גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מאלצת הודו את נסטלה ויוניליבר לאסוף את האריזות המשומשות של מוצריהן

חוק חדש שנועד להתמודד עם הזיהום הסביבתי שנוצר בעקבות שימוש באריזות פלסטיק שאינן ניתנות למיחזור, גורם לענקיות מוצרי הצריכה המערביות לחפש דרכים יצירתיות כדי לענות על הדרישות

שקיות הנודלס הפופולריות של נסטלה בהודו /  צילום: רויטרס, Amit Dave
שקיות הנודלס הפופולריות של נסטלה בהודו / צילום: רויטרס, Amit Dave

דור שלם של הודים גדל על מותג אטריות האינסטנט מאגי (Maggi), שמניב אחד מכל ארבעה דולרים שנסטלה מרוויחה בהודו. אך המארז, שאינו ניתן למיחזור, הפך לבעיה גדולה - גם להודו וגם לנסטלה.

אריזות מאגי צהובות ופסולת פלסטיק אחרת מזהמות באופן גובר את העיר מוסורי שלמרגלות הרי ההימלאיה, וגם את הודו כולה. כעת הפכו אריזות מאגי - לצד שקיות צ'יפס, עטיפות ממתקים ושקיקי שמפו - ליעד של חוקים חדשים בהודו, שמאלצים את חברות מוצרי הצריכה להתמודד עם הפסולת שיוצרים מוצריהן.

למרות שכמות פסולת הפלסטיק היומית שמייצר ההודי הממוצע נמוכה בהרבה משל האמריקאי הממוצע, היא זינקה ב-69% בשנים 2015-2018, על-פי אומדני הממשלה. בכל רחבי הודו, המזבלות עולות על גדותיהן, ומערכות הביוב פקוקות בפסולת פלסטיק.

בעיה מפלסטיק

תקנות מחמירות

כדי להתמודד עם הבעיה, השיקה הודו תקנות חדשות מהמחמירות בעולם על פלסטיק לשימוש חד-פעמי, שמאלצות את החברות לאסוף אריזות שמושלכות לעתים קרובות כפסולת.

מהלכיה של הודו ננקטים במסגרת מדיניות היד הקשה רחבת ההיקף שנוקטים רגולטורים ברחבי העולם בסוגיית הפלסטיק לשימוש חד-פעמי שגורם נזק בלתי הפיך ליצורים חיים בים וביבשה כאחד.

במשך עשרות שנים ייצרו חברות מוצרי הצריכה מיליארדי מארזים למוצרים שונים שאינם ניתנים למיחזור, תוך התעלמות מהטיפול בהם. כעת הן חוששות מאוד מאיום הקנסות או מאיסור גורף על שימוש במארזים ששיחקו תפקיד קריטי בהצלחתן בהודו. החברות מקוות שהצמיחה בהודו - שעומדת להדיח ב-2022 את סין מהמקום הראשון ברשימת המדינות המאוכלסות ביותר בעולם - תקזז את הירידה במכירות במדינות המערב.

בעיה עולמית

מארזים שאינם ניתנים למיחזור הם בעיה עולמית, אך במדינות שניהול הפסולת שלהן גרוע מדובר בבעיה חריפה במיוחד. משקי-בית הודים רבים אינם נהנים משירות איסוף אשפה קבוע, ולכן הם שורפים אשפה או משליכים אותה בצדי הדרך. מרבית האשפה מוצאת את דרכה לנתיבי מים. 90% מהפלסטיק שנמצא באוקיאנוסים בעולם מגיע אליהם מעשרה נהרות, על-פי מחקר מ-2017 שהתפרסם בכתב-העת "Environmental Science & Technology". שמונה מהנהרות האלה נמצאים באסיה, ושניים מהם עוברים דרך הודו.

במדינות השווקים המתעוררים נמכרים לעתים קרובות מוצרים כמו שמפו וחומרי ניקוי בשקיקים של מנה אחת, בדומה לשקיק הקטשופ שמגיע יחד עם מנת צ'יפס מהמסעדה. השקיקים ה"רב-שכבתיים" הגמישים מגינים על המוצר מטמפרטורות קיצוניות ומזיהום, ומה שחשוב יותר נמכרים במחיר שאותו יכולים להרשות לעצמם צרכנים עניים.

80% ממכירות השמפו

שקיקי מנה יחידה מהווים יותר מ-80% ממכירות השמפו בהודו, אינדונזיה והפיליפינים, על-פי נתוני יורומוניטור. אך בדומה למארזי מאגי, מארז כזה מורכב מסוגי פלסטיק שונים ומחומרים כמו אלומיניום. עקב כך לא ניתן למחזר את המארזים האלה, והם אינם מעוררים עניין בקרב מלקטי הפסולת בהודו, שמחטטים באשפה כדי למצוא מארזים שניתנים למיחזור ושאותם אפשר למכור.

לפני שלוש שנים הודיעה ממשלת הודו כי ב-2018 היא תטיל איסור על מארזים רב-שכבתיים, והודעתה זרעה בהלה בכל רחבי התעשייה.

קונסורציום של חברות - כולל נסטלה, פפסי ויצרנית מנטוס Perfetti Van Melle - ניסה במשך חודשים ארוכים לפתח חלופה שניתנת למיחזור. לאחר שכשלו המאמצים, החליט הקונסורציום לאמץ גישה חדשה.

באמצעות הצגות רחוב וסדנאות, הכשירו החברות האלה 1,500 אוספי אשפה בשמונה ערים בזיהוי ואיסוף מארזים רב-שכבתיים, כאשר התשלום לאותם אוספי אשפה התבסס על כמות האשפה שאספו. במסגרת תוכנית הפיילוט נאספו 680 טון אשפה בתוך שלושה חודשים.

אוספות חזרה

במרץ 2018 שינתה ניו דלהי את החוק כדי לאפשר מכירת מארזים רב-שכבתיים. התנאי הוא שהחברות חייבות לאסוף חזרה מארזים בנפח מקביל לכמות נפח המארזים שהן מוכרות, ולמצוא להם שימושים אחרים כמו שליחתם למפעלי מלט שבהם הם משמשים כדלק.

זה ממריץ את נסטלה, וגם חברות אחרות, לשכור את שירותיהם של עסקים, ארגונים לא-ממשלתיים וגופי ממשל מקומיים לאיסוף מארזים. החברות חייבות לאסוף 100% מהמארזים הרב-שכבתיים שלהן עד סוף השנה הבאה. מחצית האתגר היא לגרום למשקי הבית למיין את האשפה במקום להשליך את כולה לאותו הפח.

במוסורי שולחת נסטלה נציגים מדלת לדלת כדי ללמד את התושבים כיצד לטפל באופן נכון באשפה, וגם מממנת מבצעי איסוף מארזי פלסטיק. החברה מתכננת לנקוט מהלכים דומים גם במקומות אחרים .

בבנגלור החלה יוניליבר לשלם לחברת ניהול פסולת תמורת איסוף מארזים רב-שכבתיים ממשרדים ומבנייני דירות.

במתחם משרדים רחב שבו עובדים 60 אלף אנשים עבור חברות כמו מורגן סטנלי וקאפג'מיני, ממיינים אנשי סאהאס בכל בוקר את שקיות האשפה היבשה. לאחר שהם שולפים מהן פריטים כמו בקבוקים, פחיות משקה וחתיכות קרטון גדולות, נשלחת האשפה למפעל בשולי העיר, שבו מוציאים העובדים ידנית את המארזים הרב-שכבתיים מהמסוע שעליו מונחת האשפה. לאחר מכן מובלים המארזים הרב-שכבתיים במשאיות לכבשן שנמצא במרחק של 600 ק"מ ושבו הם משמשים כדלק.

הובלת מארזי פלסטיק למרחקים ארוכים במשאיות כדי לשרוף אותם פוגעת גם היא בסביבה, לדברי מדהאווי פורוהיט, מנהלת קיימות מארזים באסיה של יוניליבר. עם זאת, היא מוסיפה כי זה עדיין עדיף על מהשלכתם של מארזים אלה למטמנות אשפה.

איסוף מארזים מבנייני משרדים ומגורים שבהם כבר מתבצעת הפרדת אשפה היא משימה קלה. האתגר הגדול יותר הוא כיצד לצמצם את כמות האשפה ולשפר את הפרדת האשפה במשקי-הבית.

קורס בבית הספר

יוניליבר פיתחה קורס בן ארבעה שבועות בשם "ספארי פלסטיק" עבור בתי ספר, שבאמצעותו היא מסבירה את יתרונות הפרדת האשפה ומיחזורה. כמו כ, החברה מפעילה מאמצי לובינג בקרב פקידי מערכת החינוך להכליל במערכת הלימודים את הפרדת ומיחזור האשפה, בתקווה שהילדים ישפיעו על הוריהם.

למרות מאמצים אלה, מאשימים חלק מפקידי הממשלה את החברות בהתנהלות איטית מדי.

מנהלי חברות אומרים כי יעד איסוף 100% ממארזי הפלסטיק הרב-שכבתיים ב-2020 אינו ריאלי, וכי אין מספיק פרטים על יישום התקנה.

בעוד נפח האשפה הולך ותופח, והעלויות הולכות ומאמירות, מנסות החברות להרוויח כסף מהאשפה שהן אוספות. חלק מהן מחפשות שימושים אחרים למארזים, כמו בסלילת כבישים או ייצור רהיטים. חלקן מנסות לייצר מארזים שמורכבים מסוג אחד בלבד של פלסטיק כדי שניתן יהיה למחזרם.

יוניליבר פתחה באינדונזיה מפעל ניסיוני למיחזור שקיקים באמצעות טכנולוגיה שמשמשת למיחזור רכיבי פלסטיק של מכשירים אלקטרוניים.

גם נסטלה מתמקדת בתחום חינוך התושבים. כמו כן, החברה החלה להריץ פרסומות ברדיו ובעיתונים, כדי להניא את התושבים מהשלכת אשפה ולעודד את הפרדת האשפה.

המבקרים טוענים כי התוכנית במוסורי היא טיפה אחת בים, וכי במרבית הערים ההודיות לא ניתן לערוך קמפיין מדלת-לדלת.

נסטלה מעריכה כי אספה כמות אשפה שמקבילה ליותר מ-20% מהמארזים הרב-שכבתיים שמכרה בהודו אשתקד. כדי לעמוד ביעד מאת האחוזים שקבעה הממשלה בשנה הבאה, תצטרך נסטלה להרחיב משמעותית את מאמציה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר