היועץ הכלכלי של בנק הפועלים: תיתכן החרפה במלחמת הסחר

במסגרת מפגש חשבי חברות הדגיש היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, פרופ' ליאו ליידרמן, כי הרקע למלחמת הסחר מגיע ממאבק בין ארה"ב לסין על עליונות כלכלית וטכנולוגית • עוד הוסיף כי למרות שאינו סבור שיהיה מיתון - קיימת אפשרות להאטה כלכלית עולמית

ליאו ליידרמן / צילום: תמר מצפי
ליאו ליידרמן / צילום: תמר מצפי

המאבק בין ארה"ב לסין הוא לא על שיעורי מכס אלא על העליונות הכלכלית והטכנולוגית בעולם, כך אמר היום היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים פרופ' ליאו ליידרמן. בדברו במפגש של חשבי חברות שארח משרד עו"ד גולדפרב זליגמן ושות' הסביר ליידרמן כי מאבקי הסחר בין ארה"ב רחוקים מסיום ולמעשה מהווים רק את שלב הפתיחה במה שעשוי להפוך למלחמה קרה חדשה בין שתי מעצמות-על.

לדבריו "אין סימנים ברורים לבלימת ההסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ותיתכן החרפה בשנה הקרובה. המאבק העיקרי בין מעצמות אלה הוא לא על קביעת שיעורי המכס על מוצרים מסוימים, אלא על העליונות הכלכלית והטכנולוגית בעולם. מאבק זה רחוק מלהסתיים, ויש הטוענים שלמעשה התחילה מעין 'מלחמה קרה' בין הצדדים. במגמות הנוכחיות, קשה לראות התקדמות משמעותית בהיענות לדרישה הסבירה של ארה"ב לכיבוד של זכויות הקניין הרוחני ע"י הסינים". ליידרמן הוסיף כי "כידוע, 2020 היא שנת בחירות בארה"ב. על פי ההתפתחויות בפוליטיקה  מדגישים האמריקאים, מערכת הבחירות כשלעצמה עלולה להיות מקור לטלטלות נוספות, כולל בנושא של מלחמת הסחר מול סין". בראשר לקצב הצמיחה של הכלכלה הגלובלית העריך  ליידרמן כי התרחיש הסביר הוא האטה ולא גלישה למיתון. לדבריו "הסיכון העיקרי הוא של דשדוש בפעילות הכלכלית, תוך קיפאון או ירידה בהשקעות הריאליות.

האטה כן, מיתון - כנראה שלא

ארגון ה-OECD עדכן לאחרונה את התחזיות הכלכליות הגלובליות שלו, והתופעה הבולטת היא האטה בצמיחה הגלובלית, בעיקר באירופה, יפן, וסין. מלחמת הסחר הקיימת ואי-הוודאות לגבי צורתה בעתיד יצרו בלבול מסוים וחוסר בהירות בקרב היזמים ואנשי העסקים השונים לגבי כללי המשחק בעתיד. כידוע, מבחינת ההשקעות הריאליות, התגובה הראשונית לעלייה באי-הוודאות היא להקפיא פרויקטים קיימים ולדחות בזמן את היציאה לפרויקטים חדשים. ברמת המאקרו, כל אלה מובילים להאטה בצמיחה. אמנם יש אנליסטים שחוששים מגלישת העולם למיתון, אך אנו סבורים שלעת עתה מדובר בהאטה בצמיחה ולא במיתון".

ליידרמן מתח בדבריו ביקורת מרומזת על מדיניות הבנק המרכזי האירופי שחזר לאחרונה למתווה של הורדות ריבית והקלה כמותית. לדבריו "ככל שתתמשך תופעת הריביות השליליות באירופה, כך יגדלו הסיכונים להתנפחות של המינופים והחובות בכל הרמות: משקי בית, חברות וקונצרנים וממשלות. מהבחינה הכלכלית, קשה מאד להצדיק התמדה לאורך זמן במדיניות הבנק המרכזי של גוש האירו, שהובילה לתופעת הריביות השליליות. אין ספק שבתקופות של חולשה בפעילות הכלכלית והיעדר של לחצים אינפלציוניים, למדיניות הזאת עשויה להיות תרומה משמעותית בהתאוששות המשק. אולם, ככל שמתמידים בריביות האלה, גדלים העיוותים בתמחור הנכסים (כגון נדל"ן ואגרות חוב) וגדלה הפגיעה בחסכון, בפנסיות, בבנקים, ובגופים מרכזיים אחרים בשוק ההון".

לסיכום דבריו אמר ליידרמן כי "ניהול כספים בתקופה של טלטלות פיננסיות היא משימה מאתגרת במיוחד בזמננו. העולם נמצא במעין תהליך מעבר (transition) בכל התחומים של חיינו, כולל הפוליטיקה, הכלכלה, ההשקעות, ותחומים אחרים. עם זאת, ידוע לכולנו ש'החיים ממשיכים' ולא במיוחד מומלץ להיכנס לבונקר ולהמתין למשבר הגלובלי הבא. האתגר הוא להמשיך לאתר ולנצל הזדמנויות עסקיות חדשות תוך הפנמת הסיכונים הקשורים לתפיסה שמה שהיה או לא מה שיהיה".