקל על ההחלמה. עם הזמן נוצרו בתוך הלפרוסקופיה תת התמחויות.

לבד בניו יורק: יצאתי להתמחות של שנה בניו יורק כשהבן שלי היה בן שש. הייתי שם לבד, כי כלכלית לא יכולנו להרשות לעצמנו שמשה יפסיק לעבוד. לא היה סקייפ, אז דיברנו המון בטלפון. כשחזרתי לארץ, פרופסור אילן חרוזי מוולפסון לקח אותי אליו, הביא אותי לכירורגית ב', ומאז ועד היום אני שם. במשך שנים התמקדתי במעי הגס, קיבה, ניתוח טראומה ובקעים.

ניהול: ב-2008 התמניתי לסגנית מנהל המחלקה. לא למדתי מנהל רפואי, כי הרופא הבכיר במחלקה פחות עוסק בענייני ניהול והוא יותר הדרג הרפואי הבכיר והאחראי על המתמחים. כשמנהל המחלקה לשעבר חלה מוניתי לממלאת מקומו במשך שלוש שנים, ואחריהן, למרות שלא ממש שאפתי לזה, מוניתי למנהלת המחלקה - האישה הראשונה והיחידה שמנהלת מחלקה כירורגית בישראל. אני אחראית על כל הניתוחים במחלקה, והאחריות לכל דבר שקורה לחולה היא עליי.

רפואה ציבורית: מאוד מאמינה בה וחושבת שצריכים לנתק ממנה את הרפואה הפרטית לגמרי, כמו בארה"ב. הקליניקה הפרטית שלי עוסקת באסתטיקה ואני לא מנתחת בבית החולים את מי שבא אליי באופן פרטי. אני מרצה באוניברסיטת תל אביב ומנהלת האקדמיה לכירורגיה מטעם איגוד הכירורגים, כי יש לי אחריות להעביר את הידע שקיבלתי לאחרים.

עוד כתבות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"