גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את החברה שכל מי שהשקיע בה הרוויח, ויש כאלה שהרוויחו במיוחד

חברת בדיקות התוכנה, שהשליטה בה נמכרה לאחרונה לקרן הזרה ברידג'פוינט לפי שווי שהוערך ב-420 מיליון דולר, החליפה לא מעט ידיים ב-20 השנים האחרונות, כולל שתי חברות ציבוריות וקרן השקעות מקומיות ● כולן הרוויחו יפה, אך לנוכח השווי בעסקה הנוכחית, הן לבטח הרגישו תחושה של פספוס

איל זילברמן / צילום: שי אוקנין
איל זילברמן / צילום: שי אוקנין

לפני כשנה, כשחברת בדיקות התוכנה קווליטסט (Qualitest) הודיעה על מינויו של מנכ"ל חדש שהחליף את אחד ממייסדי החברה בתפקיד, נכתב בהודעת החברה על המינוי כי החברה "צמחה מחברת גראז' לחברה הגדולה ביותר בעולם בתחומה". לאורך השנים שבין היותה סטארט-אפ קטן בגראז', בסוף המילניום הקודם, ועד למכירתה בשבוע שעבר, לפי שווי שעומד ככל הידוע על 420 מיליון דולר - החליפה קווליטסט ידיים לא פעם ולא פעמיים. וכל אחד מהבעלים ששלט בחברה, מכר אותה לבסוף ברווח נאה.

קווליטסט מציעה ללקוחות מתעשיות שונות מגוון של פתרונות לבדיקות תוכנה ואבטחת איכות. "אי שם ב-1997, היה לי רעיון להקים חברת בדיקות, חברה שלא תתמקד במה שכל חברות הבדיקות התמקדו אז - שזה באג 2000", סיפר אייל זילברמן, מי שהקים את החברה יחד עם אלי מרגולין, בסרטון שהופק לכבוד חגיגות 20 השנה של החברה ועלה לאתר האינטרנט שלה.

בשנת 2000, כשהחברה העסיקה רק תשעה עובדים, בוצעה העסקה הראשונה במניותיה: חברת אי.אל.די הנסחרת בבורסה בתל-אביב (ALD) רכשה 51% ממניות קווליטסט תמורת 360 אלף דולר (כ-1.5 מיליון שקל בשער החליפין דאז), עם אופציה להשקעה נוספת בעתיד. ביתרת המניות המשיכו להחזיק המייסדים, זילברמן ומרגולין.

כך החל הפרק הציבורי בחייה של קוולטיסט, כחברה בת של חברה שנסחרת בבורסה. פרק זה נמשך ב-2004, כשחברה ציבורית אחרת רכשה מידי אי.אל.די את חלקה בקווליטסט: חברת שירותי המחשוב מלם תים, שבשליטת המיליארדר שלמה איזנברג, ששילמה 6.5 מיליון שקל תמורת ה-51%. בכך רשמה אי.אל.די החזר של פי ארבעה על ההשקעה בקווליטסט. 

כל המוכרים הרוויחו*

קרן קדמה: עם הפנים לחו"ל, ההכנסות מזנקות

כשמניות השליטה נמכרו למלם תים, קווליטסט כבר הייתה חברה גדולה בהרבה, עם 200 עובדים, לקוחות שכוללים את חיל האוויר הישראלי וחברת אינטל, והכנסות של עשרות בודדות של מיליוני שקלים. בתקופת מלם תים, החברה יצאה לראשונה מגבולות ישראל, כשהקימה סניף ורכשה חברה בחו"ל.

קווליטסט הייתה חלק ממלם תים במשך כשבע שנים, אולם ב-2011, בהתאם להסכם בין המייסדים למלם תים, החליטו הראשונים להפעיל מנגנון היפרדות שאיפשר להם להציע הצעה לרכישת מניות מלם תים בחברה שהקימו. לאחר אי הסכמות והליך בוררות בין הצדדים, הוסכם שמלם תים תמכור את החזקותיה בקווליטסט לשניים בתמורה ל-28.3 מיליון שקל - החזר של יותר מפי ארבעה על ההשקעה הראשונית.

עוד קודם לכן, סיכמו זילברמן ומרגולין עם קרן הפרייבט אקוויטי קדמה על כניסתה כשותפה בקווליטסט, בשיעור של 50% ממניותיה, במקרה שבו ירכשו את מניות מלם תים בחברה. בתמורה, שילמה להם הקרן שמובילים אורי עינן, גלעד הלוי וגלעד שביט סכום של 22.5 מיליון שקל, כלומר לפי שווי של 45 מיליון שקל לקווליטסט. באותה תקופה, מחזור המכירות של קווליטסט עמד על כ-100 מיליון שקל. זמן קצר לאחר העסקה עם קדמה, קווליטסט רכשה חברה בריטית גדולה בתחום, והקימה פעילות בהודו.

תחת הבעלות המשותפת של קדמה והמייסדים, הפכה החברה לאחת מחברות הבדיקה הגדולות ביותר בעולם והכנסותיה זינקו. בסוף 2016 הגיע זמנה של קדמה לממש את ההשקעה בהצלחה: קרן ההשקעות האמריקאית Marlin Equity Partners רכשה את קווליטסט לפי שווי של 300 מיליון שקל, תשואה של פי 6.7 לקדמה.

עסקה זו היוותה הזדמנות גם לאחד מצמד המייסדים, שהחליט למכור את מניותיו בחברה אחרי קרוב לשני עשורים של פעילות: מרגולין הצטרף לקדמה במכירת המניות וקרן מרלין הפכה לבעלת השליטה בקווליטסט.

מרלין ממשיכה בהתרחבות וברכישות

בתקופת השליטה של מרלין, קרן מקליפורניה שמנהלת נכסים של מעל 6.7 מיליארד דולר, המשיכה מגמת ההתרחבות בחברה, וארבע רכישות בוצעו ב-2016-2018 (החברות Experior Group ו-Test Direct, וחטיבות שנרכשו מהחברות NCC Group ו-Orasi, כאשר העסקה האחרונה הוערכה ב-35 מיליון דולר).

גם מצבת כוח-האדם של קווליטסט גדלה משמעותית. ב-2018 דווח על כוונה לגייס 100 עובדים חדשים, בוגרי יחידות טכנולוגיות בצבא. כעבור שנה דיווחה החברה על השקעה של 6 מיליון דולר בפתיחת משרדים ברומניה, לתמיכה בלקוחות בתעשיות הגיימינג, הטכנולוגיה והשירותים הפיננסיים - תוך גיוס של 800 עובדים חדשים ברומניה ובמדינות אחרות. נכון להיום, החברה מעסיקה מעל 3,000 עובדים, כמחציתם בישראל (השבוע, אגב, הודיעה קווליטסט על הרחבת פעילותה בבנגלור שבהודו, ועל גיוס של כ-300 עובדים חדשים שם כדי לענות על הביקושים).

שינוי בולט משמעותי נוסף בתקופת מרלין היה בהנהלת החברה, כשב-2018 מונה לתפקיד המנכ"ל נורם מריט, אמריקאי בעל ניסיון רב בתפקידים בכירים בחברות בתחומי הטכנולוגיה, במקום המייסד אייל זילברמן שפרש.

בשבוע שעבר הגיע זמן המימוש של מרלין. הפעם, הרוכשת היא קרן פרייבט אקוויטי אירופית, Bridgepoint שמנהלת נכסים בגובה למעלה מ-20 מיליארד דולר ושלפי הצהרותיה היא רוכשת חברות מנוהלות היטב בסקטורים אטרקטיביים, במטרה לסייע להן להשקיע בהתרחבות באמצעות רכישות או שינוי תפעולי.

סכום העסקה לא נמסר רשמית, אך גורמים מקורבים לעסקה העריכו כי שיקפה שווי החברה ב-420 מיליון דולר לקווליטסט, כלומר החזר של פי חמישה למרלין. מבנה העסקה לא דווח, מלבד ציון העובדה שברידג'פוינט תחליף את מרלין כבעלת השליטה בחברה; ייתכן שסכום מסוים יגיע גם לחברה עצמה, משום שבדיווח נכתב כי "ההשקעה תאפשר לקווליטסט להצמיח את נתח השוק שלה ולהאיץ את אסטרטגיית הרכישות הגלובלית". לא נמסר פירוט לגבי החזקתו של המייסד והמנכ"ל לשעבר, זילברמן, שלפני העסקה הנוכחית החזיק לפי הערכות ב-25% מהמניות.

כקרן פרייבט אקוויטי, סביר להניח שברידג'פוינט לא מעוניינת בהחזקה לנצח בקווליטסט, והיא תבקש להמשיך ולהשביח אותה כדי לייצר אקזיט מוצלח בעתיד - בין אם במכירה לקרן השקעות אחרת, או אולי בהנפקה. כעת נותר לראות מה יהיו הצעדים בהם תנקוט הקרן כדי לבצע זאת ובכך לשמור על רצף התשואות המכובדות של כל מי שהחזיק במניות החברה עד כה. 

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים